Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

День, якого не було? Переяславська рада в міфах та реаліях - ч3

МОСКВА XVII СТОЛІТТЯ З КАРТИНИ АНДРІЯ ВАС НЕЦОВА ТА ПЕРШИЙ КРОК МОСКОВСЬКОГО УРЯДУ — ПОСТАНОВА ЗЕМСЬКОГО СОБОРУ ВІД 1 ЖОВТНЯ 1653 Р. ПРО ОБ’ЄДНАННЯ УКРАЇНИ З РОСІЄЮ

IV. МОСКОВСЬКИЙ ДОГОВІР 1654 року — ФАНТОМ ЧИ НЕВИГІДНА ВЖЕ СУЧАСНИКАМ РЕАЛЬНІСТЬ?

Московсько-чигиринський «бермудський трикутник» 1654 року, або Коли і куди зник оригінал українсько-російського договору?

Навіть гуманітарна освіта автора не може виправдати його невігластво у визначенні геометричної фігури з двома вершинами в якості трикутника. Але в даному випадку мова йде не про математику, а про велику політику. Стосовно ж того, що українсько-російський договір 1654 р. належить саме до сфери не те, що великої, а дуже великої політики, сподіваюсь, сумнівів немає ні в кого. Принаймні, в історії України важко знайти ще одну таку історичну дату, яка б упродовж кількох століть привертала до себе не стільки пильну увагу істориків, скільки політиків, громадських діячів та й звичайних людей, яким не байдужі історія та сьогодення.

Зрозуміло, що цей інтерес найбільше підживлюється різного роду політичними мотиваціями та навколополітичними спекуляціями. Немало цьому сприяє і те, що оригінал договору, який так багато важив не лише для України, а й усієї Центрально-Східної Європи... безслідно зник. Відомо, що найбільше можливостей для появи різного роду інтерпретацій дають саме ті документи, яких ніхто не бачив, або бачило дуже вузьке коло осіб, до того ж, у вкрай обмежений проміжок часу.

В Україні вперше оригінал договору намагалися знайти вже по смерті Богдана Хмельницького у серпні 1657 р. Два роки по тому російська сторона надала «допомогу» в його пошуках Юрію Хмельницькому. Але, як з’ясувалось згодом, підсунули безталанному сину Великого гетьмана свідомо сфальсифікований варіант, аби, прикриваючись іменем батька, нав’язати йому невигідні умови обмеження суверенітету козацької України. Восени 1708 р. після переходу гетьмана Івана Мазепи на бік шведського короля Карла ХII оригінал українсько-російського договору 1654 р. за наказом царя Петра I розшукували вже канцеляристи зовнішньополітичного відомства Росії — Посольського приказу. Але також марно.

12

Коментарі

Гість: Світанок

131.07.11, 08:40

Та увесь світ про це знає, та на превеликий жаль наш народ не робить з цього висновків. напевно колись російська імперія прищепила "бацилу" раба, а достойного лікаря, щоб видалив цю бацилу в нас немає. Одна лікарка було появилась, та й ту наш народ віддав на ростлання мафіозному клану. то про що тепер говорити???

    231.07.11, 09:32Відповідь на 1 від Гість: Світанок

    читаймо і убиваймо у собі меншовартість!

      анонім

      331.07.11, 09:45

      Та вся історія "братання" це низка постійних підлот, брехні та чистої інтервенції зі сторони моцкальського княжества... Тільки овочі цього можуть не знати та не усвідомлювати.

        431.07.11, 17:33

          531.07.11, 17:34


          А чи він був взагалі той договір ???

            631.07.11, 18:15

            І тут фальсифікація.