хочу сюди!
 

Юлия

45 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 36-45 років

Духовна лінь "древніх богів"...

Святкування 1025-річчя Хрещення Русі - подія неординарна, багатогранна і в історичному плані цілком сучасна, оскільки торкається питань, які й сьогодні злободенні. Глибина століть не перетворила факт прийняття нашим народом християнства в простий літописний рядок, де всі крапки над «і» розставлені і проблеми старовини глибокої остаточно вирішені. Наявність язичницьких вкраплень у так званому «народному православ'ї» - не пережиток, на який не слід звертати увагу, а цілком реальна об'єктивність. Будь який священнослужитель сьогодні стикається з прикладами, коли духовну проблему намагаються вирішити методами, що не мають до нашої віри ніякого відношення.


«Змови», «порчі», «таємне хресне ім'я» укупі з «наговореною водою», «десятьма акафістами» і літургіями в «семи храмах» - далеко не повний перелік язичницьких вкраплень, що мають місце бути серед народу православного. Говорити ж про окультні прикмети і стародавніх безбожні «правила» під час похорону можна нескінченно довго, причому вони мають властивість пристосовуватися до сучасності і навіть стверджувати свою традиційність.

Лякатися немає сенсу, це природний стан сучасної людини, що поставила ціллю в своєму житті не проблему особистого порятунку в Бозі, а рішення суто особистих тілесних і матеріальних проблем тимчасового земного перебування. Потрібна постійна місіонерська та просвітницька робота не тільки для «зовнішніх», а й для тих, кого ми вважаємо воцерковленими християнами. На жаль, і донині за господарськими та будівельними роботами на парафіях основне завдання настоятелів і кліриків, викладена в їх священницькій Присязі - часто йде на другий план.

Немає сенсу і постійно шкодувати про те, що «раніше народ був більш побожний», що дуже часто можна почути в проповідях або прочитати в статтях і міркуваннях. Невірно це. Язичництво і окультизм в будь якій історичній епосі існували й існують. Навіть загальне відвідування недільних служб, що спостерігається сьогодні в сільських районах Західної України, не є ознакою відсутності віри в чаклунів і в привороти. Згадаймо, що і весь біблійний Старий Завіт постійно бореться з многобожиєм і забобонами.

У ці ж дні урочистих богослужінь, церковних і церковно-громадських заходів, що підкреслюють велике значення Хрещення Русі, язичництво, вірніше, неоязичництво особливо стурбувався. Використовуючи всі сучасні засоби комунікацій, неоязичники намагаються не тільки довести насильницьке привнесення на нашу землю християнства, а й затвердити у шукаючих віру і Бога свою перевагу і традиційність.

Аргументи прихильників «древніх богів» старі, як і їх «боги». Вони незмінні, однакові у всіх поколіннях. Для наших слов'янських народів стала винятком лише поява порівняно недавно так званої «Велесової книги». Її люблять цитувати і приводити в приклад, але ніхто, ніде і ніколи її не бачив. Ті ж фотографії текстів, які сучасні шанувальники ідолів публікують на сторінках інтернету або в своїх виданнях, більшість академічних дослідників - як істориків, так і лінгвістів - вважають фальсифікацією, написаної в XIX або (більш імовірно) XX столітті. Мені ж особисто дана «священна книга» нагадує знамениті золоті злитки мормонів, яких також ніхто наяву ніколи не бачив.

Прикриваючись декораціями давньоруського пантеону - Перуном, Сварогом, Даждьбогом та ін, - неоязичники сповідують чисто окультну доктрину, видаючи її за «істину». Коли знайомишся з даної «вірою», то перед тобою постає дивовижне поєднання теософських штудій, зороастрийського дуалізму, древніх магій і культів примітивних народів. Все це розфарбоване різнобарв'ям одягу, закликами пізнати таємне в кожному явищі природи і обожнювання всього, що росте, живе, літає або плаває. Природно залучається екстрасенсорика і навіть НЛО, укупі з Нессі і сніговою людиною.

Саме таким є обличчя «гіперборейської Русі», родовід якої неоязичнікі виводять із сивої Атлантиди часів всесвітнього потопу та будівництва пірамід.

Головний же удар сучасних волхвів націлений в тисячолітнє Православ'я, тобто в нашу віру - не тільки культурнообразуючу основу нашого народу, але віру, визначившу шлях нашого історичного розвитку. Неоязичництво припускає (і намагається реально реалізувати) зречення від вікової історії, від месіанської ідеї Православ'я.

Читаючи нескінченний перелік претензій неоязичнков до православ'я і Церкви, знайти що-небудь нове в пунктах звинувачень неможливо. Мимоволі Еклезіаст згадується: «Буває таке, що про нього говорять:" Дивись, це нове "; але це було вже у віках, що були перед нами» (Еккл., 1, 10).

Не буду робити аналіз всіх обвинувачень і тверджень (вони абсолютно ідентичні), звернуся до одного лише світському інтернет-форуму нашого єпархіального центру. Отже, ось стандартний перелік «головних злочинів» християнства (беру ті, які найбільш зустрічаються ):

Ісус - звичайна людина з пророчими нахилами та етичною поведінкою;
Ісус Христос тільки посередник, а не Бог;
слов'янські веди написані до Біблії та Корану;
в Біблії лише кілька справжніх книг, все інше апокрифи, вставлені набагато пізніше;
Церкву створив не Господь, а попи для власного збагачення;
Русь хрестили насильно;
Володимир хрестив Русь, щоб зробити народ рабами;
Церква боїться «рідної віри» через конкуренцію ...
... І так далі, і тому подібне.


Вести серйозний діалог з представниками «старої віри» практично неможливо не тільки з причини їх слабких, поверхневих знань, а й властивою більшості їх громад агресивностіюі тісної спаяності на основі ненависті до християнства.

Дискусія з неоязичниками може відбутися лише за умови, що буде розбиратися яке небудь одне конкретне питання, але вони зазвичай на подібні правила не погоджуються. Після двох-трьох аргументів з їх боку послідує черговий град звинувачень з відвертими образами і лайками.

Природно хочеться зрозуміти, з якої причини сьогодні став можливий відвертий язичницький шабаш? Чому в країні, що має великі християнські традиції,  не тільки не переможена віра в окультизм, а й проявляється чітко організований язичницький світогляд?

Як не прикро, але сучасне суспільство, протягом останніх двох десятиліть затверджує, що воно живе в часі, коли треба «збирати каміння», насправді змітає лише сміття. Та й інакше бути не може. Адже каміння збирати - тяжко, трудиться треба. Назвіть сучасний твір мистецтва, всіх його напрямів, де про працю говориться як про основу людської діяльності? Немає таких. Згадайте, коли ви в новинних випусках чули добру розповідь про людину праці або трудовий подвиг? Навряд чи згадається.

Усе спрямовано на задоволення тіла, черева і того, що нижче черева. Повсюдно, починаючи з дитинства, втлумачується поняття, що мета життя - отримання задоволення і не більше того. Але навіть при такому, відверто гедоністичному розумінні людського існування, тяга до духовності не заглушається. Вічні питання залишаються в силі, а совість все єдино навіть у різнобарвному карнавалі «свята життя» душу гризе. Відповідно з пристрастями і вибираються релігійні системи, що мають такі ж потворні форми, як і сам образ проведення земного часу.

Монотеїстичні релігії, християнство в першу чергу - це серйозна духовна праця. Це аскеза, молитовний подвиг, приборкання в собі гріха і розуміння, що вказівка «треба» перевершує дієслово «хочу».

Саме духовна ліньі вибирає примітивну релігійну систему, де обов'язково повинен бути матеріальний ворог і відсутнє поняття «перетворення людини». Неоязичництво в повній мірі і є тим світоглядом, де звівши в ранг «богів» весь навколишній світ, людина міцно прив'язує себе до земного і тлінного.

Ці ж причини - джерело нашої безперервної «любові» до різних видів побутової магії і окультизму. Саме вони вибудовують черги до знахарок і знахарів, змушують вірити в прикмети і передбачення, створюють «народних цілителів», а також привносять у церковну дійсність «правила» і «досвід», що не мають до православної віри ніякого відношення.

Не можна вважати, що нинішнє захоплення «переказами давнини глибокої» - лише етнографічний «заскок» або спроба надання стародавнім міфам сучасного звучання. Занадто агресивні і непримиренні прихильники «старих богів», як і ворожі до викриття ті, хто вставши вранці не "з тієї ноги», вже знають, що у них буде невдалий день. Між першими і другими відстань невелика, і лукавий, позбавлення від якого ми щодня Бога просимо, дуже швидко дану відстань скорочує.

Не дай Бог почути в свій час питання: «ти хвалив богів срібних та золотих, мідних, залізних, дерев'яних та кам'яних, що не бачать, і не чують та не думають, а Бога, що в руці Його душа твоя й що в Нього всі дороги твої, ти не прославив »? (Дан. 5:23).

4

Коментарі

123.06.13, 07:22

Я не православний і не знаю чи маю право тут говорити Зазвичай не веду дискусій з рідновірами а якщо надоїдає хтось - видаляю і в іґнор ставлю.Богтїмсуддя."Маги" і "оккультисти" зазвичай просто людей оббирають.Навряд чи вони мають відношення до хоч якої віри. Є, правда, дійсно люди з надзвичайними здібностями які справді допомагають.Мені і братові, наприклад, зливали віск але ті люди ж ніяк не були язичниками.

    223.06.13, 09:48

    Одної пари чоботи ГИ

      323.06.13, 14:21

      Цікаво, а аффтар цієї "глибокої" розвідки читав хоч щось про аскези індуїстів, про подвижництвр друїдів, або визнавців сінто? Більше того, подібна традиція існувала і у слов'янському язичництві - літописи описують волхвів саме як аскетів-самітників.
      Порівняно з ними батюшки з трудовими мозолями на животах звичайно ж є світочами духовності.
      Те, що хрестили Русь вогнем та мечем написано не у Влес Книзі, а у літописах, складених християнськими ченцями.
      І, до речі, мене, як віруючого язичника, вельми ображає духовний шабаш неохристиян, направлений на збирання грошей з легковірних. Сперечатися ж з ними про щось дійсно немає сенсу, більшість з них не читала навіть Біблію, я уже не говорю про філософські твори язичницьких авторів. А тому від незручних запитань лише відхрещується)
      До речі, ори

        423.06.13, 18:41Відповідь на 3 від nolofinve

        Нічого не маю проти запитань... Та й проти язичників теж... Суддя в нас усіх все одно буде один і діла кожного будуть Ним розглядатися... До речі, народженні в язичництві і перейшовші туди після християнського хрещення - це все таки різне...

          523.06.13, 18:45Відповідь на 1 від uraha

          Є, правда, дійсно люди з надзвичайними здібностями які справді допомагають.Мені і братові, наприклад, зливали віск але ті люди ж ніяк не були язичниками.Навіть не збираюсь сперечатись ппро те, що відомо одному Богові... Аджеж всі здібності якраз Він і роздає... Тільки хтось безкорисливо допомагає іншим (Бог йому ці здібності теж задарма дав), а хтось наживається... А є такі, що і калічать, занадто покладаючись на СВОЇ здібності...

            Гість: R0mmel

            624.06.13, 15:45

            все правильно написано. Я б на той самий щабель поставив і мусульманство та іудаїзм. Тому воно так і поширене, що легко сприймається народами, не здатними до високого, не здатними мислити далі свого черева

              724.06.13, 19:31Відповідь на 6 від Гість: R0mmel

              все правильно написано. Я б на той самий щабель поставив і мусульманство та іудаїзм. Тому воно так і поширене, що легко сприймається народами, не здатними до високого, не здатними мислити далі свого череваДумаю, поширенність від ншого - чітких розпоряджень, що можна, а що заборонено...

                Гість: R0mmel

                824.06.13, 19:54Відповідь на 7 від претендент

                та воно і в християнстві чітко визначені заборони і дозволи, тут річ трохи в іншому. В християнстві, на відміну від іудаїзму та ісламу обряд має вторинне значення, а в духовному плані чи не останнє. А там все просто - помолився 5 разів на день, а якщо ще й хадж в Мекку зробив - ну взагалі красавчик - місце в раю забезпечено. Або як в іудаїзмі - півнем над головою помотав в Йом Кіпур - всі гріхи відпущені. В неоязичництві (я маю на увазі оту дику суміш бегемота з крокодилом - ньюєйдж) і того не треба. Там тупо всі автоматом вже духовні. Як колись одна індуїстка писала: "так, в тантрі є оргії. Але це ДУХОВНІ оргії". Отак все просто - обзивай все що хочеш духовним, і вперед. А християнство таким не потрібне, бо передбачає духовну роботу над собою...

                  924.06.13, 23:09Відповідь на 8 від Гість: R0mmel

                  Все ж про чітко визначені заборони і дозволи не згоден... Є заповіді... Це не заборона, думаю, як така, а орієнтир, фарватер для душі...Заборона означає покарання... Бог дає людині право на помилку, заборона такого права не дає... Але помилка - треба мати життєву активність, щоб її зробити(хоч краще помилок не допускати). А життєва активність - це багатьом в обузу, краще йти шляхом можна-неможна... Так легше...

                    Гість: R0mmel

                    1024.06.13, 23:22Відповідь на 9 від претендент

                    може й так, але також легше вибрати "механіку", що ближча до племінного обрядового шаманства по своїй суті, аніж до релігійно-філософської системи. Людям семітського кореня християнство не зрозуміле, в силу расових особливостей, воно неприроднє і складне для них (вони то торгаші, лихварі і грабіжники, а не філософи та лицарі), тому греки (що і раніше "намацували" інтуїтивно поняття Логоса і т.д.) і стали християнами, а араби створили собі фактично клон іудаїзму

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна