Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Проблема героя і часу на екрані

Насправді, екранний герой і час дуже глибока проблема

Багато хто вважає, що може спокійно говорити про це, про героя в кіно, літературі, бо що тут такого, подивився фільм, прочитав книгу, та й все зрозуміло: той кохає ту, а та іншого, чи той замочив якусь там лихварку за допомогою сокири, і тепер його мучать муки сумління і тягне на місце злочину, і непокоять жахіття, і не в змозі здолати ці пристрасті, він добровільно здається на волю людського суду і врешті отримує майже бажане покарання...

Гадаю, що у творенні образу героя чи то письменник чи режисер має багато працювати і думати, щоб захопити читача чи глядача. Митець завжди має тримати руку на пульсі сучасності, шукати своїм героям відповідників у житті. Замислюватись, чи зможе його герой стати новим Гагаріним чи там Чапаєвим… Митець має принести у світ героя, що здатен захопити його сучасників.
На мій погляд, проблема героя все-таки проблема інтелекту, душі, того, чого не замінить техніка.
Наприклад, недавно я зауважила у «Солярисі» Тарковського (американської версії, на жаль, не бачила), що Тарковський досить вдало справляється із зображенням різної атрибутики майбутнього.
Він не акцентує уваги на предметах майбутньої техніки (!)
Хоча відомо, що вони з оператором спеціально їздили в Японію і зняли проїзд у тунелі та хмарочоси, для того щоб показати світ майбутнього!
Проте Тарковський конкретно акцентує увагу на душі героя! Це основна заслуга цього фільму!

("Солярис")

Взагалі, у фільмах Тарковського постать героя завжди є досить цікавою, різноплановою, неоднозначною. Герой Тарковського схожий на заблукалого в часі індивіда, що доскіпливо шукає відповіді на питання: А чи жива ще у світі Духовність? З одного боку – його голос вчувається як глас Путника в пустелі . І ззовні герой не чує жодної відповіді, але він завжди знаходить її всередині – у глибині самого себе, він знаходить відповідь у глибині своєї Душі.


("Іванове дитинство")

До речі, такого Героя – Вічного Блукальця – Тарковський зображає чи не у всіх своїх фільмах. Чи то в «Івановому дитинстві», де Герой (малий Іван) шукає відповідності між жорстоким світом реальності, що захоплений війною і втратами, і світом снів, у якому мир і жива мама… Чи то у «Андрії Рубльові», в якому Герой (митець) метається між розтрощеним світом і творінням, в якому художник шукає краплі ще невмерлого духа – і врешті, знаходить. Чи то в «Солярисі», де закинутий на далеку незвідану планету-Океан Герой приносить свої втрачені ілюзії, помилки, гріхи і шукає вселенського Прощення і , зрештою, знаходить його… Чи в «Дзеркалі», чи в «Ностальгії», чи в «Жертвопринесенні» …
Надто у фільмі «Сталкер» Тарковський розділяє героя на три іпостасі (однозначний натяк на Триєдине начало живих істот на планеті Земля !!!).

            
            ("Сталкер")


У Зону, у цей світ спаплюженого минулого життя йдуть за сповненням бажань (мрій) троє: Науковець (Ученый), Письменник і їхній проводир – Сталкер… Кожен несе у цей світ своє: Науковець - бомбу, щоб знищити Зону; Письменник – мрію вийти з творчої кризи і Сталкер – потяг душі до Ідеалу! Такий-от тривимірний сплав різних боків людської свідомості: матерія, раціональність, дух – постає перед нами.
Спершу ці Герої, що мають кожен свою іпостась, знаходяться в певному конфлікті, вони не розуміють один одного, кожен знаходиться у своєму вимірі, шукаючи реалізації своїх бажань: відданість ідеалу (Сталкер), пошук суті речей (Письменник), руйнація , знищення (Науковець). Але зрештою, пройшовши заборонену Зону, здолавши безліч перешкод вони добираються до Завітної Кімнати, щоб здійснити свої мрії … і не заходять до неї … бо кожен знайшов відгук своїм мріям і потаємним бажанням у себе всередині, у глибині свого серця… Кожен відчув свою відповідальність перед світом: Чи готовий він, особисто він, відкрити світові Пандорову скриню своїх потаємних бажань і комплексів… і так, здолавши перешкоди і не здійснивши , здавалось би, бажань, вони повертаються кожен до свого попереднього життя, до свого світу… але кожен з них несе свій власний досвід, відповіді на власні підсвідомі питання … І в цьому сенсі кожен з учасників експедиції дістає бажане очищення, що символічно йде у фільмі проливним дощем…
2

Коментарі

18.04.10, 11:03

На "Сталкере" скучал. Даже на "Солярисе" частично скучал.

    28.04.10, 11:03Відповідь на 1 від CKB

    у кожного свої враження

      38.04.10, 11:08

      Рідко дивлюся фільми... Але слід було б переглянути.

        48.04.10, 11:09Відповідь на 3 від N 47-ий

        подивіться дивитись кіно - це приємно

          58.04.10, 11:10Відповідь на 4 від TatianaR

          подивіться дивитись кіно - це приємноПотом голова болит

            68.04.10, 11:13Відповідь на 5 від CKB

            це як кому, у мене навпаки - перестає боліти

              78.04.10, 11:17Відповідь на 6 від TatianaR

              це як кому, у мене навпаки - перестає болітиУ кожного своя голова

                88.04.10, 11:20Відповідь на 7 від CKB

                ну, да

                  98.04.10, 14:20

                  книга ж зовсім інша

                    108.04.10, 17:24Відповідь на 9 від IngwaR

                    книга ж зовсім іншасправді, Андрій Тарковський декілька разів переписував “Пікнік на узбіччі” разом із Стругацькими, щоб у результаті з’явився на світ кіношедевр “Сталкер”, який своєю потужністю здивував навіть самих авторів.(Це цитата із моєї статті ;
                    http://h.ua/story/214286/

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна