хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

АТЕНТАТ НА КУРАТОРА СОБІНСЬКОГО. ДАРИНІ СТЕПАНЕНКО ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Ввечері, 19 жовтня 1926 року у Львові,на вулиці Королівській, біля брами Грюнвальдської
 бурси пролунав постріл .На мокрий львівський брук впала літня людина.Це був куратор львівської шкільної округи Станіслав Собінський.

 

День 19 жовтня 1926 року у Львові виявився мрячним: з самого ранку небо затяглося хмарами, ввечері почав накрапати дрібний останній дощ.
У цей мокрий осінній вечір тільки центр міста освітлювався ліхтарями, а подальше вбік, було все темніше й темніше. Перехожих на вулицях ставало рідше й рідше (кому взагалі хотілося виходити з теплої хати?
)Пусто було й на вулиці Королівській (тепер Й. Сліпого), що йшла вбік під кінець Зеленої та виходила на незабудовані пагорби в напрямку гори св. Яцка й на Снопків. Тільки вкінці вулиці Королівської знаходилася т.зв. Грюнвальдська бурса (польське технічне училище).
Уважний перехожий міг би зауважити, що в тіні одного з будинків стоять два вдягнуті в куртки, з кашкетами на голові, хлопці. Але на вулиці не було жодної людини, то й ніхто цих хлопців не бачив.
За хвилину надійшла пара – хлопець із дівчиною, залюблено тримаючись один одного. Йшли вони вільною ходою, а коли порівнялися з молодими людьми, хлопець кивнув головою, після чого пара перейшла на другий бік вулиці і без поспіху попрямувала донизу вбік вулиці Зеленої.
Невдовзі від Зеленої надійшла інші пара – літній чоловік із жінкою. Вони також не поспішали, оскільки в цьому місці вулиця Королівська йде вгору.На віддалі кількох кроків за ними рушили два хлопця в куртках та кашкетах. 
Коли перша пара підійшла під браму Грюнвальдської бурси, один з хлопців вихопив пістолет із кишені і вистрелив чоловіку в потилицю. Той без жодного звуку звалився на землю. Юнаки побігли в бік гори св. Яцка і зникли в темряві.
Вбитим виявився Станіслав Собінський – куратор львівської шкільної округи (начальник управління освіти). Він мешкав на території Грюнвальдської бурси, і разом із жінкою вертався додому з кіна. Тут, на порозі бурси, о 18 годині, 19 жовтня 1926 року зустрів він свою смерть.
Викликаному поліцією лікарю швидкої допомоги залишилося ствердити, що куля увійшла Станіславу Собінському в потилицю й прошила мізок наскрізь, від чого той і помер.
***

 

ЕКСКУРС ДО ІСТОРІЇ
Полонізацію українського шкільництва у Східній Галичині (Західній Україні) проводила Кураторія Львівської Шкільної Округи, що простягалася на Львівське, Тернопільське і Станіславівське воєводства. На її чолі стояв куратор Станіслав Собінський.
Через нього в Західній Україні не лишилося жодної української державної семінарії, жодної гімназії математично-природничого типу, жодної державної фахової школи.
А з 1 березня 1924 року кураторія львівської шкільної округи усунула українську мову від внутрішнього й зовнішнього урядування в усіх державних і приватних гімназіях та фахових школах. А законом було заведено і юридично затверджено назви «руський» і «русинський», замість український. За це й поплатився своїм життям куратор шкільництва Станіслав Собінський.
Бойовиками УВО, які ліквідували Собінського були 19-ти річний Роман Шухевич-«Дзвін» та 20-ти річний Богдан Підгайний-«Бик».
Польській поліції так і не вдалося встановити, хто саме виконав вирок.

 

Сергій Чаплигін

 

Цю статтю не пускають на Фейсбук  тут тому прийшлося скопіювати.

22

Коментарі

126.09.11, 14:59

    226.09.11, 15:01

    так може статися із сабачатником-українофобом

      326.09.11, 15:06Відповідь на 2 від UNSO Дніпро

      Ще просто не припекло добре як тоді. Але припече.

        Гість: lkjmn

        426.09.11, 15:21Відповідь на 3 від uraha

        Ще просто не припекло добре як тоді. Але припече.Сподіваюсь.

          526.09.11, 15:21

          Блін, я спочатку поверхово прочитав.

            626.09.11, 16:19Відповідь на 3 від uraha

            А зараз йому необхідно скласти окуляри у дві кишені

              726.09.11, 17:17Відповідь на 6 від UNSO Дніпро

              Це попередження. Коли багатьох людей доводять до ручки завжди знаходяться охочі

                826.09.11, 17:19Відповідь на 5 від дТОЛЯізХорола

                Це терор проти українофобів а не працівників освіти.

                  Гість: modus vivendi

                  926.09.11, 17:30

                    1026.09.11, 19:04

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна