хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Що врятує владу від міжнародної ізоляції?

Винесення Печерським судом вироку екс-прем’єру Юлії Тимошенко не тільки не розкрило головної політичної інтриги останніх місяців, а й додало нових. Європа фактично вимагає в обмін на продовження переговорів про асоціацію звільнення Тимошенко з наданням їй можливості брати участь у парламентських виборах. Президент Віктор Янукович то робить натяки, що рішення в газовій справі не остаточне, то заявляє, що може обійтись без ЄС



 СБУ порушує проти лідера «Батьківщини» нову кримінальну справу. Опозиція стверджує, що домагатиметься звільнення Тимошенко «всіма можливими юридичними та політичними засобами», та поки що не демонструє спроможності вплинути на ситуацію. У результаті програти  в грі з долею Тимошенко може Україна: і західні, і вітчизняні політичні експерти пророкують міжнародну ізоляцію держави, якщо опозиціонерку до кінця року не випустять із можливістю брати участь у політиці – і принаймні продемонструють схожий намір щодо інших політичних ув’язнених.

Прорахунки опозиції

 Кримінальна справа проти Тимошенко остаточно засвідчила, що влада вестиме діалог із політичними опонентами лише в стилі: якщо ти не з нами, тебе знищать. Опозиціонери лише розводять руками. «Що опозиція могла вдіяти, хіба що штурмом брати Печерський суд. Судова система повністю контролюється владою. Ви ж бачили, Кірєєв аж упрів, коли читав вирок, бо тоді побачив цей текст вперше», – відреагував на запитання Тижня про помилки опозиції бютівець Віктор Швець.
 Коли судову машину було запущено, шансів на позитивний для опозиції результат практично не лишилося. Але самі опозиціонери визнають: у тому, що вони програли, є й частка їхньої власної вини. Коли регіонали тільки входили у смак керування країною, був шанс не дати владі дійти до крайнощів. Але внутрішні сварки за вплив в опозиційному середовищі полегшили владі процес скасування конституційних змін 2004 року, що зробило залежним від волі Адміністрації президента парламент. Потім влада без особливих перешкод провела судову реформу, яка дозволила встановити контроль ПР над правосуддям.
 Опозиція тривалий час дотримувалась ток-шоу-диванного стилю поведінки, замість прямого контакту з виборцями. У результаті значна частина виборців зневірилась в ефективності лідерів опозиційних сил. Замість того, щоб запропонувати їм політичну програму, найбільша опозиційна сила БЮТ застрягла в подоланні внутріпартійних конфліктів, які почали спалахувати з відтоком до ПР «депутатів-тушок».
Усі нечисельні контакти з виборцями бютівці звели до мітингів у Києві, фактично ігнорували роботу у регіонах. В результаті, почали втрачати довіру навіть частини ядерного електорату.
 Про зміну стилю поведінки опозиція серйозно замислилась лише тоді, коли представники колишнього уряду один за одним почали потрапляти за грати. Натяком на реабілітацію опозиційних сил стало створення Комітету опору диктатурі(КОД). Та часу на виправлення помилок не вистачило. КОД мав згуртувати навколо себе протестно налаштованих українців і змусити владу повернутись у правове поле та припинити ігнорування демократичних принципів. Але до координації дій опозиційних політичних сил справа не дійшла. «БЮТ придумував свій перелік заходів, а Яценюк свій. А Кириленко, Гриценко та інші просто відчували розгубленість із цього приводу. На КОД жодного рішення не приймали, усе перенесли на партійний рівень», - розповів Тижню народний депутат, причетний до діяльності КОД.
 Продовжуються внутрішньопартійні суперечки і у «Батьківщині». У БЮТ давно ходили чутки про напружені стосунки Олександра Турчинова та Сергія Соболєва. А після арешту Тимошенко, подейкують, погіршились стосунки Турчинова і з Наталею Королевською: обидва політики бачать себе на чолі списку політсили на виборах у випадку, якщо її лідер залишатиметься до цього часу за гратами. Тим не менше, у БЮТ схоже усвідомили старі помилки, і всі внутрішні розбіжності намагаються тримати в секреті та уникають публічних звинувачень колег. На всі питання про напруження всередині політсили білосердечні відповідають так: навіть якщо певні розбіжності і були, загроза встановлення жорсткого авторитаризму консолідувала партію. При цьому бютівці стали більш відкритими до компромісів і в рамках КОД. Але проблем в організації після арешту Тимошенко не поменшало.
 За словами співрозмовника Тижня, ефективній роботі КОД перешкоджають амбіції лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка. «Іде боротьба за електорат Тимошенко, БЮТ хоче його втримати, Яценюк хоче його відкусити, тому показує, що він є лідером опозиції», - зазначив він. Так, наприклад,  за словами джерела у КОД, «Фронт змін» є єдиною політсилою, яка виступає проти єдиного партійного списку опозиції на парламентських виборах 2012-го. Хай там як, та внутрішні суперечності членів КОД завадили опозиції довести до кінця справу консолідації протестно налаштованих суспільних груп.

На шальках терезів

 За умов тотального контролю регіоналами всіх державних інститутів, для опозиції єдиним способом ведення діалогу з владою залишаються вуличні акції протесту. Але поки вона не пред’явить виборцям структури, здатної об’єднати чи бодай ефективно координувати зусилля всіх партій, які називають себе противниками режиму регіоналів, масової підтримки суспільства в протистоянні з владою вона не отримає. А в ситуації із справою Тимошенко білосердечним та їхнім соратникам доводиться розраховувати лише на жорстку позицію Заходу.
 Та влада реагувати на ультиматуми Європи не поспішає. Натомість намагається отримати угоду про асоціацію без звільнення Тимошенко, шантажуючи Захід перспективами зближення з Росією.
 Сподівання опозиції на поправки до Кримінального кодексу, які б дозволили Тимошенко вийти на волю, не справдились. Президент заявляв, що вирок не остаточний, а система кримінальною юстиції має бути приведена у відповідність до європейських стандартів. Та вже наступного дня парламентська більшість відмовилась підтримати пропозицію бютівця Віктора Швеця щодо прискорення розгляду питання про декриміналізацію. А високопосадовці почали чергове загравання з північним сусідом. Адвокат Тимошенко Сергій Власенко заявив, що, за його інформацією, на Банковій провели «профілактичні бесіди» з суддями апеляційного суду, який розглядатиме скаргу лідера БЮТ на вирок Кіреєва.
 «В оточенні президента триває боротьба «голубів» і «яструбів». І «яструби» роблять останні спроби переконати президента в правоті своєї позиції, що Тимошенко має залишитися за гратами незважаючи на реакцію Європи», - пояснює мотиви поведінки влади директор агентства  Berta Communications Тарас Березовець. І судячи з того, що одразу після оголошення вироку Тимошенко, СБУ витягла з небуття справу корпорації «Єдині енергосистеми України», «ястубами» в оточенні Януковича є так звана група Дмитра Фірташа, з якою пов’язують очільника СБУ.

 Вагання регіоналів зрозумілі. Декриміналізація  статті 365 відкриє Тимошенко, якій влада власноруч протягом судового процесу наростила рейтинг (за даними Центру Разумкова вона лідирує у списку потенційних кандидатів на крісло п’ятого президента), шлях до участі в парламентських виборах. «Закон не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом’якшує чи скасовує кримінальну відповідальність. Отже, у випадку декриміналізації провадження в справі доведеться закривати. Якщо до особи не застосовано покарання за кримінальний злочин, вона не буде судимою. Якщо вона не буде судимою, вона зможе брати участь у виборах», - пояснює ситуацію адвокат Любомир Дроздовський.
 А після виборів тиснути на Тимошенко буде складніше. Вона отримає депутатський імунітет, а з ним і парламентську трибуну, яку одразу ж почне використовувати для ведення президентської передвиборчої кампанії. Тимошенко матиме свободу пересування, яка полегшить справу лобіювання інтересів білосердечних на Заході, та дасть можливість безпосередньо зустрічатись із виборцями, що працюватиме на зростання її рейтингу.
 З іншого боку, якщо євроінтеграційний поступ України буде зірвано, не солодко українській владі буде і всередині країни. Рейтинги регіоналів прямують до критичної межі, протестні настрої в суспільстві продовжують зростати. Невиконання однієї з головних передвиборних обіцянок Януковича про євроінтеграцію України може невдовзі призвести до остаточної втрати легітимності влади. При цьому регіонали втратять можливість виправдовувати непопулярні реформи намаганням привести ті чи інші сфери суспільного життя у відповідність до європейських стандартів.
 У БЮТ нові-старі справи ЄЕСУ, реанімовані СБУ і Генпрокуратурою, сприйняли однозначно як сигнал, що Тимошенко залишатиметься за гратами за будь-яких обставин. «Ідеться про те, що Юлію Володимирівну випустять, але незадовго перед тим суд на прохання СБУ винесе постанову про її затримання в цій новій справі, і її, можливо, заарештують просто при виході з СІЗО», - припускає Сергій Власенко.
 Щоправда, в який спосіб влада доводитиме ці справи до кінця, не розуміють ані в оточенні Тимошенко, ані в середовищі експертів-правників. Опитані Тижнем адвокати в один голос стверджують, що в них давно вичерпалися всі можливі терміни давності. Якби, зокрема, СБУ продовжувало розслідування справ, повязних з діяльністю ЄЕСУ, порушених проти Тимошенко 2001 року, можна було б говорити про притягнення її до кримінальної відповідальності. Та справи 2001 року були закриті за рішенням Верховного Суду.
 Сумнівною виглядає й історія з листом від Міноборони Росії з вимогою повернути старі борги корпорації. «Є міжнародні документи, які говорять, що якщо протягом чотирьох років одна держава не пред’явила претензії іншій, терміни давності вичерпані», - пояснює нардеп від БЮТ Віктор Швець.
 «У справі ЄЕСУ багато незрозумілого, це головний скелет у справі Тимошенко. За іншими справами, як от з кіотським протоколом чи машинами швидкої, немає такого політичного матеріалу, щоб вплинути на громадську думку і знайти такі звинувачення Тимошенко, яким повірять і в Україні, і за кордоном», - припускає політолог Володимир Фесенко.

Гра з вогнем

 Поки президент зважуватиме всі «за» і «проти» й вирішуватиме, що робити з Тимошенко та угодою з ЄС, євроспільноті, яка поки що продовжує натякати Україні на перегляд стилю поведінки, може набриднути витрачати енергію на перевиховання Януковича. Український президент вже отримав останнє західне попередження: візит глави держави до Брюсселю, протягом якого мали обговорити ЗВТ з Євросоюзом перенесли «на більш зручний момент у двосторонніх відносинах».
 З 2012 року головувати в ЄС буде Данія, у якої вже сформувалась точка зору на справи проти Тимошенко та членів її уряду. Данський гельсінський комітет із прав людини здійснив моніторинг цих кримінальних справ і прийшов до висновку, що всі вони є політично вмотивованими, а судова система повністю контролюється виконавчою владою. «Якщо українській стороні і вдасться домогтись підписання угоди про асоціацію, можуть виникнути проблеми при її ратифікації»,  - прогнозує Фесенко.
 Реінкарнація справ ЄЕСУ також може виявитися слабким аргументом для Заходу, що Тимошенко не в’язень сумління, а затятий корупціонер. Причетність Тимошенко до фінансових махінацій Лазаренка ще на початку 2000-х детально вивчав федеральний окружний суд Сан-Франциско і не знайшов у діях Юлії Володимирівни складу злочину. А судова система США викликає більшу довіру міжнародної спільноти, ніж українська.
 Якщо газова справа дійде до Європейського суду, на міжнародному іміджі Януковича з’явиться ще одна брудна пляма.  І приховати її від очей Європи йому не вдасться. «Я думаю, ця справа однозначно має перспективи в Європейському суді, через численні процесуальні порушення при розгляді справи. Це питання недотримання принципу змагальності сторін, незабезпечення права на захист, питання надання переваги свідкам обвинувачення», - прогнозує Дроздовський.
Укладання угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД і серія заяв топ-посадовців, що Україна готова йти до контрольованого РФ Митного союзу, справляли враження, що «яструби» перемогли. Але заяви Миколи Азарова та кількох нардепів від ПР, що ЄС все одно залишається пріоритетом, продемонстрували: влада хоче продовжити гру «і вашим, і нашим», домагаючись бажаного від і Росії, і ЄС, погрожуючи кожній з цих сторін надмірним зближенням з іншою.
 Однак часу для прийняття рішення, яке збереже шанси України на продовження діалогу з Європою, фактично немає. Для Європи справа Тимошенко перетворилася на символ нехтування демократичними цінностями. За таких умов опозиція отримує останній шанс припинити внутрішні війни і не лише допомогти одному із своїх провідників, а й гарантувати вільне функціонування інституту опозиції в державі. Консолідація опозиційних сил може виявитись визначальним фактором при утриманні президента від кроку, який на довгі роки перекреслить європейський вектор України і кине країну в довготривалий період застою.

 Аліна Пастухова

12

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

131.10.11, 12:52

На самом деле Янукович (его банда) не хочет ни в евро- ни в таможенный союз. Курс взят на международную изоляцию с тоталитарным режимом по типу Беларуси. Проблема за народом Украины. Чего мы хотим?

    231.10.11, 13:39Відповідь на 1 від Гість: lyo Dnepr

    да ничего народ не хочет, окацапился.

      Гість: lyo Dnepr

      331.10.11, 13:48Відповідь на 2 від Hudson Hawk

      Окацапился или охохлился не суть важно. В часы испытаний быдлячую рабскую сущность не скроешь под маской патриотизма

        431.10.11, 13:59Відповідь на 3 від Гість: lyo Dnepr

        проходил, больше не хочется

          531.10.11, 21:23

          Зате вони хваляться тим, що їх викреслили з чорного списку корупційних країн. А я не розумію, європейцям що, повилазило, коли вони приймали таке рішення?

            62.11.11, 09:30Відповідь на 5 від ЯКриворожанка

            Зате вони хваляться тим, що їх викреслили з чорного списку корупційних країн. А я не розумію, європейцям що, повилазило, коли вони приймали таке рішення?