ЄС більше не хоче фінансувати "ефемерні" українські реформи

З 2012 року ЄС фінансуватиме в Україні не окремі проекти, а перераховуватиме гроші безпосередньо в український бюджет для проведення конкретних реформ. Експерти впевнені: результату від цього буде обмаль.

Громадянське суспільство, демократичні цінності, реформи, наближення законодавства до європейських норм. Це ті ключові пункти, які містить чи не кожен проект, що фінансується Євросоюзом в Україні. Надавати гроші Україні на втілення в життя тих самих демократичних цінностей ЄС почав ще у дев’яностих роках минулого століття. За цей час європейці профінансували в Україні різноманітних проектів на понад 3 мільярди євро, однак результативність і ефективність цих фінансових вливань викликає сумнів.

ЄС змінює форму фінансової допомоги для України

Від самого початку Євросоюз давав гроші на конкретні різноманітні проекти в Україні, потім, починаючи з 2007 року, єврочиновники усвідомили, що ефект від такої фінансової допомоги виходить "точковий", тож вирішили підтримувати цілі сектори. Кожного року Євросоюз вибирав в Україні 2-3 глобальні сектори, куди спрямовували фінанси. Здебільшого це були проекти у сфері енергоефективності, управління кордонами тощо. "Але  наступного року форма допомоги зміниться. Тепер ми працюватимемо за принципом "Більше за більше, менше за менше!"",- розповів в інтерв’ю Deutsche Welle прес-аташе представництва Єврсоюзу в Україні Давід Стулік. За його словами, ЄС хоче, аби тепер країна сама була більш зацікавлена в реформах. Щороку Євросоюз виділятиме Україні до 180 мільйонів євро. Гроші надходитимуть безпосередньо в бюджет на реформування конкретних галузей. Втім, отримати їх Україна зможе лише після того, як доведе серйозність своїх намірів втілювати ці реформи. "У нас є проекти, які були реалізовані: експерти розробили певні рекомендації, допомогли написати відповідні законопроекти, але нічого так і не втілено в життя",- наголошує Давід Стулік. Серед низки так і невтілених проектів представник Євросоюзу називає виборчий кодекс України, антикорупційне законодавство, закон про державні закупівлі. "До висновків наших експертів начебто Україна і прислухається, начебто вносяться зміни в закони, але вони ж не виконуються",- констатує Стулік. 

Самі винні

Цьому не дивується директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська. За її словами, європейці надто дипломатично і м’яко вимагають в українців досягнення конкретних результатів тих проектів, які самі фінансують. "Для себе європейські країни ввели жорсткий контроль за витратами всіх коштів і результативністю зробленого. До нас вони цього не застосовують, бо постійно триває торгівля членством України в ЄС",- прокоментувала Віра Нанівська. На її переконання, Євросоюз надає Україні фінансову допомогу як благочинні пожертвування, не особливо розраховуючи на результат. А благочинність, за словами експерта, Україну ні до чого не зобов’язує. Тож і виходить, що гроші європейці свідомо викидають на вітер. "Якби Україна мала таку програму реформ за європейські гроші, як свого часу Польща чи Болгарія, то і в нас зміни були б реальні",- наголошує директор Міжнародного центру перспективних досліджень. Вона вважає, що та фінансова допомога, яку нині надає Україні Євросоюз, не допомагає країні реформуватися, а, навпаки, шкодить.

Натомість в українському представництві Євросоюзу вважають, що позитив таки є. Найуспішнішим проектом, який вдалося реалізувати в Україні, там називають створення Єдиного реєстру виборців, який допомогли українцям розробити європейські експерти. Нині цей реєстр успішно використовується в Україні.  Але аналітики наголошують, що це радше виключення з правил, адже українські чиновники не вміють перетворити політичні рішення на адміністративні, і жодні проекти їх цьому не вчать.

Автор: Лілія Гришко

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15500679,00.html

Суд отменил победу кандидата БЮТ,поскольку улица не освещалась

Закон о выборах народных депутатов, который планирует принять Партия регионов, избавит оппозиционные политические партии каких-либо шансов на победу. Об этом заявил народный депутат, член фракции «БЮТ-Батькивщина» Константин Бондарев во время брифинга в Верховной Раде.
В частности, он сообщил, что неделю назад в Броварской районный совет по мажоритарному округу состоялись выборы. Однако их результаты отменили по решению суда.
«В решении суда сказано, что выборы проходили в условиях, когда невозможно было их проводить, потому что не было освещения на улицах. Это сказано в тексте самого решения суда. Учитывая это, результаты выборов нужно отменить», - сообщил народный депутат.
По убеждению Константина Бондарева, абсурдное отмены выборов через суд состоялось прежде всего потому, что представитель от партии «Батькивщина» набрал втрое больше голосов, чем кандидат от Партии регионов.
«Понятно, что провластную партию не устраивает такой результат и они их отменяют», - подчеркнул он.
Бондарев убежден, что ситуация с отменой результатов выборов является яркой иллюстрацией того, как будет «работать» закон о выборах народных депутатов, который предлагает Партия регионов, и который будет рассматриваться на этой неделе в парламенте.

«Я хочу подчеркнуть, что именно такие нормы, позволяющие отменять выборы с неудобным результатом, были воплощены в жизнь накануне выборов в местные советы год назад. Сейчас эти же самые нормы Партия регионов пытается реализовать через тот закон, который предложил господин Ефремов», - подчеркнул Константин Бондарев.
«Если сейчас будет проголосован новый закон, то и формирование участковых избирательных комиссий, территориальных избирательных комиссий будет отдано полностью на усмотрение ЦИК и там единодушным большинством будут приниматься решения по принципу: кто понравится, а кто нет, и никаких равных условий для политических партий существовать не будет в принципе», - резюмировал Константин Бондарев.
Ниже приводим фрагмент постановления суда

Прибыла в Одессу банда из Амура, В банде были урки, шулера.

Первый замгенпрокурора 

Ренат Кузьмин рассказал о всех 

делах против Юлии Тимошенко, 

допросе Павла Лазаренко и 

встречах Виктора 

Пшонки с послом США

"Пискун закрыл дела Тимошенко незаконно"

- Какие дела против Юлии Тимошенко реанимировала ГПУ?

- Там целый букет дел. И не только у нас. Например, ряд возобновленных дел находится в производстве Налоговой службы. Например, дело по факту внесения Тимошенко в официальные документы заведомо неправдивых данных о том, то компания United Energy Limited входит в корпорацию ЕЭСУ. Дело о том, что в 1996-1997 годах Тимошенко вместе с другими должностными лицами ЕЭСУ организовала сокрытие валютной выручки на суммы в $75,437 млн. и $106 млн. Схема работала благодаря имитации денежных расчетов за природный газ и экспортируемую корпорацией металлопродукцию и другую продукцию украинского производства. В 1997-1999 годах Тимошенко с сообщниками добилась незаконного возмещения 14 млн.грн. НДС, используя схемы имитации банковских счетов и сфальсифицированные документы о поступлении на счета ЕЭСУ валютной выручки.

Кроме того, Тимошенко вместе с сообщниками в 1996-1997 году уклонилась от уплаты 20 млн.грн. НДС за полученный в рамках контрактов с Газпромом газ. Кроме того, Тимошенко была одним из совладельцев офшорной компании Somolli Enterprises Limited и получала от нее доход, не декларируя его. Общая сумма неуплаченных налогов составила 681 тыс.грн.

Что касается именно Генпрокуратуры, то сейчас в рамках расследования дела Павла Лазаренко мы проверяем факт передачи Юлией Тимошенко экс-премьеру взятки в размере $86 млн.

- Можете озвучить подробности "дела ЕЭСУ"?

- Полученный ЕЭСУ от Газпрома российский газ во время прохождения границы по поддельным документам оформлялся как полученный от компании United Energy, которая была основана гражданином Турции Эркуменом Аксоем 17 октября 1995 года, то есть накануне подписания первого контракта по поставке российского газа ЕЭСУ. Благодаря поддельным документам корпорация в итоге наращивала фиктивные долги перед United Energy. К концу 1997-го фиктивный долг составлял уже $2,6 млрд. Учитывая, что ЕЭСУ торговала еще металлом и другими товарами, прибыль от этих контрактов Тимошенко вместе с сообщниками выводила якобы в рамках погашения фиктивного долга на счета самой United Energy, а также компаний Somolli Enterprises Limited и Coral Enterprises Limited.

Далее движение средств было таким: со счетов означенных компаний, в том числе Somolli Enterprises Limited в кипрском банке Bank of Cyprus Ltd, деньги рассеивались по цепочке трансакций. Через счет багамской офшорки Orphin S.A. в польском банке American Bank in Poland, через кодированный счет в швейцарском Banque Populaire Suisse, через счет еще одной офшорки на Виргинских островах Bainfield Co. Ltd в швейцарском банке SCS Alliance S.A. Распорядителем всех этих счетов был Петр Кириченко (бывший бизнес-партнер Лазаренко, - ред.). В конечном итоге средства клались на личные кодированные счета Лазаренко в Banque populaire Suisse и в банке SCS Alliance. Всего на эти счета из Украины были выведено $86,88 млн.

- Ходят слухи о том, что ГПУ решила возобновить дела против сотрудников ЕЭСУ и против свекра Юлии Тимошенко - Геннадия Тимошенко. Это правда?

- Поскольку мы считаем, что все дела, связанные с ЕЭСУ, были закрыты незаконно, будем добиваться их возобновления. Это касается и дела в отношении Геннадия Тимошенко. 21 октября мы подали кассационную жалобу в Высший специализированный суд по рассмотрению гражданских и уголовных дел, просим отменить постановление Шевченковского райсуда от 31 декабря 2004 года о прекращении уголовного дела в отношении Геннадия Тимошенко. Это же ожидает и других причастных к преступной схеме лиц. Я хочу особо подчеркнуть, что никаких новых дел, связанных с ЕЭСУ (кроме дела СБУ, возбужденного после письма Министра обороны России Сердюкова), не возбуждалось. Все это - дела старые, незаконно прекращенные тогдашним генпрокуроромСвятославом Пискуном.

- Почему незаконно?

- Потому что Пискун прекратил эти дела при отсутствии оснований.

- Но он был генеральным прокурором и имел соответствующие полномочия. У него могло сложиться такое внутреннее убеждение на основании фактов.

- Именно! Внутреннее убеждение должно быть основано на совокупности фактов, а не внезапно возникать в результате оранжевой революции. Вспомните интервью Пискуна о том, что он после революции встал с колен. А вы знаете, что следователь, который расследовал "дело Лазаренко - Тимошенко" уволился с работы? Я спросил у него тогда: "Почему вы увольняетесь?". Он мне ответил, что за это все происходящее кому-то когда-то придется отвечать, и он не хочет в этом участвовать. Так что, сейчас генпрокурор Виктор Пшонка просто дал возможность следствию окончить свою работу и разобраться: виновны подозреваемые или нет.

- Исходя из ваших слов об ответственности за ситуацию в прокуратуре в 2005 году, можно сделать вывод о том, что Пискун будет привлечен к ответственности?

- Сейчас у следствия задача - расследовать преступление, а не ломать голову над тем, как привлечь Пискуна к ответственности.

"СБУ расследует сговор Лазаренко и Тимошенко"

- Дело против Тимошенко по письму Сердюкова: какие к ней могут быть претензии, если по документам, в том числе по решениям российских судов, долг ЕЭСУ так и не был признан долгом Украины? Бюджет не пострадал.

- Начнем с начала. В 1995 году в письмах Лазаренко на имя Черномырдина уполномоченной на ведение торговли с Россией компанией названа United Energy Limited. При том, что этой компании тогда не существовало, она была зарегистрирована уже после подписания этих контрактов. Далее, премьер-министр Лазаренко дал государственные гарантии под контракты с несуществующей еще компанией, чем заведомо ввел в заблуждение российскую сторону. В чем вина Тимошенко? Она же была обязана выполнять контракты, она была директором ЕЭСУ. Деньги от Минобороны РФ она получила. Перевела их за границу, а материальные ценности русским не поставила. Это не секрет, что счетами пользовалась лично Тимошенко. Лично она с этих счетов переводила деньги на счета Лазаренко. И если где-то убавилось, следовательно, где-то прибавилось. Если убавилось у Минобороны России, то прибавиться должно было где?

- Но исходя из решений российских судов, прямого воровства денег не было. Деньги прокручивались через United Energy Limited, но возвращались на счета Газпрома в полном объеме.

- Министерство обороны перечислило этой компании около $1 млрд. Но взамен получила материальных ценностей меньше, чем на $400 млн.

- При этом все равно долг ЕЭСУ - это не долг Украины.

- Если вы помните заявления членов нашего Кабмина, намерений выплачивать эти деньги из госбюджета ни у кого нет. Я сомневаюсь, что премьер-министр Азаров возьмет на себя риск выплатить. Но давайте говорить о фактах. А факты таковы: Лазаренко выдал гарантии, но, это так, они не являются гарантиями, выданными Украиной. Потому что Кабмин за них не голосовал, и Лазаренко не уполномочивал их выдавать. То есть это обычная мошенническая схема. И сейчас следствие СБУ проверяет возможность сговора Тимошенко с Лазаренко с целью обмана российского Министерства обороны для завладения бюджетными деньгами.

- Но тогда, если это мошенническая схема, вся суть обвинения сводится к сговору Лазаренко и Тимошенко. Как его можно доказать?

- В этом и заключается искусство следственной работы. Следователи СБУ, скорее всего, работают по сбору доказательств этого сговора.

- Значит, если сговор не будет доказан, то и уголовное дело развалится, поскольку растраты государственных средств не было? Это коммерческие отношения.

- Не забывайте, что под коммерческими отношениями можно завуалировать любое экономическое преступление. Когда человек занимает у других людей деньги, не собираясь их отдавать, - это гражданско-правовые отношения или мошенничество? Или когда люди продают несуществующую квартиру, или по поддельным документам продают чужую. Мошеннических схем под прикрытием легальных действий достаточно много. И мошенничество тем и отличается от разбоя, что преступление не такое явное. Вполне возможно, здесь было то же самое.

- Вы прекрасно помните период 1995-1998 годов. Не кажется ли вам, что судить Тимошенко по делам ЕЭСУ кощунственно? Подобные бартерно-валютные схемы работали на обогащение высших должностных лиц государств. Этим занимался не только Лазаренко. И преступником он оказался только после того, как поссорился с Кучмой.

- Я не понял, а Лазаренко что, посадили в украинскую тюрьму? Нет, в американскую. Есть два приговора - американского и швейцарского судов. Его же осудили не за какие-то преступления, совершенные в Украине. А за преступления, совершенные на территории США. За отмывание денег - легализацию незаконно полученных доходов. Но вопрос: а где он эти деньги взял? Он же их получил не на торговле оружием или наркотиками. Он же не держит притоны с проститутками. Эти деньги выкачаны из экономики Украины. Если он их украл тут и там попытался отмыть, то в чем разница между Лазаренко и другим преступником, который делает то же самое? Никакой. А этично ли судить Лазаренко или не этично - такой вопрос в Америке не стоял. Наверняка, такие же преступления в Америке совершают и другие лица. Наверняка, кто-то там сидит за такие преступления.

- Почему в таком случае Генпрокуратура не занимается компанией Росукрэнерго. Ее руководитель Дмитрий Фирташ сам признавал, что в 1990-е участвовал в бартерных схемах, сама компания получала сверхприбыли от украино-российских газовых сделок.

- Подайте соответствующее заявление о совершении преступлений компанией Росукрэнерго, и будем расследовать.

Информация о том, что Тимошенко заплатила за убийство Щербаня, есть. Она подлежит тщательной проверке 

- В эфире канала Интер вы упомянули о том, что допрашивали Лазаренко. Можете сказать, дал ли он показания против Тимошенко?

- Конечно, не могу. Тайна следствия.

- Это был официальный допрос?

- Да. Его допрашивал американский прокурор в Калифорнии по ходатайству Госдепартамента. В допросе, который длился два дня, участвовал я и члены следственно-оперативной группы. Речь шла о преступлениях, совершенных Лазаренко и другими гражданами Украины.

- Когда это было?

- В прошлом году.

- Некоторые мои коллеги, пишут, что никакого допроса в США вы не проводили и ваши слова - ложь.

- Мне сложно комментировать ваших коллег. У некоторых из нет ни журналистского образования, ни элементарных понятий о журналистской этике. У нас есть протокол этого допроса, видеозапись. Я что, эту видеозапись подделал?

"ПричастностьТимошенко к убийству Щербаня проверяют"

- Вы постоянно говорите о возможной причастности Тимошенко к убийству Евгения Щербаня. В том числе о том, что в своих показаниях почти десятилетней давности об этом упомянул Петр Кириченко. Мне рассказали, что ваш следователь на днях полетел в США допрашивать Кириченко. Это правда?

- Неправда. Не может украинский следователь допросить на территории США гражданина другого государства. Его допрашивали, только когда расследовалось дело.

- При этом жена Кириченко Изабелла сейчас сидит в киевском СИЗО. И ее, по моим данным, используют для того, чтобы Кириченко дал показания против Тимошенко.

- А проверенных и неопровержимых данных о том, что вас используют для тех же целей, у вас случайно нет? Вопрос к вам: а как жена Кириченко попала в украинскую тюрьму?

- По одной из версий, ее подставил один из бывших народных депутатов от БЮТ, который пригласил ее в Украину, сказав, что может помочь с продажей имущества ее семьи.

- Петр Кириченко, как известно, находится в розыске с санкцией на арест по делу Лазаренко как его сообщник. В ходе расследования было арестовано имущество Кириченко и Лазаренко. Оно было арестовано постановлением следователя и не может быть отчуждено. Приехав в Украину, Изабелла Кириченко вместе с брокером предъявила постановление следователя прокуратуры о снятии ареста с имущества с целью продажи. Одну квартиру, стоимостью 500 тыс. евро, по поддельным документам продали. Но неувязочка состояла в том, что следователь прокуратуры это постановление не выносил. Подпись под постановлением не его. Гербовая печать Генпрокуратуры поддельная. Пытались продать таким же образом вторую квартиру. Были задержаны. Второе постановление точно так же следователем не подписывалось, не выносилось. Печать подделана. Естественно, участники этих сделок были арестованы. Вопрос: какую меру пресечения нужно было ей избрать? Подписку о невыезде с адреса в Беверли-Хиллз? Она гражданка США.

- Тем не менее, она может быть использована для давления на Кириченко.

- Да бросьте. Не надо фантазировать.

- Как Тимошенко может быть причастна к убийству Щербаня?

- Информация о том, что Тимошенко заплатила за его убийство, есть. Эта информация подлежит тщательной проверке.

- Вы ее проверяете?

- Для того, чтобы ее проверять, нужно допросить Петра Кириченко.

- А в чем проблема - американцы не дают? Лазаренко же допрашивали.

- Мы его допрашивали с его письменного согласия. По американским законам нельзя человека допросить о преступлениях, совершенных в Украине, без его согласия и согласия его защитника. Учитывая, что между Украиной и США нет договора об оказании правовой помощи, нам никто не обязан помогать.

- Почему Лазаренко согласился дать показания?

- Дело в том, что Лазаренко обвиняемый. Срок заключения у него истекает в ноябре 2012 года. Как только заключение в США закончится, у него есть два пути: попросить политическое убежище в США либо вернуться на родину. Здесь выписана санкция на его арест. Так что, в данной ситуации он должен сотрудничать со следствием и думать, как ему жить дальше. Кроме того, он ведь официально в розыске. При попытке выехать в любую другую страну он будет задержан Интерполом. И отправлен в Украину. А Кириченко находится под защитой. Он получил убежище. Я думаю, что он получил гражданство. У него совсем другое положение.

- У меня есть информация о том, что за последний месяц делегация Генпрокуратуры во главе с Пшонкой два раза встречалась в послом США Джоном Теффтом. На встречах Теффт якобы негативно высказывался по поводу применяемого прокуратурой избирательного принципа правосудия. Вы можете подтвердить эту информацию?

- Встречи были. Генпрокурор систематически встречается с послом США в Украине. О чем они говорят, я не знаю, так как на этих встречах ни разу не присутствовал.

"Генпрокуратура не давит на свидетелей"

- Скорее всего, вы видели сюжет телеканала ТВі о встрече начальника следственного отдела ГПУ со свидетелем по делу Луценко Валерием Мельником. ГПУ давит на свидетелей?

- Что значит давит?

- Что это было, если не давление? Кто санкционировал встречу следователя со свидетелем за полчаса до суда?

- А следователь не может встречаться со свидетелями?

- Может. Вопрос в том, как это процессуально оформлено.

- То есть если следователь перед судом со свидетелем встречается - это плохо, а если адвокат - нормально? У нас любой гражданин может встречаться с любым гражданином, как и любой чиновник - с любым чиновником. И что в этом незаконного? Какой закон нарушил следователь, когда высказался, что переживает за уголовное дело, и напомнил свидетелю о необходимости давать правдивые показания? А если бы адвокат встречался со свидетелем и просил его давать правдивые показания, это было бы хорошо? Здесь нет нарушений законодательства.

- Хорошо, Мельник в суде отказался от своих показаний. Теперь вы будете на него дело заводить?

- Это сейчас находится в компетенции суда. Если суд посчитает, что свидетель дал неправдивые показания, то может быть возбуждено уголовное дело.

Сергей ВЫСОЦКИЙ

ЛIГАБiзнесIнформ Информационное агентство www.liga.net

Резолюция Конгресса США по Тимошенко. Документ

13 октября конгрессмен от демократической партии, сопредседатель группы поддержки Украины в Конгрессе Марси Каптур зарегистрировала проект резолюции о ситуации с политическими репрессиями в Украине. По информации «Главкома», текст документа уже согласован с представителями Белого Дома и Государственного департамента США, и его принятие ожидается в ближайшее время.

Мы получили текст проекта резолюции. Предлагаем вашему вниманию его неофициальный перевод на украинский язык. Можем лишь констатировать, что после принятия Конгрессом такой резолюции, отношения Украины и США вернутся, как минимум, во времена «Кольчужного скандала». Янукович даже в коридорах ООН больше не сможет пожать руку Барака Обамы. Следующим шагом может стать оглашение списка персон нон грата чиновников украинской власти, по сценарию дела Магнитского.

http://glavcom.ua/articles/5199.html

Всеукраїнська АКЦІЯ "ВПЕРЕД":3.11.2011 року-всі на КИЇВ

Всеукраїнська АКЦІЯ "ВПЕРЕД": 3 листопада 2011 року – всі на КИЇВ на акцію до Верховної Ради на 9:30!

Хмельницька обласна громадська організація «Підприємці Поділля» ІНФОРМУЄ
Підприємець! Чи вистачить в тебе коштів на штрафи та хабарі для цих «класних хлопців», адже вони вже мають усі законні права Вас перевіряти «по повній програмі»!?

1. Органи державної податкової служби України;
2. Державна санітарно-епідеміологічна служба Міністерства охорони здоров'я України;
3. Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду;
4. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики;
5. Державний департамент пожежної безпеки Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;
6. Державна інспекція захисту рослин;
7. Українська державна квітково-декоративна насіннєва інспекція;
8. Державна служба з охорони прав на сорти рослин;
9. Головна державна племінна інспекція;
10. Українська державна насіннєва інспекція;
11. Служба державного геологічного контролю за веденням робіт з геологічного вивчення (видобутку корисних копалин тощо) надр;
12. Митні органи (крім контролю, що здійснюється на кордоні);
13. Українська державна помологічно-ампелографічна інспекція;
14. Фонд державного майна України;
15. Інспекція державного портового нагляду;
16. Державна інспекція навчальних закладів Міністерства освіти України;
17. Інспекція державного геодезичного нагляду Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України;
18. Державна інспекція з нагляду за ядерною безпекою;
19. Служби державної охорони природно-заповідного фонду України;
20. Державна лісова охорона;
21. Державний департамент страхового фонду документації
22. Державна технічна інспекція Державного департаменту страхового фонду документації;
23. Державна служба експортного контролю України;
24. Органи державної експертизи умов праці;
25. Державна інспекція зв'язку;
26. Державні воєнізовані аварійно-рятувальні служби (формування);
27. Книжкова палата України;
28. Національна рада України з питань телебачення І радіомовлення;
29. Медико-соціальні експертні комісії;
30. Державна інспекція з енергозбереження;
31. Державний комітет ветеринарної медицини України;
32 Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії Міністерства палива та енергетики;
33. Державна екологічна інспекція Міністерства охорони навколишнього природного середовища України;
34. Державна інспекція цивільного захисту та техногенної безпеки Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;
35. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України;
36. Державна служба з карантину рослин України Міністерства аграрної політики України;
37. Державна архітектурно-будівельна інспекція Міністерства регіонального розвитку та будівництва України; 
38. Головна державна інспекція на автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв'язку України;
39. Державна авіаційна адміністрація Міністерства транспорту та зв'язку України;
40. Державна інспекція з контролю за використанням і охороною земель Державного комітету із земельних ресурсів;
41. Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України;
42. Кримінально-виконавча інспекція;
43. Інспекція по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення;
44. Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України;
45. Українська державна ліеонасіннєва інспекція;
46. Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж;
47. Національна комісія з регулювання електроенергетики України;
48. Органи державного пробірного контролю;
49. Державний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю Міністерства праці та соціальної політики України;
50 Комітет з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України;
51. Національна комісія з питань регулювання зв'язку;
52. Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України;
53. Державна інспекція з контролю за цінами Міністерство економіки України;
54. Пенсійний фонд України;
55. Органи місцевого самоврядування.
56. Всі підрозділи МВС;
57. Прокуратура
«спрощенка» проголосована!!!

20 жовтня 2011 року депутати Верховної Ради проголосували «ЗА» Закон України №8521 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва) – в народі СПРОЩЕНКА –, який вступає в дію з 1січня 2012 року.

Що Вас очікує:

1) скасовується фіксований податок – всіх переводять на єдиний, який має 4 категорії:

1 категорія: валовий дохід до 150 000 грн. в рік (480 грн. в день), одне торгове місце без найманого працівника, ставка податку до 10 % від мінімальної заробітної плати;
2 категорія: валовий дохід до 1 000 000 грн. в рік, до 10 найманих працівників, ставка податку до 20 % від мінімальної заробітної плати;
3 категорія: валовий дохід до 3 000 000 грн. в рік, ставка податку для платників ПДВ 3 % від річного валового доходу, 5 % – для неплатників ПДВ;
4 категорія: для юридичних осіб.

2) При перевищенні валового доходу необхідно сплатити 15 % від різниці та автоматично перейти на вищу категорію чи загальну систему оподаткування.
3)Для всіх категорій обов’язковим є ведення книги обліку доходів.
4) Звітність: 1 категорія – 1 раз в рік; 2, 3, 4 категорії – щоквартально.

5) Для всіх категорій обов’язковим є підтвердження походження товару – наявність накладної.

6) Вводиться додаткова форма звітності – подача декларації на контрагентів.

7) Державні податкові органи отримали право скасовувати свідоцтва про сплату єдиного податку навіть при незначних порушеннях.

8) Мораторій на перевірки СКАСОВУЄТЬСЯ! Вони розпочнуться вже завтра!

9) Вводиться новий вид перевірки – фактична, яку в народі назвали «корупційно-рейдерська».

10) Якщо ви до 15 грудня 2011 року не подаєте заяву на перехід до нової «спрощенки» , то автоматично попадаєте на загальну систему.

11) Вводяться додаткові податки: екологічний («за повітря») та за сміття.

ДЛЯ ВАС, ХМЕЛЬНИЧАНИ,

щомісячна плата (з урахуванням ЄСВ – пенсійний внесок, утримання торгового місця (4м2) та єдиного податку, який нараховується відсотково до мінімальної зарплати (у 2012 році – 1400 грн.)) приблизно буде становити:

1 категорія: від 825 грн. до 950 грн.!
2 категорія: від 925 грн. до 1080 грн.!!
3 категорія: від 4950 грн. до 13300 грн.!!!

Цим законом уряд підготував АРМАГЕДОН для малого та середнього бізнесу!
Наш єдиний шанс зберегти свій бізнес – об’єднатися і вимагати накладання ВЕТО президентом України, як це ми робили минулого року на «податкових» майданах.
3 листопада 2011 року – всі на КИЇВ на акцію до Верховної Ради на 9:30!
Наш терпець увірвався!
Вони ухвалили закон про спрощенку для себе і проти нас!
Цим законом вони забирають і ті жалюгідні копійки, які нам поки що вдається заробляти!
Нас – сотні тисяч. За нами – мільйони робочих місць. Ми не здамося!
Час переговорів і умовлянь минув!
Нам не потрібен парламент, який воює проти нас.

ВИМАГАЄМО РОЗПУСКУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ!

Найманий працівник! Донеси цю інформацію своєму роботодавцю! Для більш детальної інформації, чекаємо Вас на зборах, які відбудуться біля адміністративної будови СУМСу 5 листопада 2011 року в суботу о 14 00 год 
Голова ХО ГО «Підприємці Поділля» Кулик Г.А.

Телефони для зв’язку:  097 93 55 177 067 26 48 597 067 89 83 528, 067 38 00 958

Що врятує владу від міжнародної ізоляції?

Винесення Печерським судом вироку екс-прем’єру Юлії Тимошенко не тільки не розкрило головної політичної інтриги останніх місяців, а й додало нових. Європа фактично вимагає в обмін на продовження переговорів про асоціацію звільнення Тимошенко з наданням їй можливості брати участь у парламентських виборах. Президент Віктор Янукович то робить натяки, що рішення в газовій справі не остаточне, то заявляє, що може обійтись без ЄС



 СБУ порушує проти лідера «Батьківщини» нову кримінальну справу. Опозиція стверджує, що домагатиметься звільнення Тимошенко «всіма можливими юридичними та політичними засобами», та поки що не демонструє спроможності вплинути на ситуацію. У результаті програти  в грі з долею Тимошенко може Україна: і західні, і вітчизняні політичні експерти пророкують міжнародну ізоляцію держави, якщо опозиціонерку до кінця року не випустять із можливістю брати участь у політиці – і принаймні продемонструють схожий намір щодо інших політичних ув’язнених.

Прорахунки опозиції

 Кримінальна справа проти Тимошенко остаточно засвідчила, що влада вестиме діалог із політичними опонентами лише в стилі: якщо ти не з нами, тебе знищать. Опозиціонери лише розводять руками. «Що опозиція могла вдіяти, хіба що штурмом брати Печерський суд. Судова система повністю контролюється владою. Ви ж бачили, Кірєєв аж упрів, коли читав вирок, бо тоді побачив цей текст вперше», – відреагував на запитання Тижня про помилки опозиції бютівець Віктор Швець.
 Коли судову машину було запущено, шансів на позитивний для опозиції результат практично не лишилося. Але самі опозиціонери визнають: у тому, що вони програли, є й частка їхньої власної вини. Коли регіонали тільки входили у смак керування країною, був шанс не дати владі дійти до крайнощів. Але внутрішні сварки за вплив в опозиційному середовищі полегшили владі процес скасування конституційних змін 2004 року, що зробило залежним від волі Адміністрації президента парламент. Потім влада без особливих перешкод провела судову реформу, яка дозволила встановити контроль ПР над правосуддям.
 Опозиція тривалий час дотримувалась ток-шоу-диванного стилю поведінки, замість прямого контакту з виборцями. У результаті значна частина виборців зневірилась в ефективності лідерів опозиційних сил. Замість того, щоб запропонувати їм політичну програму, найбільша опозиційна сила БЮТ застрягла в подоланні внутріпартійних конфліктів, які почали спалахувати з відтоком до ПР «депутатів-тушок».
Усі нечисельні контакти з виборцями бютівці звели до мітингів у Києві, фактично ігнорували роботу у регіонах. В результаті, почали втрачати довіру навіть частини ядерного електорату.
 Про зміну стилю поведінки опозиція серйозно замислилась лише тоді, коли представники колишнього уряду один за одним почали потрапляти за грати. Натяком на реабілітацію опозиційних сил стало створення Комітету опору диктатурі(КОД). Та часу на виправлення помилок не вистачило. КОД мав згуртувати навколо себе протестно налаштованих українців і змусити владу повернутись у правове поле та припинити ігнорування демократичних принципів. Але до координації дій опозиційних політичних сил справа не дійшла. «БЮТ придумував свій перелік заходів, а Яценюк свій. А Кириленко, Гриценко та інші просто відчували розгубленість із цього приводу. На КОД жодного рішення не приймали, усе перенесли на партійний рівень», - розповів Тижню народний депутат, причетний до діяльності КОД.
 Продовжуються внутрішньопартійні суперечки і у «Батьківщині». У БЮТ давно ходили чутки про напружені стосунки Олександра Турчинова та Сергія Соболєва. А після арешту Тимошенко, подейкують, погіршились стосунки Турчинова і з Наталею Королевською: обидва політики бачать себе на чолі списку політсили на виборах у випадку, якщо її лідер залишатиметься до цього часу за гратами. Тим не менше, у БЮТ схоже усвідомили старі помилки, і всі внутрішні розбіжності намагаються тримати в секреті та уникають публічних звинувачень колег. На всі питання про напруження всередині політсили білосердечні відповідають так: навіть якщо певні розбіжності і були, загроза встановлення жорсткого авторитаризму консолідувала партію. При цьому бютівці стали більш відкритими до компромісів і в рамках КОД. Але проблем в організації після арешту Тимошенко не поменшало.
 За словами співрозмовника Тижня, ефективній роботі КОД перешкоджають амбіції лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка. «Іде боротьба за електорат Тимошенко, БЮТ хоче його втримати, Яценюк хоче його відкусити, тому показує, що він є лідером опозиції», - зазначив він. Так, наприклад,  за словами джерела у КОД, «Фронт змін» є єдиною політсилою, яка виступає проти єдиного партійного списку опозиції на парламентських виборах 2012-го. Хай там як, та внутрішні суперечності членів КОД завадили опозиції довести до кінця справу консолідації протестно налаштованих суспільних груп.

На шальках терезів

 За умов тотального контролю регіоналами всіх державних інститутів, для опозиції єдиним способом ведення діалогу з владою залишаються вуличні акції протесту. Але поки вона не пред’явить виборцям структури, здатної об’єднати чи бодай ефективно координувати зусилля всіх партій, які називають себе противниками режиму регіоналів, масової підтримки суспільства в протистоянні з владою вона не отримає. А в ситуації із справою Тимошенко білосердечним та їхнім соратникам доводиться розраховувати лише на жорстку позицію Заходу.
 Та влада реагувати на ультиматуми Європи не поспішає. Натомість намагається отримати угоду про асоціацію без звільнення Тимошенко, шантажуючи Захід перспективами зближення з Росією.
 Сподівання опозиції на поправки до Кримінального кодексу, які б дозволили Тимошенко вийти на волю, не справдились. Президент заявляв, що вирок не остаточний, а система кримінальною юстиції має бути приведена у відповідність до європейських стандартів. Та вже наступного дня парламентська більшість відмовилась підтримати пропозицію бютівця Віктора Швеця щодо прискорення розгляду питання про декриміналізацію. А високопосадовці почали чергове загравання з північним сусідом. Адвокат Тимошенко Сергій Власенко заявив, що, за його інформацією, на Банковій провели «профілактичні бесіди» з суддями апеляційного суду, який розглядатиме скаргу лідера БЮТ на вирок Кіреєва.
 «В оточенні президента триває боротьба «голубів» і «яструбів». І «яструби» роблять останні спроби переконати президента в правоті своєї позиції, що Тимошенко має залишитися за гратами незважаючи на реакцію Європи», - пояснює мотиви поведінки влади директор агентства  Berta Communications Тарас Березовець. І судячи з того, що одразу після оголошення вироку Тимошенко, СБУ витягла з небуття справу корпорації «Єдині енергосистеми України», «ястубами» в оточенні Януковича є так звана група Дмитра Фірташа, з якою пов’язують очільника СБУ.

 Вагання регіоналів зрозумілі. Декриміналізація  статті 365 відкриє Тимошенко, якій влада власноруч протягом судового процесу наростила рейтинг (за даними Центру Разумкова вона лідирує у списку потенційних кандидатів на крісло п’ятого президента), шлях до участі в парламентських виборах. «Закон не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом’якшує чи скасовує кримінальну відповідальність. Отже, у випадку декриміналізації провадження в справі доведеться закривати. Якщо до особи не застосовано покарання за кримінальний злочин, вона не буде судимою. Якщо вона не буде судимою, вона зможе брати участь у виборах», - пояснює ситуацію адвокат Любомир Дроздовський.
 А після виборів тиснути на Тимошенко буде складніше. Вона отримає депутатський імунітет, а з ним і парламентську трибуну, яку одразу ж почне використовувати для ведення президентської передвиборчої кампанії. Тимошенко матиме свободу пересування, яка полегшить справу лобіювання інтересів білосердечних на Заході, та дасть можливість безпосередньо зустрічатись із виборцями, що працюватиме на зростання її рейтингу.
 З іншого боку, якщо євроінтеграційний поступ України буде зірвано, не солодко українській владі буде і всередині країни. Рейтинги регіоналів прямують до критичної межі, протестні настрої в суспільстві продовжують зростати. Невиконання однієї з головних передвиборних обіцянок Януковича про євроінтеграцію України може невдовзі призвести до остаточної втрати легітимності влади. При цьому регіонали втратять можливість виправдовувати непопулярні реформи намаганням привести ті чи інші сфери суспільного життя у відповідність до європейських стандартів.
 У БЮТ нові-старі справи ЄЕСУ, реанімовані СБУ і Генпрокуратурою, сприйняли однозначно як сигнал, що Тимошенко залишатиметься за гратами за будь-яких обставин. «Ідеться про те, що Юлію Володимирівну випустять, але незадовго перед тим суд на прохання СБУ винесе постанову про її затримання в цій новій справі, і її, можливо, заарештують просто при виході з СІЗО», - припускає Сергій Власенко.
 Щоправда, в який спосіб влада доводитиме ці справи до кінця, не розуміють ані в оточенні Тимошенко, ані в середовищі експертів-правників. Опитані Тижнем адвокати в один голос стверджують, що в них давно вичерпалися всі можливі терміни давності. Якби, зокрема, СБУ продовжувало розслідування справ, повязних з діяльністю ЄЕСУ, порушених проти Тимошенко 2001 року, можна було б говорити про притягнення її до кримінальної відповідальності. Та справи 2001 року були закриті за рішенням Верховного Суду.
 Сумнівною виглядає й історія з листом від Міноборони Росії з вимогою повернути старі борги корпорації. «Є міжнародні документи, які говорять, що якщо протягом чотирьох років одна держава не пред’явила претензії іншій, терміни давності вичерпані», - пояснює нардеп від БЮТ Віктор Швець.
 «У справі ЄЕСУ багато незрозумілого, це головний скелет у справі Тимошенко. За іншими справами, як от з кіотським протоколом чи машинами швидкої, немає такого політичного матеріалу, щоб вплинути на громадську думку і знайти такі звинувачення Тимошенко, яким повірять і в Україні, і за кордоном», - припускає політолог Володимир Фесенко.

Гра з вогнем

 Поки президент зважуватиме всі «за» і «проти» й вирішуватиме, що робити з Тимошенко та угодою з ЄС, євроспільноті, яка поки що продовжує натякати Україні на перегляд стилю поведінки, може набриднути витрачати енергію на перевиховання Януковича. Український президент вже отримав останнє західне попередження: візит глави держави до Брюсселю, протягом якого мали обговорити ЗВТ з Євросоюзом перенесли «на більш зручний момент у двосторонніх відносинах».
 З 2012 року головувати в ЄС буде Данія, у якої вже сформувалась точка зору на справи проти Тимошенко та членів її уряду. Данський гельсінський комітет із прав людини здійснив моніторинг цих кримінальних справ і прийшов до висновку, що всі вони є політично вмотивованими, а судова система повністю контролюється виконавчою владою. «Якщо українській стороні і вдасться домогтись підписання угоди про асоціацію, можуть виникнути проблеми при її ратифікації»,  - прогнозує Фесенко.
 Реінкарнація справ ЄЕСУ також може виявитися слабким аргументом для Заходу, що Тимошенко не в’язень сумління, а затятий корупціонер. Причетність Тимошенко до фінансових махінацій Лазаренка ще на початку 2000-х детально вивчав федеральний окружний суд Сан-Франциско і не знайшов у діях Юлії Володимирівни складу злочину. А судова система США викликає більшу довіру міжнародної спільноти, ніж українська.
 Якщо газова справа дійде до Європейського суду, на міжнародному іміджі Януковича з’явиться ще одна брудна пляма.  І приховати її від очей Європи йому не вдасться. «Я думаю, ця справа однозначно має перспективи в Європейському суді, через численні процесуальні порушення при розгляді справи. Це питання недотримання принципу змагальності сторін, незабезпечення права на захист, питання надання переваги свідкам обвинувачення», - прогнозує Дроздовський.
Укладання угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД і серія заяв топ-посадовців, що Україна готова йти до контрольованого РФ Митного союзу, справляли враження, що «яструби» перемогли. Але заяви Миколи Азарова та кількох нардепів від ПР, що ЄС все одно залишається пріоритетом, продемонстрували: влада хоче продовжити гру «і вашим, і нашим», домагаючись бажаного від і Росії, і ЄС, погрожуючи кожній з цих сторін надмірним зближенням з іншою.
 Однак часу для прийняття рішення, яке збереже шанси України на продовження діалогу з Європою, фактично немає. Для Європи справа Тимошенко перетворилася на символ нехтування демократичними цінностями. За таких умов опозиція отримує останній шанс припинити внутрішні війни і не лише допомогти одному із своїх провідників, а й гарантувати вільне функціонування інституту опозиції в державі. Консолідація опозиційних сил може виявитись визначальним фактором при утриманні президента від кроку, який на довгі роки перекреслить європейський вектор України і кине країну в довготривалий період застою.

 Аліна Пастухова

Тимошенко обвиняют в попытке захвата СИЗО

В конце минувшей недели первый заместитель Генерального прокурора Ренат Кузьмин рассказал о ранее неизвестных уголовных делах, возбужденных в отношении экс-премьер-министра, лидера партии "Батькивщина" Юлии Тимошенко. В их числе - дело о попытке захвата СИЗО в 2003 году. В Генпрокуратуре планируют также проверить причастность Тимошенко к убийству народного депутата Евгения Щербаня в 1996 году.

В пятницу вечером в телепрограмме "Большая политика" в эфире телеканала "Интер" первый заместитель генерального прокурора Ренат Кузьмин рассказал о расследовании новых уголовных дел в отношении Юлии Тимошенко. "История Тимошенко - это многолетняя история, связанная с различными преступлениями, в том числе, возможно, и с заказными убийствами",- заявил Ренат Кузьмин.

Кузьмин перечислил пять эпизодов, по которым дела в отношении Тимошенко уже расследуются, и упомянул еще несколько, по которым предстоит принять решение о возбуждении. "Одно дело расследует СБУ, второе - налоговая милиция", - сообщил первый заместитель Генпрокурора. В СБУ, по его словам, предметом изучения является долг корпорации "Единые энергетические системы Украины" (ЕЭСУ), которой руководила Тимошенко, перед министерством обороны России, а налоговики расследуют дело "по факту уклонения от уплаты налогов как директором ЕЭСУ Тимошенко, так и гражданкой Тимошенко".

В ведении Генпрокуратуры (ГПУ), по словам Рената Кузьмина, находятся еще три дела в отношении экс-премьера. Одно из них тоже касается уклонения от уплаты налогов. "Кроме того, есть уголовное дело по факту покушения на дачу взятки членам Верховного Суда и дело по факту нападения на Черниговский следственный изолятор", - добавил первый заместитель Генпрокурора.

Руководитель пресс-службы ГПУ Юрий Бойченко вчера не смог уточнить подробности последнего упомянутого дела. Единственный эпизод в деятельности Юлии Тимошенко и ее политической силы, связанный с черниговским СИЗО, имел место в 2003 году. В этот изолятор был доставлен свекор экс-премьера - Геннадий Тимошенко, задержанный в числе других бывших сотрудников ЕЭСУ по обвинению в "незаконном завладении 2,251 млрд долларов, полученных от реализации российского природного газа". 13 мая 2003 года Апелляционный суд Киева оправдал представителей ЕЭСУ, однако в ГПУ предъявили им новое обвинение - в сокрытии валютной выручки - и на основании этого отказались выпускать их из СИЗО.

14 мая того же года в Чернигове побывала группа народных депутатов во главе со Степаном Хмарой (фракция БЮТ). В тот день Хмара перелез через ограждение СИЗО и вступил в конфликт с его сотрудниками. "Да, я действительно попал на территорию СИЗО и сорвал погоны с одного негодяя, не буду этого отрицать, - сказал Степан Хмара. - Но о каком захвате они теперь говорят? Мы что, двери или окна выбивали? Как вообще пара безоружных депутатов может захватить здание с вооруженной охраной?"

Примечательно, что 27 октября Хмару видели у входа в Генпрокуратуру, отмечает изадение. Однако бывший депутат заверил, что в последнее время не давал показаний по эпизоду в Чернигове. "Иногда я действительно хожу в Генеральную прокуратуру, но не по этому делу",- заявил он.

Юлия Тимошенко в событиях в черниговском СИЗО не участвовала. У нее есть алиби - 14 мая 2003 года лидер БЮТ с ближайшими соратниками пыталась попасть в Лукьяновское СИЗО, где находились ее муж Александр Тимошенко и главный бухгалтер ЕЭСУ Антонина Болюра. Повторную попытку проникнуть в помещение киевского СИЗО Юлия Тимошенко и ее соратники предприняли в июне 2003 года, после чего ГПУ возбудила в отношении лидера БЮТ дело по ст. 341, ч. 1 ст. 343 и ч. 2 ст. 345 Уголовного кодекса ("захват государственных и общественных зданий", "вмешательство в деятельность сотрудника правоохранительного органа", "насилие в отношении сотрудника правоохранительного органа"). Не исключено, что Ренат Кузьмин имел в виду именно эти эпизоды, а не события в Чернигове.

В Генпрокуратуре изучают вопрос причастности Юлии Тимошенко и к другим правонарушениям. "У нас есть протокол допроса свидетеля в Америке, который прямо заявил, что убийство (народного депутата Евгения – ред.) Щербаня было оплачено со счетов Лазаренко и Тимошенко. У нас есть эти документы, и мы хотим их проверить", - сказал Кузьмин, уточнив, что информация получена в ходе расследования в США дела экс-премьера Павла Лазаренко. Евгений Щербань был расстрелян в аэропорту Донецка в 1996 году; исполнителями убийства признаны участники банды Евгения Кушнира. Несколько членов банды осуждены, в приговоре заказчиком убийства назван помощник Павла Лазаренко Петр Кириченко (проживает в США). Сам Евгений Кушнир погиб в 1998 году.

Народный депутат Геннадий Москаль уверен в том, что усилия ГПУ тщетны. "Какой смысл требовать информацию из США, понимая, что наша прокуратура от них ничего не получит? У нас с США очень сложные и неровные отношения, особенно сейчас", - напомнил депутат. Кузьмин подтвердил, что США неохотно сотрудничают с Украиной: "На протяжении года мы согласовываем дату повторного допроса Лазаренко. Но, к сожалению, она так и не названа". Между тем Москаль уверен, что эти сложности не остановят прокуратуру перед предъявлением новых обвинений в адрес лидера "Батькивщины". "По моим данным, через месяц мы услышим еще одно обвинение - ГПУ начнет проверку причастности Тимошенко к покушению на Лазаренко. Речь идет о взрыве на трассе Киев-Борисполь в 1996 году",- заявил он.

Звернення - афганець з НКН

Коли ти проливав свою кров в Афганістані, вони крали шапки, грабували і гвалтували наших сестер

Брат! Коли ти проливав свою кров в Афганістані, вони крали шапки, грабували і гвалтував наших сестер, коли ми не бачачи світла денного по півроку в залізних гробах виконували бойові патрулювання біля берегів «загниваючого капіталізму», вони разом з парт апаратниками знищили велику країну. Сьогодні захопивши владу в країні, вони хочуть нас перетворити на своїх наймитів, милостиво надаючи нам роботу на вкрадених у нас же заводах і фабриках. Вони хочуть наших дітей та онуків героїв перетворити на бидло. Як ми, вважають себе розумними людьми, дозволили бездарності і нікчемності поневолити себе? 
Як можемо ми дозволяти знущатися над немічними батьками нашими, тягнучих жебрацьке існування? Як ми допустили, щоб батьки і діди наші відвоювали нашу свободу, які перемогли у страшній війні, заново відбудували країну нашу, живуть гірше, ніж переможені? 
Хто ми такі? 
Може після страшних воєн і голодомором знищений генофонд нашого народу. Тоді чому не визнаємо геноцид. Адже найсміливіші піднімалися в атаку і перші гинули. Першими гинули ті, для кого Батьківщина не порожній звук. 
Або може ми нащадки тих, хто боягузливо ховався по щілинах, за всяку ціну зберігаючи своє нікчемне життя? А для чого вона потрібна нам? Пожерти, поспати, посовокупляться? 
Так хто ж ми? 
Всім серцем відчуваю - повинні відповісти собі на ці питання НЕГАЙНО. 
Згадати все і без прикрас, як на сповіді. Як перед Богом. Як перед предками своїми. 
Вони чекають від нас боротьби за Справедливість. Чекають саме від нас. Від живих.
3.11.2011 Перший крок до Перемоги!
Ніхто крім нас!

Алярм! Свободі слова в Інтернеті винесено смертний вирок!

Майже ухвалено закон, що може легально заблокувати в Україні будь який український чи зарубіжний сайт

Фейсбук, ютьюб, твітер, вконтакте, гугль і будь який веб-сайт – доступ до них в Україні можна закрити за бажанням державного органу. Думаєте – перебільшення? Аж ні краплі!

18 жовтня Верховної Радою України в першому читанні проголосований Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”(№7132).  авторства низки народних депутатів з різних фракцій як більшості, так і опозиції.

Неуважний читач може порадіти повній забороні порнографії, суттєвому обмеженню еротики, жорстокості, мови ненависті, але… закон написаний таким чином, що під еротикою, мовою ненависті чи лайливими словами можна розуміти взагалі то все, що завгодно, особливо в Інтернеті.

Національна комісія України з питань захисту суспільної моралі (ст.11): «З метою попередження виробництва та обігу продукції, що завдає шкоди суспільній моралі може зобов’язати інтернет-провайдерів:

без рішення суду – авт.) вживати невідкладних (протягом доби) заходів щодо обмеження вільного доступу до електронних інформаційних ресурсів (їх частин), визначених Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичними;

за наявності рішення суду на протязі доби забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі, у тому числі дитячої порнографії, з національного сегменту мережі Інтернет, а за умов його розміщення поза межами України – надійне блокування доступу до нього з національного сегменту мережі Інтернет;»

Тобто цей орган (Нацкомісія) стає регулятором інтернету, може обмежувати доступ до сайтів в Україні, вилучати їх зміст і блокувати в Україні зарубіжні веб-сайти.

Що ж завдає шкоду суспільній моралі? Крім еротики і фільмів з кровопролиттям ст.10 законопроекту забороняє також

“вживання нецензурних лайливих і брутальних слів у продукції друкованих засобів масової інформації, у телевізійних та радіопрограмах (передачах), що розповсюджуються протягом ефірного часу у добовому відрізку з 6:00 до 23:00, окрім каналів з обмеженим доступом, у рекламі, мобільному контенті, у комп’ютерних іграх та інших іграх для дітей, у видавничій продукції, розрахованій на дітей, а також у дитячій відео- та аудіопродукції, фільмах, що не мають обмеження глядацької аудиторії, або розраховані на глядацьку аудиторію до 16 років”.

Здавалося б це не про Інтернет? Однак ст.11. каже «Забороняється розміщення та поширення в телекомунікаційних мережах продукції, визначеної статтею 10 цього Закону.»

Тобто в Інтернеті повністю забороняється вживання «нецензурних лайливих і брутальних слів». Звісно список таких слів не прикладається. В той же час в законі визначається «продукція еротичного характеру – продукція, що містить зображення (опис) людського тіла або сексуальних дій, які є продовженням, підтвердженням глибини емоційних переживань людини, і мають за мету розкриття проявів її чуттєвості та досягнення естетичного ефекту».

В результаті, комусь (наприклад, щойно зареєстрованому дописувачу, можливо – фаховому провокатору) достатньо написати на форумі, в коментарях, в соцмережі

  1. матюк
  2. на еротичну тему

щоб зміст “електронного інформаційного ресурсу” був визначеним Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичним, і провайдер був зобов’язаний блокувати доступ до цього сайту. Те саме стосується поширення відповідних зображень соцмережами та форумами.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за  “розповсюдження продукції сексуального та еротичного характеру, продукції, що містить нецензурні лайливі і брутальні слова, елементи еротики”. Таким чином, якщо державний “контролер” побачить на певному сайті слово, котре видасться йому “брутальним”, або якийсь “елемент еротики”, може бути підданим штрафу не лише відповідний автор чи дописувач(котрий, повторимося, може бути платним провокатором), але і власник ресурсу чи то редакція. “З конфіскацією продукції” – тобто зі знищенням контенту.

Причому, якщо сайт знаходиться за кордоном, то судом його можна визнати еротичним (в вас є сумніви у поставі українських судів до позовів суб’єктів владних повноважень до простих смертних?) і ВСІ українські провайдери будуть зобов’язані «надійно блокувати його».

А хто вирішує, що є еротика, що є лайка, а що ні? Нацкомісія. А її діяльність моніторить хто? Правильно: «Порядок проведення моніторингу у сфері захисту суспільної моралівизначається Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі.» Це суперечить ст.19 Конституції України, за якою органи державної влади можуть діяти лише відповідно до Конституції і законів, і не мають, відповідно, права самим собі встановлювати повноваження.

Тобто цей закон, крім того що прямо суперечить ст.10  “Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, де сказано: «Кожен  має  право на свободу вираження поглядів.  Це право включає  свободу  дотримуватися  своїх  поглядів,   одержувати   і передавати  інформацію  та  ідеї  без  втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.»  ще й є по суті антиконституційним.

І управи на Нацкомісію нема ніякої. Бо як ви бачили вище, Нацкомісія може зобов’язувати провайдерів блокувати сайти взагалі без рішення суду.

Причому ні в цьому законі, ні взагалі в українському законодавстві НЕМАЄ визначення  нецензурних лайливих і брутальних слів, ані так як фраза, ані послівно.

В вас є сумніви, що це БУДЕ використано для зачистки Інтернету? У нас – нема. В сусідів є приклади, в Білорусі так блокували ВКонтатке, в Казахстані ЖЖ і опозиційні сайти, а в Росії одного блогера засудили до … знищення комп’ютера.

В червні ООН підготувала доповідь, в якій доступ до Інтернету вказаний, як один із дуже важливих інструментів забезпечення прав людини, вже доволі давно ООН каже про те, що доступ до Інтернету має бути невід`ємним правом людини. В 5 країнах доступ до Інтернету вже проголошено правом людини – в Фінляндії, Естонії, Франції, Іспанії та Греції.

А українські нардепи хочуть в кампанію до Білорусі та Казахстану, і замість сприяння реалізації засадничого права людини – права на свободу вираження поглядів і переконань – хочуть ввести регулятора Інтернету і можливості тотального контролю Інтернету та репресивних дій щодо неугодних.

Що ж з цим можна зробити“?

Ми напишемо про це у міжнародні правозахисні організації та всім депутатам Європарламенту.

Ми запропонуємо народним депутатам України відмовитись від прийняття цього законопроекту і скасувати чинний закон “Про захист суспільної моралі”,а статті про порнографію та мову ворожнечі зробити частиною ККУ.

Ми вимагатимемо виконання Кабінетом Міністрів України пункту 7 ст.7 Указу Президента України  № 1085/2010 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади”, яким Кабінет Міністрів України було зобов’язано вирішити в установленому порядку питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Що можете зробити ви, наші читачі

1. Поширити цю статтю Інтернетом – люди мають знати, яка загроза над ними нависла.

2. Підписатися під цією статтею і ваш голос ми долучимо до зверненням (до Кабінету Міністрів, і народних депутатів)

3. Запропонувати ваш варіант дій?

Наталка Зубар

 http://maidan.org.ua/2011/10/alyarm-svobodi-slova-v-interneti-vyneseno-smertnyj-vyrok/