У правильних кафе разом з чашкою ароматної кави клієнтам подають склянку чистої холодної води.
Ця стара добра традиція має практичне значення: такий напій, як кава,
дійсно слід запивати водою – і не тільки для того, щоб краще розкрити
його смак.
Кавове зерно містить всім відомий підбадьорливий алкалоїд під назвою
кофеїн, що володіє яскраво вираженим тонізуючим ефектом. У внутрішній же
частині зерна знаходиться ще один алкалоїд – теобромін.
При виготовленні розчинної кави використовується тільки внутрішня
частина зерна; зовнішня оболонка відділяється і йде на медичні препарати
або енергетики. Але якщо ми маємо справу з зерновою кавою, то потрібно
пам’ятати, що в ній містяться відразу два алкалоїди.
Зворотний процес
Коли ми п’ємо каву, ці два алкалоїди надходять в наш організм
одночасно – а ось діяти починають по черзі. Спочатку починає працювати
кофеїн – саме з його дією пов’язаний тонізуючий ефект. Але приблизно
через 25 хвилин на сцену виходить теобромін.
Ось як все це діє: кофеїн має здатність звужувати судини у всіх
органах – крім нирок в них, після пари ковтків еспресо, судини, навпаки,
розширюються. Результат – підскочив тиск і позиви до сечовипускання;
останні пов’язані з поліпшенням кровотоку в нирках.
Однак не проходить і півгодини, як людину починає злегка хилити в сон
при цьому багато хто відчуває не дуже приємні відчуття в області нирок.
Це почав свою дію теобромін: тиск у всіх органах підвищився, а в нирках
– знизився.
Для того щоб уникнути порушення кровотоку в нирках, має сенс після кожного ковтка кави робити ковток води.
3 причини:
Смак. Якщо не мудруючи лукаво просто пити каву
ковток за ковтком, то другий ковток буде вже не таким чарівним, як
перший. А чиста вода вимиє смакові рецептори – і в результаті можна буде
в повній мірі насолоджуватися кожним ковтком.
Тиск в нормі. Тим, хто боїться зайвий раз випити
кави через ризик підвищеного тиску, проста вода може надати чудову
послугу – вона здатна послаблювати дію кофеїну якщо запивати нею кави,
серце не буде битися як божевільне.
Зуби як перли. У каві міститься пігмент, що
забарвлює зубну емаль. Але якщо після кожного ковтка відпивати трохи
води, то пігмент не встигатиме вбиратися і зуби залишаться такими ж
білими, як були.
Коментарі
Verewolf
18.06.19, 16:45
До біса ту "науку"! Без води смачніше!
ahead
28.06.19, 17:02
главное к кофе - качественный коньяк, а вода то такое
яНат
38.06.19, 17:11
А я вже давно-давно після горнятка кави випиваю чашку зеленого чаю... просто організм вимагає, інколи, коли з якихось причин не можу випити чай - пью воду))) і тільки зовсім нещодавно дізналася про те, що каву треба запивати водою)))
Гість: Зубков
48.06.19, 17:17
Cтарая , никому не нужная женщина
Голубка
58.06.19, 17:31Відповідь на 1 від Verewolf
мені теж
Голубка
68.06.19, 17:32Відповідь на 2 від ahead
Голубка
78.06.19, 17:32Відповідь на 3 від яНат
Голубка
88.06.19, 17:33Відповідь на 4 від Гість: Зубков
це ти про2мну"?
Гість: Зубков
98.06.19, 17:41Відповідь на 8 від Голубка
Промтебя да
яНат
108.06.19, 18:08Відповідь на 8 від Голубка
якийсь дивний, може хворий...на сайті з'явився 25.04.2019