хочу сюди!
 

Лия

43 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 40-50 років

Олег Сенцов — хронологія справи: 5-ть років у неволі

Сьогодні виповнюється 5 років з дня затримання Олега Сенцова — хронологія справи




10.05.2019 р.,
 

Сьогодні виповнюється 5 років відтоді, як в російське ув’язнення потрапив український режисер з Криму Олег Сенцов.

10 травня 2014 року в Сімферополі його заарештували російські силовики.

Сенцова схопили в під'їзді власного будинку, з мішком на голові відвезли в колишню будівлю СБУ в Сімферополі. Там катували, вимагаючи зізнання.

На планом російських силовиків, режисер мав зізнатися в підготовці терактів, зокрема, підриву пам’ятника Леніну і меморіалу "Вічний вогонь".

За тиждень після арешту Сенцова ФСБ затримала студента Таврійського університету Олександра Кольченка, трохи раніше — фотографа Геннадія Афанасьєва та історика Олексія Чирнія. Останні двоє згодом назвали у своїх свідченнях  Сенцова керівником терористичної групи, яка в квітні влаштувала два нічних підпали - дверей офісу "Єдиної Росії" й громадської організації "Російська громада Криму".  Згодом, вже після суду, їм дали по 7 років, а в 2016-му президент РФ Володимир Путін підписав указ про помилування одного з них, іншого — виміняли на сепаратистів.

Сенцова і Кольченка чекала інша доля: їх справу розглядав Північно-Кавказький військовий окружний суд в Ростові-на-Дону з липня по серпень 2015 року.


25 серпня 2015 року суд визнав Сенцова винним у створенні та керівництві терористичної групи, вчинені та готуванні до терористичних актів, а також незаконному зберіганні зброї та вибухівки. Режисер був засуджений до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Олександра Кольченка визнали винним в участі в терористичній групі та співучасті в теракті. Він отримав 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. У листопаді 2015 року обидва вердикти підтвердив Верховний суд Росії.

З лютого 2016 року Сенцов відбував покарання до колонії у Якутську, пізніше —  у селищі Харп у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. З жовтня 2017 року він перебуває в колонії суворого режиму "Білий ведмідь" у місті Лабитнангі. Олександр Кольченко відбуває покарання в одній з колоній поблизу Челябінська.



Хоча обоє в'язнів мають тільки українські паспорти, переслідувалися вони як громадяни Росії. Через це в міністерстві юстиції РФ відмовляють у видачі Сенцова та Кольченка Україні для відбування покарання на батьківщині, стверджуючи, що відповідно до закону про так зване приєднання Криму до Росії вони стали громадянами РФ.

У  2018 Олег Сенцов голодував 145 днів з вимогою звільненити з російських в'язниць 64 українських політв'язнів, про яких на той час заявляв український МЗС.

У грудні 2018 року Європарламент присудив Сенцову премію імені Сахарова "За свободу думки".



Адвокати та правозахисники, яким вдається відвідувати Олега Сенцова, стверджують, що після припинення голодування він досить швидко набрав вагу та відновлює здоров'я.

"У вільний від обов'язкової стройової підготовки час він займається спортом та творчістю, пише сценарії. От тільки через заборону на користування програвачем, не може подивитись, що знімають його колеги",- розповідає DW адвокатка Ольга Дінзе, яка останньою відвідувала режисера на початку березня 2019 року.

За матеріалами DW

Сьогодні виповнюється 5 років з дня затримання Олега Сенцова — хронологія справи

    5

    Коментарі

    111.05.19, 20:24

    Якби на місці російських силовиків були німецькі фашисти, а на місці Сенцова — краснодонський юнак, росіяни б йому пам'ятник поставили за дружбу з тим, хто підпалив двері офісу Партії.

      212.05.19, 06:12

      От, цуки пуйлофашистские.

        312.05.19, 15:03