хочу сюди!
 

Елена

46 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 47-57 років

Як поводити себе при затриманні правоохоронними органами

 
Як відомо, ніхто не застрахований від спілкування з працівниками правоохоронних органів. Реалії сьогодення вказують на те, що пересічні громадяни не знають своїх прав при «спілкуванні з органами».

Перш за все потрібно бути психологічно готовим до «спілкування» з правоохоронцями, в жодному разі не потрібно панікувати, поводити себе агресивно по відношенню до співробітників міліції та погрожувати їм (в тому числі впливовими знайомими). Органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти  лише  на  підставі,  в  межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України. Коли дії співробітників міліції виходять за рамки закону потрібно тактовно повідомити про це. Це сформує у правоохоронців думку, що Ви знаєте свої права і, разі потреби, зможете оскаржити їх дії.

Одним з варіантів початку такого спілкування може бути вимога працівників патрульної служби пред’явити документи. В такому разі потрібно ввічливо поцікавитись про підстави такої вимоги. Згідно з п. 2 ст. 11 Закону України «Про міліцію» працівники органів внутрішніх справ (далі – ОВС) мають право перевіряти у громадян документи при підозрі у вчиненні правопорушень (адміністративних правопорушень або злочинів).

Багато юристів радять перед початком будь-якого спілкування з «органами» попросити у співробітників представитись (якщо вони цього ще не зробили) та пред’явити службові посвідчення.

Однак, може трапитись, що навіть при наявності у Вас документів, що посвідчують особу, Вас просять пройти до відділку міліції. Або коли після встановлення особи (як це описано вище) Вас не відпускають.

В такому випадку (при умові, що ви не вчиняли правопорушень) тактовно але впевнено наполягайте на тому, щоб вам чітко пояснили підставу затримання. Згідно з п. 5) ч. 1 ст. 11  Закону України «Про міліцію» їх може бути десять. Але, якщо у Вас немає ознак вираженого психічного розладу чи алкоголізму, підстави затримання можна поділити на дві групи: підстави пов’язані із вчиненням (або підозрою у вчиненні) злочину; підстави пов’язані із вчиненням адміністративного правопорушення.

В іншому випадку (при умові, що Вашу особу вже встановлено) Вас можуть затримати для складення протоколу про адміністративне правопорушення. При цьому, таке затримання не може тривати більше трьох годин. Отже, якщо після встановлення особи, Вас не відпускають, вимагайте складання протоколу про адміністративне затримання. Його має підписати працівник, який його склав і Ви. Копію протоколу про адміністративне затримання Вам можуть і не видати. Після складення протоколу Вас можуть обмежити в користуванні телефоном, однак обов’язок повідомити Ваших родичів про затримання (а при підозрі у вчиненні злочину також і прокурора) лежить на міліції. Однак, при складанні протоколу про адміністративне правопорушення в поясненнях потрібно зазначити точний час затримання і вказати на те, чи був складений протокол про адміністративне затримання.

Крім того, перед підписанням протоколу про адміністративне правопорушення уважно його перечитайте. У разі виявлення неточностей вимагайте переписати протокол. В іншому разі всі зауваження викладайте в поясненнях. Варто зазначити права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі; бути присутнім при розгляді справи про адміністративне правопорушення.

У випадку, якщо Вас затримано за підозрою у вчиненні злочину, Ви маєте право на захисника і побачення з ним до першого допиту. Про це Вам зобов’язані роз’яснити працівники міліції. Однак, якщо цього не зроблено, то знайте, що відповідно до ст. 431 Кримінально-процесуального кодексу України (далі – КПК) підозрюваний має право: знати, в чому він підозрюється; давати показання або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; подавати докази; заявляти клопотання і відводи; вимагати перевірки судом чи прокурором правомірності затримання;  подавати скарги на дії і рішення особи, яка провадить оперативно-розшукові дії та дізнання, слідчого і прокурора; на забезпечення безпеки у разі наявності реальної загрози життю, здоров’ю, житлу чи майну.

Насправді варто запам’ятати перших три права підозрюваного і використовувати їх в такій самій послідовності: вимагати роз’яснити підставу затримання (по суті те саме, що дізнатися в чому Вас підозрюють); відмовитись давати показання і відповідати на запитання поки не буде допущено Вашого адвоката та надано побачення з ним до першого допиту.

Далі лінію поведінки Вам підкаже Ваш адвокат. Він і роз’яснить Вам всі Ваші права, і, якщо буде потрібно, складе відповідні документи (в т.ч. клопотання, скарги тощо).

На цей випадок потрібно мати координати знайомого адвоката і в жодному разі не користуватися послугами адвоката, якого рекомендував слідчий або дізнавач.

Дехто після затримання вимагає дати йому можливість зателефонувати рідним чи адвокату. При цьому, роблять це в формі ультиматуму, наполягають на цьому. Зазначають, що згідно з законом мають право на «один телефонний дзвінок». Відчувається вплив Голівуду…

Насправді українське законодавство не містить такого права для затриманих. Як не парадоксально, але воно по суті своїй більш гуманне. Як при адміністративному затриманні, так і при затриманні за підозрою у вчиненні злочину, обов’язок негайно повідомити родичів затриманого лежить на працівниках «органів».

Частина 2 статті 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.»

Частина 5 статті 106 Кримінально-процесуального кодексу: «Про затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, орган дізнання негайно повідомляє одного з її родичів…» Тому вимогу до працівників міліції слід формулювати по-іншому – повідомити родичів і забезпечити присутність адвоката. При такій постановці питання найвірогідніше, що Вам дозволять в присутності правоохоронців самим зателефонувати родичам. Чим Вам не право на «один телефонний дзвінок»?

Звідси випливає, що не можна погоджуватись угоди з міліціонерами типу: «підпишеш протокол – дам зателефонувати.»

Не зайвим буде зазначити, що запросити адвоката одразу Вам не дадуть. Відмовки можуть мати різну форму. З одного боку, правоохоронці можуть «увійти в Ваше становище» роз’яснивши, що це все формальні процедури і запрошення адвоката є марною тратою грошей. З іншого – може бути відвертий торг: «Якщо не запрошуватимеш адвоката, ми виключимо зі справи оцей епізод». Можуть посилено культивувати у Вас думку, що адвокат і так нічого тут не допоможе, тільки гроші «здере». Варіантів багато.

Однак, все може бути ще складніше. Працівник «органів» може повідомити, що ви будете допитуватись як свідок. А свідок під загрозою кримінальної відповідальності не може відмовитись від дачі показань і давати неправдиві показання. Крім того, чинний КПК не передбачає права свідка на правову допомогу адвоката. Вже після допиту свідка у працівників міліції можуть виникнути підстави на основі його ж свідчень притягнути його вже «не як свідка» (читай підозрюваного) і розпочати його кримінальне переслідування. Такий прийом є, м’яко кажучи, не зовсім «чистим», в більшості випадків він прямо суперечить закону, але таке часто трапляється коли «бракує доказів» (або їх взагалі немає).

По-перше, згідно ст. 63 Конституції України та ст. 691 Кримінально-процесуального кодексу свідок може відмовитись давати свідчення щодо себе, членів сім’ї та близьких родичів. По-друге, Рішенням Конституційного Суду України від 30.09.2009 у справі № 1-23/2009 роз’яснено право будь-якої особи (в тому числі і свідка) «незалежно від характеру її правовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами вільно, без неправомірних обмежень отримувати допомогу з юридичних питань в обсязі і формах, як вона того потребує». Враховуючи, що Конституція України є актом найвищої юридичної сили, незважаючи на те, що КПК не надає право свідку на правову допомогу адвоката, працівники міліції зобов’язані надати Вам можливість скористатися таким правом.

Пам’ятайте, Ви – свідок. Вас не можуть утримувати силою. Ваш обов’язок з’явитися за викликом і дати правдиві свідчення. Поки Ви не відмовляєтесь від дачі свідчень (а просите перенести дату допиту) до Вас не можуть застосовуватись жодні заходи примусу.

В будь-якому випадку будьте готові до того, що Вам дадуть в повній мірі «насолодитися» новою обстановкою, відчути її психологічний вплив перед тим як почнуть з Вами «працювати». http://www.spilnasprava.com/wp/?p=4032

9

Коментарі

118.07.11, 15:59

все це добре, але вже пора народу поясняти другу думку. коли на площу вийде 100 тисяч, то міліції вже не треба буде боятись. вона вже буде боятись!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    218.07.11, 16:36Відповідь на 1 від San 50

    все це добре, але вже пора народу поясняти другу думку. коли на площу вийде 100 тисяч, то міліції вже не треба буде боятись. вона вже буде боятись!!!!!!!!!!!!!!!!!!!це і без пояснень зрозуміло. Питання в іншому - комусь потрібно починати. Раптово 100 тисяч не з"являються.

      318.07.11, 16:56

        418.07.11, 16:59

        Зрозуміло та не дуже! Я вже такі інструкції давно читаю в неті. Вони гарні, але з другого боку людина середніх літ їх прочитає і задумається, а навіщо мені йти ризикувати, коли там весь час ганяють. Тут справа в психології.
        Пора вже писать другі інструкції, а от хто їх буде писать це питання. Тут головне кому повірить народ. "Спільна справа" вже показала як збирати громадян.

          518.07.11, 17:05Відповідь на 4 від San 50

          "Спільна справа" - одна з небагатьох організацій, яка намагалась це робити. І отримала відповідний досвід.

            618.07.11, 17:11Відповідь на 5 від viktor67

            А ви всі не задумувались, чому цей досвід не дуже виразний. ?

              718.07.11, 19:48Відповідь на 6 від San 50

              А ви всі не задумувались, чому цей досвід не дуже виразний. ?задумувались. Тому є багато причин. Легко тільки в власнім носі колупатися. А не маючи практично ніякої фінансовой підтримки зібрати і зорганізувати велику кількість народу - це дуже не просто.