Про співтовариство

Історично-розважальне співтовариство

Статті і цікавинки про український націоналізм і культуру, українську боротьбу і незалежність, про наших героїв, і ворогів, сучасне та минуле

Важливі замітки

Вид:
короткий
повний

Бандерівці

Василю Чернишу сьогодні виповнюється 42 роки

  • 03.01.20, 12:28

Василю Чернишу сьогодні виповнюється 42 роки.

Колишній співробітник СБУ, активіст Автомайдану, він зник безвісти в Севастополі 15 березня 2014 року, збираючи докази присутності російських військ у Криму.

Розслідування Медійна ініціатива за права людини про зникнення Василя читайте тут: http://ua.missingcrimea.tilda.ws/chernysh




Богдана Світлик

  • 02.01.20, 10:42

«Сніг був вище колін і було тяжко відступати. Большевики гналися зі собакою нашим слідом, майже за ногами. Ми були змушені ще кілька разів стріляти по большевиках... Відступ нам був цілий час лісом, а большевики переслідували нас аж до темної ночі", – пригадував події того дня один із повстанців.

29 грудня 1948 р. був останнім днем життя 30-річної Богдани Світлик. Спецгрупа енкаведистів наскочила на друкарню, що знаходилася під землею в лісі неподалік с. Бряза, Болехівського району, Івано-Франківської області. Підпільники підпалили друкарню, аби знищити цінні папери і з боєм відступили до села Либохори. 29 грудня 1948 р. загинула Богдана-Марія Юліанівна Світлик (псевдонім Марія Дмитренко).

Богдана Світлик закінчила у Львові гімназію сестер-василіанок, була студенткою факультету класичної філології Львівського університету. Писала, успішно друкувалася, мала хист музикознавця. Навесні 1939 року у поїзді на повороті до Ґданська була арештована польською поліцією, як член ОУН засуджена й ув’язнена в тюрмі «Бригідки». У вересні 1939 р. їй удалося вийти з тюрми, але треба було ховатися від нових окупантів-«визволителів». Перебралася на Закерзоння. Там організовувала українське підпілля.
На тій землі знайшла своє щастя – Зенона Литвинка, сина залізничника, студента лісничої академії. Богдана вийшла заміж, а уже в червні 1941-го Литвинко пішов із Похідними групами ОУН на південь України. Повернувся восени того ж року через Одесу та Румунію до Львова, де тоді жила й працювала дружина. У Львові першого лютого 1942 р. Богдана народила сина Андрія.
Коли її чоловік вступив до лав дивізії «Галичина», Богдана віддала сина на виховання мамі, сама ж пішла в УПА. Зенон разом зі своїм двоюрідним братом Олесем Світликом брав участь у бою з радянськими окупантами під Бродами. Невдовзі молода жінка отримала вістку, що її чоловік без вісти пропав під Бродами. Вони разом з іншими дивізійниками вийшли з оточення. Зенон Литвинко загинув на території Польщі у 1944 р. Олесь Світлик опинився в таборі інтернованих осіб у Німеччині, де залишився жити.

Талановита письменниця, яка вправно володіла словом, стала жаданою мішенню для окупанта. У тріскучі морози, біля засніженого підніжжя гори Магури Богдана Світлик, щоб не здатися в руки енкаведистів, останню кулю використала для себе. Тіло вбитої вороги привезли до с. Брязи. «Вбиту жінку висадили на коня і за ноги, руки та коси прив'язали», – так згадував загибель Богдани-Марії Світлик Ярослав Кирейто. Його родина у Лихоборі, що на Львівщині, намагалась допомогти повстанці, яка разом з побратимами тікала від облави емгебістів наприкінці 1948-го.

Після того тіла загиблої ніхто більше не бачив. Лише на фотографіях.
Андрія Світлика усиновила бабуся, дала онукові своє дівоче прізвище. Довго хлопчик кликав її матір’ю і не знав правди. Зараз Андрій Світлик мешкає в Одесі, декан факультету Одеського інженерно-будівельного інституту.

Не обминула лиха доля Ліду (1924 р. н.), сестру Богдани Світлик. Енкаведисти арештували її в ніч проти 7 вересня 1940 р., дівчину, десятикласницю Львівської СШ №6; судили у «Справі 59». Спочатку кати засудили на смерть 42 особи, згодом половину помилували. 16-річну Лідію Світлик заслали до уральських концтаборів. Голод, холод, важкі хвороби вона витримала, дочекалась звільнення у 1947 р. Трохи згодом вийшла заміж за Бориса Квашина (Квашу) і поселилась із чоловіком у Каховці, бо на Галичину їх більшовики не пускали.
Про смерть сестри довідалась аж у 1992 р. і разом із Андрієм, сином Богдани, відвідала неподалік с. Либохори Сколівського району місце загибелі.


R_

R_

Фільм "Незламні"

  • 01.01.20, 18:46
Фільм "Незламні" з'явився у відкритому доступі
"Незламні" - короткометражний художній історико-документальний фільм, знятий на основі реальних подій, розгортаються у місті Городку на Львівщині у 1932 році.

Група бійців УВО-ОУН (Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів) здійснюють напад на польське поштове відділення у провінційному містечку для експропріації коштів, з метою використати їх на користь боротьби проти польського гніту над українським населенням Галичини.

На головних героїв Василя Біласа, Дмитра Данилишина, Володимира Старика та Юрка Березинського чекають нелегкі випробування, виклики долі, та зустрічі віч-на-віч із ворогом. Ризик, зазирання смерті у вічі, авантюри та зрада, а все заради одного – аби розворушити тут темні українські маси.


https://www.istpravda.com.ua/short/2020/01/1/156811/

Виставка "Диво-птахи Марії Примаченко". Київ

  • 30.12.19, 10:46
«Спочатку були птахи на небі і квіти на землі… Від початку всі літали, навіть дерева і квіти, тільки потім літати взялися звірі». (Марія Примаченко)
Представляємо дивовижне птаство української художниці-примітивістки Марії Примаченко. Це частина її власного барвистого світу, уявного бестіарію, населеного фантастичними створіннями.
Кожен птах на виставці - таємничий. Дивакуваті, вони дивляться людськими очима з пухнастими віями, вбрані в намисто, сережки, із крилами-вишиванками. Небачена «Леваха» - ніби з праісторичних глибин, існує тільки в містичному світі художниці. Сама мисткиня «коментує» роботи цікавими авторськими написами-приповідками.
Відчуйте радість зустрічі з незбагненним, утаємниченим і прекрасним птаством Марії Примаченко. Роботи із колекції НМТШ.
Вхід – за музейним квитком.
Виставкою проводитиметься екскурсія-гра. Подробиці повідомимо згодом.
Наша адреса: провулок Тараса Шевченка, 8-А (поруч із Майданом)

Подія на ФБ https://www.facebook.com/events/591954274962865/


Великий митрополит

  • 28.12.19, 18:47
Митрополит Андрей Шептицький мав зріст 2 м 10 см. Поруч Северин Левицький (рідний брат Ольги Басараб), голова Верховної Пластової Команди, 1929 р.



А тут біля залізничного вокзалу у Подєбрадах неподалік Праги, Чехія. 1926 рік




R_

R_

R_

R_