хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Лісник Януковича

09.08.2011 _  Дмитро Гнап, для ЕП Лісник Януковича
"Невдовзі нам прислали рахунок: треба було купити 70 портретів Януковича на 12 тисяч гривень та майже сорок сувенірних гербів на 40 тисяч. А скажіть мені, куди я повішу 70 портретів президента, якщо у мене всього 20 кімнат на все лісництво? В туалет хіба що. Там ще Янукович не висить".
Фото УП. З конкурсу "В десятці"

В лісовій промисловості - скандал. Працівники цієї галузі звинуватили голову Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця в корупції.

Авторові знадобилося близько двох тижнів, щоб дійти висновку: висунуті проти Сівця звинувачення є обґрунтованими.

Друге пришестя Сівця

Пан Микола просить не називати ні його прізвище, ні назву лісництва, яке він очолює. Дуже боїться звільнення, а лісникові, каже, роботу знайти ніде. Дістає документи, і озираючись, розповідає.

- При Сівці нас просто почали грабувати. Змушують продавати ліс найкращого ґатунку через компанію "Елодеріо" - це офшорна фірма, яка працює з усіма лісгоспами. Кажуть, вона належить комусь із родичів Сівця.

"Елодеріо" скуповує у нас дубовий пиловник вищого сорту, а проводить його у документах як перший сорт, що виходить на 30% менше від його справжньої ціни. Або купують у нас деревину хвойних порід по 80 доларів за кубометр, хоча насправді він коштує більше ста доларів.

Лише на нашому лісгоспі вони так заробляють 3 мільйони гривень, а таких лісгоспів в Україні - понад 300. Хто відмовлявся продавати через посередника, тих звільнили. Хто скаржився - також.

Голові Державного агентства лісових ресурсів Віктору Сівцю не вперше доводиться ставати об‘єктом звинувачень своїх підлеглих. Раніше він уже очолював лісове господарство України - це було у 2006-2008 роках в часи прем‘єрства Януковича.

Саме тоді працівники лісової галузі вперше публічно критикували Сівця за зловживання. У відкритому листі до президента Віктора Ющенка вони стверджували, що Сівець змушує лісгоспи продавати деревину через німецьку фірму "Алексіс Гмбх". Крім цього, лісникам наказували сплачувати за маркетингові послуги кіпрській фірмі Zelenio Ltd.

Народний депутат Ігор Калетнік, який тоді очолював комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, особисто просив генерального прокурора Олександра Медведька перевірити діяльність Сівця та "контрольованих ним фірм". За даними Калетніка, вказані компанії-посередники нажилися на експорті української деревини на 36 мільйонів доларів тільки в 2007 році.

Втім, Сівець спокійно допрацював на посаді, поки уряд Януковича не змінив уряд Тимошенко. Тоді казали, що у Сівця є впливовий покровитель - віце-прем‘єр Андрій Клюєв. Чутки незабаром підтвердилися, оскільки після звільнення Сівець пішов працювати генеральним директором клюєвської будівельної компанії "Актив девелопмент".

У 2009 році Клюєву вдалося проштовхнути Сівця на посаду заступника мера Черновецького. На президентських виборах Сівець суміщав роботу в КМДА з керівництвом київським штабом кандидата Януковича.

Однак результат, який отримав нинішній глава держави в столиці, не вразив: заледве більше 25% при обіцяних Сівцем 35%. Як наслідок, замість Сівця претендентом від влади на крісло мера став Олександр Попов, а Сівцю дали посаду керівника лісової галузі.

Буквально за лічені дні після призначення новий керівник Держагентства лісових ресурсів поновив практику продажу деревини через посередників. За словами обурених керівників лісгоспів, на розрекламованих Сівцем аукціонах продається не більше половини української деревини. Іншу половину, найкращу, як твердять лісники, їм доводиться віддавати офшорній компанії Eloderio Ltd.

Продивляючись угоди та рахунки-фактури, в око впадають місце реєстрації та банк компанії Eloderio Ltd. Вони дивним чином збігаються з банком та місцем реєстрації компанії Zelenio Ltd., яку кілька років тому Калетнік пов‘язував з Віктором Сівцем. Той самий Кіпр, те саме місто Лімасол, рахунки у тому самому латвійському Aizkraukles Banka.

Щороку українська лісова галузь продає деревини на 4 мільярди гривень. Третина цієї суми, за свідченнями лісників, проходить через Eloderio Ltd.

Окрему увагу представники офшорної компанії приділяють цінним та рідкісним породам. Їх закупівельна ціна в Україні в 15-20 разів менша за ту, за яку потім сировина продається в Європі. Шалена різниця осідає в кишенях цілої мережі посередників.

Один із них навіть погодився дещо розповісти. Борис Городецький кілька років тому був засновником сумнозвісної німецької компанії "Алексіс Гмбх.", яку звинувачували в експорті українського дерева під покровительством Сівця. Сьогодні Городецький намагається наслідувати імідж законослухняного бізнесмена.

- Ви маєте стосунок до компанії Eloderio Ltd.?

- Маємо. У нас контракт з цією фірмою, за яким вона постачає нам деревину. Наша компанія називається Ligo.

- А ви купуєте деревину в Україні?

- Напряму - ні. Тільки через Eloderio. Ця фірма багатьом продає деревину, в тому числі і нам.

- Не підкажете, як знайти контакти цієї Eloderio?

- Це неважко. Вони сидять у Києві на Шота Руставелі.

- Це там, де офіс Державного агентства лісових ресурсів?

- Так. Вони ж працюють з лісгоспами, то ви і спитайте в Держкомлісі, як їх знайти.

Автору вдалося додзвонитися до директора Eloderio Ltd. Андрія Пруса, який, за даними джерел, є братом водія Віктора Сівця. Прус відмовився коментувати роботу своєї фірми на ринку деревини і порадив написати запит на Кіпр, де зареєстрована компанія.

"Янукович" в туалеті

- Ви думаєте, нас обкрадають тільки на деревині? - лісник Микола зітхає і емоційно провадить далі. - Пару місяців тому з центру прийшла вказівка сплатити за сувенірну продукцію якійсь київський фірмі. Невдовзі нам прислали рахунок: треба було купити 70 портретів Януковича на 12 тисяч гривень та майже сорок сувенірних гербів на 40 тисяч. А скажіть мені, куди я повішу 70 портретів президента, якщо у мене всього 20 кімнат на все лісництво? В туалет хіба що. Там ще Янукович не висить.

50 тисяч гривень за портрети президента - цифра не грандіозна. А якщо це було не одне лісництво? Щоб перевірити, чи мала місце оборудка і який її масштаб, довелося звернутися в київську компанію "Офіс-про", яка і підрядилася постачати світлини Януковича лісникам.

Зрозуміло, що за законом приватна компанія може і не відповідати на запитання журналіста. Щоб підвищити шанси на отримання відповіді, автору довелось видати себе за помічника народного депутата, який проводить службову перевірку.

Досвідчені медіаюристи дали "добро" на законність такого способу збору інформації. Взнавши, "хто" телефонує, секретарка одразу покликала до слухавки начальника відділу продажів "Офіс-про" на ім‘я Святослав Целуєв.

- На вас тут скарга надійшла. Пишуть з лісгоспів, що ви гроші за портрети президента отримали, а товар не відвантажили. Ви знаєте, як це називається? Це називається привласнення!

- Ні! Ні! Ви що?! Ми всім лісгоспам, дзвонимо, просимо ці портрети і герби забрати. Просто ми довго збирали їхні реквізити, копії свідоцтв, тому і така затримка вийшла.

- Скільки лісгоспів отримали рахунки від вас?

- Всього 300 з чимось.

- А скільки досі не забрали портрети Віктора Федоровича?

- Десь сто. Ви не сердіться - ми їм самі скоро все розвеземо по областях, щоб воно не лежало у нас. Тільки не пишіть нікуди!

Також в процесі допиту "з пристрастю" менеджер "Офіс-про" зізнався, що людиною, з якою щодо портретів вони контактують в Державному агентстві лісових ресурсів, є Роман Новіков. Сама ж фірма "Офіс-про" належить депутату Києво-Святошинської ради від Арсенія Яценюка Святославу Крижевичу.

Неважко підрахувати його заробіток: 50 тисяч гривень помножити на 300 лісництв виходить 15 мільйонів гривень тільки на портретах Януковича та гербах.

36

Коментарі

Гість: Status Quo

19.08.11, 17:34

І вони розповідають нам про боротьбу з корупцією

    29.08.11, 17:42

      39.08.11, 18:07

      Працюють в своєму стилі, по іншому не можуть.
      Коли нас агітували на референдум за незалежність, то казали яка Україна багата і як ми добре будемо жити. І головне ж правду казали, от тільки керманичі хто???. І такі справи по кожній отраслі. Кажуть у нас дефіцит бюджету, Та коли навести порядок -- буде профіцит. Ви як думаєте???

        49.08.11, 18:17

        Висновок один - відстрелити голову спочатку гидомирному виродку Клюєву, а потім його холую Сівцю.

          59.08.11, 18:32

          Пропоную не відстрелювати голови, а об"єднуватись!!!

            69.08.11, 19:06

            Я в шоке!!! Портрет презика стоит меньше в 2,5 раза какого-то герба леса!!!!! Не порядок!!! Только за это всех !!!! витёк, куды твои прихвостни смотрють???

              79.08.11, 19:42

              БОГ з нами КОЗАКАМИ УПА на іконах і в душі а з ними ЯНУК І ЛУКАВИЙ в голові і партретом на стіні

                89.08.11, 19:50Відповідь на 1 від Гість: Status Quo

                І вони розповідають нам про боротьбу з корупцієюкто ее возглавил?????

                  Гість: Світанок

                  99.08.11, 20:06

                  Повісили на край лісу
                  портрет президента,
                  якщо хочеш в ліс зайти -
                  плати "девіденти"
                  Повний ales kaput.

                    Гість: Світанок

                    109.08.11, 20:08Відповідь на 4 від Gaydamaka

                    Висновок один - відстрелити голову спочатку гидомирному виродку Клюєву, а потім його холую Сівцю.Браво. Погоджуюсь на всі 100 %. І так воно і буде.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна