хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Чому ми працюємо більше, ніж потрібно

Нові технології змушують людей працювати в будь-який час. 

Можливість попрацювати з планшетом в кафе, капсула сну в офісі і чат з колегами в мобільному мессенджері, здавалося б, повинні зробити роботу більш комфортною, але це зовсім не так. Завдяки інтернет-технологіям працівники тепер на зв'язку майже цілодобово. Сидячи на пляжі, люди перевіряють пошту. А ледве прокинувшись, відкривають папку повідомлень Facebook. За даними Pew Research Center, 35% співробітників визнають, що нові технології збільшили тривалість їх робочого дня.
 
«Гнучкий графік роботи» у багатьох вакансіях означає зовсім не можливість раніше піти з офісу на фітнес або сходити на денний сеанс в кіно. Як правило, це означає необхідність працювати над проектом по 12-14 годин на добу, затримуючись на роботі допізна. 
 
 
 
Смертельно працьовиті
 
Поки  роботодавці згадують в оголошеннях «ненормований робочий день» і необхідність постійно бути на зв'язку, американські компанії вже вираховують втрати від можливого введення нового закону про переробки. За нинішніми правилами, вони зобов'язані платити за наднормативні робочі години тільки тим працівникам, які отримують менше 23660 доларів на рік, або 455 доларів на тиждень. Цього літа норматив можуть переглянути, піднявши планку до 50 тисяч доларів на рік.
 
Щорічно в Японії сотні людей вмирають від причин, так чи інакше пов'язаних з переробками (у цього явища навіть з'явилася назва - «Кароса»). У цій країні найбільш поширена практика позаурочної роботи: 22% зайнятих в економіці працюють по 50 годин на тиждень, замість повноцінної відпустки тут воліють брати неоплачувані вихідні або тільки частково використовувати належні відпускні дні.
 
 
 
Нещодавно уряд Сіндзо Абе прийняв закон, що звільняє високооплачуваних співробітників від необхідності засиджуватися допізна. У країні, де сон на робочому місці і догляд з офісу опівночі вважається проявом старанності, тепер можна буде «працювати на результат». Ті, хто закінчує роботу швидше, зможуть піти додому раніше або, навпаки, прийти в офіс пізніше.
 
Кар'єрний трудоголік
 
Але законодавчі ініціативи не допоможуть, якщо компанії самі мотивують співробітників затримуватися на роботі і залишатися завжди на зв'язку. Найчастіше такі переробки ніхто не оплачує, люди по своїй волі працюють більше домовленого часу з таких причин.
 
 
 Багато хто вважає, що, залишившись в офісі допізна, можна більше встигнути. Це правило може працювати в галасливих оупенспейсах: рано вранці або пізно ввечері тут дійсно простіше зосередитися на складному проекті і нарешті завершити його. Але неможливо весь час обманювати біологію: тривале перебування в офісі може негативно позначитися на здоров'ї.
 
 Менеджери самі часто засиджуються на роботі і тим самим мотивують людей працювати довше. У таких компаніях співробітник йде з роботи о 7 вечора під осуджуючими поглядами колег.
 
 Люди вважають, що для просування по службі треба старанніше працювати, а найкращим доказом старанності їм здається переробка.
 
 Цифровий етикет ще не до кінця сформувався, тому, отримавши повідомлення по роботі в позаурочний час, співробітник не знає, коли варто на нього відповідати, і часто вирішує зайнятися цим питанням прямо тепер.
 
 
 
Справи почекають
 
Джо Степлс, фахівець з маркетингу Workfront (ця компанія вже 15 років навчає корпорації працювати ефективніше), вважає, що можна вирішити проблему переробок, змінивши культуру в колективі.
 
Щоб працювати менше, але краще, вона радить відмовитися від статусних зустрічей, де по суті нічого не вирішується, обговорити зі співробітниками їх час роботи, запитавши, чи не потрібна комусь допомога, дати їм інструменти для підвищення ефективності, сфокусуватися на результатах роботи, а не на часі, проведеному в офісі. «І не живіть у своєму смартфоні, - радить вона, - ви зможете відповісти на важливі листи, коли повернетеся в офіс».


7381АК
0

Коментарі