хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Клановість - традиція української влади

Міністерство оборони очолив Валерій Гелетей.  При цьому Валерій Гелетей, який донедавна очолював Управління державної охорони, має щонайменше три точки дотику з представниками нової влади.
     Перша – Гелетей пов'язаний з самим Петром Порошенком.  Про те, що Порошенко ще в статусі кандидата в президенти перебував під особливою опікою підлеглих Гелетея, журналісти могли переконатися під час голосування Порошенка на виборах. На виборчій дільниці в Будинку офіцерів спостерігалося скупчення десятків охоронців, а сам Порошенко прибув туди на автомобілі з номерами "прикриття".
     Історія їхніх стосунків сягає щонайменше 2005 року, коли під час корупційного скандалу Гелетей виступив на боці Порошенка.
 Зокрема, у жовтні 2005-го, через місяць після заяви державного секретаря Олександра Зінченка зі звинуваченнями в дестабілізації і розколі на адресу Порошенка, сам Гелетей написав заяву в Генпрокуратуру на колишнього керівника секретаріату президента і головного кривдника Порошенка.  На той час Гелетей очолював столичне Управління по боротьбі з організованою злочинністю.
     Друга точка дотику Гелетея – це нинішній генпрокурор та доверений до Порошенка Віталій Ярема.
Певний час Ярема та Гелетей йшли пліч-о-пліч по життю.
     Так, в 1997-99 роках вони працювали на паралельних керівних посадах в київській міліції: перший очолював управління карного розшуку, другий – був заступником в Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. Тут йому доводилося не стільки боротися, скільки домовлятися з чисельними кримінальними угрупуваннями, які згодом легалізувалися у бізнес.
     У 2001 Гелетей очолив сам карний розшук Києва - після довгої роботи Яреми на цьому напрямку. Коли завершилася помаранчева революція, в лютому 2005-го Ярема став начальником київської міліції, а Гелетей керував у нього столичним УБОЗом.
     Далі Гелетей просувався завдяки главі секретаріату президента Ющенка Віктору Балозі. Той спочатку забрав Гелетея начальником служби з питань правоохоронних органів на Банкову, а в 2007 пролобіював його на посаду Управління державної охорони – спецоргану, що займається безпекою перших осіб держави. 
     На цій посаді прізвище Гелетея вперше стало відомо широкому загалу –протягом політичної кризи 2007 року він допомагав проштовхнути план Балоги з розпуску Верховної Ради. Аби усунути генпрокурора-регіонала Святослава Піскуна, який блокував дострокові вибори, очолюване Гелетеєм Управління державної охорони взяло під контроль приміщення Генпрокуратури. 
     На порятунок приїхав Василь Цушко, який особисто дав команду ломати двері до забарикадованого підлеглими Гелетея кабінету Піскуна. В підсумку, ледь не дійшло до збройного протистояння між УДОшниками та бійцями "Беркуту".
     За півтора роки роботи з Балогою Гелетей пройшов шлях від полковника до генерал-полковника, чим спричинив критику колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка.
     Третя точка дотику Гелетея з новою владою – це вже згаданий Віктор Балога, брат якого Іван очолював обласний штаб Порошенка. Сам Валерій Гелетей народився на Закарпатті – у селі Верхній Коропець Мукачівського району, але з 1991 року жив, навчався та працював у Києві.
   Проте його найближчий родич – рідний брат  Володимир Гелетей – досі інтегрований у владу Закарпаття. Після Майдану 2014 року Володимир Гелетей став першим заступником начальника СБУ в Закарпатській області – регіоні, який є воротами для контрабанди України.
     Родини Гелетея та Балоги нещодавно стали родичами, роблячи дерево головного сімейного клану Закарпаття ще більшим.
 Едіта Гелетей (донька Володимира Гелетея з СБУ та племінниця Валерія Гелетея-міністра оборони) одружилася з Андрієм Балогою, депутатом Закарпатської обласної ради та старшим сином Віктора Балоги. 
     Сам Валерій Гелетей після Майдану знову очолив Управління державної охорони. А два роки перед цим, протягом 2012-2013, він обіймав посаду віце-президента у невеликому "Авант-банку".
     Місце роботи Гелетея вказана в автобіогріфії, яку він власноруч заповнив перед призначенням міністром оборони. Але цікаво, що в звітах "Авант-банк" на сайті Нацкомісії цінних паперів та фондового ринку, немає інформації про те, що Гелетей обіймав посаду віце-президента.
     За даними "Форбс", власником "Авант-банку" є київський бізнесмен Михайло Гріншпон. Гріншпон був радником міністра оборони Олександра Кузьмука, а неофіційно він вважався головним "рєшалою" в Міноборони зразка 1997 року. Крім того, Гріншпон був президентом армійської футбольної команди ЦСКА.

     Але, за іншою інформацією, на момент призначення Гелетея віце-президентом "Авант-банку" - а він стверджує, що це сталося в листопаді 2011 року - фінансовою установою вже володіли колишній міліціонер Олексій Савченко (якого пов'язують з Віталієм Яремою) і "авторитетний" бізнесмен Олександр Ліщенко на прізвисько "Ліча".
     Після призначення міністрів оброни та закордонних справ, у Порошенка залишається порожньою вакансія першого віце-прем'єра. Хоча, за Конституцією, це квота коаліції, але "понятійно" вона була закріплена в березні 2014 року персонально за Порошенком, яку він заповнив Віталієм Яремою. 
     Кого Порошенко запропонує зараз на місце правої руки до Арсенія Яценюка, залишається інтригою. Адже ця людина формально має бути висунута депутатами.
     Також є інформація, що Банкова хотіла би бачити в уряді нинішнього посла України при Євросоюзі Костянтина Єлісеєва - на посаді віце-прем'єра з питань євроінтеграції - але це призначення також має оформлюватися через коаліцію.
    
Сергій Лещенко
4

Коментарі

15.07.14, 06:45

що мішає змінити систему?

    анонім

    25.07.14, 07:17

    А що зараз про це говорити -- бачили очі, що вибирали, смакуйте, хай хоч повилазить. ПроХФесіОнали змінили проФФісіАналів. А змінювати треба саму систему.

      35.07.14, 14:30Відповідь на 1 від Shnec

      що мішає змінити систему?Заважає змінити систему бидло, яке , після скидання одного олігарха, обрало іншого.

        45.07.14, 20:30Відповідь на 3 від utenok12

        що мішає змінити систему?Заважає змінити систему бидло, яке , після скидання одного олігарха, обрало іншого.......іншу.....різниці нема, треба ламати далі

          55.07.14, 21:31Відповідь на 4 від Shnec

          що мішає змінити систему?Заважає змінити систему бидло, яке , після скидання одного олігарха, обрало іншого.......іншу.....різниці нема, треба ламати даліРізниці немає тільки тоді, коли мізки відмовляються працювати. Ломати є кому, але їх до влади не пускають.

            65.07.14, 22:05Відповідь на 5 від utenok12

            що мішає змінити систему?Заважає змінити систему бидло, яке , після скидання одного олігарха, обрало іншого.......іншу.....різниці нема, треба ламати даліРізниці немає тільки тоді, коли мізки відмовляються працювати. Ломати є кому, але їх до влади не пускають.дільничного відстояли, голова сільради останній термін,КОЛИ ЗНАЙДЕТЬСЯ більш достойний, так що пробач....народ робить вибір...вже самостійно , не знаю як кого мене майдан навчив