www.zarvanycia.cc.ua 23 січня також згадується святий Григорій з

  • 01.02.16, 22:11

www.zarvanycia.cc.ua 23 січня також згадується святий Григорій з Ніси,кровний брат святого Василія Великого.

Святий народився близько 335 року в місті Кесарія в Кападокії, коли якраз розгоралось багато суперечок щодо аріанства. Святий отримав прекрасну освіту він певний час був викладачем із ораторства, після цього у віці 37 років був поставлений рідним братом на посаду єпископа Ніси.
Через п'ять років помер сам Василій Великий і єпископ Григорій дуже переживав через цю смерть. В цьому ж році єпископ бере участь у соборі в місті Антіохія з приводу заперечень єретиками непорочності Богородиці. Відвідує Єрусалим.
У віці близькому до пятдесяти років бере провідну участь у Другому Вселенському Соборі , що відбувався у Константинополі .До речі за його ініціативою було доповнено Нікейський символ віри.
Святий Григорій дожив до глибокої старости .

Про брата Василія Великого:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 22 січня згадується мученик Полієвкт.

  • 01.02.16, 22:02

www.zarvanycia.cc.ua 22 січня згадується мученик Полієвкт.

Святий мученик Полієвкт був воїном при імператорі Декії що правив з 249 по 251 роки нашої ери і був язичником, та проте жив благопорядним життям.Разом із ним служив воїн на імя Неарх.Неарх був християнином та така різниця у вірі не заважала їм обом щиро товаришувати. Коли ж до престолу імператорського прийшов імператор Валеріан щодо всіх християн почались переслідування. Одного разу Неарх сказав Полієвкту що зовсім скоро його можуть закатувати за його віру а він ,Полієвкт ,напевне змушений буде відректися від дружби з ним. Та він відповів йому що до нього прийшов Господь і знявш старий одяг одягнув його у білий і що відтепер він буде служити тільки Христу.
Поліевкт пішов на головну площу міста де побачивши наказ імператора про те що всі повинні поклонятися ідолам розірвав його а потім розбив ідолів що їх несли жерці.
Правитель міста цього Фелокс що також був батьком дружини Поліевкта почувши про це був дуже розлючений і сумний бо тепер його зять повинен був померти. Поліевкт прийшов додому де його дружина і тесть Фелокс слізно просили відмовитися від віри у Христа і знову стати язичником та він не відмовився і стояв на своєму за що зовсім скоро йому відсікли голову.
Через щирі молитви до цього святого відбулося багато чуд.Святого Поліевкта вважають по всьому світу хранителем домовленостей та присяг.

Розповідь про святого:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

21 січня памятаємо преподобного Юрія Хозевіта

  • 01.02.16, 21:54

21 січня памятаємо преподобного Юрія Хозевіта 

Святий Юрій Хозевіт народився у сьомому столітті на Кіпрі.Зоставшись сиротою він почав мандрівку до святих земель у Палестині, де згодом поступив як послушник до Хозевітського монастиря. Там же через багато років він став там настоятелем. Сам Юрій жив дуже скромно і тим самим ставав для своїх братів зразком.Також преподобнив здійснив багато чуд.
Напередодні смерти святого він передчуваючи що життя виходить з нього послав за своїм учнем та той був занятий і не міг бути присутнім біля нього і попрощатися з своїм вчителем про що і повідомив вмраючого на що він відповів що зачекає на нього .Так і сталося бо коли учень прийшов до вчителя той був ще живий , та щойно Юрій поблагословив учня свого відразу ж переставився до Господа.

Преподобний Юрій:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Христос Рождається!Славімо його!

  • 31.01.16, 21:05

www.zarvanycia.cc.ua Христос Рождається!Славімо його!

Шановні користувачі та друзі нашого блогу-порталу Зарваниця!
Раді будемо Вам повідомити що до Львова привезуть Чудотворну ікону Матері Божої Зарваницької!
В місті Лева вона перебуватиме в храмі святого Онуфрія і буде виставлена для вшанування з 6 по 14 лютого 2016 року Божого. Протягом девяти днів молебнів буде проведена Девятниця до Богородиці, що розвязує вузли.
Помолитися до ікони можна буде з сьомої години ранку до пів на восьму вечора .
Адреса храму : м.Львів, вул.Б.Хмельницького, 5.
Дуже запрошуємо відвідати цей чудовий храм і помолитися до Чудоворної Ікони Зарваницької Божої Матері.

Розпорядок Богослужінь на щодень:
07:15 Служба Божа за померлих. Панахида;
10:00 Служба Божа. Молитви за звільнення від узалежнень та за зцілення хворих. Молебень і Дев’ятниця до Матері Божої;
17:15 Вервиця;
17:30 Вечірня;
18:15 Служба Божа за здоров’я. Виставлення Найсв. Тайн. Молебень і Дев’ятниця до Матері Божої. Суплікація;
Розпорядок Богослужінь в неділю та свята:
07:30 (у свята 7:15)Служба Божа за померлих;
09:30 Служба Божа;
12:00 Служба Божа;
17:15 Вервиця;
17:30 Вечірня;
18:15 Служба Божа за здоров’я. Виставлення Найсв. Тайн. Молебень і Дев’ятниця до Матері Божої. Суплікація;

Ікона Божої Матері Зарваницької:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 20 січня ми вшановуємо Івана Хрестителя

  • 27.01.16, 20:57

www.zarvanycia.cc.ua 20 січня ми вшановуємо Івана Хрестителя

Церква вшановує цього святого через його праведне християнське життя і за те, що саме він охрестив Ісуса Христа.
Нагадаємо вам про його життя. Святий Іван Хреститель народився в сім'ї Захарія та Єлизавети , які були родичами Матері Божої Марії. Його часто називають предтечею адже він, був посланий в цей світ аби приготувати людей до приходу Ісуса. Власне часто люди його самого називали месією через його спосіб життя але він завжди казав що після прийде сильніший якому він не достоєн розвязати і ремінця на його сандалях і що якщо він,Іван хрестить водою то месія хреститиме Духом Святим.
За його чесне,аскетичне життя в проповідуванні Ісуса Христа Іванові відсікли голову а його мощі знаходяться в Севастії.
Вшановують Івана Хрестителя не лише сьогодні. Церква встановила і інші дати вшанування цього святого що повязані із важливими подіями його життя,зокрема з його зачаттям, народженням, усікновенням його голови та знайденням його голови ,яких є три.

Іван Хреститель:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 19 січня ми відзначаємо велике свято Хрещен

  • 27.01.16, 20:47

www.zarvanycia.cc.ua 19 січня ми відзначаємо велике свято Хрещення Господнього або ж Богоявлення

Богоявлення є одним із найбільших і найдавніших свят . Його стара назва Теофанія.
В цей день тридцятирічний Ісус, покинув матір свою Марію і Йосифа і пішов до ріки під назвою Йордан аби охреститися .Там його зустрів його родич Іван, що був сином Захарія і Єлизавети. Іванові до того з'явився Дух святий і сказав що до нього прийде не звичний чоловік а його син, Ісус. І коли Іван дізнався що Син Божий хоче в нього хреститися він заперечив мовляв це він має хреститися в сина Господнього а не навпаки та Ісус сказав йому що потрібно здійснити все так як сказано Богом. І Іван охрестив Ісуса в ріці, та коли вже охрещений Ісус виходив з ріки над його головою з'явився Дух Божий наче голуб і пролунало з небес” Ти син мій возлюблений , що у тобі є моє благословення”. Так і з'явився Господь перед людьми своїми через що і називають те свято Богоявленням.
З тих пір кожного року люди християн східного обряду святкують Хрещення Госсподнє освячуючи воду, окроплюють свої будинки, квартири та інше майно а також купаються в освячених річках та інших водоймах з метою очиститись від гріхів. Та напевне найважливішим є не купання в річці а саме осмислення свята, очищення духовне.

Христос ся Хрещяє!В ріці Йордані!

Свято Хрещення Ісуса Христа:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Собор 70-ти апостолов

  • 27.01.16, 20:41

www.zarvanycia.cc.ua Собор 70-ти апостолов

Собор святых семидесяти апостолов был установлен Православной Церковью для того, чтобы показать равночестие каждого из семидесяти и тем самым предотвратить разногласия в почитании их. Они были избраны Господом Иисусом Христом, чтобы благовествовать Евангелие всей вселенной.
Кроме празднования Собора святых апостолов, Церковь совершает память каждого из них втечение года: [апостола Иакова, брата Господня] (23 октября), [Марка евангелиста] (25 апреля), [Луки, евангелиста] (18 октября), [Клеопы], брата [Иосифа Обручника], [Симеона], сына его (27 апреля), [Варнавы] (11 июня), [Иосии], или Иосифа, называемого Варсавою или Иустом (30 октября), [Фаддея] (21 августа), [Анании] (1 октября), Стефана, архидиакона (27 декабря), [Филиппа] из [7 диаконов] (II октября), [Прохора] из 7 диаконов (28 июля), [Никанора] из 7 диаконов (28 июля и 28 декабря), [Тимона] из 7 диаконов (28 июля и 30 декабря), [Пармена] из 7 диаконов (28 июня), [Тимофея] (22 января), [Тита] (25 августа), [Филимона] (22 ноября и 19 февраля), [Онисима] (15 февраля), [Епафраса] и [Архиппа] (22 ноября и 19 февраля), [Силы], [Силуана], [Крискента], или Криска (30 июля), [Криспа] и [Епенета] (30 июля), [Андроника] (17 мая и 30 июля), [Стахия], [Амплия], [Урвана], [Наркисса], [Апеллия] (31 октября), [Аристовула] (31 октября и 16 марта), [Иродиона], или Родиона (8 апреля и 10 ноября). [Агава], [Руфа], [Асинкрита], [Флегонта] (8 апреля), [Ерма] (5 ноября и 31 мая), [Патрова] (5 ноября), [Ермия] (8 апреля), [Лина], [Гаия], [Филолога] (5 ноября), [Лукия] (10 сентября), [Иасона] (28 апреля), [Сосипатра] (28 апреля и 10 ноября), [Олимпа] или Олимпана (10 ноября), [Тертия] (30 октября и 10 ноября), [Ераста], [Куарта] (10 ноября), [Евода] (7 сентября), [Онисифора] (7 сентября и 8 декабря), [Климента] (25 ноября), [Сосфена] (8 декабря), [Аполлоса] (10 сентября и 8 декабря), [Тихика], [Епафродита] (8 декабря), [Карпа] (26 мая), [Кодрата] (21 сентября), [Марка], он же Иоанн, [Зины] (27 сентября), [Аристарха] (15 апреля и 27 сентября), [Пуда], [Трофима] (15 апреля). [Марка], племянника [Варнавы], [Артема] (30 октября), [Акилы] (14 июля), [Фортуната], [Ахаика] (4 января).
По сошествии Святого Духа апостолы проповедовали в разных странах, и некоторые сопутствовали апостолам из 12-ти, как святые евангелисты [Марк] и [Лука], сподвижник святого апостола [Павла] [Тимофей], ученик святого евангелиста [Иоанна Богослова] святой [Прохор] и другие. Многие из них были узниками за Христа, многие приняли венец мученической смерти.
К 70-ти апостолам причислены еще два - святые апостолы [Кифа], которому явился Господь по Воскресении [(1 Кор. 15, 5 - 6)], и [Симеон], по прозванию Нигер [(Деян. 13, 1)], так как они тоже прославились апостольской проповедью.
Особо Церковь почитает и восхваляет 70 апостолов за то, что они научили почитать Троицу Единосущную и Нераздельную.
В IX веке Православная Церковь приняла от [Иосифа Песнописца] [канон на день Собора 70-ти апостолов Христовых].

Собор 70-ти апостолів:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 16 січня церква вшановує пам'ять святого пр

  • 27.01.16, 20:34

www.zarvanycia.cc.ua 16 січня церква вшановує пам'ять святого пророка Малахія( з івриту - мій посланець)

Пророк Малахія народився за 400 років до Різдва Христового в місті Софра в Палестині. За переказами він був нащадком Якова та Лії і походив із коліна Завулона.
Малахія був великим поборником віри і не раз звинувачував народ за те що вони дають надто мало пожертви у храм а священнослужителів за те що в серці їх мало віри та часто погрожує що будуть вони судимі за свої гріхи.Він неодноразово пророкує прихід Ісуса Христа і Суд Божий що прийде дуже скоро і скарає всіх по справедливості.
Малахія вважається останнім старозавітним пророком і одним із так званих малих пророків.
Помер пророк Малахія в молодому віці.

Пророк Малахія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 15 січня день день святого папи Сильвестра

  • 27.01.16, 20:28

www.zarvanycia.cc.ua 15 січня день день святого папи Сильвестра

Святий Папа Сильвестр народився в Римі в християнській родині. Його батько рано помер і хлопчик залишився з матірю. Хлопчик ріс справжнім християнином і під час переслідувань християн мужньо прийняв до себе єпископа Тимофія, який жив в нього трохи більше року.Та згодом Тимофія схопили і він помер як мученик за віру християнську.Хлопець побачивши тіло мученика вирішив поховати його таємно від всіх, та про це дізнався мер міста і наказав схопити його і судити. На суді святого переконували відмовитися від віри і стати язичником ,та навіть під страхом смерті та катувань Сильвестр не відмовився від віри а стійко стояв на своєму. Його посадили у вязницю та по смерті мера випустили на волю, де він став проповідувати Слово Боже язичникам, які одне за одним приймали Христа у свої серця.
У віці тридцяти років його висвятили у диякони а згодом і у пресвітери, а вже по смерті Папи Мельхіада його обирають у римські єпископи .Ревно виконуючи свої обов'язки він досить сильно зміцнив церкву і славився неабиякими знаннями Святого Письма і мудрістю. По обранні його у Папи що відбулося у 314 році він прослужив у цій якості аж до 335 року , до часу своєї смерті 31 грудня 335 року. 

Папа Сільвестер:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Святий Василій був народжений близько 329 р

  • 27.01.16, 20:21

www.zarvanycia.cc.ua Святий Василій був народжений близько 329 року в м. Кесарії, що був найбільшим містом провінції Кападокія в дуже заможній та знатній християнській родині.

Його дід та бабця дуже багато перетерпіли як християни під час переслідувань імператора Діоктеліана. Його дядько був на той час єпископом, власне як і два його рідних брата . Його батько який був законознавцем та володів ораторським мистецтвом готував священничу стежину і для сина Василія.
Василій отримавши хорошу освіту в Кесарії та Константинополі врешті перебрався до Афін де закінчив навчання і познайомився Григорієм Назіанзіном.
По навчанню він вирішив що хоче жити звичним життям, та на ньог вплинула його рідна сестра Мокрина яка якраз збираллася стати ігуменею в монастирі. Послідувавши її прикладу він ирішив вести більш аскетичне життя і згодом прибув до Понте . Ця земля що була власністю його родини . Там він з товаришами що також були християнами утворили громаду ченців.В 28 років він почав подорожувати монастирями а вже за три роки брав участь у супроводі місцевих єпископів до синоду, що мав відбутися у Константинополі.
Згодом Василія висвятили у пресвітери , та не знайшовши спільної мови з єпископом Євсевієм, святий удалився в пустелю де продовжував жити чернечим життям.
Та згодом до влади прийшов імператор Валент який знову розпочав переслідування християн.Євсевій до того не розуміючи аскетичного способу життя Василія прибіг до нього по допомогу.В той час Василій який у 365 році повернувся до рідного міста очолював місцеву єпархію.Він написав багато трудів проти аріанства і багато боровся проти них взагалі. Зовсім скоро помер Євсевій і Василій знову зіткнувся з несприйняттям своєї особистості та все ж став єпископом Кападокійським.
Та будучи противником аріанства Василій потрапив у немилість до імператора.Одного разу імператор приїхав до цієї місцевості і спробував переконати Василія в правильності цього вчення та Василій відмовився її визнавати.На це імператор вирішив розділити Кападокію навпіл, що значно похитнуло позицію Василія в церкві.Та він все ж зумів втримати свої позиції і зостався одним і з найшанованіших.
Коли імператор Валент трагічно загинув багато чого в державі та й в церкві кардинально змінилося, та на жаль Василій не зміг використати цю ситуацію на благо християнства адже був дуже кволим через стиль свого життя. Він помер у 379 році у віці 50 років і зовсім скоро був зачисленим до лику святих.

Святий Василій:
https://twitter.com/Zarvanycia ,