Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

нинішня ситуація в УПЦ МП нагадує затишшя перед бурею

Рішення Синоду УПЦ МП, що зняв усі звинувачення з найближчого помічника митрополита Володимира (Сабодана) -архієпископа Олександра (Драбинка), окремі заяви духівництва та інтерв’ю самого Драбинка свідчать про певне перегрупування сил всередині церкви. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

Як зауважує експерт, таке рішення Синоду було неочікуваним.

«На цю ситуацію варто дивитися не в площині перемоги української групи (в УПЦ МП. – Ред.), а взагалі у площині певного перегрупування сил всередині УПЦ. Ті відверті проукраїнські діячі, в тому числі й Драбинко, що в попередні роки дуже чітко декларували своє бажання і перспективу майбутнього усамостійнення УПЦ, зараз зняли будь-які тези в такому руслі. Насправді відбулося не стільки посилення боротьби між двома групами і перемога, що може здатись формально, української партії, як подальше дрейфування української партії у напрямі проросійської орієнтації, за що було відповідно заплачено більшою лояльністю (з боку представників так званої проросійської групи. – Ред.) і це питання пройшло на Синоді без заперечень», – переконаний Юраш, нагадуючи ще й про інтерв’ю з владикою Драбинком, в якому він «практично повністю відмежувався від будь-якої тематики і риторики, що би свідчили про його прагнення бути ідеальним символом проукраїнського руху в УПЦ».

За словами експерта, нинішня ситуація нагадує "затишшя перед бурею".

"Я вважаю, що це рішення Синоду – це своєрідне відображення нових реалій того, що проукраїнська група, символом і найвпливовішим діячем якої до останнього часу був Олександр Драбинко, чи то свідомо, чи можливо з певних тактичних міркувань, але відмовилася від наголошення на певній своїй ідентичності. І почала відверто демонструвати проросійські симпатії. Як бачимо, в останній рік жодних конфліктів в цій площині в УПЦ не відбувається", - зауважив експерт.

Юраш прогнозує, що у випадку "відходу" митрополита Володимира «представники цих двох груп в церкві намагатимуться зреалізувати свої інтенції».

«Тоді можна очікувати найрізноманітніших сценаріїв. Можлива і відверта боротьба, і очорнення, і формування певних коаліцій… Думаю, ні в кого не викликає сумнівів, що можуть застосовуватися будь-які засоби… Втім, сподіватися, що в надрах УПЦ МП народиться потужний, впливовий, дієвий і рішучий рух за поглиблення самостійницьких намірів поки що не варто», – додав він.

Нагадаємо, 25 квітня священний синод Української православної церкви Московського патріархату зняв усі звинувачення з архієпископа Олександра (Драбинка) - секретаря і найближчого помічника першоієрарха УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана).

Як відомо, у лютому минулого року під час хвороби митрополита Володимира синод під головуванням найстарішого архієрея - Одеського митрополита Агафангела (Савіна) - одноголосно проголосував за зняття архієпископа Олександра Драбинка з посади голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків, вивів його зі складу Священного синоду і звільнив з посади головного редактора офіційного сайту УПЦ МП. Свої дії синод виклав у пояснювальній довідці до рішення, де, зокрема, говорилося, що "його деструктивні дії і негідна поведінка, інтриганство і спосіб життя сіють смуту і підозри серед єпископату і духовенства, породжують велику спокусу серед віруючих. Користуючись посадою секретаря предстоятеля УПЦ МП, постійного члена Священного синоду і голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків, він дозволяє собі відкрито виступати з критикою рішень вищої церковної влади в ефірі світських загальнонаціональних засобів масової інформації, штучно протиставляючи синод предстоятелю".

А 8 травня минулого року синод УПЦ МП призупинив дію низки постанов синоду, прийнятих під час відсутності глави УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) через хворобу.

5

Коментарі

Гість: Отец Онуфрий

130.04.13, 10:12

Надобно нам, дети, пребыть в твёрдом уповании на каноническое единение православных епархий на Украине с Русскою Православною Церковью. Благочестивые иерархи Церкви на Украине владыка Павел и владыка Агафангел неусыпно блюдут единство церковное от ересей погибельных и расколов.