У Києві відбувся ХХVI З‘їзд ВО "Свобода". Розгорнутий репортаж

8 грудня 2012 року в київському Будинку кіно відбувся ХХVI звітно-виборчий З‘їзд Всеукраїнського об‘єднання "Свобода". Участь у ньому взяли 691 делегат із 25 областей, міст Київ та Севастополь. З‘їзд розглянув звіт Голови ВО "Свобода" Олега Тягнибока за 2011–2012 роки; було заслухано звіти голови Партійного суду та керівника Контрольно-ревізійної комісії; внесено зміни до Програми та Статуту об'єднання. Також за підсумками виборчої кампанії було відзначено найактивніших свободівців. З‘їзд переобрав Олега Тягнибока Головою ВО "Свобода". За це рішення одностайно проголосували всі делегати.

Окрім делегатів від місцевих осередків "Свободи", до участі в З'їзді було запрошено також низку гостей. Серед тих, хто долучився до роботи З'їзду, був зокрема Голова Ради Об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк. У своєму виступі політик наголосив: "Хочу привітати "Свободу" з тим, що у вас є дух, є воля, завдяки яким ви здобули цю перемогу.

Я дуже тішуся, що нам вдалося переламати негативну традицію українського сварливого політикуму: ми підписали угоду, і жоден із нас не відійшов від тексту угоди про партнерство.

Зараз влада хоче розколоти опозицію. Мовляв, чому ліберально-демократична "Батьківщина" й націоналістична "Свобода" йдуть разом. Але ми – разом, бо знаємо, що робити для України й українців. І попри відмінності, ми маємо спільне – нашу державу, наше майбутнє".

Слово на З'їзді "Свободи" також мав голова Організації Українських Націоналістів Богдан Червак: "Від імені Проводу ОУН вітаю вас із великою перемогою. Це не лише ваш здобуток, не лише здобуток українського націоналізму. Це перемога воюючої української нації. Нації, яка прагне й має право бути господарем своєї долі на свої землі.

Хочу вам нагадати слова лідера ВО "Свобода" на минулому З‘їзді: "Пам'ятайте, що для нас влада – не самоціль, а механізм, за допомогою якого реалізовуємо засади Ідеї українського націоналізму". Саме цим націоналісти відрізнятимуться від інших депутатів та фракцій у Верховній Раді. Влада – це механізм, за допомогою якого зробимо все, щоби українська нація панувала у своїй державі.

Усі ви відчуваєте, яка величезна відповідальність лежить на фракції націоналістів у Верховній Раді. Вірю, що з тим тягарем ви впораєтеся, адже з вами в українському парламенті незримо будуть присутні Євген Коновалець, Андрій Мельник, Степан Бандера, Роман Шухевич, Олег Ольжич, Олена Теліга. З такими людьми ви втримаєте цей тягар відповідальності.

Також радо хочу повідомити, що в ці хвилини відбувається засідання Проводу ОУН, де заступником голови Проводу обрано голову Одеської обласної організації ВО "Свобода", народного депутата Павла Кириленка".

Знаний історик, президент Історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль у виступі зазначив: "Якби у Верховній Раді, яка нарешті припиняє своє підле існування, була би фракція "Свободи" у складі справедливих і агресивних козаків, тоді би ні Харківські угоди, ні закон про "язик" не було б ухвалено. Новообрана Верховна Рада – це перша рада, в якій буде український кулак, призначення якого – бити.

Тільки завдяки рішучим діям фракції ВО "Свобода" можна зірвати зсередини Верховну Раду, яку влада хоче використовувати у своїх цілях. І в Києві, і на сході, і на заході України люди хочуть одного: щоби цій владі нарешті дали по пиці.

Бажаю фракції Всеукраїнського об‘єднання "Свобода" нарощувати м‘язи і бити не лише по тулумбасах, але й по пиці. Слава "Свободі" та її лицарям!"

Володимир Василенко, доктор юридичних наук, професор Києво-Могилянської академії у зверненні до учасників З'їзду підкреслив: "Перемога "Свободи" – це ознака одужання суспільства. Проте це лише перемога в невеликій битві. Далі "Свобода" повинна виграти війну за українську Україну. Українці мають або виграти війну з російським імперіалізмом, або зникнути. Адже ця антиукраїнська влада є лише іграшкою в руках Кремля".

Свободівців також привітав заступник голови Української Всесвітньої координаційної ради Євген Гірник: "Уперше на закордонному виборчому окрузі перемогли націоналісти, перемогла "Свобода". Ви – нова сила. Хай вам помагає Бог – Ви здатні скасувати все те, що понаухвалювала антиукраїнська Верховна Рада попереднього скликання".

Олег Тягнибок представив делегатам З'їзду керівника експертної групи майбутньої фракції ВО "Свобода" у ВР, яким призначено свободівця Олександра Бондаря. У своєму зверненні до націоналістів Олександр Бондар зазначив: "Наші закони стануть бомбою для олігархів. Декілька законопроектів "Свободи" дадуть відповідь на ті питання, на які чинна влада так і не спромоглася відповісти. Це, зокрема, наповнення бюджету і підвищення рівня життя".

Також перед товариством виступив адмірал Ігор Тенюх, який нещодавно став до лав Севастопольської "Свободи": "Передаю цьому З‘їзду вітання від військових моряків – вони в Севастополі також голосували за "Свободу".

Вітаю з великою перемогою! Тепер український народ поведе сила, яка втілює чистоту, патріотизм і незаангажованість у корупційних схемах".

Очільник ОУН (революційної) Стефан Романів наголосив: "Він імені Проводу ОУН бандерівської вітаємо "Свободу" з перемогою!

Будучи український світ, слід знищити мури деукраїнізації. Маємо будувати здорове суспільство й державу. Треба створювати альтернативу – економічну, соціальну, політичну – нові правила гри. Критерії: українська церква, яка служить людям, "свобода людині-свобода народові", Конституція, економічний націоналізм, українська мова – державна, кожен, хто тут живе, має бути відданий цій державі, правдива українська історія, пам'ять про злочини проти українців, заклик до покарання цих злочинів. У цьому українському світі має бути пошановано жінку й дитину (гасло "здорове тіло – здорова душа"); соціальні програми, судова система має бути така, аби українець в усьому світі був захищений. "Русскій мір", ті, хто принижує Україну, – не достойні толерування в українському світі".

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, звертаючись до учасників З'їзду, підкреслив: "Ейфорія має швидко минути. Від нас очікують не просто результату, а конкретних дій. Ця відповідальність лягла на плечі кожного свободівця: чи зможемо ми зреалізувати наші плани. Сьогодні люди на вулицях вітають нас. Ми змогли подолати розчарування після "помаранчевої" революції. Тоді їм не вдалося реалізувати свої гасла. Ми зуміли розтрощити це розчарування. Тому сьогодні не просто вітають нас, але навіть ті, хто не є нашими прихильниками, вітають одне одного з перемогою. Нам вдалося зруйнувати міфи щодо "Свободи". Тепер ніхто не скаже, що "Свобода" – непрохідна: і соціологи, і влада брехали. Це один із механізмів фальсифікацій. Але "Свобода" зуміла, не маючи підтримки ЗМІ, побороти усі ці негаразди на шляху до перемоги.

Ніхто тепер не скаже, що "Свобода" – галицька партія. Результат, який здобула "Свобода" на Донбасі – не відповідає дійсності. Але навіть той результат є таким, як 2007 року в Галичині. 4-5 років знадобилося "Свободі", аби результат в осерді "Свободи" перенести в найтяжчий регіон.

Сьогодні всі визнають, що найбільша лава людей, які є ідеологічно підкованими, освіченими, – у "Свободі".

За нашими підрахунками, ми мали сформувати третю за чисельністю фракцію – з 44 депутатів. Але вибори – це і здатність зберегти результати виборів. Нагадаю вам, що "Свобода" – це єдина сила, яка мала результат ЦВК значно менший від даних екзит-полів. Але попри все фракція українських націоналістів є не просто в парламенті, а є більшою за фракцію комуністів.

Головною перевагою нашої політичної сили над іншими є те, що в нас є стратегія. Зараз деякі критикани кажуть, що результат "Свободи" є випадковим, але на попередньому З‘їзді ми стверджували, що здобудемо 10 відсотків, і отримали їх.

Ще одним стратегічним рішенням була позиція: "жодної області не маємо залишити без свободівського округу". І тому в кожній області ми мали щонайменше один округ, де балотувався представник "Свободи". Скажімо, наш кандидат у Єнакієвому Ігор Славгородський набрав більше трьох відсотків! На Волині єдиний опозиційний кандидат, який переміг в окрузі, – це саме свободівець Євген Мельник. Те ж саме – на Хмельниччині та Рівненщині.

Хочу наголосити, що наймолодшим депутатом парламенту є націоналіст Андрій Іллєнко, а символічно найстарішим – "регіонал" Єфим Звягільський.

Відзначу, що перемогли ми не завдяки грошам, а завдяки принциповості. Адже загалом на виборчу кампанію "Свобода" витратила стільки, скільки витрачали провладні мажоритарники на один свій округ. Ми витратили 23 млн. гривень. А для порівняння зазначу: "регіони" – 340 млн. гривень. Серед лідерів розтранжирювання коштів також і комуністи.

Найуспішніше виборчу кампанію "Свободи" провела Львівська обласна організація – 38,02% голосів. Це єдина область, де "Свобода" перемогла. Також ми здобули перемогу в закордонному виборчому окрузі. Другий результат, попри оббріхування й замовні "чорнушні" кампанії, які звалилися на "Свободу" з боку опонентів, показала Івано-Франківська область із результатом 33,79%. Третій результат – за Тернопільською областю – 31,22%. Варто зазначити, що 2007 року усі ці три області здобули понад 3 відсотки. Четвертою за успішністю результату є Волинь – 17,5%, далі – Київ – 17,32%, тоді Рівненська область – 16,63%, Хмельниччина – 11,79%, Київська область – 10,84%, Черкаська область – 9,48%, Чернівецька область – 8,71%, Вінниччина – 8,40%, Житомирщина – 7,47%.

Гідні результати показали Закарпаття, Сумщина, Кіровоградщина. 18 областей здобули результат вищий за 5%. А ще чимало подолали 3-відсотковий бар'єр і на місцевих виборах мають усі шанси здобути представництво у владі.

У Криму найбільше за "Свободу" проголосували у Ялті. Понад 5% націоналісти отримали в низці населених пунктів, що межують з Росією на Харківщині, на Чернігівщині, на Донбасі.

Зараз практично усі організації показали вдесятеро вищий результат, ніж на виборах 2007 р."

Керівник виборчого штабу Всеукраїнського об‘єднання "Свобода" Руслан Кошулинський підбив підсумки якості роботи місцевих штабів та поставив завдання на наступну кампанію: "Закінчилася виборча кампанія. Це означає лише те, що вже починається нова. Насправді наші опоненти не врахували вольових якостей нашої організації: ми виграли "на зубах" – без можливості виходу на центральні ЗМІ, без величезних мішків із грошима, що були в наших опонентів. Вони не врахували й наш фінішний спурт – те прискорення, яке ми показали починаючи з 14 жовтня. Однак у різниці між результатом у 10,44% і результатом у 12,5% розуміємо: ми – не стільки перемогли, скільки вони програли.

У футболі практично 80% команд, які виходять з першої до вищої ліги, вертаються назад – вони не витримують випробування класом. У політиці цей клас полягає в партійному будівництві, боротьбі з опонентами, і левова частка – це підрахунок і контроль голосів. Насправді фракція ВО "Свобода" мала би складатися не 37-ми, а 44-х депутатів.

Якщо під час цієї кампанії нами легковажили, гадаючи, що зможуть залишити поза прохідною межею соціологічними маніпуляціями та тиражуванням міфів про нібито наше "неефективне господарювання в західних областях", то на наступні вибори нам не дадуть такого спокою. Влада розуміє, що ми для неї є наднебезпечними. У зв‘язку з цим перед нами стоять дуже серйозні завдання.

В Україні є 33 тисячі виборчих дільниць. Чи є в нас підготовлена когорта кадрів, членів та прихильників партії, які можуть покрити всі ці дільниці? Відтак завдання для місцевих організацій: залучити стільки ідейно вмотивованих, якісних кадрів, скільки потрібно для покриття всіх дільниць. Партія має розростися до дільничної організації, кожен член партії має відповідати за свою дільницю, низку будинків, де він працює з громадою, переконує, працює. Це клас, до якого ми маємо прийти кількісно та якісно.

Ми не просто одна з опозиційних партій. За деякий час ми будемо претендувати на владу в країні. Маємо навчити наших членів партій, як бути депутатами, як захистити вибір громади.

Тому завдання для керівників організацій: максимально залучувати ідейних якісних людей, проводити постійне навчання, будувати роботу на особистому зростанні. Тільки це приведе нас до нової перемоги.

Потрібно, щоби кожен член партії у своєму місті, на своїй дільниці ніс персональну відповідальність за партію і за результат. Внутрішньо готуйтеся до нових звершень".

Голова Київської міської організації ВО "Свобода" Андрій Іллєнко, який здобув перемогу в столичному 215-му виборчому окрузі, зазначив: "Уже в липні ми поставили перед собою завдання набрати в Києві на виборах 80 тис. голосів. У результаті – майже втричі перевищили цей план. Можемо вже констатувати: Київ довів, що є фортецею націоналістів на берегах Дніпра.

Дякую свободівцям з усієї України, які приїхали захищати результати виборів у Київ. Вибори були надскладними. Характерно, що Київ для "Свободи" став своєрідною моделлю: за націоналістів голосували як у центрі, так і в робітничих районах столиці. У Києві було два найважчих мажоритарних округи: 223-й і 215-й. Тільки свободівці стали тут до боротьби – решта опозиціонерів побоялися зійтися в протистоянні зі ставлениками влади. Соціологи теж в унісон зі ЗМІ заявляли, що у свободівських кандидатів тут немає жодних шансів. Але ми втерли усім їм носи. Ми перемогли, а в 223-му окрузі, переконаний, на перевиборах Юрій Левченко переможе – тепер уже з розгромним результатом.

Але довго святкувати не можна, бо вже за півроку буде справжня битва, коли в Києві обиратимуть міську раду й міського голову. На цих виборах маємо ставити найамбітніші цілі. Впевнений, що у Київській міськраді "Свободі" цілком до снаги сформувати найбільшу фракцію.

Про роботу юридичного управління прозвітував її керівник Олег Махніцький: "Було багато сказано про нашу перемогу, але ця перемога найбільше ціниться тим, що вона була здобута в умовах найбрудніших фальсифікацій і непрозорих виборчих технологій. Порівняно з минулою виборчою кампанією робота юридичного управління була більш якісною, відбулася структуризація. Завдяки підготовці членів комісії та спостерігачів ми отримали змогу контролювати хід голосування на виборчих дільницях. Нами було розроблено роз'яснення щодо підрахунку голосів та встановлення результатів. Але одним із найважливіших етапів виборчої кампанії було представництво партії в судах. Було проведено близько 50 судових процесів (а це близько 100 судових засідань), у яких боролися представники центрального юридичного управління об'єднання. Проте нам все ж не вдалося зберегти перемогу свободівця Олександра Марченка в 90-му окрузі, де було брутально сфальсифіковано протоколи з виборчих дільниць і сфабриковано весь судовий процес". Олег Махніцький закликав керівників усіх організацій ВО "Свобода" надати інформацію про найбільших фальсифікаторів виборів, які, зокрема, пройшли до парламенту.

Головний редактор часопису "Всеукраїнське об‘єднання "Свобода" Галина Миць у виступі наголосила: "Успіх "Свободи" – це і радість наших прихильників, і лють наших ворогів. Тому й кажуть, що мовляв, успіх націоналістів випадковий. Але успіх "Свободи" накопичувався, як вода на високій греблі…

Газета має два ключових завдання: гуртування членів націоналістичної партії й виховання українського виборця, який може дізнатися про справжню історію України, отримати невикривлену інформацію щодо сьогодення".

Заступник Голови ВО "Свобода" з політичних питань Андрій Мохник зазначив: "Важливий наш ресурс, який дозволяє нам здобувати перемоги, – безпосередня робота на вулиці, живе спілкування з людьми. Це – віра людей. Наше завдання – не зрадити цій вірі. Ми побачили, що рівень роботи "в полі" недостатній. Проте це наша відповідь окупації інформаційного простору України. Українська повстанська армія (інформаційна), як висловлювався Юрій Іллєнко, – це наше головне завдання на майбутнє. Саме це продовжить наш переможний поступ Україною".

Виступаючи перед присутніми, голова Харківської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка підкреслив: "Наші вороги забирають землю в людей, виселяють людей із їхніх хат. Захист людей, яких грабують і виселяють, – це предмет нашої щоденної депутатської роботи.

Ми, свободівці, йдемо до зміни обличчя Харкова. Він має стати націоналістичним. Кожен українець міста невдовзі зможе почути радіокомпанію "Голос Свободи". Харків, Донецьк, Луганськ – це ті регіони, які дадуть масовий приплив у лави націоналістів. Наша мета – 10-15 відсотків за "Свободу" на Харківщині, Луганщині, Донеччині".

Стоячи делегати З‘їзду зустріли на сцені Ірину Фаріон, яка здобула абсолютну більшість голосів серед свободівців-мажоритарників – 68,02% (77 631 голос). Мовознавець у виступі зазначила: "Націоналізм – це класична ідеологія. І я би дуже хотіла, щоби ми, будучи депутатами Верховної Ради, місцевих органів влади, про це пам‘ятали і працювали над своїм класичним образом. Адже немає нічого потужнішого у світі, ніж класицизм, який стоїть на засадах суворості, вимогливості, аристократизму. Пам‘ятаймо: націоналізм – це ідеологія аристократів.

Найважніше, що ми маємо зараз пам‘ятати – у жодному разі не пристосовуватися, не ставати м‘якшими. Бо добре, коли м‘яка перина чи подушка, а все інше, що може давати життя – є тверде! Немає сенсу ставити нам завдання, яких ми не можемо втілити у життя. Ми не політичні попелюшки, що вискочили з казки. Ми вийшли з дуже жорсткої і складної, кримінальної української реальності.

Мені як людині, що живе в інтелектуальному середовищі, дуже відразливо і огидно заходити в стіни цього "верховного тераріуму". Але якщо цей "верховний тераріум" так не хоче, щоби ми туди зайшли, власне, тому ми там маємо бути! Смішно вимірювати цей світ почуттям, яке розслабляє, – почуттям любови. Є ще інші дуже серйозні конструктивні почуття – протистояння, прямостояння, ненависть до зла. Ненависть до тих змій, які, можливо, матимуть більшість у парламенті. Тому, говорячи про негайну побудову українського світу, про термінове ухвалення цілої низки законів треба усвідомлювати, скільки нас є у парламенті – 37. Так, ми активно будемо співпрацювати з нашими колегами по опозиції. Але ми ще не виграли президентські вибори, ми ще не маємо свого Прем‘єр-міністра, у нас нема свого Голови Верховної Ради.

Найважливіше – втілити законопроекти, озвучити їх з трибуни "верховного тераріуму" або через ЗМІ. Тому не треба робити з нас політичних чи соціальних попелюшок. Треба ставити перед собою реальні завдання і серйозно зважати на той страшний розклад сил, який є у парламенті.

Те, що понад 12% українців віддали нам свої голоси, засвідчило, що за всі роки буття "Свободи" у політичному просторі ми зробили найважливіше – вплинула на свідомість людей. У свідомості українців почали стрімко відбуватися процеси деколонізації. І ми матеріалізуємо їхні думки.

Наше наступне завдання – не змагатися з тими зміями, які живуть у парламенті, а йти до їхніх виборців. Чи може мене обходити оце що калєснєчєнко, оце що сімонєнко? Але нас можуть обходити їхні виборці, до яких ми маємо прийти на живу розмову. Бо саме найживіші зустрічі дають найефектніший результат. Я після виборів вже мала 4 зустрічі; вони були ініційовані не осередками "Свободи", а самими громадами – для того, щоби поспілкуватися, почути матеріалізацію їхніх думок. Тому одне із головних завдань нашої політичної сили – це зміна політичної свідомости українців і кінцеве переорієнтування її у націєцентричне мислення. Ми маємо величезний націоналістичний запас у суспільстві – 25%. Саме через те такий переляк у тому так званому "політичному істеблішменті", і не тільки України… Спочатку вони нас не зауважували, пізніше вони з нас насміхалися, тепер вони з нами борються. Але ми їх переможемо!

Хочу зацитувати слова Вольтера: "Свобода – це не те, що тобі дали. Це те, що в тебе не можна забрати". І насправді, оце правило – "те, що в тебе не можна забрати" – не обов‘язково зреалізовуватиметься у стінах Верховної Ради чи у стінах обласних рад. А це зреалізовуватиметься на кожному кроці, де ви є і де зневажують ваше право, а ви на це не реагуєте.

Закінчую словами Канта: "Свобода – моральний закон у кожному нас". А мораль у перекладі з грецької – "традиція". А традиція – це панцир нації. Пам'ятаймо про ці засадничі речі!"

Також на З'їзді виступив керівник Аналітичної служби ВО "Свобода" Юрій Левченко: "Хочу подякувати вам за те, що ви проводили безсонні ночі під 223-ю ОВК, відстоювали результат, відбивали атаки "братків" Пилипишина. Біля ОВК я побачив ледь не половину делегатів. Дякую вам за це.

Весь світ побачив, що ми готові захистити свій результат, голос кожного українця. Коли крадуть майбутнє народу – це, напевно, найбільший злочин. І ми показали, що ми підемо на все, аби не дати вкрасти майбутнє українського народу.

Люди ставлять питання: де гарантія, що ви не змінитесь, що ви залишитеся самими собою, залишитеся ідейними? Я закликаю: не змінюйтеся! Наша мета – тотальна влада в Україні, для того щоби побудувати соціально та національно справедливу державу.

Після звіту Голови ВО "Свобода" та виступів учасників З'їзду Олега Тягнибока було переобрано Головою Всеукраїнського об‘єднання "Свобода". За таке рішення учасники проголосували одностайно. Також на наступні два роки головою Партійного суду переобрано Ігоря Янківа; обрано членів Партійного суду у кількості 6 осіб та голову і склад Контрольно-ревізійної комісії. Також делегати З'їзду затвердили склад Політвиконкому та Політради партії.

Крім того, З‘їзд ухвалив зміни до Статуту та Програми (запровадження інституту "уповноважених" – членів Політради та народних депутатів, обраних за партійним списком, які куруватимуть роботу партії у всіх областях України). Також було нагороджено найактивніших учасників виборчого процесу – рядових членів партії за вагомий внесок в виборчу кампанію 2012 року.
Прес-служба ВО "Свобода"

Бандиты и их пособники

Енакиево готовится к "выборам" мэра. Разумеется, главный герой сего действа - заранее назначенный Януковичем регионал Валерий Олейник. В городе повсюду раздают его предвыборные листовки и газеты, плакаты с изображением нового "отца" висят на дверях магазинов и кафе. Все должны знать в лицо своего гауляйтера.

В числе прочего спама в палатках Олейника раздают вот такие мотивационные листовки. Видать, мое несостоявшееся выдвижение все-таки сильно торкнуло местных, если уж в Енакиево стали печатать такие воззвания. "Чужие кандидаты", "пиар" - это явно не про выдвиженцев от "Яблука"и КПУ. Единственный оппозиционер на этих выборах - Игорь Славгородский из "Свободы", но, похоже, регионалы боятся даже его. Во всяком случае тон листовки позволяет сделать такие выводы. Кто бы мог подумать, что на родине Януковича будут бояться "Свободу"...

Мне же больше всего в листовке понравился следующий пассаж:

"Кому-то выгодно тиражировать клише "Енакиево - город бандитов, город без будущего". Но разве это так? Оглянитесь вокруг, посмотрите на себя. на своих друзей и близких. Разве это бандиты, разбойники?"

Очевидно, что этот камень в том числе и в мой огород, потому как я не стесняюсь говорить правду, какой бы неприглядной она не была, и действительно утверждал то, о чем пишут в листовке.

В связи с этим считаю нужным кое-что пояснить.

Я действительно считаю, что Енакиево - "город без будущего" и не вижу смысла этого скрывать. На моей стороне голые цифры. В 1992 году население Енакиево с пригородами составляло 188,9 тыс. человек. В 2012 - 130,5 тыс. Итого, за двадцать лет население города сократилось почти на 60 тыс. человек. Не знаю, какое будущее при такой демографии видят у города авторы листовки, а лично я вижу в будущем на месте Енакиево - дикое поле. Промышленность деградирует, количество работающих людей постоянно сокращается, технологии устаревают, никакого осмысленного плана развития у города нет, инноваций в экономике нет. За счет чего выживать - не понятно. По сути город сегодня представляет из себя медленный концлагерь, количество обитателей которого неотвратимо стремится к нулю. Если ничего не менять, то будущего не будет.

Я действительно считаю, что "Енакиево - город бандитов", но не в том смысле, о котором написали авторы листовки, намеренно включившие дураков. Енакиево - город бандитов не потому, что все жители его являются бандитами, а потому, что он бандитам принадлежит. Прокатитесь на окраину, посмотрите, как изрыты копанками Булавинка, Ольховатка, Каютино. Местные жители охотно расскажут вам кому эти копанки принадлежат. Погоняла Шумак, Зуй, Салават, Батура прекрасно известны, наверно, всем жителям города. Это я уж не говорю о господах Януковиче и Иванющенко - они вроде как лица официальные теперь. Неудобно.

Впрочем, ответственность с простых жителей города за то, что в нем происходит, снимать не стоит. Они, разумеется, не бандиты. Они - пособники бандитов. Поэтому авторов листовки я бы поправил в одном - Енакиево - не город бандитов, а город пособников. В украинском уголовном законодательстве есть такое понятие "соучастие в преступлении". Енакиевцы (не все, но большинство) - это соучастники, покрывающие мародеров и разбойников, благословляющие (подстрекающие) их на большое "всеукраинское дело".

Разумеется, это достаточно неприглядная правда, которую не хочется слышать, но это так. Каждый голосовавший "за своего земляка, потому что работал с ним в цеху" несет ответственность за преступные деяния избранника перед страной и перед своими детьми, которым однажды останется устаревший, неработающий Енакиевский завод и изрытая норами, опустошенная городская территория. И хотя любви жителей Донбасса с такой риторикой мне никогда не снискать, своего мнения я стыдиться не собираюсь. Ибо оно адекватно реальности.

Само собой, возразить по существу властям нечего. Поэтому они нашли самый простой выход - объявить всех, кто придерживается похожего мнения - донбасофобами и мизантропами. Это совершеннейшая чушь. Правда - не является ненавистью. Указывать людям на их пороки - не означает ненавидеть людей. Любое лечение всегда начинается с диагноза, а диагноз в нашем случае совершенно очевиден. Обижаться глупо. Нужно лечиться.

За матеріалами: frankensstein.livejournal.com

Виклики для опозиції: єднання під Яценюка, амбіції Кличка...

Джерела Тиждень.ua – про характер суперечностей, що стоять перед «борцями з режимом»

Об’єднана опозиція «Батьківщина», чий рейтинг завмер за кілька місяців до виборів, все ж таки підтвердила статус головної опозиційної сили. За списками вона зібрала 5 млн. 209 тис. голосів (25,54 %) і завоювала друге місце. Разом із 39 переможцями в мажоритарних округах ОО отримує 101 мандат у новій Верховній Раді – другу за чисельністю фракцію.

Але спочивати на лаврах немає жодних причин. Скажімо, на позачергових виборах 2007 року та ж «Батьківщина» набрала 7 млн. 162 тис. голосів. І навіть на виборах-2006 – понад 5 млн. 650 тис. Сьогодні радикально опозиційного виборця намагається відбирати «Свобода», поміркованого – УДАР. Вихід із в’язниці Юлії Тимошенко неможливий у близькому майбутньому. І в цих сумних обставинах перед ОО стоїть завдання переформатування під новий виборчий цикл, котрий завершиться президентськими виборами 2015 року, які всерйоз сподівається виграти Арсеній Яценюк.

Ображені обєднанням

Той факт, що «Батьківщина» та «Фронт змін» таки зуміли об’єднатися на нещодавніх парламентських виборах, є предметом гордощів для архітекторів такого об’єднання. Як висловився в бесіді з Тиждень.uaзаступник голови штабу ОО Сергій Пашинський, «ми вперше показали, що українська опозиція може об’єднуватися і до розстрілу». Водночас далеко не всі з усе ще чинних нардепів від «Батьківщини» задоволені фактом об’єднання. Особливо, звичайно, це стосується тих, кому через появу «квоти Яценюка» не дісталось прохідного місця в єдиному списку.

Хтось, як Сергій Міщенко, в результаті виграв мажоритарну кампанію. І тепер намагається сформувати в Раді власну групу впливу, що має сенс винятково для торгів зі владою (хоча сам депутат не стомлюється повторювати, що з цією владою ні про що домовлятись не буде). Ще хтось, як колишній спічрайтер Тимошенко Віталій Чепінога, перейшов до конкурентів (в даному випадку – в УДАР). І пояснює це тим, що нинішня ОО вже не є «партією Юлі». Нарешті, комусь доводиться готуватись до життя без депутатського мандату.

Дехто з невдоволених прямо звинувачує Яценюка в саботажі. Саме його команда нібито знизила результат ОО тим, що «пробила» слабких кандидатів у низці округів, відмовилась ставити в центр кампанії образ Юлії Тимошенко, а потім – віддала владі кілька «спірних» мандатів на округах, де за даними протоколів із «мокрими» печатками перемагали опозиційні висуванці. Частина правди в цьому є: так один із поки що діючих депутатів від «Батьківщини» розповів Тиждень.ua, що «фронтовики» наполягли на тому, аби кандидати-мажоритарники не використовували в своїх агітматеріалах зображення Тимошенко.

Залишається проблема і в 5 округах, де влада погодилась провести перевибори. Вже сьогодні очевидно, що ці перевибори пройдуть за сценарієм Партії регіонів: кампанію розтягнуть орієнтовно на 90 днів, і дозволять балотуватися не лише тим, хто вже висувався (як того хоче опозиція), а всім бажаючим. Це дуже ускладнить повторну перемогу опозиціонерів. Адже їхні виборці вже «охолонуть».

До того ж, опозиціонери відчувають серйозні фінансові проблеми: за даними Тиждень.ua, на кінець листопада ОО закрила фінансові зобов’язання перед своїми активістами за минулу кампанію не більше, ніж на 65 %. Взагалі, матеріальне питання може дуже зіпсувати життя опозиціонерам уже в найближчому майбутньому: як висловився один політик, що мав вплив на формування виборчого списку, «якби ми знали, де взяти достатньо грошей, ніяких Тетян Донець у списку не було б». І велике питання, чи виявляться новонабуті «багнети» достойною заміною перевірених бійців, що опинилися за стінами ВР VIIскликання.

«Руки Банкової» в боксерських рукавичках?

Більшу проблему, ніж образи тепер уже де-факто колишніх соратників, становить «холодний мир» з партією Віталія Кличка, котрий теж мріє про 2015 рік. Один показовий момент: на вже згаданих 5 округах, де таки відбудуться перевибори, дві політсили досі так і не домовились про висунення спільних кандидатів – власне, відповідного переговорного процесу просто не відбувається. І це при тому, що мінімум на трьох із цих округів проблем для ОО могло б узагалі не бути, якби УДАР не висунув своїх кандидатів, котрі розпорошили опозиційні голоси.

Читайте також: Війна за спірні округи: чи зможе опозиція повторити 2004 рік

Немає ясності з виборами мера Києва, котрі можуть відбутися вже навесні. Ще минулого березня той же Яценюк на переговорах з УДАРом активно виступав за спільне висунення в столичні градоначальники Віталія Кличка. Але останній мав амбітніші плани. Ні до парламентських виборів, ні після них справа так і не зрушила з мертвої точки.

«Представникам УДАРу ми багато разів пропонували: давайте пропозицію! Мовляв, партія УДАР пропонує узгодити єдиним кандидатом на найближчих виборах мера Києва Кличка Віталія Володимировича. Ми гарантували, що вже через сорок хвилин публікується заява Комітету опору диктатури про підтримку цього кандидата. Вони відповідали: так, звичайно… Але й досі нічого немає», - описав нещодавно Тиждень.uaпередвиборні переговори на цю тему один з учасників переговорів від ОО.

Натомість кличківці 30 листопада озвучили цілий «Київський пакет» заходів, до котрих, на їхню думку, повинні вдатися разом усі опозиційні сили в парламенті. Серед пропозицій   - прийняти закон про проведення виборів мера столиці в два тури, закон про відкликання депутатів Київради та райрад, про скасування рішень місцевих органів влади через референдум тощо. Але головне – створення міжфракційного об’єднання депутатів, обраних у Києві.

В ОО такі законодавчі зміни вважають малореальними (з огляду на відсутність у опозиції парламентської більшості). А ідею створення «Київської групи» розглядають як спробу Кличка хоч якось переграти фактичну поразку на мажоритарці в Києві. Нагадаємо, з 13 округів у столиці УДАР отримав перемогу лише в одному, і то після того, як «Батьківщина» зняла свого учасника, чинного нардепа Юрія Ганущака, на користь кандидата від  Кличка Віктора Чумака.

Недовіра між ОО та УДАРом не коріниться в тертях під час виборів – швидше, навпаки. «Чому Кличко зняв своїх кандидатів на користь наших у 219 і 218 округах Києва? Тому що Кличко ненавидить Пабата, а Льовочкін – Третьякова. І цих двох треба було не пустити в Раду за будь-яку ціну», - пояснив Тиждень.uaодин із керівників штабу «Батьківщини». Тим самим ілюструючи переконання низки функціонерів ОО в тому, що славетний боксер виступає креатурою Банкової.

Можливо, ще однією ілюстрацією такої переконаності стане поява у фракції УДАРу кількох самовисуванців, про що, не називаючи, щоправда, прізвищ, заявив у суботу в ефірі 5 каналу заявив нинішній соратник Кличка Віктор Пинзеник.

«Ми ділили апельсин. Нас багато – він один»

Один із найбільших викликів перед опозицією лежить у ній самій. Уже згаданий вище Сергій Пашинський в інтерв’ю Тиждень.uaне став приховувати, що «квартирне питання» викликає для ОО неабиякі труднощі. За його словами, всередині політичної сили лунають голоси про те, що в майбутньому парламенті їй доцільніше працювати двома окремими  фракціями. «Ми будемо працювати єдиною фракцією і єдиною партією, але щодо фракції більше проблем, аніж із партією», - дипломатично змалював становище парламентар.

Дві фракції – це більше процедурних та організаційних можливостей, від формуваня порядку денного до посад в комітетах та надання окремих кабінетів. Тож лідерам ОО доведеться докласти чимало зусиль, аби зцементувати своє різношерсте воїнство. Для цього їм треба, в першу чергу, бути єдиними самим.

А тут також є проблеми. Зокрема, з комунікацією між партійцями та ув’язненою Юлєю Тимошенко. Остання, наприклад, виступила проти участі ОО в розподілі парламентських комітетів. Вожді «на волі» були настільки не в захваті від цієї ідеї, що навіть намагалися приховати її від колективу (врешті-решт вимоги Тимошенко зачитав фракції захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко).

Можливо, це стало однією з причин зміни позиції регіоналів, котрі спочатку хотіли зменшити в наступній Раді число комітетів, а тепер, навпаки, хочуть примножити це число. Звичайно, перша мета тут – розрахуватись посадами за лояльність самовисуванців, котрим належить приєднатися до головної провладної фракції. Але за більшої кількості комітетів, очевидно, легше спокушати й опозиціонерів.

Водночас ПР мимоволі й підіграла опозиції, провівши на передостанньому засіданні ще чинного парламенту іншу ініціативу – про збільшення мінімально необхідного розміру фракцій. Раніше для створення фракції чи групи потрібно було щонайменше 14 депутатів, тепер – 32. 

В такий спосіб Адміністрація президента намагалася «загнати в стійло» все тих же самовисуванців, схильних групуватися за власними інтересами, зокрема, галузевим та територіальним. Але тим самим вона ускладнила і розпорошення опозиції. Тепер той же Сергій Міщенко чи важковаговик Петро Порошенко навряд чи зможуть створити власні депутатські групи, рекрутуючи до них у тому числі й «багнети» з лав опозиції. Все, що поки залишається – це створення міжфракційних об’єднань, котрі не мають процедурних прав фракцій чи груп. І зараз робота ведеться саме в цьому напрямку.

Повертаючись до опозиції, не можна не згадати і ще один момент. Поки що напівжартома в її середовищі обговорюють загрозу того, що Юлія Тимошенко, чиє ув’язнення стало проблемою для ОО на парламентських виборах, може виявитися ще більшою проблемою ближче до виборів президентських. Але вже не тим, що буде за ґратами, а навпаки – тим, що може звідти вийти.

Справді: що станеться, якщо опозиція вже підготує фінанси, штаби, мережу активістів і рекламну стратегію під, скажімо, кандидата Яценюка – і тут раптом Тимошенко опиниться на волі? Очевидно, всі продумані схеми полетять шкереберть. Що в такому разі робити, уявлення не має ніхто.

Втім, до президентських виборів ще далеко. Зараз опозиції необхідно оперативно вирішувати нагальніші проблеми – ті, що описані вище.   



За тих, хто вижив…

Певне, що правий той один розумник, котрий стверджував, що всеньке в цьому хаотичному і розприсканому світі  таки шито однією ниткою думок і подій, котра тягнеться за голкою Провидіння.

Спочатку, читаючи замітку сільського голови Сергія у місцевій районці, засміялась дружина. Я проглянув той шедевр і теж розважився. Бо в коротенькій заміточці кількість неоковирностей на кшталт «будьмо школу добудовувати до самого краю» чи «грудьми ляжемо в землю» аж зашкалювала.

Взагалі-то Сергій - дядько непоганий: хазяйновитий, та й інтереси громади, як може, обстоює.  

Так що, принагідно зустрівши голову, я запропонував:

- Надумаєш ще щось друкувати - закинь текст мені. Підрихтую хоч трохи, аби люди не сміялись. 

Сергій обережно так поцікавився, чи дорого стане.

- Літра та шмат сала чи кільце ковбаси.

- Ну, то по-людськи, задоволено мовив Сергій, - якось заскочу…

Згодом Сергій таки заявився до мене. Для годиться поспитався, що там у світі коїться. І почувши моє стисле «А хрін його знає», - перейшов до справи.

У Сергія нещодавно померла прабабця, по собі залишила зошит із спогадами. В них велося здебільшого про Голодомор. Сергій ті замітки набрав на компі і переніс на флешку, а зараз хотів, аби я довів їх до читабельного вигляду.

Я проглянув ті замітки. Починались вони із фрази: «Ну, пам’ятаю, що одна жінка зарізала дитину свою. Посолила його, зложила в горщик і їла потім».

Далі я читати не став, душа не лежала до такого…  

*** 

Невдовзі, десь посеред літа, я подався геть із занадто цивілізованої Губарівки… Дременути мене спонукали виборчі гоцанки.

Спочатку до печінок дістали інформаційно-виборчий потік та всюдисуща  реклама.  

Особливо дратували два завсідники наших ушльопкуватих політичних ток-шоу, на фоні котрих навіть регіонали із комуністами виглядали хоч і цапами, але милими та інтелігентними…

Так-так,  я саме про оту парочку: панянку із химерною мрією замість курячих мізків в голові на фоні кльопаної мамці та найвідомішого парламентського підора із вилами, такими ж доречними йому, як сільському дядьку крокодилячі мешти.

Аби поберегти і без того зденервовану психіку, я просто категорично вимкнув телевізію, а Інет став використовувати лише як технічний засіб.

Але ж клята мобіла. Телефонували знайомі і незнайомі, приятелі і колишні недруги... Всіх їх цікавило лише одне – вибори і моя можлива участь в цій забавці. 

Мобілу я доручив дружині, аби вона відбріхувалась замість мене. 

Тоді почали діставати безпосередньо вдома. І коли чергову делегацію від якогось там Хрін Хріновича – кандидата, мецената, благодійника, коротше прутня могутнього  – заледве не зжерла моя улюблена собака кавказької національності на прізвисько Дашуня, терпець мій урвався.

Я згадав відому сентенцію мудрого земляка за його упокоїнням  про втечу від світу, що ловив його та так і не спіймав.  Хутко спорядив рюкзака і з Дашкою на повідку  подався пішки на татову батьківщину. 

З вечора вийшов, аби не так спекотно було, а вже зранку пив холодне молочко у тітки в Диканьці. В обід дядько відвіз нас на Виселки - глухий, напівпокинутий хутір у глибоченькому байраку - до дідового обійстя, де колись і зростав тато.

І хоча там вже давно ніхто не мешкав, пустки не спостерігалось. Родичі постійно навідувались - не пропадати ж дурно 50-ти соткам чорноземного городу, що падає прямо у ставок.

Але найголовніше – у байраку ні тобі мобільного зв’язку, ні інету, ні телевізії, ні ходоків. Лише коропи плескають вночі в ставку, солов’ї цвірінькають на світанку, вдень гудуть бджоли, зозуля кукує надвечір і «катеринка» про щось буркотить в хаті. Повний пейзан, спокій і максимальна віддаленість від самшедшого світу – мрія поетів і партизанів…

Облаштувавшись і трохи обжившись, перезнайомився із усіма трьома іншими мешканцями Виселок – двома глухими як пень бабцями  і моторним, як на свої майже 90 років, дідом Семеном.  Надвечір ставив пару надибаних на горищі ятерів і по холодку йшов із Дашкою  обстежувати околиці.

***

В одну із таких мандрівок, подавшись слідом за Дашкою, котра погнала переляканого зайця, я в якійсь ярузі надибав дивного хреста. Кам’яний, витесаний із цільної брили граніту, явно не місцевого походження, здоровезний метрів зо два - він стояв в глибині байраку посеред чималенької галявини, що буяла густими травами.

Але навкруги самого хреста було викошено, а від нього самого змійкою звивалась  в гущавину горішника малопомітна стежина. Я трохи пройшов нею, за горішником стежка губилась на одному із схилів яруги, ведучи кудись наверх поміж дерев невеличкого акацієвого лісочку.

Я був зібрався прогулятися стежиною далі, погукав Дашку, але та не прибігла. Повернувшись назад, я застав собаку біля хреста. Вона сиділа навпроти нього, роззиралась навкруги і тихенько підвивала. Її явно щось турбувало.

Я оглянув хреста уважніше. Він, певне, був козацьким. Бо по краям крил хреста були викарбувані з одного боку спис, а з іншого дві перехрещені шаблюки. А навколо перехрестя вибиті чотири цифри, явно більш пізнішого походження, ніж зброярські атрибути. Зверху вниз були викарбувані трійка і двійка, зліва направо – дві трійки.

32-33 роки здогадавсь я. Хтось у такий спосіб вшанував пам'ять жертв Голодомору. Але чому хрест козацький, і чому стоїть саме тут? 

Наступного дня, прихопивши пляшку казьонки, пару пачок цигарок і буханець хліба,  я подався до діда Семена розпитатися про хреста. 

Дід зустрів мене радо – нова людина, та ще й з гостинцями, буде з ким потеревенити. Хутко збігав до хати за чарками, мотнувся на город, приніс помідорів, огірків, пучок зелені, потім пірнув до льоху і витяг шмат старого, жовтого як віск, сала. 

Сіли в тінь за столик під черемухою, хильнули за знайомство, потеревенили про те, про се.    

Я поспитався про хреста. Дід Семен несподівано спохмурнів, про щось згадуючи. Потім розлив горілку. Я потягся був почаркуватися, але він, відвівши свою руку трохи в бік, заперечливо мотнув головою:

- Чокатися не будемо. 

Мовчки випили, закусили,запалили.  Дід ще трохи про щось позгадував, безмовно ворушачи губами, начебто розмовляючи із кимось мені невидимим, а потім уголос сказав:

- То Петро-божевільний, вчитель тутешній, з центральної осадьби, з Чапаївки хреста поставив. Туди, у Мертву балку, так та місцина зветься, трупаки свого часу звозили. Вирили канаву глибоку і скидали мертвяків тудою. 

- Що за мертвяки? Чом не на цвинтарі ховали? – для годиться спитав я, бо вже про все здогадався.

- А там і був колись цвинтар, наш, Виселківський. Його на початку 60-х зрили бульдозером. А покійників веліли ховати на Чапаївському кладовищі. 

- І що , просто зрили і не перезаховали? 

- Якби стали перепоховувати, то довелось би стільки покійників потурбувати. Там же купа люду лежить. На початку 30-х  та опісля війни похоронні команди отамечки померлих від голоду прикопували. Потім вже почнеш, бувало, копати могилу для звичайного покійника – обов’язково на чийсь кістяк наткнешся. І не на один. От аби люди зайвих питань не задавали, влада те кладовище ліквідувала.

А Петро - гарний дядько, і вчитель від Бога. Діти за ним хвостиком бігали. Любили його. Шкода, помер нещодавно.

Він не тутешній, на початку 70-х приїхав. Десь із-під Київа. Якось він там дізнався про ті поховання. Мабуть, люди розказали. От Петро і почав владу смикати, клопотатися, аби в Мертвому яру  який-небудь пам’ятний знак поставили. До обласного начальства аж дійшов. Якусь шишку там так роздрочив, що його із партії поперли – за малим не посадовили за антисовєтчину. 

Петро на якийсь час зачаївся. А потім якось навесні, на початку 80-х, там хрест з’явився. Ні, не оцей, що ти бачив. Інший, дерев’яний. Але теж здоровезний.

Хтось доніс. Приїхала бригада із бензопилою. Спиляли хреста. Через якийсь час вигулькнув новий. Знов спиляли. Ще якийсь час минув - знов хрест стоїть, начебто його й не валили. 

Всі знали, що то Петрових рук справа, але довести не могли. Правда, до дурдому таки запроторили. От після цього до нього і причепилось оте - божевільний. Але Петро в дурці, а хрест як грибочок, знов об’явився. 

- Хто ж його тоді ставив, - поцікавився я. 

- А Бог його відає. То така справа, є такі люди – їм покажи, що і отак можна, так вони і будуть робити.

Я помітив, що із цими словами у діда Семена заблищали оченята.

- А то бува не ти був, такий ретельний учень?

- Мо’ і я, а мо’ і не я. Яка власне різниця. Ти не збивай мене. Так от. Тут почалась перебудова. І однієї днини Петро вантажівкою кам’яного хреста привіз. Казав, десь на Запоріжжі надибав. Валявся на задвірках якогось районного музею.

Ми його гуртом ставили. І до сьогодні люди навідуються туди. Най і не на окрему, а на братську могилу, але ж до родичів сходити, пом’янути – свята справа.

Аж тут мене як хтось смикнув за язика:

- А людожерство було?

Дід Семен якось дивно подивився на мене:

- Не ти перший питаєш. Он один жевжик із Полтави приїздив. Теж про людожерів розпитував. Що вас всяка бридота цікавить? Було всяке. Он один був -  у відчаї застрелився, і записку залишив родичам, аби його присолили і схарчили. Але родина не зробила того - і вижила.

Я тобі таке скажу. Голод чи не голод, але кожна людина залишалась такою, якою вона була за нормального життя. Ті, котрі не збочені, за жодних обставин  собі подібних не їли б. А виблядки так і залишились виблядками. Вони і без голодухи можуть когось убити, дитину кинути напризволяще, а то й немовля притопити чи на смітник викинути. Не треба їх згадувати. 

І ще одне. Ти розпитуй і пиши про тих, хто вижив. Бо вижили здебільшого ті, хто боролися, а ті хто ручки склав – ті й ласти склеїли…

***

Минули вибори, і я повернувся додому. Тут таки вигулькнув Сергій. З літром горілки, кавалком ковбаси і шматком сала. 

- Ну що, підрихтував бабині замітки?

- Нє-а. І не буду.

- А чому ж? - Здивувався Сергій. – Я он і випити, і закусити приніс.

- Концепція помінялась!

І я дослівно повторив йому останні слова діда Семена. 

Сергій почухав потилицю, потім ляснув долонею по коліну:

- А йдуть вони усі на хутір метеликів ловить, - послав він невідомо кого. - І дійсно - давай хильнемо за тих, хто вижив, і нікого при цьому не з’їв…

Автор: Валерій Семиволос

Как оппозиция «сливала» округа Партии регионов

Сегодня, в 10:00
Виталий Червоненко, «Главком»

Действия оппозиции на парламентских выборах оставили двойственные впечатления. С одной стороны, в некоторых округах они дрались за каждый голос и мандат не на жизнь... С другой – слишком уж явно отдельные оппозиционеры «сливали мандаты» в пользу власти.

При общем перевесе оппозиции по стране в целом, она упустила победу и возможность сформировать большинство. При этом можно сколько угодно обвинять власть в фальсификациях, подкупе и применении админресурса, но львиная доля ответственности лежит на плечах самих борцов с преступным режимом.

И дело тут не только в том, что не согласовали мажоритарщиков с Кличко, потеряв около 20 мандатов. Это можно понять и даже простить, списав на трудности переговоров. Намного хуже, когда главы областных штабов от Объединенной оппозиции попросту продавали округ представителям Партии регионов и ее «самовыдвиженцам». О таких фактах многие знали, но в разгар боев в Первомайске, Каневе, Виннице, противостояния с Засухой, Герегой и Пилипишиным предпочитали молчать, причем, даже журналисты.

Но сейчас, когда страсти поутихли, самое время показать, как некоторые оппозиционеры «сработали» на победу Партии регионов на выборах. Конечно, по истории, о которой пойдет речь дальше, судить о действиях всей оппозиции во всех регионах страны нельзя, но ситуация в Черкасской области стала показательной. И как утверждают многие оппозиционеры, по такой схеме сработали многие.

Итак, округ №198 с центром в городе Смела Черкасской области. Здесь от Объединенной оппозиции выставили свободовца Сергея Рудыка, от Партии регионов http://glavcom.ua/articles/8051.html пошли сразу три кандидата: нардеп Игорь Савченко, мэр-регионал Вадим Решетняк, и бывший глава Винницкой таможни и депутат Винницкого облсовета, мультимиллионер Виктор Тимошенко. Здесь же баллотировался бывший глава киевской «Батькивщины», бывший нардеп-бютовец и местный латифундист Анатолий Семинога.

При всем разнообразии кандидатов, лидером гонки считался Тимошенко, щедро раздававший селянам по 200 гривен. Он и одержал победу, набрав 25 тысяч голосов. Вторым пришел оппозиционер Рудык – 17,5 тысяч, третьим Решетняк – 17 тысяч, а самовыдвиженец Семинога, который также сыграл немалую роль в нашей истории – 7 тысяч. Ударовец Андрей Колесник также «откусил» свои 5 тысяч оппозиционных голосов.

На первый взгляд, в округе все прошло тихо и гладко, но это только так кажется. На самом деле, здесь бушевали серьезные страсти, при чем в рядах самих оппозиционеров, с вмешательством Турчинова и прочих руководителей из Киева. Не помогло.

Все началось с того, что в этом округе квоту на должность главы окружкома получила «Батькивщина». Руководитель областного штаба Объединенной оппозиции Анатолий Бондаренко, считавшийся близким другом и соратником Николая Томенко, поставил на эту должность такого себе Дмитрия Жиляева - свое «доверенное лицо».

И сразу же начались проблемы. Дело в том, что с первых дней работы окружкома стало понятно, что господин Жиляев работает отнюдь не на пользу оппозиции, а… Партии регионов.

На руководителей областного и всеукраинского штабов «Батькивщины» посыпались многочисленные жалобы: наш глава окружкома совсем «не наш», а работает на власть. Главный бютовец области Анатолий Бондаренко на ситуацию не реагировал, защищая своего протеже. Ситуация поменялась только 5 октября 2012 года, когда областным оппозиционерам по голове настучал сам руководитель центрального избирательного штаба Александр Турчинов. Он лично дал указание убрать Жиляева из-за сотрудничества последнего с Партией регионов.

Казалось, ситуацию исправили, и по представлению оппозиционного мажоритарщика главой окружкома от «Батькивщины» стал Николай Гармаш. Человек в «Свободе» не последний – один из основных тренеров членов участковых и окружных комиссий от партии. Короче говоря, человек в избирательных делах подкованный.

Гармаша назначили 12 октября, а уже 17 окружком передал в прокуратуру и милицию сразу 23 обращения по поводу фактов нарушения избирательного законодательства со стороны ряда провластных кандидатов.

Кроме того, Гармаш, в качестве и.о. главы штаба Рудыка, написал жалобу на имя Анатолия Бондаренко, в котором обвинил районную организацию «Батькивщины» в саботаже избирательной компании оппозиции и работе в пользу самовыдвиженца Анатолия Семиноги.

В это сложно поверить, но из-за активности главы окружкома и его попыток пресечь нарушения, руководитель областного штаба оппозиции Анатолий Бондаренко заменил главу 198 окружкома на … члена Партии регионов Андрея Заиченко. При чем, сделал это за спиной областного штаба Объединенной оппозиции.

Ситуация накалилась до такой степени, что заместитель главы Черкасского штаба оппозиции от «Фронта змин» Наталья Старикова написала жалобу на имя Александра Турчинова. В которой она подробно описала все махинации господина Бондаренко. Достаточно увлекательное чтиво.

При чем, как следует из документа, о замене Гармаша на регионала она узнала случайно. Старикова пожаловалась Турчинову на нарушение инструкций центрального избирательного штаба «Батькивщины» господином Бондаренко. Он отправил представление на назначение Заиченко без ее согласия подписи, а этого требовало распоряжения самого Турчинова.

Как бы то ни было, Гармаш не продержался в руководстве окружкома и недели, и накануне выборов комиссию по квоте «Батькивщины» снова возглавил представитель Партии регионов. Что заставляло задуматься о том, на кого работает областное руководство Объединенной оппозиции и почему на это сквозь пальцы смотрят в Киеве.

Местные активисты «Свободы» сумели раздобыть ксерокопию партбилета члена Партии регионов Андрея Заиченко и передать его с жалобой Тягнибоку и Яценюку в день подписания договора о коалиции между «Батькивщиной» и «Свободой».

«Свобода» сумела добиться замены регионала буквально накануне дня голосования. Но и на этом история не закончилась.

Анатолий Бондаренко отказался поддержать повторное назначение опального Гармаша на пост главы 198 окружкома, поставив на это место Назара Лавриненко.

Именно этот человек в ночь перед выборами подписал постановление окружкома о замене сразу 200 членов участковых комиссий по всему округу, что позже пытались оспорить оппозиционеры. И что, по словам местных активистов, позволило сманипулировать результатов выборов на целом ряде участков. Новость о незаконной замене 200 членов комиссий в одном округе прошла по всем новостным лентам страны в разделе важных избирательных инцидентов. Правда, тогда уверяли, что эта замена прошла за спиной главы окружкома. Но «Главком» располагает копией документа, на котором стоит подпись именно Назара Лавриненко от «Батькивщины».

В результате всей этой чехарды власть выиграла 198 округ, а оппозиции осталось только указывать на мелкие фальсификации. И это при своем же руководителе окружной избирательной комиссии.

Источники «Главкома» утверждают, что история в 198 округе – это отнюдь не парад недоразумений, а абсолютно спланированные действия. Во-первых, по некоторым данным, руководитель областного штаба «Батькивщины» попросту «сдал» округ представителю власти. Во-вторых, районную организацию партии из каких-то своих соображений передал самовыдвиженцу Анатолию Семиноге.

Кстати говоря, о подобной ситуации говорят и в 200 округе в Умани, где выборы выиграл регионал Антон Яценко, но областной штаб «Батькивщины» работал не на официального выдвиженца ОО Максима Полякова, а на самовыдвиженца Павла Костенко. Здесь также ситуация не проста – официально «Батькивщина» выдвинула Полякова из «Фронта змин», с чем не согласились многие влиятельные бютовцы. От того местный штаб и работал не на согласованного кандидата. Как видно на видео, даже влиятельные народные депутаты вроде Сергея Саса, агитировали именно за Костенко.

Сам Анатолий Бондаренко баллотировался от оппозиции в 199 округе, но уступил 2 тысячи голосов самовыдвиженцу Валентину Нечипоренко. Комментировать историю со скандальными заменами оппозиционных глав окружкомов на регионалов Бондаренко отказывается. «Я уже не помню, как там все было», - так прокомментировал он ситуацию «Главкому».

В общем, из семи округов Черкасской области оппозиция проиграла пять. Еще в двух победу представителей «Батькивщины» отобрала власть, устроив перевыборы. Самое время руководству Объединенной оппозиции обратить внимание на то, кто и что делал на выборах, чтобы не упустить два оставшиеся округа.

http://glavcom.ua/articles/8820.html

мовою оригіналу. не маю часу на переклад.

Обливаючі ВО «Свободу» брудом їй тільки допомагають - експерт

Найяскравіше враження від виборів – нечуваний успіх «Свободи» та симетричний виплеск «свободофобії» серед політиків, експертів та пересічних громадян України. Цей виплеск, наче пожежа, охопив Росію та Ізраїль, не обходячи й Євросоюз (в державах якого націоналістів більш, ніж достатньо). Тож можна сказати, що унікальність цієї політичної сили, яка увірвалась в наш політикум як «незаконная комета среди расчисленных светил», полягає в тому, що вона об’єднала різних людей від Львова до Донецька, а ненависть до неї зробила солідарними тих, хто за інших обставин не подали б один одному руки. Мимоволі згадується початок «Маніфесту Комуністичної Партії» К. Маркса, який вже став класикою: «Привид блукає по Європі – привид комунізму. Всі сили старої Європи об’єдналися задля священного цькування цього привида: папа й цар, Метерніх та Гізо, французькі радикали та німецькі поліціянти».

Під час переліку учасників «священного цькування» Маркс використав принцип несумісності за всіми параметрами політичного самовизначення, крім одного – ненависті. Вражає, наскільки точно цей принцип спрацьовує сто шістдесят років потому стосовно «привида українського націоналізму», який несподівано для всіх набув ознак матеріальної реальності:Колесніченко і Симоненко, їзраїльский кнессет та Європарламент, Російська Госдума та газета «Нью-Йорк Таймс», авторитаристи таліберали,експерти тажурналисти різних переконань. Дуже швидко в публічному просторі поширились штампи та наліпки, які зручно навішувалися на цю політичну силу - «фашисти»,«нацисти», ксенофоби, «радикали».

Не менш швидко склалися квазі-експертні висновки про те, чому «свободівці»отримали такий високий відсоток (який влада ще й вкрала, коли оговталась і зрозуміла, що у парламент входить небезпечна для неї сила). Приміром, можна часто почути про те, що за «Свободу» люди проголосували з відчаю, оскільки хочуть «радикальних дій», що є вкрай небезпечним. Проте, в таких висновках відсутнє головне: спроба неупереджено проаналізувати політичний феномен, розібратися в ньому на рівні аналітики, а не транслювання міфів. Гадаю, настав час для серйозної експертної розмови і того, що я визначив би як «проривінформаційноїблокади» по відношенню до нового політичного актора.

2.

Я не розглядаю цю статтю як альтернативу згаданій «змові експертів», а вважаю її лише початком вироблення такої альтернативи, що знаходиться поза пропагандистською апологетикою та не менш пропагандистською «демонізацією», інтелігентською проекцією потаємних страхів перед можливим революційним хаосом. Зазначена альтернатива лежить в площині «критичної симпатії», і саме так я визначив би своє відношення до «Свободи». Тому що сказати, що я повною мірою поділяю їх погляди, було би неправдою. Але сказати, що мені ніщо не близько з того, що пропонують та як поводять себе ці політики, – це абсолютна неправда. Але по тих пунктах незгоди я ладен вступити з ними діалог та дискусію, в той час, як я ніколи не мав би дискусій з «балакаючими головами» або словесними порожнечами з ПР або КПУ, бо в цьому випадку розмовляти нема з ким і нема про що.


Основа моєї симпатії до «Свободи» – віра в ті цінності та принципи, які вони декларують. При особистому спілкуванні я не побачив у них жодної краплі цинізму, що видається екстраординарним в країні, яка нагадує Данію з «Гамлета»: король-злочинець при владі, занурений в роспусту двір з його Розенкранцами та Гільденстернами як прикладами тотального виродження панівної «еліти», країна, що поступово перетворюється на «зону». І я впевнений, що тут міститься перша підказка для з’ясування того, чому за них проголосувало стільки виборців і чому такий відсоток прийшовся на столицю, причому здебільшого на їїінтелектуальну частину: люди втомилися від зневіри та тотальної брехні, якою їх годують політики.

Отже, коли одіозні носії цієї брехні ллють бруд на «Свободу», вони лише додають їй політичних дивідендів. Приміром, коли Богословська бризкає слиною обурення на божевільних киян, які віддали за «нацистів» свій голос, коли політичний прохіндей Симоненко закликає до хрестового походу проти «фашизму», один цей факт доводить,що об’єкт ненависті з бокутакого аморального непотребу чогось вартий. Коли жРосійська Госдума висловлює величезну занепокоєність з приводу новообраної сили, то це - один з найкращих компліментів «Свободі» як силі, яка може суттєво завадити Кремлю в реалізації імперського проекту стосовно України. Адже, з точки зору російської пропаганди, все, що не вписується у модель «общерусского мира», отримує наліпку «нацизму» або «фашизму».

3.

Друга причина електоральних симпатій відносно «Свободи» лежить в площині того, що я називаю «політичною антропологією», оскільки в ситуації, де зруйновані основи політико-правового поля та ідентичності на рівні ідеологій, важливу роль відіграють виключно людськіхарактеристики политика – його вигляд, манера говорити, харизма (або її відсутність). Боюсь, що мене звинуватять у прихованому расизмі, але об'єктивний фейс-контроль політиків показав би, що моральна деградація представників правлячого режиму магічним чином співвідноситься з їх антропологічним виродженням. Саме від цих ходячих карикатур, від цього політичного зоопарку (який після виборів поповнився ще кількома дивними видами) електорат також смертельно втомився. 


І нарешті, за контрастом, він побачив нормальні, інтелігентні обличчя представників нової політичної сили (багато з них походять з родин української еліти) які вміють не лише чітко мислити, але й чудово доносити свої думки. Згадайте ток-шоу Шустера і порівняйте рівень будь-якого «свободівця» з потугами думки та кривомовністю будь-якого регіонала. І це висвітлить одну з причин спалаху електоральних симпатій. 

4.
Останній пункт, який я волів би розглянути в першій статті моєї трилогії, пов'язаний з особливостями радикалізму, в якому зазвичай звинувачують свободівців. На мій погляд, такий радикалізм є відповіддю на радикалізацію дій влади і в цій своїй іпостасі він резонує з радикалізацією всього суспільства. Проте, цілком брехливим видається твердження про те, що зазначена радикалізація є наслідком дій «екстремістських партій» (де разом з націоналістами чомусь опиняються комуністи), які зіштовхують одну суспільну групу з іншою. Насправді ж радикалізація проходить не лінією «Захід/Схід», а водорозділом «влада/суспільство». Саме влада проявляє найжорстокіший екстремізм по відношенню до суспільства, принижуючи його та зводячи на рівень бидла. Цей екстремізм виявляє себе в союзі «Влади та Криміналу». І останні вибори чітко його продемонстрували.

Йдеться не лише про появу «братків» і «Беркуту» на виборчих дільницях, а про стратегію влади в цілому, розраховану на абсолютне придушення будь-якого спротиву репресивному механізму: політичне переслідування опозиції, знищення бізнесу, прагнення позбавити Україну мови, історії та національної пам’яті. І в цьому контексті зразковим радикалом-екстремістом єДмитро Табачник, в той час, як український націоналізм виступає захисною реакцією на гуманітарну катастрофу, в яку стрімко поринає Україна. Відповідь на насильницькі дії влади приховано у величезному потенціалі ненависті до неї, який об’єднує всю Україну в боротьбі зрежимом. Тому одна зі складових успіху «Свободи» – відповідність суспільному запиту, про що свідчить нарощування потенціалу підтримки на Півдні та Сході України.

Вказаний запит полягає в тому, що розлючене суспільство бажає не просто зміни влади, воно жадає помсти, точніше справедливого Покарання за скоєні владою злочини. Але багато виборців інтуїтивно розуміють, що інші лідери опозиції можуть зупинитися на півдорозі, здійснити «відкат» від суто кримінального режиму до «старого доброго олігархату». Ті, хто мріють про очищення влади та суспільства, вважають, що саме «Свобода» виступить тією безкомпромісною силою, яка піде до кінця та її « рука не здригнеться». Це і є збіг радикальних очікувань і радикальних обіцянок, який має всі підстави поглиблюватись. Криза влади, її відчайдушні спроби зберегти режим підсилюватимуть суспільне бродіння, що говорить про цікаві перспективи «Свободи» в найближчому майбутньому.

З огляду на вищевикладені фактори наважусь висловити парадоксальну думку про те, що основне завдання «Свободи» після проходження у парламент полягає не в тому, щоби знижувати градус свого радикалізму, а в тому, щоби, навпаки, його нарощувати. Лише так вони зможуть і надалі відповідати суспільним очікуванням, перевести в практичну площину загрозливі слова та, зрештою, зламати хребет кримінальній диктатурі!


Олексій ШЕВЧЕНКО

Джерело: УАІНФО

Спроба зрозуміти розумом Росію

Марат Гельман спробував скластись ПЕРЕЛІК особливая и характерних рис російського суспільства.

Характерні риси нинішнього російського суспільства

1. Абсолютну байдужість населення до всього що відбувається

2. Втрата суспільством основних моральних орієнтирів.

3. Страх перед міліцією.

4. Неможливість повноцінного заяви своїх інтересів з боку всіх суспільних груп, не пов'язаних з владою.

5. Відсутність дієвих профспілок.

6. Нездатність громадян до найпростішим формам самоорганізації.

7. Недовіра (виправдане) громадян до суспільних інститутів.

8. Особливе положення столиці, поразка в правах приїжджих, особливо російських громадян з Кавказу

9. Відсутність реально функціонуючого місцевого самоврядування.

 

Особливості масової свідомості

1. Хвороблива любов до Президента у частини суспільства (особливо в провінції).

2. Створення ідолів і поклоніння їм

3. Ксенофобія, що супроводжується в масі фанатичною закоханістю в іноземця.

4. Байдужість до державної влади.

5. Сприйняття відбувається суспільством на рівні інстинктів (при повній відсутності рефлексії).

6. Хамство і неакуратність.

7. Нехтування безпекою.

8. Втрата уявлення про те, як можна жити без корупції.

9. Інфантилізм населення (породжений ще радянською владою).

 

Особливості медіа

1. Домінування Президента в ЗМІ.

2. Маніпуляції громадською думкою в контрольованих ЗМІ.

3. Створення в ЗМІ ілюзії загальної любові до Президента.

4. Телевізор, як вікно у світ.

 

Відмінні ознаки влади

1. узурпація всіх держ. функцій в одних руках

2. Небажання держави думати про майбутнє.

3. Псевдодемократичні форма звичного авторитаризму

4. Тотальне злодійство.

5. Силові структури в ролі «головної даху».

6. Пафос як «високий стиль» влади, і хвастощі («Катар розбомбили!») - Як низький

7. Рівняння на минуле.

8. Лазівки в законі, в які можна пролізти по знайомству або за гроші

9. Прагнення до експансії.

10. Презирство до принципів федералізму і повне нерозуміння їх.

11. Відкрите втручання у внутрішні справи сусідніх держав.

 

Характерні способи управління

1. Відсутність довгострокового планування.

2. Гранична централізація всього - від фінансів до рішень.

3. Феодально-бюрократична звичка властей до змісту народу в умовах, близьких до злиднів (МРОТ в кілька разів нижче офіційно ж визнаного розміру прожиткового мінімуму)

4. Регульоване однієї найвищої волею перебування виборних, не дуже виборних і зовсім не виборних державних службовців на своїх постах.

5. Розвал соціальної сфери

6. Придушення ЗМІ

7. Гомерично надутий пафос у галузі культури і соціальної роботи.

8. Постійні ініціативи держави, даремні і безглузді з точки зору суспільства

9. Відсутність міністерства культури а значить і культурної політики

 

Характерні риси політичного процесу

1. Кишень будь-якої політики (політика - це те, що за гроші).

2. Деградація політичної архітектури до рівня до-інституційного міфу, в якому є три місця: трон, блазень і герой
За матеріалами: lj maratguelman

И в чем же разница? Юрий Нестеренко

Ответ на статью А.Скобова "Большая разница". "Демократические" "Грани", охотно предоставляющие трибуну подобным деятелям, мой ответ публиковать отказались. В итоге он опубликован на сайте АПН.

Вновь и вновь левые вбрасывают нам свой любимый тезис о том, что коммунизм якобы нельзя отождествлять с нацизмом. Причем не только классические, ортодоксальные левые, отрицающие коммунистические преступления по принципу "во-первых, никаких репрессий не было, а во-вторых, репрессировали тех, кому так и надо" - тут, что называется, случай клинический, и темы для дискуссии нет как таковой - но и "цивилизованные", "современные" левые, которые, скрепя сердце, красный террор, ГУЛАГ и все прочее признают, но заявляют, что это всего лишь плохая практика, которая исказила хорошую теорию. Если суммировать их позицию, по сути она звучит так: "Да, Ленин был плохой, Сталин был плохой, Мао был плохой, Пол Пот был плохой, Ким Ир Сэн был плохой, Чаушеску был плохой, Хоннекер был плохой (ну и прочие восточно-европейские коммунистические режимы тоже), Ким Чен Ир плохой, Кастро плохой - но это же не значит, что коммунизм плох как идея!" Заметим, кстати, что несостоятельность такой позиции очевидна не только с точки зрения элементарной логики и здравого смысла, но и с точки зрения их же собственного марксистского учения, утверждающего, что практика - единственный критерий проверки теории. Впрочем, встречаются и такие, которые признают, что на практике ничего хорошего не просто не получилось, а и не могло получиться - но идея-то, идея все равно хорошая! Пусть утопичная, но хорошая! И в этом, по их мнению, принципиальное отличие от фашизма/нацизма, который был плох не только на практике, но и в теории. Но так ли это?

На самом деле едва ли во всей человеческой истории сыщется более чудовищная и гибельная идея, чем идея коммунистическая. В основе коммунизма лежит идея равенства и коллективизма, подавление личности обществом (и неважно даже, насильственное это подавление или добровольное). Но не то что на уровне социальных, а даже на уровне физических законов равенство - это смерть (недаром ее называют великим уравнителем). Торжество энтропии, выравнивание потенциалов, прекращение всех процессов. Именно неравенство (разность потенциалов) - основа любого движения, любой жизни, не говоря уже о прогрессе. Более того, прогресс цивилизации есть прогресс индивидуализма, ее магистральный вектор и цель - максимизация свободы личности. Коммунизм же низводит личность до уровня муравья в муравейнике. Таким образом, он в основе своей направлен против магистрального вектора развития цивилизации и именно поэтому может насаждаться и удерживаться лишь большой кровью и большой ложью - что и подтверждают все без исключения коммунистические режимы. Соответственно, и по количеству жертв коммунизм не знает себе равных, оставляя далеко позади и нацизм, и теократии, и, тем более, тиранов древности. Так что чудовищость коммунистической практики - не "извращение недостойными исполнителями", а прямое следствие чудовищности теории.

Все это, разумеется, не отменяет тех фактов, что среди теоретиков коммунизма и их последователей были и есть люди, искренне верящие, что несут добро и строят светлое будущее; что у идеи "отобрать и поделить" всегда найдутся сторонники; что отнюдь не всякое неравенство есть благо, и вообще среди противников коммунизма далеко не все ангелы. Но верно и обратное - никакие реальные пороки других политических систем и отдельных личностей, на которые так любит указывать левая пропаганда, не отменяют системной порочности самого коммунизма.

Ну а каковы все же те красивые лозунги и декларируемые пропагандой цели, благодаря которым коммунистические (и шире - вообще левые) идеи обрели так много сторонников? Покончить с несправедливостью и нуждой; создать нового, лучшего человека; построить светлое будущее и жить в нем без войн и раздоров, единой семьей братских народов.

Те же самые лозунги и цели были и у фашистов.

Людям, воспитанным на советской (а теперь уже неосоветской путинской) пропаганде, до сих пор кажется, что СССР стремился к свету и свободе - хотя бы на словах - а вот фашистские страны, в первую очередь - нацистская Германия, это такой фэнтезийный Мордор, царство Тьмы, зла и смерти. Даже и стишки соответствующие сочинялись:
Как два различных полюса,
Во всем враждебны мы:
За свет и мир мы боремся,
Они - за царство тьмы.
На самом деле абсурдность подобных пропагандистских клише очевидна. Оставим мордоры на совести авторов фэнтези - впрочем, тамошние орки в реальном мире не встречаются, и достоверно судить об их психологии мы не можем; люди же в массе своей попросту не пойдут за теми, кто призывает их бороться за тьму, войну и рабство. И действительно, фашизм с точки зрения его парадно-пропагандистского фасада был ничуть не менее (возможно - даже и более) светлым, радостным и красивым, чем его советский аналог.

Да, именно аналог. Не будем забывать, что фашизм, который ныне считают ультраправой идеологией, зародился в недрах левого движения. Что Муссолини был социалистом, а НСДАП - это Национал-социалистическая рабочая партия Германии. Сходство между советским и фашистским режимами было чрезвычайно велико, и не только по части концлагерей и склонности к захвату чужих территорий; лозунги, песни, стилистика - все это совпадало порой до мельчайших деталей. Недаром советская цензура не хотела пропускать фильм М.Ромма "Обыкновенный фашизм", а в советской печати долгое время нельзя было увидеть цветных фотографий Третьего Райха, по которым стало бы ясно, что цвет нацистского знамени - тоже красный... В интернете уже получило достаточную известность - и вызвало совершенно предсказуемую ярость совкофилов - мое стихотворение "Держава"; читающие его впервые вплоть до последней строки уверены, что речь в нем о Советском Союзе, в то время как оно написано по мотивам песен Третьего Райха и содержит цитаты из них. Иллюстрацией к нему служит шикарная подборка плакатов обоих режимов. А его аудиоверсия предваряется музыкой, в которой любой, кто жил в СССР, опознает "Смело, товарищи, в ногу" - в конце же оказывается, что это нацистская песня "Brder in Zechen und Gruben".

Остановимся на этих двух песнях чуть подробнее. Это не единственный случай, когда имеются большевистская и нацистская песня на одну мелодию (вопрос "кто у кого спер" в разных случаях решается по-разному и до сих пор служит темой споров), но здесь особенно любопытно сравнить тексты. Обе песни написаны еще до победы соответствующих режимов, так что исторический контекст сходен. Итак, цитаты (германские приводятся в подстрочном переводе): "Вышли мы все из народа, дети семьи трудовой, 'Братский союз и свобода' - вот наш девиз боевой!" "Братья в цехах и на шахтах, братья за плугом, из фабрик и изб следует колонна наших знамен." "Долго в цепях нас держали" "Разбей свои оковы вдребезги!" "В царство свободы дорогу грудью проложим себе!" "Однажды мы станем свободными. Трудящаяся Германия, пробудись!" "Час искупленья пробил!" "Однажды придет день мести!" "Всё, чем держатся их троны - дело рабочей руки" "Его не подкупит золото, которое катится от еврейских тронов" "С верой святой в наше дело, дружно сомкнувши ряды, в битву мы выступим смело с игом проклятой нужды", "Мы преданы Гитлеру, верны до смерти. Гитлер выведет нас однажды из этой нужды!" "Свергнем могучей рукою гнет роковой навсегда и водрузим над землею красное знамя труда!" "Мы хотим зарабатывать честно, усердно трудящейся рукой. Пусть развевается знамя, чтобы его видели наши враги, мы всегда будем побеждать, когда мы - вместе!"

Как говорится, найдите десять отличий. Не получится. Найдете только два: в коммунистическом варианте нет фамилии вождя (но это потому, что песня написана слишком рано, когда коммунистический вождь еще не определился - позже большевики по части славословий в адрес Ленина и Сталина далеко переплюнут нацистов, в чьих песнях Гитлер поминается не так уж часто), а в нацистском перед упомянутыми в столь же негативном контексте тронами стоит слово "еврейские".

В этом, собственно, и разница. Коммунисты мечтали уничтожить всех "эксплуататоров", нацисты - только еврейских. О да, разумеется - впоследствии в лагеря смерти евреев гнали уже без различия в их классовой принадлежности. Но и коммунистический террор отнюдь не ограничился "помещиками и капиталистами"! Впрочем, мы сейчас не о кровавой практике, а о "светлой теории". Так вот с этой точки зрения, если коммунизм был кровожаден изначально (оно и понятно - когда планируешь мировую революцию, изгонять врагов некуда, только уничтожать), то нацисты не только никогда не призывали к уничтожению евреев (а только к их изгнанию), но действительно поначалу не имели такой цели! И лишь после того, как сперва западные демократии, а потом СССР отказались принимать еврейских беженцев, нацистские лидеры стали склоняться в пользу "окончательного решения". Которое, заметим, держалось в тайне от народа Германии; несмотря на то, что антисемитизм был государственной политикой, массовых митингов в оправдание террора там не проводили, а вот в СССР митинги с требованиями "расстреливать как бешеных собак" шли вовсю. Т.е. кровавая изнанка была схожа, но "светлый фасад" у нацистов был все же почище.

Левые возражают, что при нацизме, если ты еврей, дорога одна - в газовую камеру, а при коммунизме у представителей "враждебных классов" был шанс "перевоспитаться". На самом деле, как мы знаем, клеймо "неправильного" социального происхождения было в СССР столь же несмываемо, как и национальность, а семейная связь с "врагом народа" сама по себе рассматривалась, как преступление. (У нацистов новые браки "арийцев" с евреями были запрещены, но те, что были заключены ранее, не только оставались в силе, но и спасали состоящих в них евреев от репрессий. В 1943 году нацисты "спохватились" и начали таких евреев арестовывать. Супруги арестованных вышли на митинг протеста в Берлине. В результате арестованных... отпустили! Можете ли вы представить себе при товарище Сталине демонстрацию жен "врагов народа" в Москве, и тем более такой ее результат? Даже при "либеральном" Хрущеве новочеркасских рабочих расстреливали за куда меньшее!)

Если же мы вспомним, что германский нацизм - это лишь частный случай фашизма, ситуация становится еще интересней. Симметрия нарушается, но отнюдь не в пользу коммунизма! Итальянские фашисты (собственно, родоначальники самого понятия), а также и испанские, евреев, наоборот, спасали. Собственно же политические (т.е. не национальные) репрессии, тем более - направленные против своих же граждан, у фашистов были на порядки скромнее, чем у коммунистов: счет жертв шел на тысячи, а не на миллионы. Причем, как правило, это были реальные враги режима, нередко ведшие против него вооруженную борьбу, а не невиновные, схваченные в исполнение плана по репрессиям (если кто не в курсе, в плановом советском хозяйстве и это тоже планировалось, и исполнители, как и в других сферах, боролись за перевыполнение). Заметим, кстати, что коммунистами репрессии по национальному признаку также практиковались, и даже если, вопреки веским аргументам, не считать Голодомор (по масштабам сопоставимый с Холокостом) антиукраинским геноцидом, все равно счет репрессированных именно за принадлежность к "неблагонадежным" народам, начиная с геноцида казачества и кончая варварскими депортациями 1940-х, идет, по самым скромным оценкам, на многие сотни тысяч - это в придачу к остальным репрессиям. Ах, это все искажения "светлой идеи" ? А как насчет ленинского тезиса "пусть погибнет 90% русских, лишь бы 10 дожили до мировой революции"? А термин, которым Маркс обзывал восточноевропейцев - Vlkerabfall, "народы-отбросы"?

Как видели фашисты свое "светлое будущее"? В отличие от коммунистов, с самого начала мечтавших о мировом господстве и "всемирной республике Советов", их планы были скромнее - они всего лишь хотели создать "новую Европу". Фактически это была вторая (после Наполеона) попытка создать некий Европейский союз (сейчас на наших глазах реализуется третья, ненасильственная). Причем речь вовсе не шла о том, что в этой Европе представители германской нации будут господами, а все остальные - рабами; в число стран Оси входили многие самостоятельные государства, в том числе славянские, такие, как Болгария, Словакия или Хорватия, а понятие "истинных арийцев" трактовалось скорее в политическом, чем в антропологическом смысле: "арийцами" считались даже союзные Германии японцы. Да, вероятно, Германия играла бы в этом союзе роль гегемона - но чем это хуже коммунистической гегемонии пролетариата? И в самой Германии проживали и пользовались всеми правами представители разных национальностей - достаточно поглядеть на списки кавалеров германских наград того периода, чтобы увидеть немало и чешских, и польских, и русских фамилий.

Хотя фашисты и начинали с социалистических лозунгов, экономика при них осталась не в пример свободнее, чем при коммунистах - с соответствующим куда лучшим результатом. Не была она и тотально милитаризованной. Ничего подобного Голодомору фашисты не устраивали даже на оккупированных территориях, не говоря уже о своей собственной. "Но они использовали принудительный труд заключенных и иностранцев, вывезенных с оккупированных земель!" Да, как и коммунисты. Причем по концлагерям тут можно признать примерное равенство, а вот жизнь остарбайтеров, работавших на германских хозяев, оказалась в среднем настолько лучше рабства в родных колхозах, что из четырех миллионов лишь 15% из них захотели вернуться в СССР добровольно.

И совсем уж смехотворно звучит аргумент, что-де фашизм пришлось свергать силой оружия, а коммунизм "ушел сам", мирно уступив демократии. Что было бы с публицистом, который предложил бы "мирно уйти" Сталину или даже Хрущеву (вспомним и Новочеркасск, и Венгрию), и представить страшно. Собственно, и Горбачев никуда "мирно уходить" не собирался, а его соратники, устроившие ГКЧП, и подавно - вот только советский коммунизм к этому времени сгнил настолько, что из попытки силового сопротивления ничего не вышло. Вполне возможно, что и в Третьем Райхе, доживи он до 1991 года, произошло бы то же самое. Помним мы и "мирный" уход Чаушеску. У остальных восточноевропейских коммунистических лидеров хватило ума понять, что помощи советскими танками не будет, и значит, лучше не злить народ. А вот китайский коммунизм устроил своим "несогласным" Тяньаньмынь и никуда уходить не собирается. Кубинский, кстати, тоже, не говоря уже о северокорейском.

В свою очередь, режимы фашистского типа как раз доказали свою способность мирно уступать демократии. Это произошло в Испании после смерти Франко, а в Чили - так и вовсе при жизни Пиночета. На этом фоне, кстати, особенно мерзко выглядит та травля, которой генерала подвергли левые, и их нынешние сожаления по поводу того, что его так и не удалось осудить. Пиночет - одна из достойнейших политических фигур в мрачной истории ХХ века, человек, который действительно спас свою страну от катастрофы и, сделав дело, честно отдал власть; если кем-то восхищаться, то им, а не кровавым упырем Че Геварой, не способным ни к какой конструктивной деятельности (вспомним - он даже не смог быть министром при Кастро) и умевшим и желавшим лишь одно - убивать.

Все вышесказанное, конечно, не означает, что фашизм, и в особенности германский нацизм, не был диктатурой и не творил преступлений. Но если и говорить о том, что его нельзя приравнивать к коммунизму, то лишь в одном смысле: коммунизм был еще хуже. И по идеям, и по их реализации, включая охват и количество жертв (военные потери СССР также на совести, в первую очередь, советского командования с его манерой воевать по принципу "бабы новых нарожают"). Но в грубом приближении можно сказать, что два тоталитарных режима стоили друг друга. И в этом плане хочу закончить сравнение развернутой цитатой из Виктора Суворова - она стоит того, чтобы привести ее целиком:

"У Гитлера красный флаг.

И у Сталина красный флаг.

Гитлер правил от имени рабочего класса, партия Гитлера называлась рабочей.

Сталин тоже правил от имени рабочего класса, его система власти официально именовалась диктатурой пролетариата.

Гитлер ненавидел демократию и боролся с ней.

Сталин ненавидел демократию и боролся с ней.

Гитлер строил социализм.

И Сталин строил социализм.

Гитлер считал свой путь к социализму единственно верным, а все остальные пути извращением.

И Сталин считал свой путь к социализму единственно верным, а все остальные пути отклонением от генеральной линии.

Соратников по партии, которые отклонялись от правильного пути, таких как Рем и его окружение, Гитлер беспощадно уничтожал.

Сталин тоже беспощадно уничтожал всех, кто отклонялся от правильного пути.

У Гитлера четырёхлетний план.

У Сталина – пятилетние.

У Гитлера одна партия у власти, остальные в тюрьме.

И у Сталина одна партия у власти, остальные в тюрьме.

У Гитлера партия стояла над государством, страной управляли партийные вожди.

И у Сталина партия стояла над государством, страной управляли партийные вожди.

У Гитлера съезды партии были превращены в грандиозные представления.

И у Сталина – тоже.

Главные праздники в империи Сталина – 1 мая, 7 – 8 ноября.

В империи Гитлера – 1 мая, 8 – 9 ноября.

У Гитлера – Гитлерюгенд, молодые гитлеровцы.

У Сталина – Комсомол, молодые сталинцы.

Сталина официально называли фюрером, а Гитлера – вождём. Простите, Сталина – вождём, а Гитлера – фюрером. В переводе это то же самое.

Гитлер любил грандиозные сооружения. Он заложил в Берлине самое большое здание мира – Дом собраний. Купол здания – 250 м в диаметре. Главный зал должен был вмещать 150 – 180 тысяч человек.

И Сталин любил грандиозные сооружения. Он заложил в Москве самое большое здание мира – Дворец Советов. Главный зал у Сталина был меньше, зато всё сооружение было гораздо выше. Здание высотой 400 метров было как бы постаментом, над которым возвышалась стометровая статуя Ленина. Общая высота сооружения – 500 м. Работы над проектами Дома собраний в Берлине и Дворца Советов в Москве велись одновременно.

Гитлер планировал снести Берлин и на его месте построить новый город из циклопических сооружений.

Сталин планировал снести Москву и на её месте построить новый город из циклопических сооружений.

Для Германии Гитлер был человеком со стороны. Он родился в Австрии и почти до самого момента прихода к власти не обладал германским гражданством.

Сталин для России был человеком со стороны. Он не был ни русским, ни даже славянином.

Иногда, очень редко, Сталин приглашал иностранных гостей в свою кремлёвскую квартиру, и те были потрясены скромностью обстановки: простой стол, шкаф, железная кровать, солдатское одеяло.

Гитлер приказал поместить в прессе фотографию своего жилища. Мир был потрясён скромностью обстановки: простой стол, шкаф, железная кровать, солдатское одеяло. Только у Сталина на сером одеяле чёрные полосочки, а у Гитлера – белые.

Между тем в уединённых местах среди сказочной природы Сталин возводил уютные и хорошо защищённые резиденции-крепости, которые никак не напоминали келью отшельника.

И Гитлер в уединённых местах среди сказочной природы возводил неприступные резиденции-крепости, не жалел на них ни гранита, ни мрамора. Эти резиденции никак не напоминали келью отшельника.

Любимая женщина Гитлера, Гели Раубал, была на 19 лет моложе его.

Любимая женщина Сталина, Надежда Аллилуева, была на 22 года моложе его.

Гели Раубал покончила жизнь самоубийством.

Надежда Аллилуева – тоже.

Гели Раубал застрелилась из гитлеровского пистолета.

Надежда Аллилуева – из сталинского.

Обстоятельства смерти Гели Раубал загадочны. Существует версия, что её убил Гитлер.

Обстоятельства смерти Надежды Аллилуевой загадочны. Существует версия, что её убил Сталин.

Гитлер говорил одно, а делал другое. Как и Сталин.

Гитлер начал своё правление под лозунгом «Германия хочет мира». Затем он захватил половину Европы.

Сталин боролся за «коллективную безопасность» в Европе, не жалел на это ни сил, ни средств. После этого он захватил половину Европы.

У Гитлера – Гестапо.

У Сталина – НКВД.

У Гитлера – Освенцим, Бухенвальд, Дахау. У Сталина – ГУЛАГ.

У Гитлера – Бабий Яр. У Сталина – Катынь.

Гитлер истреблял людей миллионами. И Сталин – миллионами.

Гитлер не обвешивал себя орденами, и Сталин не обвешивал.

Гитлер ходил в полувоенной форме без знаков различия.

И Сталин – в полувоенной форме без знаков различия. Возразят, что потом Сталина потянуло на воинские звания, на маршальские лампасы и золотые эполеты. Это так. Но Сталин присвоил себе звание маршала в 1943 году после победы под Сталинградом, когда стало окончательно ясно, что Гитлер войну проиграл. В момент присвоения звания маршала Сталину было 63 года. Маршальскую форму он надел впервые во время Тегеранской конференции, когда встречался с Рузвельтом и Черчиллем. Мы не можем в данном вопросе сравнивать Гитлера и Сталина просто потому, что Гитлер не дожил ни до такого возраста, ни до таких встреч, ни до таких побед.

А в остальном всё совпадает. Сталин без бороды, но со знаменитыми усами. Гитлер без бороды, но со знаменитыми усами.

В чём же разница?

Разница в форме усов.

А ещё разница в том, что действия Гитлера мир считал величайшими злодеяниями. А действия Сталина – борьбой за мир и прогресс.

Мир ненавидел Гитлера и сочувствовал Сталину."

Вот в этом-то последнем и состоит наибольшая беда ХХ века и всей новейшей истории. И слава здравому смыслу, что хотя бы сейчас, хотя бы в странах, наиболее пострадавших от коммунизма (но, увы, опять не в России) этот безумный дурман развеивается, и торжествует осознание, что красная чума, как минимум, не лучше коричневой, что коммунизм преступен именно как идея, и ему нет места в цивилизованном политическом поле.

Коммунисты громче всех кричат об ущемлении демократии и нарушении прав человека в двух случаях: когда их бьют и когда они ищут предлог, чтобы самим кого-то бить. Когда же они добиваются своего, то устраивают такое, что фашисты, как говорится, отдыхают. В том числе (а нередко и в первую очередь) - тем "полезным идиотам" (кстати, ленинское выражение), которые помогли им прийти к власти.

Неужели история ничему не учит?

19.06.2010

Ультрас Динамо опублікували офіційне звернення з приводу справи

Ультрас Динамо Київ опублікували офіційне звернення до всіх фанатам інших команд, які підтримали акцію Свободу Павличенко.
"Ми вдячні всім, хто підтримав сім'ю Павличенко. Усім тим, хто, незважаючи на історію взаємин між нашими рухами, взяв участь в акції, вивісивши банери на своїх секторах (іноді навіть відстоюючи ці банера і право вивішувати їх силовими методами в протистоянні з Системою) .
Ми закликаємо ВСІХ небайдужих патріотів своєї країни, незалежно від клубних уподобань, взяти участь в акції протесту, яка пройде в Києві в неділю, 25-го листопада. Нам важлива підтримка кожної людини з інших міст, який вирішить провести цей день не зі своєю сім'єю або друзями, а в нашій спільній боротьбі за справедливість. Боротьбі за декілька людських доль, які Система зробила винуватими без будь-яких вагомих доказів.
Збір учасників акції розпочнеться о 14:00 в парку імені Т.Г. Шевченка ", - йдеться в заяві.
Нагадаємо, що раніше ультрас Динамо Київ закликали фанатів Європи підтримати акцію Свободу Павличенко. До протесту українських фанатів приєдналися ультрас Росії, Білорусі, Литви, Чехії, Польщі та інших держав.