Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Що стоїть за раптовим «союзом» Кличка та об’єднаної опозиції

Що стоїть за раптовим «союзом» Кличка та об’єднаної опозиції
Домовленості дійсно існують – але не щодо всіх, не з усіма, і не про все. Ігри в об’єднання – улюблений передвиборний вид спорту українських опозиціонерів, і цими іграми вони нерідко захоплюються більше, ніж працею на перемогу

3 жовтня партія УДАР Віталія Кличка та Об’єднана опозиція «За Батьківщину!» прийняли рішення про спільне висунення кандидатів на понад 40 мажоритарних округах, де досі конкурували між собою представники обох цих політичних сил. Принаймні, саме так наступного дня повідомили низка вітчизняних ЗМІ.

При цьому підтверджень того, що УДАР та ОО справді домовились про механізм визначення спільних кандидатів, немає. В БЮТ говорять, що інструментом визначення таких персон стануть соціологічні заміри, тоді як в УДАРІ тримаються за свою старовинну ідею «праймеріз» (котрі не мають сенсу інакше, як у межах лише однієї політсили).

Тиждень.ua з’ясував, що домовленості дійсно існують – але не щодо всіх, не з усіма, і не про все. Мало того: в ході міні-дослідження ми виявили деякі «підводні камені», котрі важко буде оминути обом політичним «кораблям».

ВЕЛИКА НЕЛЮБОВ

За даними джерел в обох політсилах, реально йдеться про низку округів у Центральній Україні, зокрема, в Києві та Київській області. В цьому регіоні між Віталієм Кличком та, умовно кажучи, Арсенієм Яценюком, склалась майже патова електоральна ситуація. З одного боку, рейтинг ОО стагнує, тоді як рейтинг УДАРу неначе росте. З іншого, навіть попри всі втрати останніх років, «об’єднані» мають більші ресурси, а головне – більше впізнаваних та авторитетних облич.

Читайте також: Влада готується виграти вибори до їхнього початку

Сьогодні ті джерела в обох штабах, котрі говорять про «досягнуту домовленість», наголошують, що переговори тривали ще з січня. Це і так, і не так водночас. Переговори формально не припинялись – але не припинялась і «холодна війна», котра досягла піку в серпні-вересні. 28 числа останнього літнього місяця, наприклад, обурення представників Кличка викликала агітаційна газета, розповсюджена в Києві від імені представника ОО Володимира Ар’єва (округ № 218). Газета із закликами «не вірити» представникам УДАРу спонукала прес-службу останнього до такого коментаря:

«Це є прикладом відвертого порушення принципу взаємоповаги, котрого повинні дотримуватись усі опозиційні сили… Це свідчить про те, що декотрі представники об’єднаної опозиції не винесли уроків із подій нещодавнього минулого, коли використання чорного піару проти своїх партнерів по опозиційному табору призводило до самознищення».

Заразом «об’єднаним» нагадали про випадки, коли їхні осередки подавали представниками до місцевих виборчкомів «депутатів від Партії регіонів». І навіть «замовляли» статті проти УДАРу в регіональній пресі.

«Ми піддаємось атакам з боку спікерів опозиції різного рівня» - жалівся тижнем пізніше в одному з інтерв’ю сам Віталій Кличко.

Читайте також: Чи капітулює опозиція до виборів

За даними Тиждень.ua, лідери ОО намагались переконати «боксерів» у тому, що згаданий тими чорний піар вироблено – або, принаймні, сконструйовано – в штабі Партії регіонів, а то й в адміністрації президента. Те, що на Банковій та Липській не дрімають, таки підтвердила поява в середині вересня в Києві газети з відверто фальшивим «листом» Юлії Тимошенко, де персональний склад виборчого списку УДАРу піддавався нищівній критиці як нібито список «маріонеток», котрі «служили та служать спруту РосУкрЕнерго Фірташа та Льовочкіна».

Ця компіляція з матеріалів різних ЗМІ, перемішана з тим, чого в жодних ЗМІ не публікувалося, була рішуче засуджена штабом ОО. Автори фальшивки, схоже, просто передали куті меду: навіть відповідальною за випуск «газети» значилася «Оробець Л. Ю.», - що цілком збігається з прізвищем та ініціалами народної депутатки, члена «Фронту змін» Лесі Оробець. Очевидно, якби в ОО вирішили очорнити своїх «затятих друзів», то, принаймні, намагались би приховати сліди.

 

Ще одним неприємним фактом стала поява у другій половині вересня підозрілих рейтингів, котрі, неочікувано для більшості аналітиків, стали показувати перевагу УДАРу над ОО, і були широко ретрансльовані лояльним до влади телебаченням. Тут уже ОО запідозрила в нечистій грі УДАР.

ТИ ТУДИ НЕ ХОДИ – ТИ СЮДИ ХОДИ!

Тим часом учасники перегонів наближалися до останнього моменту, коли закон дозволяє замінити кандидатів у мажоритарних округах (за 12 діб до дня голосування 28 жовтня). Перебуваючи днями у Польщі, лідер УДАРу завдав першого удару: він заявив, що його партія нібито вже визначила округи, де готова зняти своїх слабких кандидатів на користь сильніших представників ОО.

Саме ця заява і стала першою ознакою «міжопозиційної» угоди. Водночас правда в тому, що повноцінної угоди між двома силами досі не існує. Хоча її прояви вже є. Скажімо, на 214-му виборчому окрузі (Дніпровський район Києва) кандидат від ОО Юрій Ганущак зніме свою кандидатуру на користь висуванця УДАРу Віктора Чумака.

«Ми (з Ганущаком – Ред.) дійшли згоди, що відчуваємо відпвідальність перед своїми виборцями й перед Україною», - прокоментував цю інформацію Тиждень.uaкандидат Чумак. За його словами, БЮТівець навіть згоден особисто агітувати за кандидата від УДАРу.

Варто додати, що, попри наявність формального висуванця Партії регіонів на ім’я Анатолій Хмель, реальним ворогом в окрузі 214 опозиціонери вважають «самовисуванця» Олеся Довгого, скандально відомого секретаря Київради часів Леоніда Черновецького. І раніше кандидат Ганущак підтверджував пресі свою готовність зійти з дистанції заради перемоги над паном Олесем.

Проте не така райдужна картина в інших столичних округах. Скажімо, в окрузі 217 (Оболонь) нинішній депутат Київради Олександр Бригинець, відомий активною участю в захисті історичних та культурних пам’яток Києва, не бачить сенсу зніматися з перегонів ані для себе, ані для представника УДАРу Юрія Крикунова. Як запевнив Бригинець Тиждень.ua, соціологічні дослідження показують, що Крикунов конкурує за виборця не так із ним, як із провладним кандидатом, чемпіоном із плавання Денисом Силантьєвим. 

Понад те, Бригинець стверджує, що не отримував зі штабу своєї політсили жодних вказівок чи рекомендацій щодо переговорів із Крикуновим про зняття одного з них із виборів.

Читайте також: Скільки потенційних "тушок" у списку Кличка

Ще одна проблема, за словами того ж Бригинця – підтримка чи непідтримка ВО «Свобода», що має в Києві відносно непоганий рейтинг. «Очевидно, що «Свобода» не підтримає Крикунова, або кандидата від УДАРу на 212 окрузі Кирила Кулікова, котрі навіть не говорять українською в побуті», - зауважує політик. На його думку, це може позбавити опозиційних кандидатів хай небагатьох, але вкрай необхідних відсотків.

Той же Куліков, до речі, заявив газеті «КоммерсантЪ-Украина» (випуск від 4 жовтня), що не буде зніматися з виборів попри будь-які рішення штабів. Це піднімає ще одну проблему: наскільки штаби взагалі здатні впливати на кандидатів-мажоритарників. Адже якщо кандидати від Партії регіонів зазвичай можуть купувати голоси виборців коштом державного бюджету (про що Тиждень.ua докладно писав), то більшості інших доводиться розраховувати на заможних тіньових спонсорів, або ж на власні статки, зароблені «непосильною працею» - нерідко, у Верхвній Раді попередніх скликань чи інших органах влади.

Очевидно, такі кандидати мало піддаються впливу власних центральних штабів, котрі не можуть позбавити їх фінансування. А якщо ці кандидати ще й виступають самовисуванцями, то їх не можна навіть зняти з перегонів рішенням центрального органу відповідної партії.

Водночас, як і всі громадяни з великим грошима, зазначені шукачі мандатів дуже підатливі до «аргументів» органів виконавчої влади. За інформацією Тиждень.ua, тільки в Києві та Київській області мінімум двоє прохідних кандидатів-мажоритарників, висунутих УДАРом Кличка, уже написали заяви про… вступ до Партії регіонів. Звичайно ж, після виборів.

Заради справедливості треба зазначити, що в інших опозиційних силах зустрічаються не менш «надійні» кадри: опонентом одного з «боксерів», що нібито вже погодився піти в «синьо-білі», виступає народний депутат, котрий зі скандалом вийшов із фракції БЮТ після того, як йому не дісталося місця в прохідній частині списку – але на своєму окрузі він переконує виборців, що є вірним захисником інтересів Юлії Тимошенко…

Тож, перш ніж ділити округи, ОО та УДАР мали б провести «чистку» у власних лавах. Проте, як уже сказано вище, часу фактично немає навіть на перше. Хоча офіційне оголошення про угоду щодо розподілу округів таки готується: за даними джерел, його озвучать 10 – 12 жовтня.


Матеріали за темою:
Джерело: УТ
22

Коментарі

анонім

15.10.12, 12:52

Я цим усім ОО, УДАРАм і т.д. вірю тільки в одному випадку -- коли вони один одного звинувачують в брехні.

    25.10.12, 12:53

    Ніхто з мажоритарників не захоче зніматись з виборів,хіба,що за фінансову компенсацію.

      35.10.12, 13:00Відповідь на 1 від анонім

      А ти ще й філософ

        45.10.12, 13:00Відповідь на 2 від Остап 88

        логічно.

          анонім

          55.10.12, 13:06Відповідь на 3 від Fred Perry

          А ти ще й філософШо є то є!

            65.10.12, 13:13Відповідь на 5 від анонім

            це заскладно для населення, користуйся простішими методами

              75.10.12, 13:29

              Вони там усі... Нетрадиційної орієнтації...

                85.10.12, 13:41

                а хто це стверджує

                  95.10.12, 13:49

                  Чергова цікава тема від "Українського тижня"

                    105.10.12, 13:58Відповідь на 9 від uraha

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна