хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Обговорюємо закон про вибори народних депутатів

Лист ведучому радіо "Єра" політологу Сергію Крижанівському

Вельмишановний пане ведучий, я прослухав вашу програму (25.11.2011) з головою Комітету виборців України і хочу висловити кілька своїх думок для подальшого їх використання, якщо вони вас зацікавлять.
Найперше, що ми повинні визнати і припинити хибну традицію постійно переробляти закони про вибори і народних депутатів, і президента України на напередодні виборів, а тим більше - під час виборчої компанії. Це основне. Закон - це стала норма, а не змінна згідно до кон'юнктури моменту.
Коли я чую фразу, що хтось підлаштовує "закон під себе", то іронізую в тему, як визнання тим "підганяйлом" власної інвалідності, тому що "під себе роблять" виключно лежачі важкохворі... Не хворі політсили домагаються справедливих норм для всіх.
З повноваженнями влади теж однозначно їх не можна самочинно перерозподіляти, тому рішення про відміну реформи положень Конституції 2004 року повинно було вирішуватись щонайменше конституційною більшістю у Верховній Раді Україні, а по-суті це мало бути винесено на всенародний референдум з автоматичним імперативом дії його рішення.
Взагалі все існуюче законодавче поле в Україні важко визнати легітимним, коли жодного (!) свого рішення Верховна Рада не прийняла за конституційною нормою "один депутат - один голос", тобто особисте голосування, а не піаністами-кнопкодавами. На жаль, але це рівень нашої політичної культури, точніше - безкультур'я.
Однозначно, що політична культура і поводження обранців на пряму залежить від політичної культури виборця. Тому я надзвичайно радий, що у вашій програмі нарешті прозвучало головне, на мою думку, правило для виборця: депутатів обирають не для благочинної діяльності, а для творення законів та умов нормального життя в державі! Те саме в області, районі чи  місті. Але якщо полікультурність на рівні кілограмів гречки чи подачки в 100 - 200 гривень, то результати бачимо вже.
Також я вважаю всілякі "звітування перед виборцями" або так звану "роботу в округах" скоріше за фарс, чим серйозні речі, тому що чимало бачив і побачив цей процес без жодних результатів від нього. Навіть якщо траплялись епізоди допомоги з боку депутата, то це не змінювало кардинально самої проблеми як соціального явища, що і є головним завдання обранців: законодавчо робити добро для загалу.
І зовсім смішним є бажання "відкликати депутата", бо як вдало було зауважено: а хто його має з виборців відкликати ? - за логікою це мають робити ті, що його обирали, а як їх визначити при таємному голосуванні? Тому як контрольна норма "відкликання депутата" є абсолютно малодієвим засобом, що доказано життям. Це нагадує ситуація, коли таксі найняти з умовою розрахунку після кожного кілометра, бо раптом клієнту щось не сподобається: от і зупиняється таксі, щоб розрахуватись і знову рушати - ох і малоприємною подорож вийде... Тому загальний рівень життя є основним показником для виборця про успішну чи не дуже успішну діяльність депутата, а головною карою для всіх з них було і буде відсторонення від влади. Вибирайте і обирайте вдумливо - це основний принцип контролю за депутатами, а не відкликання.
Навпаки, вилучення графи "проти всіх" є погіршенням, тому що це звуження демократичних прав волевиявлення виборця: можу не прийти, можу зіпсувати бюлетень, а можу і висловити своє побажання-замовлення в графі "проти всіх" на нові політичні формації. Власне саме ця графа і стимулює творити нові політичні партії, тому що вказує на факт наявності вільного електорату. Отже графа "проти всіх" хоч і не принципова, але важлива.
Щодо норми балотуватись в депутати одночасно і мажоритарно, і в партійному списку - це абсолютно недопустимо і антиконституційно. Чого не можу сказати про вимогу так званих "відкритих списків" - це скорше політологічна мулька, аніж ділова пропозиція, тому що давайте спробуємо уявити численні партійні списки-простирадла з їх повним переліком, де виборець має розібратись і проставити позначки, а тоді ще повинні прискіпливо облікувати цей інформаційний вал у виборчкомах - це абсолютно неможливо навіть технічно, не кажучи просто психично, тому що кожен виборець має уважно дослідити біографії незчисленної кількості претендентів. Поки що відкриті списки не є на часі в Україні.
Але, звичайно, що найголовніше у виборах є не закони, а сам виборець! Буде масовим бажання чесних виборів - будуть вони чесні! А буде домінувати байдужість чи за подачку продажно віддаватимуть свій голос - ну тоді не нарікайте, що життя таке безчесне. Теза "Кожен народ заслуговує на ту владу, яку має" - цілком слушна і перевірена часом.
Владі ж особливо варто потурбуватись про чесність виборів, тому що з негативними результатами виборів влада ще може знайти компроміси, а ось невизнання виборів як сфальшованих позбавляє владу легітимності в абсолюті як у всього власного народу, так і світової громадськості. Таким чином: хочеш краху - сфальшуй вибори і матимеш крах. Приклади відомі і в нас, і поряд нас.
Всі на вибори 2012!

З повагою, Богдан Гордасевич
Львів - Рясне 

92%, 22 голоси

8%, 2 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
21

Коментарі

129.11.11, 13:37

у нас на Харківщині теж є Рясне -короче кажучі підримав

    Гість: lkjmn

    229.11.11, 13:53

    Коли я чую фразу, що хтось підлаштовує "закон під себе", то іронізую в тему, як визнання тим "підганяйлом" власної інвалідності, тому що "під себе роблять" виключно лежачі важкохворі...

    Дуже влучно!

      329.11.11, 14:02

      Підтримую.

        Гість: Дон Бассилио

        429.11.11, 14:04

        На "глобализм" свой, мистер, не надейся:
        Социализму победить везде!
        Пробьётся вновь великая идея,
        Затоптанная сворой лжевождей.

        И поведёт бороться все народы
        (Я верю, что наступит та пора!)
        За равенство, за братство, за свободу.
        Чтоб завтра стало лучше, чем вчера.

          анонім

          529.11.11, 14:08

          Процедура "відкритих списків" трошки інша. Правильніше було б сказати "Пропорційна система з преференціями", Там виборцю не треба розбиратися з усім списком. Партії чі блоки висувають своїх депутатів в певні округи, при збережені прцедури пропорційної системи. В наслідку, в парламент проходять кандидати від округів, в яких партія отримала найбільшу підтримку. В кіькості згідно з отриманим процентом партією. Є інші процедури -- коли в округ висувається декілька кандидатів від партії, а вже виборець. який голосує за партію, ранжує їх. Отже проходе той, хто отримав найбільшу підтримку по рзультатам виборів в загальнонаціональному окрузі. Є інші процедури, але зміст о приблизно той же. Такі системи діють в багатьох країнах Європи. До речі -- дуже дієвий засіб проти фальсифікацій.

            анонім

            629.11.11, 14:09Відповідь на 4 від Гість: Дон Бассилио

            Альо! Прокинся, 21-е століття на дворі!

              729.11.11, 14:11Відповідь на 4 від Гість: Дон Бассилио

              Ми боролись, боролись, боролись
              і не знати на що напоролись,
              бо усе ми назад задкували
              і спиною вперед наступали.

              Ми грозилися грізно з підвала,
              щоби влада боялась й дрижала,
              якби влада погрози ті знала,
              але влада нас "мала і мала"...

                829.11.11, 14:12

                Багато спірного. Наприклад, про відкликання депутата. Якби був Закон, то відкликання справа техніки. Зараз багато людей в Донецька не проти відкликати навіть президента.

                  929.11.11, 14:18Відповідь на 5 від анонім

                  Як ви самі бачите - ця система вимагає вихованого виборця, якій думає як вибрати "кращого з кращих", а у нас йде виборець, якого ми упрошуємо - "не продавайся!" і "не вір дурним обіцянкам!"
                  А головне, щоб всі зрозуміли: вибори треба чесні! Це вигідно і тим, хто виграє, і тим, хто їх програє. Але допоки у ВРУ бігають "піаністи" - це далека мрія.

                    1029.11.11, 14:22

                    Коли я чую фразу, що хтось підлаштовує "закон під себе", то іронізую в тему, як визнання тим "підганяйлом" власної інвалідності, тому що "під себе роблять" виключно лежачі важкохворі...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна