хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Більшовицький терор. На житомирщині знайдено поховання 173 людей

У Житомирській області, поблизу села Шумськ, пошуковці виявили масове поховання цивільних людей. Їх вбили близько ста років тому.

За тиждень пошуковці ексгумували останки 29 людей. Загалом на цій території знайшли рештки більш, ніж 170 убитих, розповів Громадському радіо голова ГО «Історико-патріотичне об’єднання «ПОШУК» Олександр Ловинюк.

«Зателефонували хлопці, які займаються пошуком монет, сказали, що шукали монети і наткнулися на кістки. Ми оперативно приїхали. Те, що побачили, коли почали копати, це був жах просто. Вони заколоті багнетами, проколоті шаблями, сокирами. Там такі пошкодження – кістки перерубана навпіл, на голові від шабель удари, де за раз не вбили, добивали, скроні пробиті. Дуже багато дітей. З 170 осіб — близько 120 напевно дітей. Діти різного віку, починаючи від грудних і закінчуючи такими 13-15 років», — розповів пошуковець.

Краєзнавець Олександр Тарабукін додає:

«На мій погляд, з точки зору археологічної, то більша частина цих поховань, це дійсно жертви якихось подій, дуже жахливих, трагічних, вони загинули насильницькою смертю і їх приступали землею, щоб ніхто навіть не знав і не здогадувався про це».

На думку пошуковців трагедія сталася 100 років тому і масове вбивство цивільного населення пов’язане із загонами продзагонів, які допомагали встановлювати радянську владу в Україні: жителів сіл брали у заручники, щоб змусити віддавали продовольство.

По залишкам черепів та зубам пошуковці виявили, що усі загиблі — це жінки, діти та чоловіки літнього віку.

«Версія первісна, яку ми припустили, що це жертви більшовицького терору. Вона підтвердилися і документально. Були знайдені в архівах документи, доповідні записки, писало місцеве ЧК до Києва нагору з приводу безчинства продзагону на території села Великий Шумськ. Датуються ці записки груднем 1919 – січнем 1920 року. Більшовики відбирали все, що вони заробили, тому, природно, люди бралися за зброю, жінки цього робити не могли, жінки залишалися вдома, чоловіки йшли воювати. Але прийшли комуністи і забрали у заручники. Всі, хто не здав зброю, або не здав продовольства, вони всі були ось тут», — зазначає голова ГО «Історико-патріотичне об’єднання «ПОШУК» Олександр Ловинюк.

Пошуковець Андрій Савчук додає: загиблі люди, ймовірно, були заручниками — їх утримували, щоб зменшити спротив селян:

«Вони одночасно не могли загинути і в мирному житті. За ознаками, на кістках було виявлено, що вони загинули дуже жорстоко від різної рублячої або колючої зброї. Люди були заручниками, які бралися більшовиками для того, щоб чоловіки цих родин, які воювали проти більшовиків та встановлення радянської влади, припинили чинити опір. Або ж для того, щоб змусити селян здавати якомога більше продовольства».

Нині пошукові роботи тривають, історики також спілкуються зі старожилами, які могли б чути щось про цю трагедію. Згодом пошуковці планують перепоховати загиблих на цвинтарі у селі Сінгури, а на місці масового вбивства встановити дубовий хрест.

Оксана Трокоз, Житомир, Громадське радіо




Фото поховання тут https://www.facebook.com/PoshukZhytomyr/posts/1216073245230722

8

Коментарі

Гість: bismuth58

127.07.19, 09:01

Это нашли при разработке бурштына?
Той страны уже нет. Какой смысл об этом без повода вести беседы?
А вот сейчас, буквально в эти дни, исполняется 5 лет Южному котлу главкома Порошенко, Саур Могиле, Иловайску... Точные потери неизвестны и скрываются. Вот где тема! И это прямые последствия антинародного майдана меньшинства и нац-бандер.

    227.07.19, 09:59Відповідь на 1 від Гість: bismuth58

    Это нашли при разработке бурштына?
    Той страны уже нет. Какой смысл об этом без повода вести беседы?
    А вот сейчас, буквально в эти дни, исполняется 5 лет Южному котлу главкома Порошенко, Саур Могиле, Иловайску... Точные потери неизвестны и скрываются. Вот где тема! И это прямые последствия антинародного майдана меньшинства и нац-бандер.
    Да! Нафіг ту історію!

      327.07.19, 09:59Відповідь на 1 від Гість: bismuth58

      Это нашли при разработке бурштына?
      Той страны уже нет. Какой смысл об этом без повода вести беседы?
      А вот сейчас, буквально в эти дни, исполняется 5 лет Южному котлу главкома Порошенко, Саур Могиле, Иловайску... Точные потери неизвестны и скрываются. Вот где тема! И это прямые последствия антинародного майдана меньшинства и нац-бандер.
      Особливо, якщо вона стосується злочинів Москви!

        427.07.19, 11:00Відповідь на 1 від Гість: bismuth58

        так именно для этого и делаются такие инфовбросы, чтобы отвлечь от сегодняшних преступлений, от сегодняшнего геноцида украинского народа.

          Гість: bismuth58

          527.07.19, 11:29Відповідь на 4 від рпщшлоти

          так именно для этого и делаются такие инфовбросы, чтобы отвлечь от сегодняшних преступлений, от сегодняшнего геноцида украинского народа.Спс, я в курсе дел...

            Гість: Dobriy66

            627.07.19, 11:52

            А вот что пишут на сайте "Шукач": В конце февраля – в начале марта 1919 года петлюровцы, рвавшиеся к Киеву, любой ценой пытались захватить и укрепиться в городах на подступах к Киеву. 7 марта 1919 года стянув значительные силы под город Бердичев они захватили город. Ими в городе проведён жестокий террор, разогнаны Советы рабочих и крестьянских депутатов, многие были, расстреляны.

              727.07.19, 12:18

              В Виннице в 90-ых откопали массовое захоронение жертв чекистских ублюдков. Больше 8 тыс человек!! потом эти уроды совковые на месте могилы построили детскийсадик и посадили деревья. В Солотвино из шахт при отступлении совковых из шахт достали около 25-тыс итд!!

                Гість: Дякуювам

                827.07.19, 13:58Відповідь на 7 від Absender

                В Виннице в 90-ых откопали массовое захоронение жертв чекистских ублюдков. Больше 8 тыс человек!! потом эти уроды совковые на месте могилы построили детскийсадик и посадили деревья. В Солотвино из шахт при отступлении совковых из шахт достали около 25-тыс итд!!Ти напевно помилився. Я читав, що дістали 250 тис. трупів.
                Слава Україні!

                  927.07.19, 14:04

                  Читала про це. Українська земля ще довго буде відкривати свої рани. Та, нажаль, не всім то болить. У нас біля Броварів є биківнянський ліс, в нього звозили трупи з київських тюрем. Старі люди розказували, що туди була кривава дорога, бо катували і стріляли такими "партіями", що везли вантажівками і з них лилася кров. Працював страшний конвеєр по знищенню українців і не тільки. Ми були в тому лісі не раз, на деревах рідні поприв'язували таблички з прізвищами своїх рідних. Більшість прізвищ українські... Але дехто не хоче знати ці сторінки з історії...

                    1027.07.19, 14:10Відповідь на 9 від muxa-xa-xa

                    Читала про це. Українська земля ще довго буде відкривати свої рани. Та, нажаль, не всім то болить. У нас біля Броварів є биківнянський ліс, в нього звозили трупи з київських тюрем. Старі люди розказували, що туди була кривава дорога, бо катували і стріляли такими "партіями", що везли вантажівками і з них лилася кров. Працював страшний конвеєр по знищенню українців і не тільки. Ми були в тому лісі не раз, на деревах рідні поприв'язували таблички з прізвищами своїх рідних. Більшість прізвищ українські... Але дехто не хоче знати ці сторінки з історії...Мені екскурсовод казав, що рекорд по кількості трупів, що до Биківні за добу звозились, 500 тіл

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна