хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Закрити EX.UA змушують останні законодавчі ініціативи.



Право автора чи право вибору: Чому закривається EX.UA
 1
6 листопада 2016
Проблеми у ресурсу через проект закону "Про державну підтримку кінематографа в Україні"

Найбільший у країні файлообмінник - EX.UA вирішив закритися. Через погрози, шантаж, небажання працювати поза межами правового поля. Так, принаймні, пояснили користувачам. Про рішення закрити ресурс повідомили 16 листопада ввечері на головній сторінці.

"За останній рік EX.UA довелось відчути на собі прямі погрози, шантаж (зокрема і на міждержавному рівні), DDоS-атаки. Дані дії піддають небезпеці особисту інформацію та особисті файли, які зберігаються на ресурсі", - сказано в повідомленні EX.UA. Також у заяві стверджують, що завжди працювали в правовому полі, незалежно від вимог законодавця.

Адміністрація ресурсу просить користувачів до 30 листопада вилучити свої файли з архівів і зазначає, що "останні законодавчі ініціативи в сфері нібито боротьби з піратством несуть всі ознаки нецивілізованого лобізму. Новий закон, який знаходиться на підписанні у президента, робить невигідним його дотримання: він буде діяти тільки проти тих, хто спробує йому слідувати. Він буде стимулювати нехтування авторськими правами. І тому він невигідний. Він мертвий".

Проблеми у ресурсу через закон "Про державну підтримку кінематографа в Україні". Документ чекає на підпис президента і передбачає блокування піратського контенту. Законодавець вирішив, що у разі, якщо власник авторського права виявляє фільм або музику, розміщені без його дозволу, то має право вимагати заблокувати доступ до нього. Якщо власник сайту заявляє, що не зніме контент, то доступ до файлу повинен заблокувати постачальник технічних послуг. Якщо контент не блокується, правовласник може звернутися до суду.

Практика судового блокування сайтів з піратським контентом існує в Росії. Там у травні 2015 року в силу вступила розширена версія антипіратського закону. Документ ще на етапі проекту охрестили "Законом проти інтернету". Він передбачає можливість блокування сайтів, що містять неліцензійний контент, на вимогу правовласника. Спочатку передбачалося, що це торкнеться всіх видів інформації, але, після внесення поправок, закон застосовується тільки до відеопродукції. Якщо після попередження власники сайту не видалять спірний матеріал, то блокується весь ресурс.

На думку адміністрації EX.UA, судова система блокування сайтів вигідна виключно іноземним компаніям, а українські правовласники у разі підписання закону президентом та набуття чинності більше коштів не отримають. А ось у глядача і слухача, стверджують в адміністрації файлообмінника, стане значно менше свободи вибору.

"Найтемніша ніч – перед світанком. Можливо, нашому ринку знову варто повернутися до безконтрольного торрент-піратства, щоб правовласники усвідомили, що, не надаючи глядачам можливість легально отримувати контент, вони не можуть забороняти". Так завершили в EX.UA своє звернення до користувачів.

EX.UA — найбільший український файлообмінник. Він працює з 2009 року. Файлообмінник - один з 15 найбільш відвідуваних серед українських інтернет-користувачів. Трафік сервісу становить близько 15% всього трафіку зони UA-IX.

Творці сервісу задумували його саме як файлообмінник. Користувач може зберігати необмежену кількість інформації і обмінюватися нею. EX.UA з'явився після того, як у 2009 році МВС закрило сайт infostore.org, користувачі якого володіли аналогічними функціями зберігання й обміну даними.

Майже відразу ж після запуску Американська асоціація звукозапису RIAA внесла ресурс у список з 25 сайтів, які сприяють поширенню нелегальної музики. Після цього керівництво українського файлообмінника заявило про те, що EX.UA можуть зробити платним, відраховувати відсоток авторам розміщеного контенту і таким чином уникнути подальших звинувачень у піратстві.

Платним сайт не зробили, а проблеми з законом не закінчилися. У січні 2012 року сайт закрили в рамках розслідування кримінальної справи за статтею про порушення авторських прав. Справу було відкрито за ініціативою Adobe Systems Inc., Microsoft, Graphisoft Inc. МВС проводило обшук і вилучило багато техніки, серед якої близько 200 серверів, де зберігалося понад 6000 терабайт інформації. Адміністрація сервісу інформацію про обшуки і вилучення спростовувала, а заявляла лише про призупинення делегування доменного імені реєстратором.

МВС тоді повідомляло, що з'ясувало громадянство голови адміністрації EX.UA. Це був нібито громадянин Латвії. Після цих подій деякі нардепи зверталися до силовиків з вимогою перевірити законність проведених слідчих та процесуальних дій, а обладнання сервісу повернули тільки після того, як у лютому сталася серія DDoS-атак на сайти органів уряду і силовиків. Апаратуру повернули, але справу не закрили. Епопея з відкриттям-закриттям кримінальних справ і поверненням серверів тривала ще близько півроку. Повідомлялося навіть про кримінальні справи проти слідчих.

Деякий час EX.UA просто працював, але ось влітку 2014 року в Росії його внесли в список заборонених. Можливо, що вже до початку 2017 року і нам доведеться забути про те, що такий сервіс існував
http://ua.112.ua/statji/pravo-avtora-chy-pravo-vyboru-chomu-zakryvaietsia-exua-353222.html

http://www.ex.ua/88689655?r=82543,80938


89%, 8 голосів

0%, 0 голосів

11%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
5

Коментарі

120.11.16, 20:09

Парадокс: сам закон президент не підписав, а сайти позакривали.