хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Цього дня, 28 серпня...

         Коли було звільнено селян з кріпацтва? На це банальне питання немає єдиної відповіді.
         Селянин Галичини відповів би, що 1848 року. Досі на дорогах там стоять "хрести свободи", встановлені на згадку про скасування панщини.
         Селянин-східняк звісно назвав би 1861 рік.
         А от радянський колгоспник сказав би вам, що лиш 28 серпня 1974 року рідна влада робітників і селян дозволила йому вкласти у широку штанину краснокожую паспортину, яка давала йому право безкарно накивати п'ятами з колгоспно-соціалістичного раю. А до того колгоспники були позбавлені паспортів, а без них -- не могли залишати місце свого мешкання. Згідно з п.11 постанови про паспорти, це тягло штраф до 100 рублів і вигнання міліцією. Повторне порушення ставило колгоспника на стезю кримінальної відповідальності із подальшим щастям дворічного пізнання відмінностей дихання у колгоспі і на "зоні", -- цих двох сортів гівна модусів прояву найсправедливішого у світі суспільного ладу в унікальній країні "хдє так вольна дьішит чілавєк"ura
        Паспорт громадянина колгоспнику міг діставатися лише "правдами і неправдами". Переважно, за сценаріями призову в армію або вербування на великі "стройкі" соціалізму. Ну, і з використанням різних, відверто корупційних інструментів:



З газети "Колхозный клич" № 53, 14.05.1952, що виходила в Чаплигінському р-ні Липецької області.
15

Коментарі

128.08.21, 10:25

Грустно и страшно. А ведь мы так и жили.

    228.08.21, 13:27

    Була одна офіційна "лазєйка" - будівельні організації. Містяни туди не хотіли йти-робота важка, мало платили. Тому в різних БУ було багато людей з села, туди відпускали без розмов.

      328.08.21, 14:48Відповідь на 2 від Стрийко Зеник

      Так. Робота важка -- то б і не так лякало, а ще ж була робота шкідлива. Проте колгосп то до кінця життя, а на будь-якій роботі поза колгоспом трудова угода все ж має кінцевий термін. Ще вступ молоді у виші. Але таке звільнення з колгоспів траплялося десь з тою частотою, як звільнення таких обдарованих осіб, як Шевченко -- з кріпацтва. З огляду на те, скільки часу діти проводили у полях замість у школах за партами.

        428.08.21, 14:50Відповідь на 1 від GalinaKiev

        Грустно и страшно. А ведь мы так и жили.Так. Такий от поділ. Хтось жив і знає одну сторону, а хтось знає і обернену сторону радянського "раю".

          528.08.21, 16:23Відповідь на 3 від Lulu

          Щоб вступити у виш треба було відкріпний талон, дозвіл від голови колгоспу, тому його діти вчилися, а іншим такого можна було ніколи і не мріяти, особливо якщо є особиста неприязнь . Мені батькова хрещена розповідала, що їй так відмовили з формулюванням " а хто тоді буде коров доїти і буряки полоти"

            628.08.21, 16:25Відповідь на 4 від Lulu

            Грустно и страшно. А ведь мы так и жили.Так. Такий от поділ. Хтось жив і знає одну сторону, а хтось знає і обернену сторону радянського "раю".Це восновному діти, які вже виросли в містах, покоління 70-х, вони бачили тільки "хороше", не бачивши погане і, не бачивши як живуть поза союзом. Для них ото було життя, комунізм, не те що зараз

              728.08.21, 21:06Відповідь на 2 від Стрийко Зеник

              Була одна офіційна "лазєйка" - будівельні організації. Містяни туди не хотіли йти-робота важка, мало платили. Тому в різних БУ було багато людей з села, туди відпускали без розмов.

              Була ще одна - навчання, наприклад у лісовому технікумі (після якого, звісно, "счастлівий савєцкій колхознік" повинен був повернутись і здати паспорт) (у мене саме такий зберігається, родичці видали, мала здати влітку 1941-го, та прийшли німці і повісили її як підпільницю, тому й паспорт зберігся)

                828.08.21, 21:11Відповідь на 7 від rutzit

                На навчання-за потребою колгоспу, а в будівельні організації були зобов'язані відпускати, хочуть чи не хочуть

                  928.08.21, 23:46Відповідь на 6 від Акварель

                  Такий от поділ. Хтось жив і знає одну сторону, а хтось знає і обернену сторону радянського "раю".Це восновному діти, які вже виросли в містах, покоління 70-х, вони бачили тільки "хороше", не бачивши погане і, не бачивши як живуть поза союзом. Для них ото було життя, комунізм, не те що заразЦе складне питання. Радянській владі треба було перервати передачу інформації про свої злочини, так би мовити "відсікти" грішний хвіст від новосформованої людини "гомо сов'єтікуса". І "робота" в напрямі згаданого поділу велася. Проте будь-яка машина, буває, збоїть. Тож і для тих, що бачили лише "хороше", цей поділ не щез. Одні знали, інші відмовлялися знати. Або, такі граничні стани, що "от давай не будем про це"...

                    1028.08.21, 23:48Відповідь на 5 від Акварель

                    Щоб вступити у виш треба було відкріпний талон, дозвіл від голови колгоспу, тому його діти вчилися, а іншим такого можна було ніколи і не мріяти, особливо якщо є особиста неприязнь . Мені батькова хрещена розповідала, що їй так відмовили з формулюванням " а хто тоді буде коров доїти і буряки полоти"Дякую, що поділилися з реальністю з Вашої системи координат.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна