хочу сюди!
 

Ирина

48 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 36-50 років

До річниці іловайської трагедії. "Сільські вісті" № 89 (19284)

Чиїй державі служать генерали 

Наш кореспондент зустрівся з головою Тимчасової комісії Верховної Ради України  (VII скликання) з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також військовослужбовців Збройних сил України біля міста Іловайськ Донецької області Андрієм Сенченком та поставив йому низку запитань. 

   - Андрію Віленовичу, комісія працювала в екстркмальних умовах, уже наприкінці сесії минулого скликання. Чи встигли ви розставити всі крапки над "і"? 
- Встигли багато, але не все. 20 жовтня минулого року нами було оприлюднено проміжний звіт (публікується в газеті. - Ред) Узагалі ж інформація зібрана і систематизована в чотири томи для відкритого доступу, а один том - секрктні матеріали.
- Чи відчували ви тиск під час роботи? 
- Скоріше не тиск, а шалену протидію. коли передавали справу військочвій прокуратурі, там сказали, що комісія просунулася набагато далі ніж вони. Хоча такого не повинно бути, адже правоохоронці мають повноваження на різні процедурні дії - допити, очні ставки, слідчі експеримент и тощо. Це говорить про те, що генералітет усіляко намагається сховати кінці у воду.
- Може, нема політичної волі вищого керівництва держави в об"єктивному дослідженні причин і наслідків Іловайської трагедії?
- Нема. Тому відповідним чином поводяться ті високопосадовці ЗСУ і Генштабу, які мають давати свідчення згідно із законом. І нам доводилося ячасом через крик і скандали фігурантів на засідання Комісії До речі, весь комплект матеріалів нами передано до Державного архіву під надійний захист. Один примірник документів є у Верховній Раді, ще один - в ГПУ.
- Щодо цього відкрито кримінальне провадження?
- Відкрито, слідчі працюють. Проте ті, хто призвівдо значних людських втрат чсеред особового складу і моральної ганьби держави напередодні зустрічі нашого Президента П.Порошенка в В. Путіниму Мінську 26 серпня минулого року, продовжують керувати АТО або отримали після відставки "тепленьке" місце.
- Маєте на увазі генералів Муженка, Назарова, Гелетея?
- І не тільки їх. До речі, саме від них йшов найбільший спротив розслідуванню. А генерала Назарова, якого ще до Іловайська громадськість і журналісти називали причетним до загибелі літака Іл-76 із нашими десантниками на борту, навіть дістав підвищення по службі. Як таке могло статися? Зазначу, що в нас фактично не виникло непорозумінь із Прикордонною службою, МВС, а ось військові чини всіляко махлювали. Дійшло до абсурду; засекретили списки не лише вбитих, а й ...нагороджених, хоча вони є на сайті Президента.
- А як ви оцінюєте, власне, чим було викликане вторгнення російських військ у ділянці поблизу Іловайська, часом, не помпезною підготовкою до військового параду на Хрещатику з нагоди Дня незалежності, де наші кабінентні пропагандисти нахвалялися показати міць Збройних сил України і на якому генерал Гелетей демонстрував справжній ярмарок марнослав"я?
- Аналітикий окремі депутати попереджали Главу держави, що Путін, зважаючи на його психологічний стан, відповість на парад якоюсь підлістю. Попереджали. Особисто я вважаю, що необхідності показувати кремлівському тирану, нібито "броня крєпка і танки наші бистрі", абсолютно не існувало. А якщо вже прийнято рішення, то слід було подбати про надійний захист наших позицій на фронті. Всім же було відомо, скільки техніки і спецпідрозділів Путін зосередивпобіля наших рубежів.
- Невже наші бойові одиниці були заскочені зненацька? 
- Ні. Просто не сталося адекватної реакції вищого генералітету. Скажімо 23 серпня у секторі Д полковник Ремигайло доповів у штаб АТО про виявлені колони бронетехніки російської армії. Жодних наказів не надійшло. Наступного дня полковник Ремигайло П.Д. з КП біля траси Амвросіївка - Кутейникове доповідав про рух танків і бронетранспортерів ворога у кількості понад 100 одиниць. А генерал Назаров просто вилаяв офіцера. Зазначу, саму в цей час парад на Хрещатику був у розпалі...
- Фахвіці застерігали:скороспілий міліцейський генерал Гелетей не розуміється на військовій тактиці й стратегії, взаємодії родів війсмьк...Чи встановила Комісія взаємозв"язок між призначенням цієї особи (з трибуни парламенту відразу після свого призначення на початку липня 2014р. він гордовито заявляв, що от-от проведе параду ...Севастополі. - Ред) й Іловайським котлом?
- Гелетей маніпулював під час роботи Комісії, намагався все звести тільки до епізоду виходу військ із оточення. Але Генштаб послав у секторД близько 6500 чоловік особового складу для так званого контролю 140 км. кордону. А там - жодних інженерних споруд. Саперною ж лопаткоюбліндажа не івикопаєш. Тим більше коли ворог із території РФ лупить із "Градів". До того ж стратегічний пункт Ізварине вже перебував під контролем окупантів. І який сенс утримувати паркан, якщо ворота розчинено навстіж?.. Таким чином наші підрозділи були довоедені до стану психологічного зриву на тій вузькій смужці прикордоння. До речі, через місяць унаслідок ротацій, передислокувань там залишили всього 650 солдатів і офіцерів.
- Видається, що у ходіоперації взяття нашими підрозділами Іловайська після 11 серпня чомусь усе пішло на самоплив, ніхто не приймав рішень відповідно до оперативної обстановки...
- Там узагалі якийсь абсурд.Півміста взяли, а далі просунутися не можемо. НЕобхідно було дати чіткий наказ: або прислати резерв і визволити Іловайськ од російсько-терористичних банд, або організовано відійти. Два тижні топтання на місці. Жодних наказів нема... А протягом 24-25 серпня батальйонно-тактичні угрупування РФ оточили наш гарнізон. Іще 26 можна було вивести хлопців із мінімальними втратами, зберігався вузький коридор.Запитували наказу на вихід, а ніхто його не дає. Армія ж не може діяти інакше, як на підставі наказів. Ось де слід шукати причини безглуздої трагедії. яка забрала, за приблизними підрахунками, до 1000 життів захисників Вітчизни...
- Складається враження що ці генерали не спроможні управляти навіть взводом, не те що фронтом...
- Вдалися до абсолютно провальних спроб деблокувати Іловайськ. Послали ротно-тактичну групу 51-ої бригади. Не треба бути навіть полковником, аби зрозуміти, що це самогубство. Рота пішла в атаку на батальйон ворога ...й загинула. Друга зведена рота 92-ої бригади на старій бронетехніці, що до цього десятиліттями перебувала на консервації, піднята в Чугуєві, посаджена на залізничні платформи і спішена за 100 км від Іловайська. Далі рухалася бойовим маршем - половина техніки вийшло із ладу. На відкритій місцевості, не маючи жодного прикриття, потрапила під вогонь російської артилерії та "Градів". Із 200 чоловік зосталося 37...І цей епізод фактично самознищення підрозділу Генштаб усіляко приховує. А як "професійно" діяли Муженко і Гелетей, командуючи так званим проривом із кільця, те взагалі ні в які рамки не вкладається.
- Пригадую, коли парламент усе ж відправив Гелетея у відставку, він прорік таку фразу. Мовляв, я виконав усе, що мені доручали. Може, саме це й доручали?
- Ви почули саме те, що треба було почути...Розумієте, це ж не питання якихось тактичних прорахунків. Це результат безладу в системі оборони держави, котрий триває, на жаль, донині...Коли б учасно було розслідувано справу щодо загибелі Іл-76 та покарано винних, то, напевне, й Іловайського котла не сталося б, і Бахмутки, і Дебальцевого...Це все ланки одного ланцюга. Ось що значить несаоєчасне прийняття рішень.
- Що нині із результатами звіту Комісії?
- Вони зависли. Адже нинішній склад Верховної Ради України досі не спромігся створити аналогічну ТСК для продовження роботи.  Це ганебна пляма на "перезавантаженому" парламенті, ганебна...
- А що чути від прокурорів?
- Нікому досі жодної підозри у скоєнні злочину не оголошено. Нагадаю, Гелетей, перебуваючи на посаді міністра оборони, цинічно брехав, що під Іловайськом загинуло 107 наших бійців...Нині навіть у ГПУ називають цифру понад 400. Насправді ж повторюся, там полягло не менше тисячі...  Тому ми вжили всіх необхідних заходів, аби матеріали розслідування зберігалися в надійних місцях. Настане час і винні постануть перед судом
- Чи всі члкени Комісії погодилися із висновками та підписали звіт?
- Усі, крім представниці "Удару" Марії Іонової.
- Ви залишилися поза складом нинішньої Верховної ради, а чи не облишили цю справу?
- Ні. Ми з активістами ствоорили громадську організацію "Сила права" і готуємо масові позови постраждалих у неоголошеній війні переселенців, членів родин загиблих як військових, так і цивільних, до Російської Федерації. На жаль, чиновники сором"язливо опускають очі, коли ми про це говоримо. Нічого, разом із народом доб"ємося справедливості.


Інтерв"ю взяв Олександр Михайлюта
    
9

Коментарі

119.08.15, 11:55

Варто додати, перед судом, принаймні моральним, постануть і усі ті бовдури, які у силу невідомих адекватним людям причин продовжують з піною на устах захищати непрофесіоналіз і відверту зраду України. Суддею вам буде не тільки Бог!!!

    220.08.15, 08:47

    Якщо ЗГРАЮ ЛЕВІВ очолює БАРАН – то
    Леви перетворюються на СТАДО БАРАНІВ

    ***ЗРАДНИКИ і ЗАПРОДАНЦІ ....продовжують керувати АТО або отримали після відставки "тепленьке" місце***
    А це означає, що вони ПРАВИЛЬНО виконали "НАКАЗИ ЗВЕРХУ" = зачистили Землю України від найбільш АКТИВНИХ її захисників і паріотів!

    Если еврей имеет власть – то он должен ОТКРЫТО убивать гоев
    Если еврей не имеет власти – он это должен делать ТАЙНО
    \АrbaTur. Jore deach 4,158; f.35,5;-chosch.Ham.f.138,1,2\

    Перед большим переселением в Новые Земли Иудейские,
    мы ОЧИСТИМ ИХ братоубиственной войной –
    до Последнего Гойского Солдата!
    \Шнеерзон\

      Гість: Dalia

      320.08.15, 22:52

      Доб"ємся ми справедливості - коли Україною керуватимуть українці.
      Ця юдошушваль на кожному кроці робить тільки вред.