хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Вчені розгадали написи на стінах Софійського собору

Вчені розгадали написи на стінах Софійського собору

10.11 23:26



Вчені виявили і розшифрували на стінах Софійського собору 4 тисячі написів.

Велика частина графіті - це молитви з проханнями допомогти і благословити. Наприклад, на фресці святого Ефіопа є таке послання: "Господи, поможи рабу своєму Осію, який писав це, йдучи в Ємь кухарем Бориса Вячеславича".

"Ємь - це народність фінської затоки. Очевидно, що автор цього послання звернувся з молитвою, йдучи на війну. При цьому він назвав себе кухарем Бориса Вячеславича. Він же князь-ізгой, який, як відомо, загинув в битві в 1078 році. Завдяки таким відомостям вдалося датувати графіті ", - пояснює заступник директора заповідника В'ячеслав Корнієнко.

Ще одне послання - на фресці Пантелеймона - підпис самої дочки Ярослава Мудрого Анни. На фресці надряпано слово "Анна".

"У нас є запис Анни на одному з документів, і після експертного порівняння визначили, що це підпис саме Анни Ярославни, - розповідає Корнієнко.

Незважаючи на те, що згідно з указом князя Володимира було заборонено робити графіті в храмах, люди не переставали дряпати стіни. На фресці Святої Єлени любовне послання написане голкою.

"Дівчина, яка писала це послання, зверталася до своєї небесної покровительки. Вона написала "Куприяне, гораст е си, елы суе расмаглитца", що перекладається як: "Купріян, красивий ж ти, скільки ж мені даремно розпорошуватися", - пояснює вчений.

А запис XII століття "Кузьма тать. Украл еси мясо. Асилонь твои кокошь. Аминь" слід розуміти так: "Кузьма лиходій. Вкрав м'ясо. Щоб тобі ноги сплутала. Амінь". Експерт запевняє, що прокляття в храмі - рідкість, але зустрічаються і вони.

У соборі є кілька графіті із зображенням коней, кота і навіть собаки. Швидше за все, вони створені дітьми. У вівтарній частині є графіті з Георгієм Переможцем, який бореться зі змієм.

А на одній з фресок є навіть малюнок священика.

Як повідомляв "Знай.ua", Київський апеляційний суд заборонив будувати житловий будинок біля Софійського собору і скасував договір оренди на 0,1 га землі з забудовником

http://znaj.ua/news/society/74812/vcheni-rozgadali-napisi-na-stinah-sofijskogo-soboru.html

8

Коментарі

112.11.16, 09:36

    212.11.16, 11:41

    http://archeos.org.ua/?page_id=2543

      анонім

      312.11.16, 23:59