хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Президент України Петро Порошенко підписав Закон про мову

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"Президент підписав закон про мову

КИЇВ. 15 травня. УНН. Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", передає кореспондент УНН.

"Сьогодні підписанням закону про функціонування української мови як державної ми вчиняємо один із найголовніших актів для збереження української державності", - наголосив Президент.

Він зауважив, що закон жодним чином не обмежує прав нацменшин.

"У цей день як Президент України Петро Порошенко маю високу честь і унікальну можливість підписати Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - заявив він.

Нагадаємо, у вівторок голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав закон про забезпечення функціонування української мови як державної під час засідання парламенту.

У той же день, 14 травня, закон про забезпечення функціонування української мови як державної передали на підпис чинному Президенту України Петру Порошенко.

Джерело: УНН
2

Коментарі

115.05.19, 19:44

Всіх, хто розуміє про що йдеться, - щиро вітаю!

    216.05.19, 10:23Відповідь на 1 від Богдан Бо

    Я теж розумію, про що йдеться, й не вітаю. У наших реаліях це додаткове джерело напруженості.

    Коли я жив у СРСР, у мене як представника національної меншості (хоч і дуже великої) була можливість (не зручна, але була) отримати середню освіту українською мовою. Попри загалом дискримінаційну політику щодо мов. Україномовних шкіл у Києві було мало, але вони були. Частково українською викладали і в вузах.

    Тепер жителям російськомовного Харкова (від якого до кордону з РФ кілометрів 30) згідно з законом про освіту з 5 класу ні в якій школі не можна буде навчатися російською мовою. Англійською чи угорською можна буде викладати окремі предмети, російською — ні, бо вона не мова ЄС. Новий закон про мову ще більше затисне права й моральний комфорт російськомовних в Україні.

      316.05.19, 10:41Відповідь на 1 від Богдан Бо

      Українська мова й без цих законів поступово підіймалася. Скромно не нав'язливо. Тепер буде нав'язливо, а "насильно мил не будешь". Будуть ображені, а тому будуть і протести. Серед російськомовних, а особливо серед етнічних росіян багато ватників, а до кордону з РФ у Харкові... У 2014 вдалося вмовити місцеві елітки стати на бік України. А якби не вдалося?

      Вам у Львові добре сидіти за 60 км до кордону з ЄС. А про Харків і Одесу не думаєте? Чи так, як казав Муджабаєв: задля формування монолітної нації готові пожертвувати 6-8 областями?

        416.05.19, 13:25Відповідь на 3 від Nech sa paci

        Перепрошую, але це все пусті балачки в стилі пОпоблоку. Закон має бути, як і його запровадження, і дія досить ліберальні. Я про це писав ще в часи пост-Януковича, коли визначив, що він програв через мовну деструкцію у держапараті, а Україна виграла у 2014-му війну і завдяки антиукраїнському мовному закону Ківалова і Колісниченка. Така іронія моменту.
        Головне, щоб весь держапарат України на всіх рівнях вживав українську мову, а все інше - від лукавого. Ніхто не забороняє ввести у школах факультативне вивчення російської за рахунок місцевих бюджетів, тому і Харків, і Одеса, і Донбас це спроможні зробити без образ на українську державну мову.

          516.05.19, 13:35Відповідь на 2 від Nech sa paci

          В Донецькому Університеті, де я вчився, українською були тільки суто предмети мови і літератури, а все інше - російською. Ні, брешу, ще "Історію КПРС" викладали українською. А на весь багатомільйонний Донецьк не було жодної української школи, як і жодної церкви. Тільки де-не-де по селах збереглося і те, і друге. Вам Закону про українську мову не зрозуміти і я розумію, чому.

            616.05.19, 14:22Відповідь на 5 від Богдан Бо

            Навпаки — я розумію, як і Ви, що значить бути дискримінованим за мовною ознакою. Але далі наші міркування йдуть у протилежні сторони. Я вважаю, що потрібно давати більшу свободу меншинам, які до того ж на певних територіях є локальною більшістю. На мою думку, українізація лише в лагідному варіанті дасть і вже дає свої плоди. А Ви вважаєте, що конче потрібно відіграти мовну ситуацію назад у схожий спосіб із тим, як колись її грали проти нас із Вами. Тобто досить грубим шляхом.

            Але ця грубість є:

            а) не гуманною;

            б) небезпечною, бо може дестабілізувати ситуацію.

              716.05.19, 14:34Відповідь на 6 від Nech sa paci

              Я ж кажу, що ви мене не розумієте і схоже: не читаєте. При чому тут нацменшини? Закон про мову їх взагалі не торкається. Йдеться про мовну уніфікацію державного апарату. Свободу нацменшинам дали і вони її мають, але най не залазять до нашої кишені! Ми сплачуємо податки не для того, щоб фінансувати інші держави. Підтримку держави матимуть тільки народи в Україні, які не мають своїх держав у Світі. Але кому я то пояснюю? "Не хочу" завжди завжди сильніше за "не можу"

                816.05.19, 15:04Відповідь на 7 від Богдан Бо

                А якщо людина, перебуваючи в меншині, платить усі податки, працює на себе і країну, чи не може вона мати право вибору, якою мовою вивчати географію за її ж сплачені податки? Або якою мовою читати газету (це я про обов'язковість україномовного накладу не менше половини).

                Якщо таких людей ігноруватимуть, а в окремому регіоні вони мають навіть більшість, у них майже напевно виникнуть протестні настрої на автономію або і щось більше.

                  916.05.19, 15:05Відповідь на 7 від Богдан Бо

                  Державний апарат і так уніфікований, усі документи оформлюють українською.