хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Вчися вчитися: 5 способів швидко оволодіти новим навиком

1. Знайдіть велику мету
Коли нас захоплює навчання, ми кидаємо на неї масу енергії, і це допомагає утримати в голові засвоєне. Пам'ятаєте, як під час фільму або презентації ваші очі були прикуті до екрану або оратора, і навіть через тижні і місяці ви були в змозі пригадати, що відбувається в подробицях? Ось тому потрібна якась велика мета, пояснення, чому ми щось вивчаємо. І важливо вміти наочно уявити собі цю мету, інакше наш мозок не включиться на повну потужність і не буде зберігати засвоєне.
 
Якщо ви хочете вивчити іспанську, у вас буде більше мотивації досягти вільного володіння мовою, якщо вам через 3 місяці потрібно виїхати в Іспанію, ніж якщо ви вчитеся просто заради того, щоб знати більше мов. Або якщо ви хочете навчитися більш ефективній комунікації, у вас буде більше мотивації, якщо ваша мета - стати відомим оратором і виступати перед тисячами людей, а не розповідати анекдоти в компанії друзів.
 
Цей простий поворот в нашому ставленні до справи визначає, наскільки ми мотивовані під час вивчення чогось нового, і це дозволить нам зробити все необхідне, щоб запам'ятовувати більше. В тому числі…
 
2. Записуйте
Під час лекцій або виступів ви віддаєте перевагу веденню нотаток на ноутбуці або старому доброму способу - в паперовому блокноті? Якщо друге, вам пощастило.
 
Дослідження, опубліковане в журналі Psychological Science, показує: навіть якщо студентам дають час на те, щоб повторити матеріал, ті, хто робить замітки в зошиті,здають тести значно краще. Навіть краще тих, хто розшифровує лекції цілком. В цілому ті, хто веде замітки в друкованому вигляді, ризикують робити це бездумно. Старомодні записи на папері допомагають зміцнити і пам'ять, і здатність розуміти концепції і факти.
 
3. Вивчайте інших
Коли ви пояснюєте концепцію або проблему комусь іншому, вам доводиться спрощувати концепцію, щоб допомогти людині зрозуміти її. Тим самим ви допомагаєте і собі вникнути в неї більш чітко.
 
Як показують дослідження, людям вдається запам'ятати:
 
- 5% того, що вони дізнаються, слухаючи лекцію.
 
- 10% того, що вони дізнаються за допомогою читання.
 
- 20% того, що вони пізнають аудіовізуальним шляхом.
 
- 30% того, що вони дізнаються з наочної демонстрації.
 
- 50% того, що вони дізнаються, беручи участь у груповій дискусії.
 
- 75% того, що вони дізнаються, коли практикуються у вивченому .
 
- 90% того, що вони розуміють, коли вчать когось  або коли застосовують отримані знання негайно.
 
Спирайтеся на асоціації, щоб допомогти і тим, кого ви вчите, і самому собі пов'язувати все в єдине ціле. Уявляйте собі картини, історії, наочні приклади. Чим більш випадкова і дивна буде історія, тим легше буде запам'ятати, так що спробуйте. Можна скористатися і «ментальними картами» (mind maps), щоб візуально представити досліджувані зв'язки.
 
4. Застосовуйте або забудьте
Якщо ви вивчаєте нову мову, то ви, напевно, чули історії, як хтось освоїв мову, навіть вільно її опанував, але потім перестав практикуватися - і майже все забув. Це одна з головних причин, чому навички губляться - відсутність практики. Так як же організувати своє навчання, щоб достатньо практикуватися?
 
Робіть це за графіком
 
Це стосується не тільки закріплення нових навичок, а й взагалі продуктивної роботи: будь-який коуч скаже вам, що кращий спосіб зробити справу - занести її в календар. Я змушую себе планувати все, що для мене важливо, особливо вранці - вивчення англійської, читання, робота над моїм проектом Rype.
 
Якщо ви хочете закріпити якийсь навик, виділіть 30-60 хвилин в день на те, щоб практикуватися в ньому, і незабаром (дослідження говорять, що приблизно через два місяці) це перетвориться на звичку.
 
Будуйте відповідне оточення
 
Ми - це середнє з 5 людей, з якими ми найчастіше спілкуємося. Ви напевно чули цю фразу, але її варто повторити: вона безпосередньо стосується і освоєння нових навичок. Якщо ви хочете освоїти нову мову і знаходитеся при цьому в Аргентині, ви мало що освоїте, спілкуючись з іноземцями. Потрібно заштовхувати себе в ситуації - нехай навіть некомфортні - коли ви змушені говорити по-іспанськи.
 
Саме тому підприємці спілкуються з підприємцями, а коміки - з коміками. Це дозволяє постійно підтримувати в собі установку на навчання і відповідний режим, адже тоді навколо вас люди, які або вміють щось краще за нас. І ви постійно отримуєте зворотний зв'язок.
 
Використовуйте інтернет
 
Якщо поруч немає таких людей, спілкуйтеся в інтернеті. Сьогодні є маса рішень, які допомагають вчитися швидше і значно покращувати свої навички.
 
5. Піклуйтеся про себе
Ще з університетських днів у багатьох закріплюється уявлення, що нічні зубріння дозволяють швидко освоїти новий навик. Але ефект виходить зворотний. Таке нічне зубріння, може, і допомагає помістити щось в короткострокову пам'ять, але якщо ви хочете, щоб навик закріпився надовго, це просто не працює. Десятки досліджень показують, що чим більше ви спите, тим більше вам вдається запам'ятати надовго.
 
Дослідники перевіряли це: людей вчили новим навичкам, а потім сканували їх мозок після певного часу, проведеного у сні або без такого. Коли у людей був шанс поспати після того, як вони, наприклад, розучували гами на піаніно, ділянки мозку, відповідальні за швидкість і точність рухів, були більш активні, ніж у людей, які не спали.
 
Без адекватного сну і відпочинку перевантажені нейрони більше не в змозі правильно направляти інформацію, і ми втрачаємо можливість доступу до того, що вивчили до цього. Але важливо не тільки кількість сну, але і якість. Поганий сон негативно впливає на настрій, а це погано позначається на навчанні.
 
Як спати краще? Наприклад, займатися спортом. І у фізичних вправ є інші переваги в плані більш ефективного освоєння навичок. Вони надають потрійний ефект: 1) підвищують вашу уважність і мотивацію; 2) готують нервові клітини до з'єднання, що допомагає мозку освоювати нову інформацію; 3) заохочують розвиток нових нервових клітин в ділянках мозку, пов'язаних з пам'яттю і навчанням.


7381АК
0

Коментарі