Жаботікаба, бразильске виноградне дерево — вічнозелене дерево , що повільно росте, висотою від 5 до 12 метрів з овально-ланцетоподібним глянцевим шкірястим листям
2,5-10 см завдовжки і 1,25-2 см шириною .Квіти білі з 4 пелюстками і 60 тичинками по 4 мм кожна.Плід — кругла або еліптична, глянцева темно-бордово-фіолетова, майже чорна,кістяна із залишками чашолистків на кінці і з білою або рожевою желеподібною
напівпрозорою соковитою м'якоттю, діаметром 0,6-4 см . Плоди ростуть
гронами на стовбурах і головних гілках. Це явище називається кауліфлорія
— формування плодів на стовбурі та основних гілках.
М'якоть плодів жаботікаби їстівна у свіжому вигляді. З них виготовляються желе, мармелад , соки та алкогольні напої. Відвар висушених шкірок плодів жаботикаби в Бразилії використовується, як засіб від астми, діареї і кривавої діареї.
У Бразилії з жаботікаби роблять відмінне червоне вино. Шкірочка плода злегка гірка завдяки високому вмісту таніну . Її використовують для фарбування в глибокий червоний колір джемів, желе і вин.
Жаботикаба в комерційних масштабах вирощується тільки в Бразилії і
в деяких країнах Південної Америки. Повільний ріст дерева, чутливість
до заморозків і невеликий термін зберігання плодів заважає комерційному
використанню.
Коментарі
Гість: Nahibator
19.02.19, 16:58
Гість: троль і троль
29.02.19, 16:59
ух
Голубка
39.02.19, 19:01Відповідь на 1 від Гість: Nahibator
дякую
Тарас Музичук
49.02.19, 22:01
Mykolaj_58
510.02.19, 06:33
_
blac bird
610.02.19, 09:29
украинцы добрались до Бразилии, из этой жабытикабы получился бы отличный самогон, от жаль у нас не будет расти!
Гість: Kot-Traveller
711.02.19, 11:08
Ось так прийдуть гості, а ти їм - вино з жаботікаби будете?