хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Вибори в ОТГ: що означають результати для всієї країни




 
 Вибори в ОТГ
 
Вибори у 201 об'єднаній територіальній громаді (ОТГ – "24"), що пройшли в останню неділю жовтня, дають підстави для низки цікавих висновків, які можна розглядати в масштабах країни.

Висока явка

48% виборців прийшли та проголосували, що виглядає високим показником в умовах, коли агітаційна машина у масштабах країни не працює. Це означає, що тема децентралізації поступово просувається у суспільній свідомості й ідея передачі влади з центру на місця набиратиме сили.

Погляд у майбутнє

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко напередодні голосування заявила, що вибори в ОТГ – це "перший тур президентських та парламентських виборів", але вже ввечері 29 жовтня почала говорити про масштабні фальсифікації та оперувати, говорячи про перемогу "Батьківщини", даними з 59 ОТГ, тобто третиною результатів.

На жаль, подібні маніпуляції є звичними.

Попередні результати

Перевага БПП за показником обраних голів ОТГ перед іншими політичними силами є помітною, у загальному заліку серед депутатів об'єднаних громад перемогли самовисуванці. У цьому нема нічого дивного: соратники президента Порошенка активно просували тему децентралізації та асоціюються з владою, на місцях багатьох виборців більше хвилює вирішення поточних питань функціонування громади, а не ефектні політичні двобої.

Де партії?

З 353 зареєстрованих офіційно в Україні політичних партій, участь у виборах в ОТГ взяли 50, і цей показник промовисто свідчить про якість вітчизняної партійної системи.

Про боротьбу між БПП та "Батьківщиною" сказано багато, не менш цікавим є інше: парламентські партії, які фінансуються державою, не вразили своїми результатами, отримавши (за виключення РПЛ, у якої більше сотні депутатів) по кілька десятків обранців з 4500.

"Демократичний Альянс" та "Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі", що теж брали участь у виборах в ОТГ, не поспішають звітуватися про політичний тріумф. Більш-менш задоволеними результатами можуть бути у Аграрній партії, "Нашому краї" та "УКРОПі".

Далі буде? Точно буде? Вибори в ОТГ показали, що політична боротьба триває не лише в телевізійних ефірах та на мітингах різної масовості, вона продовжується насамперед на місцях, там, де вплив соцмереж та телевізійного мовлення може бути нівельований. Але чи працюють в Україні внутрішньопартійні ліфти? Чи побачимо ми оновлення партійних структур? Питання лишаються риторичними.

Автор: Євген Магда
https://24tv.ua/vibori_v_otg_shho_oznachayut_rezultati_dlya_vsiyeyi_krayini_n883619

БГ: Дуже правильна ідея і робота по створенню ОТГ в Україїні, а головне - сповна добровільна і без компанійщини. Підтримую
2

Коментарі

11.11.17, 13:44

ОТГ — це не панацея, як і ОСББ. Причому в нас іще не виписано нормально повноваження ОТГ, які перейдуть від районів. Часто якісь "сепаратисти" починають створювати свої маленькі ОТГ, відділяючись від районів, але при цьому не маючи якихось великих і надійних платників податків. І лікарня в районі зазвичай одна, взагалі багато чого одного на район. Тому почнуться розбірки, хто кому скільки винен.

    21.11.17, 13:54

    На Чернігівщині "Батьківщина" отримала десь 30 % депутатів у місцевих радах. Пропрезидентські "Солідарність" і "Наш край" на пару набрали менше, але є ще самовисуванці. До речі, в їхньому складі переважно пристосуванці, які спочатку було в СДПУ(о), потім перейшли в "Нашу Україну", далі перефарбувалися в "ПР", а тепер знову євроінтегруються. "Аграрна партія" — це політична сила, що виражає інтереси крупних вітчизняних сільськогосподарських виробників, які виступають проти продажу землі (бо їм задорого викуповувати), і вона не є провладною, але готова до діалогу зі владою. "РПЛ" набрала досить багато, оскільки Ляшко саам із Чернігівської області й навіть поїздив по ній перед виборами. "УКРОП", "Опоблок" та "Самопоміч" зуміли провести до рад одиниці.

      31.11.17, 14:09

      Ляшко не саам, звичайно, а сам. Саами живуть у Фінляндії.

      На виборах голів 14 ОТГ у Чернігівській області перемогли переважно самовисуванці. Кажуть, багато кого з них підтримував "Наш край". Від партій — лише по 2 від "Солідарності" та "Аграрної партії". Хоча в цілому по країні перемогло дуже багато голів від "Солідарності".

        41.11.17, 14:13

        Можна констатувати помірковану опозиційність жителів Чернігівської області до чинної влади (порівняно з іншими регіонами). І це не дивина, оскільки область є депресивною й населення швидко зменшується. Мабуть, умовно опозиційних депутатів буде в середньому десь 60 %, але різниця по ОТГ буде суттєвою. Приписав місцевий князьок себе до якоїсь партії — і буде половина депутатів саме від цієї партії.

        Серед опозиційно налаштованих виборців половина повелася на соціальних популістів, половина — на червоних директорів-кучмістів із "Аграрної партії". Другі мені подобаються навіть більше, ніж перші.

        Ось так вийшла ціла "аналітична записка".

          51.11.17, 14:17

          P. S. Серед опозиціонерів соціальних популістів буде таки більше половини. Загалом десь 43 % місць. "Аграріїв" — іще десь 20 %.

            Гість: DankoHonta

            62.11.17, 08:58

            Хто дозволяє продажній скотині "бо" розповсюджувати брехню на патріотичному блозі?