хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

краще здатися й 200 років прожити в рабстві?

Юліана Матусова

Український літературознавець, публіцист, есеїст і перекладач Юрко Прохасько розказав в інтерв’ю про те, чому російська пропаганда так діє на європейську публіку і як можна з цим боротися.

конспектую: 

...  чому сталося так, що такі великі частини західних суспільств є такими піддатливими кремлівській пропаганді. Парадоксально, на мою думку, що ця пропаганда скерована якраз проти цих суспільств. Я намагався розібратися, чому тут не спрацьовує інстинкт самозахисту, а навпаки, спрацьовує те, що Фройд свого часу називав «потягом до смерті».
...
... путінська пропаганда містить ознаки дуже різних ідеологій, ... в ній є компоненти націоналізму, шовінізму, імперіалізму, теорії змови, антиімперіалізму, антиколоніалізму, соціалізму, комунізму.... Таке змішання різних течій є абсолютно невипадковим, воно є продуманим і стратегічним, бо якраз завдяки цьому пропаганда домагається одразу кількох речей: по-перше, її не можна зловити на слові, не можна дорікнути їй суперечностями, бо суперечність можна виявити лиш у чомусь, що є послідовним. По-друге, вона намагається охопити якомога різноманітнішу аудиторію, бо кожен знаходить у ній щось своє. Наприклад, ліві, антикапіталісти, антинеолібералісти знаходять у цій пропаганді послання, скеровані на них... Націоналісти ж, шовіністи, праворадикали, расисти, комуністи ... вибирають із неї ті посили, які підходять їм, і так далі... Але водночас люди закривають очі на інші компоненти, які їх уже не цікавлять.

— Але якщо брати європейське суспільство, що там змушує людей розуміти й підтримувати політику Путіна?

— Ця пропаганда покликана провокувати два засадничо різних типи реакцій. Один тип реакції можна окреслити як  «група страху», це коли і пропаганда, й поведінка путінської Росії викликає в людей у Європі страх перед тим, що почнеться війна, ... що запанує хаос.... Тобто одним із напрямків цієї пропаганди є впливати на людей у Європі, котрі понад усе хотіли би зберегти статус-кво. Пропаганда Кремля навіює їм, що саме путінська Росія гарантує зберігання цього статусу, зберігання ... миру, навіть якщо це буде ціною «не миру» в іншій країні.   

    ... існує й друга група реакцій. ... Це для тих адресатів, які хочуть руками Путіна змінити статус-кво.  Саме ця  група ресентименту черпає із путінської пропаганди все те, що може допомогти їй досягати своїх цілей. ... Слід не забувати, що в Європі є численна кількість людей, які прагнуть, щоб Європейська Унія ... розвалилася. Ці люди дуже хотіли б повернутися до цього «передунійного» існування, коли були окремі держави, з власними кордонами, з власною грошовою одиницею, з власною політикою. Ось вони бачать у Путіні свого природного союзника, бо він також хоче послабити і зруйнувати Європейську Унію.

 Й тут ми мусимо визнати, якою майстерною є російська пропаганда. Їй вдається одночасно переконувати й тих європейців, які найбільше бояться змін, і тих, які цих змін вже давно прагнуть.

— Багато європейців ставляться досить неприхильно до США. Чи зіграло це путінській пропаганді на руку?

— Безумовно. Тут уже входить у гру  теорія змови, коли Росія каже, що сама Україна є надто нікчемною, щоб робити революції, а отже ... справжнім злом є хтось ... рівний Росії, а це може бути тільки Америка. В результаті ми маємо такі пропагандистські тези, що й українська революція була оплаченою маніпуляцією, а це доводить: в Україні немає ніякого громадянського суспільства, а є лиш «американські агенти впливу», котрі формують настрої мас. І, оскільки антиамериканізм є неймовірно поширеним у Європі, то ... пропаганда знаходить широкий відгук серед європейців.

— Як ви думаєте, чому європейці, які б мали нас підтримувати, так часто нас критикують?

— Європейці критикують нас із позиції глобального пацифізму. Вони вважають, що краще здатися й 200 років прожити в рабстві, бо, за їхньою логікою, це буде все одно «менша ціна», ніж ті життя, які будуть віддані навіть на найбільш праведній війні. Тобто вони вимагають від українців, щоб ті перестали захищатися і здалися. Тут це вже позиція більше світоглядна.

— Чи є сенс «захищатися» й переконувати ту частину Заходу, яка є солідарною з путінською політикою, у зворотньому? І яким чином це можна зробити?

Всі ми чули легенду про Одіссея. Коли він зі своєю командою зустрів у морі сирен, що вбивали своїм солодким співом, він заліпив усім членам своєї команди воском вуха, а себе прив’язав до палуби. Так от, у цивілізованому суспільстві з пропагандою точно не можна боротися, «закриваючи» людям вуха, бо спів цих путінських сирен оголює глибокі розлади перш за все російського суспільства.

 Але мало хто знає, що з сиренами боровся ще й герой давньогрецького міфу Орфей. Він зробив це не так, як Одіссей, а по-іншому. Орфей, пропливаючи повз острів Сирен, витяг свою ліру й почав співати. В результаті його спів виявився значно кращим від співу сирен, і його супутники перестали слухати цих згубних і підступних істот, після чого сирени з відчаю кинулися в море. Мені здається, що наш шлях є якраз Орфеївський.

...


діяти так:

або так: 

9

Коментарі

15.04.15, 15:11

    25.04.15, 15:20

    В рабстві? А шо в росії теж по двох рабів дають?

      35.04.15, 15:40Відповідь на 2 від Хайдер

      нытикам не дают!

        45.04.15, 15:42Відповідь на 3 від Мари_НКа

        нытикам не дают!тобі дадуть

          55.04.15, 15:44Відповідь на 4 від Хайдер

          нытикам не дают!тобі дадутья сама возьму.
          от жэш нытик!

            65.04.15, 15:49Відповідь на 5 від Мари_НКа

            нытикам не дают!тобі дадутья сама возьму.
            от жэш нытик!
            Я нытик? И где я ною?

              75.04.15, 15:51Відповідь на 6 від Хайдер

              нытикам не дают!тобі дадутья сама возьму.
              от жэш нытик!
              Я нытик? И где я ною?
              http://blog.i.ua/user/1195741/1658500/

                85.04.15, 15:54Відповідь на 7 від Мари_НКа

                нытикам не дают!тобі дадутья сама возьму.
                от жэш нытик!
                Я нытик? И где я ною?
                http://blog.i.ua/user/1195741/1658500/
                Там нет ноя.

                  95.04.15, 15:56

                  типа вас кто-то собирается завоевывать... вы скоро проситься будете - Путин, памаги...ПНХ

                    105.04.15, 15:57Відповідь на 8 від Хайдер

                    нет, так нет.
                    но учти, я наблюдаю за тобой.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна