хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Якщо загнеться США – зникне Україна і Росія стане імперією

Американський журнал Foreign Policy опублікував статтю відомого політолога, екс-радника президента Картера з нацбезпеки Збігнєва Бжезінського, який зараз закінчує роботу над книгою, що має вийти у світ "Стратегічна концепція: Америка і криза глобальної могутності". На думку аналітика, занепад Сполучених Штатів загрожує негативними наслідками всьому світу.

"Невизначеність на міжнародній арені, загострення протиріч між глобальними суперниками і навіть відкритий хаос" - такі, на думку Бжезінського, будуть наслідки занепаду США. Восторжествують не мрії про демократію, а моделі "посиленої національної безпеки, засновані на різних гібридах авторитаризму, націоналізму і релігії".

Лідери світових держав "другого рангу" - в тому числі Індії, Японії, Росії та деякі європейські країни - вже обчислюють наслідки занепаду США. "Росія, мабуть, віддається мріям (і навіть зловтіхи) у зв’язку з невизначеними перспективами Америки. Вона майже напевно придивляється до незалежних держав - колишніх республік СРСР", - вважає автор.

Китай усвідомлює, що шлях до успіху - не різкий крах нинішнього світоустрою, а поступовий перерозподіл потужності. Але якщо виникне напористий китайський націоналізм, загостряться відносини з сусідами, і "Азія XXI століття стане схожою на Європу ХХ століття - кровожерливість, насильство", - пророкує Бжезінський.

Занепад США небезпечний і для низки слабких держав. Ослаблення США підірве партнерство з Мексикою: у Штатах посиляться націоналізм і страх за свою безпеку, а мексиканська сторона висуне територіальні претензії.

Ослабне контроль міжнародного співтовариства над морськими шляхами, космосом, кіберпростором і навколишнім середовищем - сферами, де поки що "перевагу і настирливість американської потужності наводять порядок там, де зазвичай відбувалися б конфлікти".

Автор закликає США або проводити в життя нову зовнішньополітичну стратегію, або готуватися до глобальних потрясінь.

Ослаблення глобального значення США загрожує регіональними конфліктами, застерігає в іншій статті на сторінках Foreign Policy Збігнєв Бжезінський. Він перераховує 8 країн, які програють від занепаду Америки:

1. Грузія стане вразлива перед "політичним залякуванням і військовою агресією" з боку Росії.
"Чим це загрожує: влада Росії над південним "коридором" нафтогазового постачання Європи, можливо посилить тиск на Європу, щоб вона змирилася з політичними цілями Москви; «ефект доміно» в Азербайджані", - говориться в статті.

2. Тайвань стане вразливішою перед натиском Китаю і підпаде під чарівність його економічних успіхів. Возз’єднання наблизиться, але на умовах, вигідних швидше Пекіну.
"Чим це загрожує: ризик серйозної конфронтації з Китаєм", - пише автор.

3. Південна Корея опиниться перед дилемою: змиритися з регіональним пануванням Китаю або зміцнити відносини з Японією.
"Чим це загрожує: небезпека для військово-економічної стабільності на Корейському півострові; криза довіри Японії і Південної Кореї до існуючих зобов’язаннь США".

4. Білорусь. "Помітний занепад Америки дасть Росії шанс без жодного ризику реабсорбірувати Білорусь", - вважає автор.
"Чим це загрожує: похитнеться безпека країн Балтії, особливо Латвії", - йдеться в статті.

5. Україна: у Європи ослабнуть бажання і можливості інтегрувати цю країну в західне співтовариство. "Чим це загрожує: відродженням імперських амбіцій Росії", - пише автор.

6. Афганістан вже загруз в розрусі. Якщо американські війська будуть виведені спішно, досить імовірний розпад Афганістану і суперництво сусідів за вплив.
"Чим це загрожує: відродження "Талібану"; індійсько-пакистанська "війна чужими руками": появи притулку для міжнародного тероризму", - сказано в статті.

7. Пакистан може переродитися в державу під управлінням військових, радикальна ісламістська держава, держава з комбінованим військово-ісламістським правлінням або в квазідержава без центральної влади.
"Чим це загрожує: польові командири з ядерною зброєю; прихід антизахідного уряду іранського типу, що володіє ядерною зброєю; регіональна нестабільність в Центральній Азії, причому насильство потенційно виплеснеться в Китай, Індію і Росію", - пророкує Бжезинський.

8. Ізраїль, а також "Великий Близький Схід" в цілому. Занепад Америки спровокує справжні "тектонічні зрушення", які підірвуть політичну стабільність.
"Чим це загрожує: пряма конфронтація Ізраїлю або США з Іраном; зростання ісламістського радикалізму й екстремізму; всесвітня нафтогазова криза; стануть вразливі союзники США в Перській затоці", - говориться в статті.
За матеріалами: Інопреса
21

Коментарі

Гість: lkjmn

19.01.12, 12:24

Людство стоїть перед вибором - навчитись жити і виживати спільно, або війна для зменшення кількості споживачів їжі.

    29.01.12, 12:26Відповідь на 1 від Гість: lkjmn

    все до того йде...

      39.01.12, 12:44

      Бжезинський, або ж Інопреса, не підрахувала скільки вже разів були прогнози щодо занепаду США.
      Автор закликає США або проводити в життя нову зовнішньополітичну стратегію, або готуватися до глобальних потрясінь.Тут все правильно-вибори на носі. Бжезинський - демократ і його заклик сьогодні слід сприймати, як агітацію за Республіканців, бо Обама вряд чи зможе змінити зовнішню політику США. Бжезинський зрозумів свою ж помилку, оскільки вважав, що Росія Імперського мислення, переможена остаточно.
      "Если русские будут настолько глупы, что попробуют восстановить свою империю, они нарвутся на такие конфликты, что Чечня и Афганистан покажутся им пикником"- http://azer.com/aiweb/categories/topics/Quotes/quote_brzezinski.html

        анонім

        49.01.12, 13:19

        За будь-яких обставин ослабення США викличе прагнення інших до перерозподлу сфер впливу. А це ризик нової світової війни. В якій паРаша не буде мати жодного обмежання. Інша річь, коли еволюційно будуть складатися нові центри впливу.

          Гість: lkjmn

          59.01.12, 14:04Відповідь на 4 від анонім

          За будь-яких обставин ослабення США викличе прагнення інших до перерозподлу сфер впливу. А це ризик нової світової війни. В якій паРаша не буде мати жодного обмежання. Інша річь, коли еволюційно будуть складатися нові центри впливу.Навіть, якщо економіка США занепаде (50/50), у них залишиться ядерна зброя - основний стримуючий фактор. Ця зброя є, також, і у європейських країн. От тілько ми - дурні.

            Гість: lkjmn

            69.01.12, 14:05Відповідь на 2 від Fred Perry

            Для нас, Українців, це питання буде споконвічним - жити, але на колінах, або боротися аж до смерті.

              79.01.12, 15:02

              Нічого не буде, Штатам вже тисячи разів прогнозували занепад, але так нічого і не сталося. Це як кінець світу.

                89.01.12, 15:20Відповідь на 3 від helsan

                дійсно, особливо в Росії. там просто якась манія пророкувати 3,14пєц США, та марити МАЙБУТНЬОЮ величчю атєчєства... А республіканці в США нам при владі вигідніші.

                  99.01.12, 15:21Відповідь на 5 від Гість: lkjmn

                  то кравчук гнида атом здав

                    109.01.12, 15:24Відповідь на 6 від Гість: lkjmn

                    Ті хто ладен був боротись в свій час йшли в УПА, Січ, Стрільці Січові і т. д., а решта маргіналів обертали шапки, як в фільмі...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна