www.zarvanycia.cc.ua Євтимія Великого

  • 04.02.16, 20:46

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 2 лютого церква згадує святого Євтимія Великого

Євтимій народився у 377 році в вірменському місті Мелітині в родині християн. Його батьки довго не мали дітей і дуже багато молились після чого в них і з'явився син. Зовсім скоро батько святого помер а мати яка після його народження пообіцяла присвятити життя сина церкві віддала його на навчання своєму братові який був пресвітером. ЇЇ брат познайомив Євтимія з місцевим єпископом, який пообіцявся навчати і доглядати за ним.Через велике бажання вчитись і смиренний характер Євтимій заслужив в єпископа повагу і згодом він назначив його читцем. Трохи згодом він став монахом , а також йому було доручено приглядати за всіма місцевими монастирями та для людини що потребувала спокою і прагнула проводити аскетичний спосіб життя така відповідальність була заважкою і тому в своє тридцятиліття він таємно пішовши з міста пішов до Єрусалиму , де поклонившись святим місцям відбув до Фаранської лаври , де знайшовши поза межами обителі невеличку хатку оселився. Там він заробляв собі на харч тим що плів із лози корзини. Живучи в пустелі і часом мандруючи він охрестив і зцілив багато людей. Через те до нього приходило все більше людей за зціленням та духовною допомогою. Він же хотів самотності. Та Бог попросив не відганяти від себе людей що приходили до нього. Згодом він і люди що були поруч організували свою лавру яка на початку була досить бідною та стараннями вона розквітла.
Так навчаючи своїх послушників він прожив 97 років і помер у 473 році.

Євтимія Великого:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 1 лютого відзначають пам'ять святого Макарі

  • 04.02.16, 20:39

www.zarvanycia.cc.ua 1 лютого відзначають пам'ять святого Макарія Єгипетського

Святий Макарій народився в 301 році в Єгипті. Він дуже уважно доглядав за своїми батьками які вже були в похилому віці аж до їхньої смерті а потім вирішив піти у чернецтво. Під впливом старця він почав вести аскетичне життя в пустелі де прожив три роки свого життя. Згодом він вирішив відвідати святого Антонія Великого і стати його учнем. Святий Антоній радо прийняв Макарія і почав навчати його. З Антонієм Макарій деякий час перебував аж поки за порадою святого не пішов до Скитської пустелі де своїми діяннями став дуже відомий і його попри юний вік називали старцем. Неодноразово його спокушали біси але він твердо тримався і завдяки смиренню переміг їх. В сорок років його висвятили на священника і через те він став настоятелем тих монахів що проживали разом із ним. Також до нього приходило багато людей то для повчання то для зцілення тож він не маючи змогу більше молитися до Бога вирішив викопати собі печеру щоб усамітнитися там.
Та і його в пустелі настигли переслідування. За часів правління імператора Валента його разом з святим Макарієм Олександрійським посадили на човен і відвезли на дальній острів на якому перебували язичники. Коли вони приплили виявилось що донька головного жреця дуже хвора тож Макарій помолився за її зцілення і вона виздоровіла. Побачивши те чудо всі язичники цього острова відразу ж прийняли християнське хрещення. Дізнавшись про це єпископ що їх туди відправив дав наказ повернути їх назад.
Прожив Макарій до 97 років. За кілька днів до нього зявилися Антоній Великий а інші святі та повідомили йому що скоро він буде взятий до неба а в сам день смерті до нього прийшли херувими і забрали його душу до неба.

Макарія Єгипитського:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Кирило Олександрійський

  • 03.02.16, 20:44

www.zarvanycia.cc.ua Кирило Олександрійський

Святий Кирило Олександрійський (376-27 червня 444, Олександрія, Єгипет) - святитель, патріарх Олександрійський, боєць православ'я, Вотан з найосвіченіших людей свого часу, продуктивний теолог, чернець-самітник і Вотан з Засновників церкви.

Кирило Олександрійський походив з славної і богобоязливої християнській сім'ї. Племінник і намісник (з 412 р.) згідно кафедри патріарха Феофіла, він перед його управлінням отримав прекрасне виховання. Він досліджував світські науки, в тій кількості і філософію, однак більш спрямовувався глибокого знання Письма і правд християнської віри. У молодості святий Кирило вступив у скит святого Макарія в Нітрійських горах, і в цьому місці пробув 6 років. Патріарх Олександрійський Феофіл (385 - 412) висвятив його на диякона, зарахував до клиру і, бачивши його обдарованість, довірив говорити проповіді.

Після смерті Патріарха Теофіла святий Кирило одноголосно був обраний на патріарший трон Олександрійської Церкви і очолив боротьбу з неправдою Новаціана, що поширився в Олександрії.

Праведний Кирило до кінця життя працював над складанням пасхалії згідно правил Нікейського храму. Він встиг розмалювати дні святкування християнської Пасхи на наступні 95 років, аж по 20-х років VI ст. Олександрійська пасхалія була прийнята всім християнським світом.

Помер святитель Кирило в 444 році, залишивши чимало творінь. Варто згадати Ілюмінація на Євангеліє від Луки, від Івана, Листи апостола Павла до Коринтян і Євреїв, а ще апологію в захист християнства супротив правителя Юліана зрадника (361-363). Величезний сенс мають 5 книжок супроти Несторія, праця про Пресвяту Трійцю, під заголовком «Коштовність», написана супроти Арія і Евномія, і 2 догматичних творів про Пресвяту Трійцю.

Кирило Олександрійський:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 30 січня ми згадуємо преподобного Антонія В

  • 03.02.16, 20:38

www.zarvanycia.cc.ua 30 січня ми згадуємо преподобного Антонія Великого

Святий Антоній народився в заможній християнській родині і місті Комі. В віці 21-го року після втрати батьків віддав все майно, що мав, бідним людям а сам пішов до пустелі, що була неподалік його міста. Майже весь час що жив там перебував у молитві, постив. До такого аскетичного способу життя його надихнули старці. Згодом він перейшов від пустелі до гори що була на східному узбережжі Нілу. Святий прожив там в повній самотності більше двадцяти років. У Фаюмі в 305 році він звів монастир, щоправда сам Антоній не жив у ньому а лишень інколи навідував аби дати ченцям певних настанов і підтримати їх. Сам же продовжував жити на горі. В 342 році по Різдву Христовому Антоній навідує першого пустельника на ймення Павло Тивайський і коли той помирає проводить обряд поховання.
Антоній повертає до гори біля Нілу та помирає там у 356 році. Його мощі спершу перевозять до Олександрії, потім вони потрапляють до Царгорода, тепер же його мощі хороняться в Франції.
Свята церква канонізувала святого.

Преподобного Антонія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Поклонение честным веригам святого и всехва

  • 03.02.16, 20:30

www.zarvanycia.cc.ua Поклонение честным веригам святого и всехвального апостола Петра

Поклонение честным веригам святого и всехвального апостола Петра. Около 42 года апостол Петр по повелению Ирода Агриппы был заключен в темницу за проповедь о Христе Спасителе. В темнице он был связан двумя железными цепями. Ночью, накануне суда над ним, Ангел Господень снял с апостола эти цепи и чудесно вывел его из темницы (Деян. 12, 1 - II). Христиане, услышав о чуде, взяли вериги (цепи) и хранили их как драгоценность. Одержимые разными болезнями, приходя к ним с верою, получали исцеления. Вериги святого апостола Петра хранились в Иерусалиме до Патриарха Ювеналия, который подарил их Евдокии, супруге императора Феодосия Младшего, а она в 437 и 439 годах перенесла их из Иерусалима в Царьград. Одну веригу Евдокия послала в Рим своей дочери Евдоксии, которая построила храм во имя апостола Петра и положила в нем веригу. В Риме были также и другие вериги, в которых находился апостол перед своей кончиной при императоре Нероне.
16 января вериги апостола Петра выносятся на поклонение народу.

Поклоніння чесним варигам:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Преподобный Павел Фивейский

  • 02.02.16, 21:06

www.zarvanycia.cc.ua Преподобный Павел Фивейский

Преподобный Павел Фивейский родился в Египте, в городе Фиваиде. Оставшись сиротой, он много претерпел от своего корыстолюбивого родственника из-за родительского наследства. Во время гонений Декия (249 - 251) на христиан святой Павел, узнав о коварном замысле предать его в руки гонителей, покинул город и удалился в пустыню.
Поселившись в пещере у подножия горы, преподобный Павел, никому не ведомый, прожил в ней 91 год, неустанно молясь Богу днем и ночью. Питался он финиками и хлебом, который приносил ему ворон, одеждой из пальмовых листьев укрывался от холода и зноя. По смотрению Божию, уже незадолго до кончины преподобного Павла, Бог открыл о нем преподобному Антонию ВеликомуЖитие.. Преподобный Антоний Великий.Икона. Преподобный Антоний ВеликийМолитвы (память 17 января), который также подвизался в Фиваидской пустыне. Однажды святому Антонию пришла мысль, что едва ли есть другой такой пустынник, как он, и тогда он услышал глас: "Антоний, есть раб Божий, который совершеннее тебя и прежде тебя поселился здесь в пустыне. Иди в глубину ее и найдешь его". Антоний пошел и нашел пещеру святого Павла. Преподав Антонию урок смирения, преподобный Павел вышел ему навстречу. Старцы назвали друг друга по имени, обнялись и долго беседовали. Во время беседы прилетел ворон и принес им обоим хлеб. Преподобный Павел открыл преподобному Антонию приближение своей кончины и завещал похоронить его. Преставился святой Павел во время молитвы, стоя на коленях. Преподобный Антоний видел, как его святая душа в окружении Ангелов, пророков и апостолов, восходила к Богу. Два льва прибежали из пустыни и когтями вырыли могилу. Преподобный Антоний похоронил святого старца и, взяв его одежду из пальмовых листьев, удалился в свою обитель. Одежду эту преподобный Антоний хранил, как величайшую святыню, и надевал только два раза в год - на ПасхуО празднике.. Пасха ХристоваИкона. Сошествие в адМолитвыХрамы и ПятидесятницуО празднике.. День Святой ТроицыИкона. Сошествие Святого Духа на апостоловМолитвыХрамы. Скончался преподобный Павел Фивейский в 341 году, когда ему было 113 лет. Он не основал ни одной обители, но вскоре после его кончины явилось много подражателей его жизни и покрыли пустыню обителями. Преподобный Павел считается отцом православного монашества.
В XII веке тело святого Павла, по воле императора Мануила (1143 - 1180), было перенесено в Царьград и положено в Перивлептской обители Пресвятой Богородицы. Впоследствии оно было перенесено в Венецию и, наконец, в Венгрию в Офеи; часть главы его находится в Риме.

Преподобний Павел Фавейський:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 27 січня спомин вбитих отців у Синаї та Раї

  • 02.02.16, 20:57

www.zarvanycia.cc.ua 27 січня спомин вбитих отців у Синаї та Раїті.

371 року на монахів, які жили поблизу гори Синай, напала ватага сарацинів. Не знайшовши золота, вони вбили 38 Божих угодників. Тільки два монахи залишились живими, однак один від важких ран помер наступної ночі, а другий, який просив Бога не залишати його живим, на четвертий день відійшов до Господа по вічну нагороду.
Того самого дня інша ватага сарацинів напала на чернечу обитель в пустелі Раїті, яка знаходилася неподалік Синайського монастиря. Бандити вбили старенького монаха Єремію, який не хотів сказати їм, хто є настоятелем монастиря. Довідавшись про це, ігумен Павло вийшов до напасників і сказав: "Я є той, кого шукаєте". Сарацини почали стріляти в нього з луків, а вкінці розрубали мечем голову. Потім вони вбігли до церкви і вбили 38 ченців, які мужньо з іменем Ісуса Христа на устах прийняли смерть.

Вбитих отців:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 26 січня день спомину святих мучеників Єрми

  • 02.02.16, 20:46

www.zarvanycia.cc.ua 26 січня день спомину святих мучеників Єрмила і Стратоніка.

Святий Єрмил був слов'янином за походженням та християнином за вірою. Він служив дияконом в місті під назвою Сигідунум (тепер Белград). Саме в той час на чолі Римської імперії стояв такий собі Ліциній який весь час переслідував християн і був відомий своєю тиранією. Коли язичники розказали імператору про святого Єрмила, що проповідує слово Боже він наказав своїм воїнам негайно схопити його і посадити до вязниці. Та замість того щоб втікати від неминучої загибелі святий з посмішкою і гідністю зустрів воїнів. Представши перед імператором, що запитував його про віру і чи не буде він поклонятися божкам він відмовлявся і навіть зверхньо говорив із ним.
Перед наступним візитом до імператора до святого Єрмила зявився ангел який підтримав святого духовно і сказав триматись мужньо і не падати духом. Тож коли мученика знову привели до імператора він показав що не тільки не відмовився від християнства а й ще більше ствердився в його вірі. Це вельми розізлило імператора і він наказав бичувати його жоден удар не причинив йому болю.
Це все дійство споглядав в’язничний наглядач на ім’я Стратонік який бачучи муки святого і сам увірував, та проте ще не був готовий до привселюдного визнання себе хритиянином а до мук тим паче.
Наступного дня Єрмила знову привели до імператора та ще більше катували. Стратонік бачучи такі муки заплакав а солдати побачивш це запідозрили його в таємному християнстві і почали допитувати його. Ось тут Стратонік вирішив що настав його час. Він взнав що є товаришем Єрмила і що є християнином і навіть готовий покласти своє життя за Христа. Його теж почали бити а він тільки дивився на мученика Єрмила і просив молитися щоб він зміг перетерпіти усі муки до кінця.
Над ранок воїни прийшли за Єрмилом, страшно катували його а потім імператор вирішив кинути їх обох до кошика і вкинути в ріку Дунай. Мученики зраділи цьому бо знали що зовсім скоро зустрінуть Христа. Їх тіла на наступний день ріка викинула на берег а місцеві християни поховали їх.

Свята мучениця Тетяна:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 25 січня день вшанування святої мучениці Те

  • 02.02.16, 20:35

www.zarvanycia.cc.ua 25 січня день вшанування святої мучениці Тетяни

Свята мучениця народилася в добропорядній і багатій родині християн в Римі .З дитинства вона була навчена богобоязні та молитві тому коли вона виросла їй геть не цікавили ні багатства ні заміжжя. За таке побожне життя вона була призначена дияконесою церкви Риму і в тій посаді з радістю допомагала недужим та бідним людям а також увязненим.
Та коли до влади прийшов імператор Олександр Север який почав переслідування християн свята Тетяна була схоплена за свою віру . Після багатьох катувань її вивели до колізею де її повинен був розірвати хижий лев та він натомість почав леститися до неї, побачивши це деякі слуги повірили в Бога і їх разом з Тетяною посікли мечем.
За багато років святу приставили до лику святих.

Свята мучениця Тетяна:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Преподобный Феодосий Великий

  • 01.02.16, 22:17

www.zarvanycia.cc.ua Преподобный Феодосий Великий

Преподобный Феодосий Великий жил в V - VI вв. и был основоположником общежительных монастырей. Он родился в Каппадокии от благочестивых родителей. Обладая прекрасным голосом, он усердно трудился в церковном чтении и пении. Преподобный Феодосий горячо молился, чтобы Господь наставил его на путь спасения. В юные годы он посетил Святую Землю и виделся с преподобным Симеоном СтолпникомЖитие.. Преподобный Симеон СтолпникИкона. Симеон СтолпникМолитвы (+ 459; память 1 сентября), который благословил его и предсказал ему будущее пастырское служение. Стремясь к отшельнической жизни, святой Феодосий поселился в Палестине в пустынной пещере, в которой, по преданию, ночевали три волхва, пришедшие поклониться Родившемуся Спасителю мира. В ней он прожил 30 лет в великом воздержании и непрестанной молитве. К подвижнику постепенно начали стекаться желавшие жить под его руководством. Когда пещера уже не вмещала собравшихся иноков, преподобный Феодосий стал молиться, чтобы Господь Сам указал место для обители. Взяв с собой кадило с холодными углями, преподобный пошел по пустыне. На одном месте внезапно угли разгорелись и воскурился фимиам. Тут преподобный и основал первый общежительный монастырь, или Лавру, по уставу святителя Василия ВеликогоЖитие.. Святитель Василий Великий.Икона. Святитель Василий ВеликийМолитвыХрамы (+ 379: память 1 января). Скоро Лавра преподобного Феодосия сделалась знаменитой, и в ней собралось до 700 иноков. По завету преподобного Феодосия, Лавра выполняла служение ближним, оказывая помощь всем бедным и давая приют странникам.
Преподобный Феодосий был необыкновенно милостив. Однажды, когда в Палестине случился голод и к монастырю собралось множество людей, преподобный приказал всех пустить в ограду. Ученики смутились, зная, что монастырь не имеет возможности насытить всех пришедших. Но когда вошли в хлебопекарню, то увидели, что она, по молитвам аввы, наполнена хлебами. И такое чудо повторялось всякий раз, когда преподобный Феодосий хотел помочь бедствующим.
В монастыре преподобный устроил странноприимные дома, отдельные больницы для иноков и мирян, а также убежища для престарелых. Ввиду того, что в Лавре собрались люди из разных стран, преподобный устроил Богослужение на разных языках - греческом, грузинском и армянском. Для приобщения Святых ТаинПричащение все собирались в большую церковь, где Богослужение совершалось на греческом языке.
Во время правления Константинопольского императора Анастасия (491 - 518) возникла ересь Евтихия и Севера, не признававших ни таинств, ни священства. Император примкнул к лжеучению, и православные начали терпеть гонения. Преподобный Феодосии твердо встал на защиту Православия и написал от лица пустынников послание императору, где обличал его и опровергал все бывшие и осужденные Вселенскими Соборами ереси. Он подтвердил, что пустынножители и иноки будут твердо держаться Православного исповедания. Император смирился на недолгое время, а потом возобновил гонение на православных. Святой старец тогда проявил великую ревность за истину. Он, оставив обитель, пришел в Иерусалим и в Великой церкви, став на возвышении, возгласил во всеуслышание: "Кто не почитает четыре Вселенских Собора, да будет анафема". За этот смелый поступок преподобный был сослан в заточение, но скоро возвратился после смерти императора.
Преподобный Феодосий при жизни совершал много исцелений и других чудес, приходя на помощь бедствующим. Однажды он молитвой погубил саранчу, опустошавшую поля в Палестине: по его предстательству воины сохранялись от гибели, спасались погибающие в кораблекрушениях и заблудившиеся в пустынях.
Однажды преподобный велел ударить в било, чтобы братия собрались на молитву, и сказал: "Гнев Божий надвигается на восточную страну". Через несколько дней стало известно, что сильное землетрясение разрушило город Антиохию в тот час, когда преподобный призвал иноков на молитву. Перед своей кончиной преподобный Феодосий призвал к себе трех любимых епископов и открыл им, что скоро отойдет ко Господу. Через три дня он скончался в возрасте 105-ти лет, в 529 году. Тело святого было с честью погребено в пещере, в которой он жил в начале своего подвига.

Преподобний Феодосій Великий:
https://twitter.com/Zarvanycia ,