Яничар у Верховні зРаді

  • 07.02.12, 18:12
"Регионалы" поблагодарили БЮТовцев за утренний демарш против ЯнуковичаВторник, 07 февраля 2012, 12:57

Председатель Верховной Рады Владимир Литвин не считает демарш оппозиции чем-то особенным.

Так он прокомментировал на брифинге во вторник утреннюю акцию фракции БЮТ.

Литвин напомнил, что ни один из украинских президентов не отличался хорошими отношениями с парламентом.

"Если оглянуться на историю взаимодействия парламента с президентом, то ничего удивительного не произошло. Вспомните, как Леониду Кучме приносили лапти, как Виктора Ющенко несколько раз не пускали в Верховную Раду его же соратники. Поэтому то, что произошло сегодня, это была просто демонстрация хулиганства", - отметил он.

Он также высказал предположение, что подобный демарш лишь отсрочит решение вопроса освобождения Тимошенко "в политико-правовой плоскости", поскольку это может стать очередным поводом для большинства не допустить принятия законопроекта о декриминализации статей, по которым осуждена Тимошенко.

В свою очередь лидер фракции Партии регионов Александр Ефремов выразил мнение, что своим поведением оппозиция "развеяла миф о тоталитаризме в Украине".

"Когда представители оппозиции начали свою акцию в зале, я сначала немного расстроился. Но на самом деле оппозиция, которая два года пыталась лепить из нашей страны тоталитарное государство, а с президента - диктатора, сегодня своими действиями перед лицом всех дипломатов разрушила этот образ", - подчеркнул он.

"У нас были и худшие времена, поэтому ничего экстравагантного сегодня не произошло. Поэтому данные действия я бы расценил как положительные в нашу пользу и мы вряд ли смогли бы придумать такое же, даже если бы захотели", - отметил Ефремов.

Он выразил уверенность, что, несмотря на очевидные различия, большинство будет сотрудничать с оппозицией "по ряду ключевых вопросов".

Украинская правда


100%, 3 голоси

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

El pueblo unido jamas sera vencido

  • 06.02.12, 20:54
El pueblo unido jamas sera vencido  Украина  Сегодня, 15:31
«Пока мы едины, мы непобедимы!»
Алексей Голобуцкий , Украинский политтехнолог
Просмотров: 2033  Комментариев: 3

Когда-то в детстве я был членом КИД в своей  школе (для молодых политологов, которые не помнят не только что такое мажоритарка, но и что такое комсомол и политинформация, расшифрую аббревиатуру – Клуб интернациональной дружбы). Вынесенная в название фраза заучивалась школьникам на слух. И только те, кто вел активную деятельность в КИДе знали перевод этого лозунга на «советский» язык. В 2004 году, эту фразу (в своеобразной интерпретации) выучила вся Украина – «разом нас багато, нас не подолати».

Судя по всему, украинская оппозиция опять пытается нам напомнить значимость этого лозунга. Однако анализируя последние заявления разного рода оппозиционных лидеров, складывается такое впечатления, что они действуют по принципу школьных заучек – когда иностранную фразу учат на слух, не понимая ее значения.

Тезис об объединении оппозиции расценивается подавляющим большинством оппозиционеров как ритуальный танец, который – хочешь не хочешь а танцевать обязан. На погодной (в нашем случае электоральной) ситуации это никак не скажется. Но если ты его не станцуешь, то аборигены могут и съесть (не пустить в парламент). Вот и танцуют друг перед другом, демонстрируя степень оппозиционности  - то Турчинов, то Яценюк, то Кличко, то Королевская, то Гриценко. А теперь возьмем банальную социологию. Единый список для округов и для пропорциональных выборов (если бы он был возможен) ГАРАНТИРОВАЛ немедленное уже сразу же после выборов смещение нынешней провластной команды. Об этом однозначно говорит социология – 65% суммарный рейтинг только 4 партий (Батькивщина, Фронт змин, Удар, Свобода). По мнению большинства участников круглого стола «Консолідація опозиції: перспективи, формат, ефективність» даже при нынешних показателях оппозиции достаточно было бы победить в 50, максимум 70 округах, что бы сформировать простое большинство. В случае же, если бы оппозиция была способна на формирование единого списка как на пропорциональных выборах, так и на мажоритарке, то можно было бы говорить и про перспективу создания т.н. конституционного большинства.

Однако кто-нибудь верит в такую возможность? Кто-нибудь себе представляет единый список где в первой десятке будут все те, кто сегодня борется за право выйти на сцену на массовых мероприятиях? И не потому, что, скажем, Батькивщина не хочет отдавать пальму первенства Фронту змін. И не потому, что Яценюк начинает беспокоиться ростом рейтинга Кличко. И не потому, что Турчинов все еще побаивается Королевскую. А потому, что нет доверия не только к партнерам, но даже членам своей команды. Посмотрите – Тимошенко еще не успела привыкнуть к киче, только начала «мотать срок», а Яценюк респектабельно «представляет интересы объединенной оппозиции» в Давосе (на ланче у Пинчука).

А еще меня живо интересует вопрос - сколько еще времени оппозиция будет играть в оппозицию, а не быть ею. К примеру, вопрос о массовых акциях. Ну сколько можно платить за любовь к себе и ненависть к врагам! Лишь немногие начали осознавать бесперспективность таких методов и пытаются работать напрямую с общественными организациями и профессиональными объединениями, т.е. – непосредственно с носителями общественной инициативы. Вот Луценко говорит, что сейчас центр политического влияния находится не в кулуарах, не в коридорах, а на улице. Он, в СИЗО это понимает. Очень хочет так думать, наверное, и Тимошенко в Качановке. А вот «лидеры объединенной оппозиции» предпочитают сидеть в соцсетях или дисидентствовать в Давосе. Как известно место сидение опреджеляет точку зрения.

Так что же предлагает сегодня ОФИЦИАЛЬНАЯ оппозиция? Она предлагает свой вариант известного лозунга. Звучит он наверное где-то так: «Когда мы (народ) – едины, они (оппозиция) – непобедимы!»

Яничар скасував службу безпеки України.

  • 05.02.12, 22:12
Чию безпеку охоронятиме новий очільник СБУ?

Оксана Лігостова | Київ

Новий висуванець президента Януковича родом не з Донецька. Ігор Калінін, якого глава держави представив у п'ятницю як новопризначеного керівника Служби безпеки України, народився у російських Митищах і вчився на військового у Москві. За часів Радянського Союзу він служив у КГБ СССР, воював в Афганістані і захистив кандидатську за фахом «розвідка та іноземні армії».

Призначення Калініна стало несподіванкою навіть для добре поінформованих. Це ім'я ніколи не фігурувало серед імовірних кандидатів на посаду. Що, зрештою, лише утвердило аналітиків у думці: ключові кадри Янукович розставляє сам, одноосібним рішенням.

Хто такий Калінін і чому саме Калінін? Відповідь на перше запитання прояснює  друге. З 2010-го року, з приходом до влади Януковича, Калінін очолював Управління державної охорони, опікуючись персональною безпекою президента. Вочевидь, саме зусиллям Калініна кияни завдячують щоденним перекриттям вулиць під час пересування президентського кортежу, а журналісти – заламуванням рук пильними президентськими тілоохоронцями.

Наближені називають Калініна креатурою старшого сина Януковича – Олександра, а також людиною, особисто відданою президенту.

З якою метою очолювати Службу безпеки України поставлено саме таку людину? Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розмірковують історик, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та експерт з проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький.

Володимир В’ятрович: «Призначення кадебіста суперечить політиці  розриву з кадебістським минулим»

«Я не знаю Ігоря Калініна особисто. Але якщо говорити не про конкретну людину, а про посадовця, який має безпосередній зв’язок з КГБ СССР, то я думаю, що сучасна українська Служба безпеки мала би відмовлятися від того, щоб її очолювали люди, виховані спецслужбою Радянського Союзу. Ця спецслужба була дуже специфічною, виконувала насамперед карально-репресивні функції, а отже, мала відповідний досвід та інструментарій. Я не знаю, чи означає призначення Калініна те, що сучасна Служба безпеки України буде повертатися до ганебних практик спецслужби радянського зразка. Сподіваюся, що ні. Але в будь-якому разі для того, аби продовжити попередню політику на розрив з радянським кагебістським минулим, було би краще, якби новим очільником СБУ стала людина, яка не мала б зв’язків з КГБ у минулому».

Вадим Карасьов: «Новий глава СБУ охоронятиме не національну безпеку, а безпеку режиму»

«Проблема полягає у тому, що Ігор Калінін очолював держохорону, а власне, службу охорони президента. Практично він охороняв особисто Віктора Януковича. Тому на своїй новій посаді він передусім охоронятиме не національну безпеку, а безпеку влади та політичного режиму. Тому що нікого там нагорі не цікавить національна безпека. Цікавить безпека особисто президента і його оточення – адже у світі революції проходять. А наша нинішня влада, як відомо, боїться майданів. Влада боїться суспільства – не опозиції, а саме суспільства. Відвернути від можливих протестів у 2012-му році, після парламентських виборів, або запобігти цим протестам – ось у цьому, на мою думку, і полягає  основне завдання нового керівника СБУ». 

Євген Жеребецький: «Завдання спецслужб – облаштувати «білоруську Україну» після виборів»

«Сам факт, що призначають колишніх офіцерів спецслужб іще Радянського Союзу, – кричущий. Як відомо, немає колишніх офіцерів КГБ, а є офіцери в резерві. Тому факт сам по собі недопустимий. У жодній іншій країні ніхто б не наважився робити такі речі. Офіцер повинен служити передусім своїй державі, тим більше у спецслужбах. І в нас, в Україні, за 20 років появилися нові офіцери, які справді є патріотами цієї держави. 

Що ж до мотивів призначення кагебіста, то я думаю, вони лежать на поверхні. Справа в тому, що вже сьогодні зрозуміло: вибори-2012 Янукович програє з тріском. Будуть іти колосальні фальсифікації на всіх рівнях, причому це буде робитися доволі грубо. І як наслідок – світ ці вибори просто не визнає.

А от далі вже починається звичайна спецоперація. Треба застосовувати жорсткі заходи до ймовірних протестів. 

Так що вони вже зараз візьмуться за Інтернет. Я думаю, що цей новопризначений чоловік «сяде» на Інтернет-мережі, на незалежні засоби масової інформації, які ще полишалися. І оскільки старі кагебісти це специ, то вони будуть професійно робити тотальний терор. Не проти організацій, не публічний. Почнуть залякувати активістів, причому діятимуть точково. Пресуватимуть у мережах тих, хто займається виборчими процесами, хто старається підтримати протестний дух. Пресуватимуть молодь, студентів, середній клас – по областях, по районах, за місцем праці. Вони будуть намагатися загасити існуючі протестні настрої.

Але основне завдання для спецслужб – як жити в «білоруській Україні» після виборів. Тому що вибори влада все одно програє. І тоді доведеться якось рятувати свою шкіру. Доведеться пакувати валізи й шукати у Росії якийсь бункер. А відтак на цій посаді потрібна особисто віддана людина, яка готуватиме відхід сім’ї і капіталів. Я думаю, що завдання «товарища» саме таке. Тому зараз ми будемо спостерігати, як на рівні спецслужб Україна і Росія почнуть зближуватися: дружба, фройндшафт.

В Україні сьогодні розвивається абсолютно білоруський сценарій. І тому якщо до цього часу спецслужби лише страхали десь і когось, то тепер, під керівництвом «провєрєнного товаріща» буде зовсім інша лінія».

Нагадаємо: посада глави СБУ залишалася вакантною з 18-го січня, коли президент України звільнив колишнього очільника відомства Валерія Хорошковського, призначивши його міністром фінансів.


0%, 0 голосів

100%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Руки Гундяєва геть від українських духовних святинь!

  • 05.02.12, 21:35
Нам потрібно об'єднати зусилля, аби не допустити цинічного розпродажу українських духовних святинь! 

Президенту України Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

Прем'єр-міністру України Азарову М.Я.

ЗВЕРНЕННЯ

щодо недопущення прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)"

Громадськість Тернопільщини вкрай стурбована поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)". Згідно із прикінцевими положеннями цього законопроекту пропонується: Кабінету міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об'єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирю Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській Лаврі Української православної церкви (Московського патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об'єктів.

Вважаємо, що законопроект є прямим зазіханням на духовну святиню української нації, продовженням тотального наступу на українське православ'я та намаганням русифікації українського народу з допомогою московської церкви. Адже Почаївська лавра з часу заснування була осередком православ'я - українського православ'я. Сьогодні це молитовне місце, яке було під багаторічною окупацією комісарами "русского міра", цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині.

Подання законопроекту "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо виключення з Переліку будівель Почаївської лаври) завершилося провалом. Вагому роль у справі захисту Почаївської лаври відіграла громадськість Тернопільщини й України загалом, а також мас-медіа. Тепер, задурманюючи українцям голови новими розважальними шоу по телебаченню, скандалами навколо можливості здачі в оренду Росії української газотранспортної системи, новими обіцянками про "покращення життя", влада має намір реалізувати свій задум. Ініціатори законопроекту — регіонали, комуністи і "тушки" — знову почали говорити про "відновлення історичної справедливості". Хоча вони раптом забули, що справедливість повинна існувати насамперед для української церкви, а не московської. Такі жести добре показують релігійні уподобання владної верхівки та нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об'єднала державу.

Ще раз наголошуємо: наша позиція однозначна - українські святині повинні належати українському народу!

Хочемо нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України відніс комплекс пам'яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Відтак, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України у 2002 році усі пам'ятки були передані зі спільної власності територіальних громад сіл та міст Кременецького району у державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.

У липні 2003 року згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу заповідника, а в грудні того ж року відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату.

Про негативні наслідки такого рішення депутати Тернопільської обласної ради говорили неодноразово. Так, на двадцять четвертій сесії Тернопільської обласної ради прийнято рішення від 27 серпня 2009 року №745 "Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також щодо дотримання земельного і міграційного законодавства". Комісія виявила численні порушення законодавства України. Натомість – жодної реакції зі сторони правоохоронних органів та владних структур. Також Тернопільська обласна рада прийняла звернення щодо відміни рішення про передачу святині Московському патріархату та щодо повернення комплексу будівель Почаївської лаври до сфери відповідальності державного заповідника. Жоден з президентів та прем'єр-міністрів також не відреагував. Центральні органи влади відверто ігнорують позицію та громадську думку мешканців Тернопілля. Під час візиту Президента України Януковича В.Ф. до Почаєва у січні 2011 року голова Тернопільської обласної ради особисто передав Президенту України усі рішення та звернення, які приймали депутати Тернопільської обласної ради щодо Почаївської лаври. Однак, і це залишилося поза увагою.

З огляду на зазначене ми вимагаємо:

1. Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

2. Терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)".

Прийнято на зборах громадськості Тернопільщини 2 лютого 2012 року


0%, 0 голосів

100%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Луценко и цветы от юща и янычара

  • 04.02.12, 18:43
ЛУЦЕНКО ПРЕДЛАГАЕТ ДОПРОСИТЬ ЮЩЕНКО И ЯНУКОВИЧА
Це навіть не чорний гумор, це жах дійсності.
Судья по делу зачитывает документы о покупке цветов ко Дню милиции и на День независимости, Луценко парирует и заявляет о фальсификации дела
 
Третьего президента Украины Виктора Ющенко нужно допросить. Об этом заявил в Печерском суде Киева бывший министр внутренних дел Юрий Луценко. 
 
Как сообщает пресс-служба Народной самообороны, в ходе изучения материалов 37-го тома судья Вовк зачитал доказательства, касающиеся сувенирной продукции, купленной ко Дню милиции в 2008-2009 годах. Адвокат Игорь Балык уточнил у судьи, о какой продукции идет речь. На что Вовк сказал: "Букет цветов, гвоздика, корзина..." 
 
В ответ Луценко отметил, что это были четыре корзины с цветами от президента, премьера, спикера парламента и министра внутренних дел. 
 
"Так что Ющенко придется все же вызывать в суд", - сказал Луценко. 
 
"Да, как соучастника", - добавила Ирина Луценко. 
 
Судья продолжил зачитывать аналогичные доказательства на поставку сувенирной продукции. Речь шла о закупке цветов, которые ко Дню милиции возлагались к могиле чернобыльцев. 
 
Адвокат Алексей Баганец отметил, что в материалы дела подшивались доказательства, которые вообще не имеют никакого отношения к обвинению. 
 
"Жуткое преступление о праздновании Дня милиции - сфабриковано. Более или менее на одну бумажку - неважно. Но как можно цветы к могиле чернобыльцев считать преступлением по случаю празднования Дня милиции, могут знать только надзирающий прокурор Зинченко, который учит английский язык для ответа в американском суде, и лично Кузьмин, даже украинский не выучил, поэтому ему будет легче", - прокомментировал Луценко.
Игорь Балык попросил суд, чтобы из 37-го тома материалов дела были исключены страницы 206-209, а также 210 - это договор и спецификация на поставку сувенирной продукции. "Прошу исключить его из списка доказательств. Кроме того, страница дела 220, 221 - это счет, а также платежное поручение на закупку конвертов. Также страница 224 - это докладная записка Криволапчука относительно конвертов, а конверты не касаются предмета обвинения", - подчеркнул он. 
 
Позже судья Вовк зачитал справку о приобретении цветов на 24 августа. 
 
"Это День независимости. Обращаю внимание, что оказывается, что я возлагал цветы уже на День независимости. Жду момента, когда следователь Войченко возбудит уголовное дело против президентов Ющенко и Януковича за празднование Дня независимости в нарушение постановления об экономии бюджетных средств для борьбы с мировым кризисом. Просто такой мощный следователь, который сам решает, как праздновать праздники", - подчеркнул Луценко.
[01.02.2012 15:20:52] | Пр

Даунецькі перевірять кваліфікацію іноземних лікарів для ЮВТ ?!

  • 04.02.12, 15:25
Тимошенко будут лечить всем миром
В последний раз Тимошенко отказывалась от медосмотра около недели назад. Фото с официального сайта политика

В последний раз Тимошенко отказывалась от медосмотра около недели назад. Фото с официального сайта политика

Прежде чем пускать врачей к экс-премьеру, их проверят на профпригодность.
1319
23

Генпрокуратура дала добро на проведение медосмотра экс-премьера иностранными врачами. За кордоном моментально сформировали списки докторов.

- ГПУ решила пойти навстречу из-за широкого резонанса этого дела. Мы хотим показать открытость, объективность Генпрокуратуры - не нужно думать, что здесь находятся негуманные люди без чувства сострадания, - сказал "КП" пресс-секретарь ГПУ Юрий Бойченко.

Всего врачей семь: приедут по два представителя из Германии и Канады, а также троих докторов предоставит Международный комитет Красного Креста. Предварительные списки уже составлены, правда, пока они не будут утверждены, огласке имена и специализация докторов не подлежат.

- Мы также не можем сообщить имена врачей, которые собираются в Украину - само посещение пока на стадии обсуждения с украинскими инстанциями. Обсуждаются условия, необходимые для проведения независимой оценки, - сказал "КП" представитель организации Василий Фадеев. - Мы предложили свои услуги украинским властям, действуя исключительно в качестве посредника и исходя исключительно из гуманитарных соображений. Кстати, обратились к нам именно родственники Тимошенко.

В ГПУ нам подтвердили: немецкий и канадский послы, а также Красный Крест уже передали нашему МИДу списки врачей. 

- Решено, что они (врачи. - Авт.) должны будут предоставить документы, необходимые для аккредитации в Украине - например, дипломы о высшем образовании, - продолжил Бойченко. - Это необходимо, чтобы мы понимали: едут профессионалы.

Как пояснили "КП" в Минздраве, этот запрос ГПУ не выходит за рамки приличия: если иностранные специалисты хотят практиковать в Украине (проведение хотя бы одного профессионального медосмотра приравнивается к практике), им необходимо подтвердить свое образование                                               ( І цю освіту перевірятимуть даунецькі гінекологи накшталт Богатирьової ?!?!?! Strannik777)

Более того, прокуратура при желании может затребовать и дополнительные документы - разрешения на врачебную практику, обычно выдаваемые разнообразными ассоциациями врачей.

Стаття 38. Вибір лікаря і лікувального закладу Кожний пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за  наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Основи законодавства України про охорону здоров'я . Strannik777

В оппозиции, впрочем, считают, что подобные условия могут быть поводом для затягивания времени.

- Нам сказали, что комиссия, скорее всего, будет создана. Но сроков почему-то не назвали: что, если врачи приедут не раньше чем через год? - недоумевает депутат-нашеукраинец Тарас Стецькив.

В последний раз Тимошенко отказывалась от медосмотра около недели назад - тогда к ней приходила комиссия специалистов Минздрава Украины. В планах был не только медосмотр, но и биохимическое обследование крови экс-премьера.

Впервые идею провести обследование иностранными врачами озвучила Евгения Тимошенко. Она же обратилась к МИДу Германии с просьбой предоставить специалистов. В свою очередь супруг Юлии Тимошенко Александр уговаривал заняться обследованием Сузанну Ройтову, экс-главу Минздрава Чехии, где он получил политическое убежище. Сама Тимошенко настаивала на том, чтобы ее осматривал экс-министр здравоохранения, профессор-нейрохирург Николай Полищук. 

КСТАТИ За полгода - 203 медосмотра Что бы ни нашли западные эксперты во время нового обследования, исчерпывающие данные о здоровье экс-премьера имеются у Минздрава.  (!!!! І дані про отруту, якою її намагались позбавити життя 6 січня ????)    Ведь за полгода, которые Юлия Тимошенко содержалась сначала в Лукьяновском СИЗО столицы, а после - в Качановской исправительной колонии, ей провели более 200 мед­осмотров.

- Тимошенко осматривали врачи 203 раза, в том числе 46 раз - независимые комиссии, - подтвердил генпрокурор Виктор Пшонка. - При этом врачи предупреждали, что необходимо ходить, двигаться, но в большинстве случаев она избирает для себя лежачее положение.

Про лихо давнє і сучасне

  • 04.02.12, 14:53
Іван ДЗЮБА   ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗМ ЧИ РУСИФІКАЦІЯ?

обкладинка видання 1998 року       автограф Івана Дзюби

http://litopys.org.ua/idzuba/dz.htm 

Безпосереднім поштовхом для написання цієї славнозвісної наукової

праці стали проведені 1965 року в Україні арешти творчої молоді. Робота була оголошена антирадянською, автора виключили із Спілки письменників, і він теж опинився за ґратами. Починаючи з 1968 p., монографія багато разів виходила за кордоном українською, російською, англійською, французькою, італійською, китайською мовами. В Радянському Союзі як політичне звинувачення висувалася проти кожного, хто читав її чи бодай тримав у руках, якщо це ставало відомо КДБ. В Україні, проголошеній незалежною державою, ця наукова робота окремою книжкою виходить вперше. На жаль, багато порушених у ній проблем залишаються актуальними й нині.