хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

200 років творцю державного гімну М. Вербицькому

Сьогодні виповнюється 200 років творцю державного гімну М. Вербицькому



4 березня 2015 року виповнюється 200 років з дня народження Михайла Вербицького – українського священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Українського Державного Гімну.

Михайло Вербицький — один із перших українських професійних композиторів Галичини, народився 4 березня 1815 року у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, у родині греко-католицького священика. Після смерті батька опікунство над хлопцем взяв його далекий родич — перемишльський єпископ Іван Снігурський – засновник музичної школи при перемишльській кафедрі УКГЦ.

У другій половині сорокових років Михайло Вербицький пише релігійну музику — в цей період з’являється Літургія на мішаний хор, знамените «Ангел вопіяше» та інші церковні композиції. З активізацією театрального життя Вербицький створює музичний супровід до театральних вистав, здебільшого перекладної польської, французької, німецько-австрійської драматургії.

Вербицький написав музику до понад 20 вистав — «Верховинці», «Козак і охотник», «Проциха», «Жовнір-чарівник» тощо. У 60-х роках композитор знову звертається до жанру співогри, коли у Львові був відкритий театр «Руської Бесіди». Для цього театру Вербицький пише побутову мелодраму «Підгіряни», одну з найпопулярніших п'єс композитора, згодом «Сільські пленіпотенти», «Простачку».

1850 року Вербицький отримав ієрейські свячення. Після переїздів протягом кількох років з однієї сільської єпархії на іншу, з 1856 року проживав у селі Млинах наЯворівщині.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Серед його учнів були отці-композитори Віктор Матюк і ПорфирійБажанський. Помер Михайло Вербицький 1870 року в Млинах у віці 55 років.



Чи знаєте ви, що:

Як пісня-гімн «Ще не вмерла Україна» вперше прозвучала 150 років тому як заключний номер першого на західноукраїнських землях шевченківського концерту, влаштованого в Перемишлі 10 березня 1865 року на роковини смерті Тараса Шевченка. Популярність твору М. Вербицького постійно зростала, його виконання стало частиною усіх святкових патріотичних концертів.

Музична редакція Державного гімну була затверджена Верховною Радою України 15 січня 1992 року, що знайшло своє відображення у Конституції України. Проте, тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України», яким пропонувалося затвердити як Державний та Національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Цей закон підтримали 334 народних депутати з 433, що зареєструвалися для голосування. З прийняттям цього закону Стаття 20 Конституції України набула завершеного вигляду. Національний гімн на музику М. Вербицького отримав слова, віднині затверджені законом.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014 - 2015 рік, які будуть відзначатись під егідою цієї найбільш авторитетної в галузі освіти, науки і культури організації.


Євромайдан 31 грудня2013

У Львові спорудять пам’ятник творцеві Державного Гімну України

До відзначення 200-річчя з дня народження о. Михайла Вербицького львівська громадськість вирішила спорудити цьому видатному релігійному та культурному діячеві пам’ятник.



В результаті відкритого конкурсу н журі визнало переможцем проект відомих львівських скульпторів Андрія та Володимира Сухорських. Відтак виконавчий комітет Львівської міськради погодив місце розташування пам’ятника у сквері на розі вулиць М. Вербицького та Генерала Чупринки.

Драма й успіх отця Вербицького

Юлія Овсяник



11

Коментарі

14.03.15, 18:40

наш гимн лучший в мире

    24.03.15, 19:03Відповідь на 1 від Hudson Hawk

    наш гимн лучший в миреале трохи песимистичний як на наш час

      34.03.15, 19:09Відповідь на 2 від Ertosi

      мне так не кажется, по моему боевой ИМХО

        Гість: Ludmila_1

        44.03.15, 22:11

          54.03.15, 22:53Відповідь на 3 від Hudson Hawk

          мне так не кажется, по моему боевой ИМХОмузика - так, а слова - ні

            65.03.15, 10:06Відповідь на 1 від Hudson Hawk

            наш гимн лучший в миреВсего лишь ПЕРЕПЕВКА ПОЛЬСКОЙ песенки "Есце Польска не згінела"...
            От всего этого веет Духом Болезни и Смерти = ЕЩЕ НЕ УМЕРЛА...- но скоро ДАСТ ДУБА...
            ---
            Что гимн БОЛЕЗНЕННЫЙ.., что Флаг ПЕРЕВЕРНУТЫЙ.., что ЧЕРНЫЙ "АНГЕЛ" над Киевом ГРОЗИТ статуе "Неньки-Украины"...= ВСЕ ПРОТИВ Украины...
            То чему ж тут радоваться?

              75.03.15, 13:48Відповідь на 5 від Ertosi

              мне всё нравится

                85.03.15, 14:10Відповідь на 6 від Богдан Ляшко

                разве?

                  95.03.15, 14:27Відповідь на 8 від Hudson Hawk

                  разве?ЧТО значит твое "разве"? = РАСШИФРУЙ!

                    105.03.15, 18:34Відповідь на 9 від Богдан Ляшко

                    я просто не знал, что копия польской песни

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна