хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Що це?

Євромайдан: сповідь хлопців по інший бік барикад
"Я контрактник, добу стою тут, а коли у мене вихідний виходжу сюди на майдан до людей і підтримую інтеграцію"
Ті, кого Україна вже сім днів називає силовиками, беркутівцями, ментами - звичайні молоді хлопці, які стали заручниками строкової служби. Там, за металевим парканом, вони тужаться, холонуть і мовчки зціплюють зуби за своє європейське майбутнє. Більшість із них мріють опинитися з іншого боку барикад.
Фото: Olha Harbovska/facebook.comФото: Olha Harbovska/facebook.com


Вони не звірі, як дехто вважає. Вони не беркут, що б’є людей чи працівники міліції, що забирають у відділки просто так та ще й знущаються. Вони – наші родичі, друзі, знайомі, брати, яких забрали на службу минулої весни, а зараз як "адмінресурс" виставили "оберігати йолку". 
Вчора мені хотілося плакати. Не через гордість за українців, що зібралися на Майдані, не через владу, що розрушує та продає державу, а через молодих парубків, що стоять на майдані по ту сторону барикад за металевою огорожею.

Усі до кого я підходила з великою охотою розказували про свої переживання та ділилися враженнями. Я не почула жодного хамства чи різкої відмови.

"7 місяців одслужив… і не думав, що тут буду…"

Першим моїм співрозмовником був 20 річний хлопчина з Херсонщини. Спочатку я просто стояла впершись об металевий поручень за яким зразу ж стояла металева огорожа за якою молодий "боєць". Час від часу чула важке його дихання і не витримала. Обернулася аби спитатися чи часто їх підмінюють. Відповів, що буває по різному. Інколи 45 хв. стоять, інколи 2 або 3 години. Пройшло десь з 10 хв. Поки я наважилася і у мене була можливість задавати наступні запитання, оскільки неподалік, по заду хлопчини появилося, як він пізніше сказав "начальство".

Як тільки "начальство" пішло ми продовжили розмову.

- Вас хоч тепло оділи? – питаю.

- Та, так собі. Не дуже зручний одяг. Та ще й мокрий.

Я і не встигла задати наступне запитання як хлопчину понесло:

- 7 місяців одслужив… і не думав, що тут буду. Це не те чого хочу і на що сподівався. Ви думаєте я проти людей на майдані. Ні. Мене тут просто поставили і я не можу зараз нічого зробити. Я ще на службі.

Питаю як його батьки ставляться до того, що відбувається і до того, що він мусить тут стояти.

Боєць опускає очі, а тоді зі слізьми випалює: 

- А, що батьки, переживають! Вони як і усі тут, хочуть аби краще жилося. Не хочуть аби я тут стояв, але розуміють. Мама кожного дня плаче і дзвонить у сльозах і каже, що вже не може дождатися коли я повернуся.

- А як до вас люди ставляться, ображають? – питаю.

- Та по різному буває, хтось плює, мало, що не в очі. Хтось словесно ображає, а хтось і сміттям кидається, європейці! А ось недавно, підійшла жінка і почала кричати на мене і питати, яка ж то у мене мама, що такого народила. 

І тут я почула як боєць почав шморгати носом і сльози покотилися рясно. 

Хлопчина, що стояв поруч з моїм співрозмовником додав поки той витирав сльози:

- Ми усі тут такі, мусимо терпіти, ми ж навіть не мєнти. Зігнали і пригрозили! Нам бардак теж надоїв. І на гражданських не піду якщо будуть заставлять. Просто стояти буду, але не хочу!

Чим саме пригрозили, хлопці сказати відмовилися.

"Дай Боже щоб у вас та ваших родних було все хорошо…"

З іншими трьома парубками я спілкувалася десь з годину часу. За цей час до нас підійшло з десяток майданівців з агресивними погрозами та не дуже приємними побажаннями.

Бойці ж у відповідь посміхалися і ввічливо відповідали, що не є проти народу.

Один з парубків у формі, нахилився до мене і запитав:

- А хочете відверто щось розкажу?

Я кивнула головою.

- Я контрактник, добу стою тут, а коли у мене вихідний виходжу сюди на майдан до людей і підтримую інтеграцію. Не можу дивитися як мої батьки лікарі місяцями без зарплати сидять, як друзі та родичі по закордонах їздять аби хоч якихось грошей заробити.

Питаюся у них чи не важко їм морально.

- Важко, дуже важко. Намагаємося до серця близько не брати і просто посміхатися. Спочатку, очі опускали, і якщо відверто, плакати хотілося. А зараз намагаємося один одного підтримувати і сподіваємося, що ситуація у якій ми зараз, зміниться. Хочемо бути по той бік цієї огорожі! 

- Було дуже приємно, коли дівчата нам чай, печиво та квіти носили. Взяти ми нічого не можемо, казали, що ситі, - поділився хлопчина з Одещини.

- Батьки нас по 5 каналі бачили. Дзвонили і казали, що дуже переживають. Тато хоче їхати сюди, до людей на майдан. А я не знаю як себе поводити, що робити. Хоч і батько розуміє мою ситуацію, а в очі дивитися буде стидно, - сказав та опустив очі.

Певно аби змінити тему, один із трійці каже:

- А ще підходять і чемні люди. Цікавляться чи не померзли. Закликають приєднатися. Агресії ноль. Це дуже приємно, настрій піднімається. Бо просто стояти мовчки важко, а так інколи, поки "начальство" не бачить спілкуємося з людьми.

Ще декілька хвилини я постояла, поговорили і вже збиралася йти як один з парубків каже:

- Дай Боже щоб у вас та ваших родних було все хорошо… і щоб в стране все було хорошо!

Я ж їм бажаю терпіння і щоб скоро підмінили, бо бідолахи вже третю годину нерухомо стоять. А ще бажаю аби у них була можливість бути зі своїм народом по одну сторону барикад.

Оригінал: facebook.com/olha.harbovska


14%, 9 голосів

14%, 9 голосів

71%, 45 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
18

Коментарі

Гість: Ром@н_Сергеич

127.11.13, 16:20

А шо, уже и армию янык на Майдан прислал?

    227.11.13, 17:07Відповідь на 1 від Гість: Ром@н_Сергеич

    З Криму підтягується спец. підрозділ... Проросійсько налаштований((

      Гість: Ром@н_Сергеич

      327.11.13, 17:18Відповідь на 2 від lucyfer

      З Криму підтягується спец. підрозділ... Проросійсько налаштований((Ну, судя по заметке, спецподразделение далеко не пророссийское. А шо за спецподразделение?

        427.11.13, 18:05

        У Гітлера теж люди працювали. Тим паче дуже полюбляли своїх рідних...
        Якщо немає волі виступити відкрито - буде виконувати наказ

          анонім

          527.11.13, 20:04

          Такі може стріляти і не будуть, але серед них я бачив і звірів.

            627.11.13, 21:04Відповідь на 5 від анонім

            Тапк і я про це ж. Звірів там набагато більше ніж таких порядних хлопів

              727.11.13, 21:53Відповідь на 1 від Гість: Ром@н_Сергеич

              Тебе ще виглядають

                827.11.13, 21:58

                ЧАС "Х" виявить хто є хто й звісно що будуть такі "АРМЕЙЦИ Й МЕНТИ " що стрілятимуть прицільно а інші НАОСЛІП в молоко\небо а ще інші скажуть що вони є проти ЗЛОЧИННОЇ боротьби з народом ! Оце будуть НАШІ совісні ЛЮДИ...ТА ТАКИХ дай БОГ більше а головне буде те не що люди закрутять а що БОГ дасть й треба памятати що з дня на день має бути ЯВА АНТИХРИСТА опівночі та його заява що він хоче зробити КИІВ центром всевітньоі праваславноі ІМПЕРІІ тобто НОВИМ ЄРУСАЛИМОМ а МАСКВУ Третім РИМОМ й ВОВУ Путіна НАЗНАЧИТ царем батюшкою на РАЖДЕСТВО 2014 ПРО ЦЕ тут БОЖІ вісті УПА http://blog.i.ua/user/4400999/1313768/ згадайте що ми офіцери\священники УГВР про це писали більш як три роки але більшість людей в це не вірить про що й БІБЛІЯ пророчить що таке буде !СЛАВА УКРАІНІ

                  929.11.13, 02:36Відповідь на 5 від анонім

                  дивні ви, ці покидьки живуть серед нас, не у межгірьському замку, вони повинні знати, відчувати кожен день, що відповідь не забариться ........

                    1029.11.13, 13:47

                    класична ситуація. Все це дуже важко. Сподіваюсь на третій варінт