Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

День пам'яті Андрея Шептицького

„ . Тільки для Вас маю жити, - для  Вас цілим серцем і душею працювати, для Вас усе посвятити, – ба, навіть за  Вас, як цього треба буде, й життя своє  віддати”
                                                             

1 листопада 1944 року для Львова, для України, для церкви був день жалоби і втрат.

 У цей день у вічність відійшов батько церкви митрополит Андрей Шептицький. Це імя  ще донедавна було заборонене і забуте, а його діяльність змальовувалася лише чорними фарбами.

Митрополит Андрей Шептицький  очолював Церкву й українське суспільство упрoдовж 44-років (1901-1944) , в період двох Світових воєн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський.

Народився Роман Шептицький (майбутній Митрополит Андрей) 22 липня 1865року в селі Прилбичі на Львівщині. Походив зі стародавнього знатного українського роду, який у XIX столітті зазнав полонізації, члени родини стали франкомовними римо-католиками. Незважаючи на сильну опозицію з боку батька, він вирішує повернутися до свого коріння і стати ченцем Василіянського чину, щоб служити "селянській", як її називали в той час, Греко-Католицькій Церкві.

                             Не можна не згадати про неоціненну заслугу матері Митрополита Андрея Шептицького – графиню Софію, багатогранно освічену, талановиту людину, котра своєю святою побожністю заронила у серце Романа щиру любов до Господа та людей, замилування до всього прекрасного й доброго та виховала такого відданого українському народові, достойного сина. Лист матері, Софії Шептицької, що зберігається у фондових матеріалах Львівського архіву, розкриває перед нами не тільки милу жінку –але й її витончений розум. Спробуємо відчути це, прочитуючи рядки благословення графині Софії Шептицької своєму синові на митрополичий престіл у Львові: 

                        „Моя благословенна в Господі дитино! Найбільший скарб, який я отримала від Бога – це є ти. І цей найдорожчий скарб мого життя повертаю Богові На ту хвилю, коли береш на себе хрест, до якого тебе покликав Господь, – на ціле життя твоє, під Хрестом або ж на Хресті, на всю працю, наміри, терпіння і радість, на душу твою і розум, серце і здоров’я, на все, що чинити будеш, що постановиш, на цілу працю над будуванням Церкви Божої і поширенням Царства Його на землі . . на всі хрести, якими люди тебе обтяжити можуть, і на всю любов, яку ти їм дарувати будеш, посилаю тобі урочисте, Господом випробуване Благословення”. 14.01.1901 р.

Вночі 31 жовтня, помираючи, митрополит Андрей Шептицький вголос молився французькою та українською мовами, а потім, після паузи, в присутності священиків, що жили в митрополичих палатах, промовив свої останні і, як виявилося згодом, пророчі слова про важкі часи для церкви та її відродження: 

"Наша Церква буде знищена, розгромлена большевиками, але ви держіться, не відступайте від віри, від Святої Католицької Церкви. Тяжкий досвід, який паде на нашу Церкву, є хвилевий. Виджу відродження нашої Церкви, вона буде гарніша, величніша від давної, та буде обнімати цілий наш нарід. Україна, - продовжував дальше говорити Митрополит, - двигнеться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єдиненою, величною, яка буде дорівнювати другим високорозвинутим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу. Тільки треба молитися, щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися над нашим бідним замученим народом, який стільки витерпів, і щоби ця опіка Божа тривала вічно. Прощаюся з вами. Будьте сильні і стійкі в вірі, витривалі і ревні в служінню Господу Богу. І більше мого голосу не почуєте, аж на Страшнім Суді" [2, с. 13].

Показово, що дубова домовина з прахом митрополита Андрея Шептицького залишалася у крипті собору св. Юра протягом всього радянського періоду, бо навіть після офіційної ліквідації УГКЦ ніхто не наважився її рухати і кудить переміщати. Сьогодні кожен може відвідати крипту, де покоїться прах Великого Митрополита, як і звернутися до його багатої духовної спадщини.

8

Коментарі

131.10.09, 22:39

    231.10.09, 22:41Відповідь на 1 від N 47-ий

      331.10.09, 23:12

      дякую, що нагадала

        Гість: sonichka

        431.10.09, 23:30

        spravdi treba, treba molytysia, a Bog myloserdnyj vysluhaje nas!

          51.11.09, 20:50

          Сім режимів, один з яких український?

            63.11.09, 09:39Відповідь на 3 від Володюсик

            дякую, що нагадалаМені приємно , що і для Вас ця дата є значущою

              73.11.09, 09:40Відповідь на 4 від Гість: sonichka

              spravdi treba, treba molytysia, a Bog myloserdnyj vysluhaje nas!Так і буде

                83.11.09, 09:41Відповідь на 5 від Mamay_

                Сім режимів, один з яких український?Так рахує історія , значить так і є

                  93.11.09, 15:29Відповідь на 8 від ANne*

                  Сім режимів, один з яких український?Так рахує історія , значить так і є Історію пишуть дурні на догоду йолопам! То хто рахує?

                    104.11.09, 09:44Відповідь на 9 від Mamay_

                    Показово, що Вашу увагу привернула не постать Митрополита Андрея Шептицького, а підрахунок режимів.
                    Думаю не так вже і важливо для історії до якої з перелічених категорій відносимося ми з вами і хто як рахує.
                    Головне , що з часом все само собою стане на своє місце і буде так , як сказав у своїх пророчих словах Великий Митрополит - один з мойсеїв українського народу.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна