хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Ворог мого ворога, мій друг

Росія-США: нове "перезавантаження"?

Наталка Хижняк

Вашингтон, для ВВС Україна

Обама і Путін

Так виглядали президенти США і Росії ще тиждень тому під час саміту G20. Їх посварив Сноуден. Але Асад може примирити?

Останнє неочікуване зближення США та Росії на тлі сирійської кризи порушило питання, а чи можлива нова хвиля "перезавантаження" у двосторонніх відносинах між цими державами. Відповідь на це може з'явитися вже після зустрічі російського міністра закордонних справ Сергія лаврова із американським Державним секретарем Джоном Керрі у Женеві.

Менш ніж місяць тому президент США Барак Обама заявив, що не буде зустрічатися з російським президентом Владіміром Путіним під час саміту Великої Двадцятки у Санкт-Петербурзі, який відбувся минулого тижня.



      Білий Дім наголосив, що у двосторонніх відносинах немає прогресу. США були розгублені через надання політичного притулку Сноудену, а Барак Обама по дорозі на саміт Великої Двадцятки, заявив у Швеції, що "перезавантаження" наштовхнулося на стіну. І хоча посадовці і коментатори практично назвали "перезавантаження" мертвим, США висловили бажання продовжувати відносини з Росією, хоч і не найвищому рівні.

      Сирійська криза змусила сторони знов повернутися до діалогу на найвищому рівні.

      Тон Обами, який говорив про російські ініціативи, не можна вважати роздратованим або ворожим, - так американські експерти коментували промову президента до нації у вівторок.

      Проте в коментарях американським ЗМІ представники як консерваторів, так і демократів стверджують, що "змушену" розмову між Росією і США не можна буде назвати новим "перезавантаженням" відносин, оскільки сторонам важко працюється і вони рідко погоджуються з багатьох питань, на які дивляться протилежно, приміром, таких як ПРО.

      Cенатор-республіканець Джон Маккейн в коментарі Wall Street Journal назвав російсько-американські консультації щодо Сирії "перетягуванням канату". Він зауважив, що хоча Росія вчасно надала Обамі можливість виходу з кута, у який він себе загнав, говорячи про удар по Сирії, "слабкість" Обами як президента очевидна всім, і самим американцям.

      Слабкість Обами і "своя гра" Путіна

      Американська преса в цілому позитивно чи нейтрально оцінює російські ініціативи, і твердить, що Путін має довести серйозність висунутої пропозиції щодо Сирії. Водночас в коментарях на телебаченні американські експерти висловлюють набагато більш критичну думку.

      "Росія для Обами в ситуації з Сирією виявилась менш ворожою, ніж американський Конгрес, який ще невідомо як проголосує щодо Сирії. Але це лише так виглядає. Насправді Кремль веде свою гру"

      Чарльз Краузхемер, аналітик телеканалу Fox

      Аналітик телеканалу Fox Чарльз Краузхемер вважає, що Обама заковтнув "наживку" Кремля:

      "Росія для Обами в ситуації з Сирією виявилась менш ворожою, ніж американський Конгрес, який ще невідомо як проголосує щодо Сирії. Але це лише так виглядає. Насправді Кремль веде свою гру, не може дозволити, щоб Асада змістили, а сама Росія виявилася поза справ в цій геополітичній кризі".

      Анна Борщевська з Європейська фундації Демократії у Вашингтоні в інтерв'ю ВВС Україна теж висловила думку, що Росія бачить Обаму слабким і вміло маніпулює ним.

      "Пропозиція Путіна відносно Сирії - це вигравання часу, аби відкласти дії щодо Асада, а також зберегти роль Росії як невід'ємного гравця на міжнародній арені"

      Анна Борщевська, Європейська фундація демократії, Вашингтон

      "Дуже сумнівно, що російські пропозиції справді націлена на те, щоб роззброїти Асада, а отже складно уявити справжнє покращення російсько-американських відносин в цьому контексті. Швидше за все, пропозиція Путіна відносно Сирії - це вигравання часу, аби відкласти дії щодо Асада, а також зберегти роль Росії як невід'ємного гравця на міжнародній арені."

      За словами пані Борщевської, іронічним є те, що Держдепартамент не міг залучити саму Росію до конвенції з невикористання хімічної зброї (СWC).

      Деякі американські політичні телепрограми відверто наголосили, що не знають , що очікувати від перемовин Керрі і Лаврова у Женеві.

      "Ми будемо тримати очі відкритими", - сказали в інтерв'ю телеканалу Fox представники делегації, які разом з Держсекретарем Керрі вирушили до Женеви.

      11

      Коментарі

      112.09.13, 20:54

      "Тон Обами..... не можна вважати роздратованим або ворожим"
      Ну, якщо його слова про Путіна http://blog.i.ua/community/3062/1274098/ "Осел","Член", "Школяр-невдаха" можна вважати ДРУЖНІМИ...- тады ОЙ!

        Гість: ТарасЧупринка

        212.09.13, 20:59Відповідь на 1 від Богдан Ляшко

        Що правда то, не гріх

          313.09.13, 10:38Відповідь на 2 від Гість: ТарасЧупринка

          так, на правду не ображаються

            413.09.13, 20:49

            Слова - полова, політика головне!