хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Nicks

попередня
наступна

Бесіда 5 ХТО ТАКІ Є МИ САМІ?

  Поспілкуватися зі мною ви зможете через скайп - process57

Бесіда 5

ХТО ТАКІ Є МИ САМІ?

З дитинства запам"яталось суворе потрясіння, яке сталося, коли я вперше дізнався, що люди живуть один раз, а потім помирають НА-ЗАВЖ-ДИ! Пам’ятаю пронизливий страх, який заповнив тоді все моє тіло.

Пізніше, в школі, я пережив ще одне розчарування, яке виникло на уроці географії. Нам показали карту світу, та сказали, що всі географічні відкриття закінчились, і на Землі більше не лишилося білих плям. Вчителька промовила це, чомусь, з гордістю. Пам’ятаю, я відчув себе ошуканим: адже найцікавіше на світі вже відбулося, але потім втішився – ще залишилася далека та загадкова Африка.

Так у своєму житті, я вперше зустрівся з двома глобальними істинами про себе, та про навколишній світ:

- ми, люди, є істотами, які помирають;

- ми живемо у матеріальному світі, і все цікаве у ньому вже відбулося.


Ці істини принесли у собі непозбутню печаль і нудьгу, які тінню лягли на серце.
Так, чи приблизно так, кожна дитина у нашому раціональному світі стає частинкою сучасного світобачення.
Хто ми насправді: - люди, які живуть один раз та щезають назавжди, чи істоти з вічною душею?

Матеріалістична психологія розглядає людину, як біосоціальну істоту. Біологічна частина – тіло людини, а соціальна – її свідомість.
Одночасно, свідомість є продуктом головного мозку. Вона „виділяється” мозком так, як наприклад, жовч виділяється печінкою. Відповідно, коли людина вмирає, свідомість вмирає разом з нею. Звернемося до сучасної психології.

З точки зору трансперсональної психології, свідомість існує незалежно від людини та її мозку. С.Гроф пояснює зв’язок між мозком та свідомістю на прикладі телебачення:
Всім відомо, що телевізійна передача записується на студії, потім транслюється в ефір у формі електромагнітних хвиль, і тільки після цього її можна подивитися по телевізору. У наведеному прикладі, свідомість аналогічна електромагнітним хвилям, які існують у просторі
незалежно від приймача, тобто, мозку. А мозок людини і є приймачем свідомості.
Природа реальності у С.Грофа розширюється – поруч з матеріальним світом існує поле свідомості.

З позицій процесуальної психології, світ, у якому ми живемо є потоком. Цей потік складається з матеріальних об’єктів, живих істот та подій. Кожна людина здатна бачити світ, як потік, та керуватися його течією.
Сутністю людини є життєвий потік.
Його можна уявити у вигляді джерела, або струмка. Якщо життєвий потік тече, людина відчуває себе наповненою радістю та щастям. Всі ми переживали цей стан у дитинстві, а потім поступово втрачали, коли наш життєвий потік блокували в процесі нашого виховання.

З позиції тілесно-орієнтованої психології, тіло людини можна розглядати, як проекцію свідомості на матеріальний план, як затверділу думку, думку людини про себе саму та про зовнішній світ. Взаємодіючи з тілом людини, можна здійснити вплив на свідомість.

З точки зору психології духовності, людина є духовною істотою. Всі проблеми людського буття вкорінені у духовній площині, і саме тут вони мають повне та гармонійне вирішення.

Ми люди, є духовними істотами. У дитинстві ми є цілісними та живемо повноцінним життям. У процесі виховання нас „розрізують” навпіл: блокують та відкидають духовну частину, та створюють у тілі новий (ворожий до людської сутності) центр свідомості – інтелект. Дитина
поступово втрачає відчуття занурюваності, розчинення у бутті. З’являється внутрішній спостерігач, який не живе повноцінним життям, а тільки спостерігає за ним. З цього моменту ми відчуваємо, що живемо не по-справжньому, що нам невистачає чогось важливого. Залишаються спогади про яскраве та радісне життя у дитинстві, які перетворюються у мрії про майбутнє щастя. Щастя же нам обіцяють, тільки після успішного соціального  самоствердження. Так ми стаємо невід’ємною частинкою соціальної машини.

З  погляду тілесно-орієнтованого психолога, люди виглядають непривабливо: блоки на горлі, на руках, внизу живота, панцир на Серці, в очах нескінчений буденний діалог з самим собою, голова „від’єднана” від тілаТака тілесно - енергетична форма суперечить людській природі.

У нашому тілі, там, де повинен горіти вогник радості, тепер маємо відчуття холоду та порожнечі .

Шукати істину нас примушує відчуття того, що ми живемо несправжнім життям.

Але, найголовнішим є те, що кожний з нас здатний повернутися до своєї істинної природи та стати щасливим. Варто тільки відкрити двері та вийти з матриці.

З повагою...



13

Коментарі

17.11.09, 10:16

Якось довелося спілкуватися з одним науковцем. Він підкреслював, що акцентування на духовності є більш властивим для людей азійського регіону, а на інтелектуальному рівні, - для європейців.

Також він відзначав, що коли для перших є притаманнішим споглядальний тип ставлення до оточуючого (який зумовлюється специфікою релігійного світобачення, скажімо буддизмом), то для других, - активна життєва позиція щодо перетворення оточуючого (креативізм).

    27.11.09, 11:03Відповідь на 1 від N 47-ий

    Раніше ми усі говорили про східне та про західне світобачення, та їх відмінності.
    Сьогодні я розумію, що наше західне світобачення є хворобою.
    Воно є причиною численних хвороб. Якщо допомогти хворій людині засвоїти елементи реального світобачення - людина одужує.

      37.11.09, 12:26Відповідь на 2 від Олег Ларенков

      Як на мене, тут слід брати до уваги й специфічні... Генетичні схильності та відмінності, які зумовлюють самими відмінностями умов різних "територій". Гадаю, це теж має враховуватись, адже "прищеплення" невластивого для відповідної групи людей (в етнонаціональному аспекті) може призвести до небажаних змін.

        47.11.09, 13:23Відповідь на 3 від N 47-ий

        Генетичні схильності та відмінності, які зумовлюють самими відмінностями умов різних "територій".
        Насправді, усе це набагато простіше. Оскільки практика простіша за теорію.

          59.11.09, 00:52

          Залишаються спогади про яскраве та радісне життя у дитинстві, які перетворюються у мрії про майбутнє щастя

          Точно! - але де вирішення проблеми?!!!

            69.11.09, 08:05Відповідь на 5 від Falke

            Я радий, що читаєш Бесіди

              710.11.09, 22:35

              Що є істина? Виходить, що і шукати нічого не потрібно, бо все є! Світ збудований на істині, якою і є сам Треба лише повернутися до цілісного відчуття і усвідомлення?
              Тоді чому саме ті дві ідеї направлені проти? Може, просто саме їх потрібно подолати/усвідомити? Щиро вдячний, хороші бесіди

                811.11.09, 21:33

                Якщо наш український світ - це істина - то я не погоджуюсь і хочу його змінити, не можу бути що десь добре а в нас на противагу погано, світ - це щось непідвладне........

                  912.11.09, 03:30

                  "блоки на горлі, на руках, внизу живота, панцир на Серці, в очах нескінчений буденний діалог з самим собою" -
                  - як ти це бачиш?

                    1014.11.09, 01:34Відповідь на 9 від лишайная кися

                    Це бачиш, але тільки не очима, хоча здається, що очима.
                    Вибач, пишу незрозуміло, але це відчуття тут можна вловити.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна