хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Вся історія мафіозних війн Донбасу


 

ВбивствоКранца або кривава історія маєтку Ахметова в Ботанічному садуДонецька

Вбивство Щербаня не можнарозслідувати з відривом від іншихрезонансних вбивств, які стрясали Донбасв бурхливі 90-ті. Зрозуміло, що нинішнійзаангажованій генпрокуратурі чіпативесь той масив не можна, адже десяткиосіб, які так чи інакше проходять у тих«мокрих справах» нині є депутатамиВерхової Ради, впливовими бізнесменами,можновладцями.

Однак, якщогенпрокуратура не може собі дозволитизгадати «героїв» тих років, то у авторатаких зобов"язань не перед ким немає.

Одним з джерел на які посилаєтьсяавтор у своїй версії кривавої історіїДонбасу є папка з МВС з оперативнимидонесеннями, що стосуються життядонецького криміналу бурхливих 90-тих.Коли я працювала над темою «Ху іс містер Іванющенко» цю папку мені вдалосядістати від особи, що деякий час працювалав МВС.

Звичайно можна ставити підсумнів достовірність документів.Відповідно рекомендую сприйматиавторський текст, як версію. Хтось можеспитає: чи етично озвучувати прізвищавідомих людей у кримінальних справахспираючись на сумнівні джерела? Моявідповідь: якщо генпрокуратура дозволяєсобі вибудовувати обвинуваченя лідераопозиції на сумнівних доказах, чомуавтор не може викласти на розсуд читачів,те що має. Тим паче самому автору документиз папки з МВС здаються достовірними.

(Длятих, хто читав рік тому на моїй сторінціу фейсбуці подібний текст, додам, що цедоповнена версія).

Мотиви вбивствагосподаря Донбасу Євгена Щербаня, якевідбулося в 1996-му році на донецькомулетовищі, варто пошукати в 1992 році.

Втому році Євген Щербань був уже відомий,як власник корпорації «АТОН», потужнийбізнесмен, обличчя Донецького регіону.

Аось Ахат Брагін, наставник РинатаАхметова, був знаний лише, як авторитетДонецька. Один з багатьох. Хоча вже почавлегалізовувати свій «бізнес» і мав туперевагу, що співпрацював з Щербанем.Це прослідковується в документахоперативної розробки Ахата Брагіна.Там серед «контактів» Брагіна періодичновигулькує офіс корпорації «АТОН».

ДоЩербаня Алік Грек заскочив і передвбивством іншого потужного бізнесменаДонецька Яноша Кранца.

Це було першенадзвичайно резонансне вбивство Донбасуі перший серйозний переділ власності.Адже після смерті Кранца всі його«напрацювання» успадкував Алік Грек.До того ж, що показати іншим свою силуБрагін демонстративно переніс свійофіс в шикарний маєток покійного (колишнюдержрезиденцію, яка будувалася дляГорбачева) в ботанічному саду містаДонецька.

 Нині в тому маєткумешкає відомий всім спадкоємець вжеАхата Брагіна – Ринат Ахметов.

Доречі, в 92-гому правоохоронці начебторозробляли і його причетність до вбивстваКранца.

Зокрема, в папці, які авторупередало джерело з МВС знайшлося осьтаке повідомлення:

 


 

Також в папочці єдокумент негласного спостереження засамим Аліком Греком в той місяць, колибув вбитий Кранц.

Географія цьогодокумента дає яскраве уявлення простановлення бізнесу Донецького клану.Алік Грек неодноразово відвідував«хлібні» місця Донецька, наприкладсклад шахти «Жовтнева», приймальню«Облспоживспілки», склад «Укроптхозторга»,підсобні приміщення універмагу «Україна»,комбінат панельного домобудування. Тамвін домовлявся, щоб державні установисписували певний товар, який він потімреалізовував на чорних ринках, черезсвою кримінальну структуру. «Донецькі»ще тоді обкатували свої таланти обкрадатидержаву.

 

 


 

Згідно цього документуБрагін регулярно відвідував і похорони.Не здивуюся, якщо це були похорони йогожертв. Особливий цинізм «донецьких»був відомий ще в ті часи.

 

 


 

Ахметов і Брагін напохоронах Кранца Фото Ахметов і Брагін(в малиновому пальто) на похороні Кранца.Стоп-кадр з оперативної відео-зйомки 

Алещо, нам особливо цікаво незадовго передсмертю бізнесмена Грек був поміченийв офісі Євгена Щербаня та кафе Кранца«Червоний кут», де Кранц зазвичай приймаввізитерів.

Отож слідство потімвідпрацьовувало версію, що Кранц загинув,тому, що йому зробили пропозицію працюватиразом, від якої не варто було відмовлятися,але підприємець виявився смертельновпертий.

У справі про вбивство Кранцаправоохоронці зібрали багато томівважливих деталей. З «міліцейськоїпапки», автор дізнався, що був навітьголовний підозрюваний виконавець –дехто Олег Морозов.

Чий це був«человечек» можна уявити з іншогодокументу з міліцейської папки, дейдеться про те, що Олег Морозов деякийчас проживав у квартирі Сергія Кия. ТойКий надзвичайно схожий на нинішньогонародного депутата, який потрапив досписку Партії регіонів за квотою РінатаАхметова.

 

 

 


 

На фото Сергій Кий –людина дуже схожа на нинішнього народногодепутата 

Я почала історію«донецьких» з вбивства Кранца, тому щосаме воно розпалило маштабну кримінальнувійну на Донбасі у крові, якої і народивсянинішній «донецький клан», який захопивУкраїну.

Війна почалася, бо на початку90-тих будь-який великий бізнес донецькабув пов'язаний з криміналом. Не виняткомбув і Янош Кранц. За ним також стояливідомі кримінальні авторитети – Фролові Брагінський, з Кранцом співпрацювалипідприємці з кримінальним ухилом Кушнірі Рябін. Пізніше цих двох звинуватятьв тому, що вони стояли на чолі банди, якавбила Брагіна, Щербаня, Момота таінших.

Як що це правда, вбивствобандою Кушніра Ахата Брагіна та ЄвгенаЩербаня можна розглядати, не як замовневбивство, а як вендету, як самооборону– вбити, щоб вижити самим. Щоправдаважко віриться, що «недобиткам» Кранцабуло під силу прибрати двох королівДонбасу без допомоги зі сторони. Хочавсе може бути – загнаний в куток звірособливо страшний. Також інтерес прибратиЩербаня і Брагіна тоді мала чималакількість сильних фігур Донецька іКиєва. Месникам могли і допомогти, абопросто підставити.

 

 

Тетяна ЧОРНОВОЛ 

2

Коментарі

12.02.13, 07:10

ціх нелюдей ми самі допустили до влади, зараз пожинаємо

    22.02.13, 21:03

    Не ми допустили, а лохи! Знаю точно, бо сам був "лоховодом" до 2004 року.