хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Світ навколо нас! - 3

На нічному небі існують багато цікавих великих об’єктів, яких ми не можемо розгледіти за їх слабкої яскравості. Одним з таких об’єктів є Туманність Андромеди (за каталогом Мессьє має позначку М31). Це найближча галактика до нашої - Чумацького Шляху. Світло її зірок долає шлях до Землі за два з половиною мільйони років. Фактично ми спостерігаємо її в такому далекому минулому часі. Галактика Андромеди має подібну спіральну структуру до нашої, проте на багато більша за неї. Темної ночі неозброєним оком М31 виглядає як тьмяна ледь видима зірочка. Насправді цей острівок світла серед чорної безодні космосу складається приблизно з трильйона зірок! Цікаво те, що кутовий розмір галактики 3,2 градуси, що більше в шість разів за видимий діаметр Місяця!


 На фото показані порівняльні кутові розміри Місяця та галактики Андромеди


Такий величезний об’єкт на небі не видимий для нас за своєї низької яскравості. Щоб побачити Андромеду в повній красі, а не лише тьмяне ядро як зірочку, потрібно зібрати багато світла. Ми не маємо для цього очей розміром з велику тарілку, але можемо накопичити світло фотоапаратом - довгою експозицією. В бінокль центр галактики виглядає витягнутим п’ятном, а спіральні рукави залишаються невидимі.

 

NASA опублікувало величезну фотографію галактики Андромеди зроблену космічним телескопом Хаббл з 411 кадрів. Фото має 1,5 мільярди пікселів і важить 4,3 гігабайта! Я знав, що телескопи розрізняють окремі яскраві зірки в інших галактиках, але я не уявляв скільки їх може побачити Хаббл!

 

Відео для ознайомлення з фото, на якому показана вище згадана ледь видима «зірочка» - Туманність Андромеди!


3

Останні статті

Коментарі

121.10.21, 20:30