хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Сходом ширяться українські розмовні клуби

Незважаючи на однозначні дані соціологічних досліджень, які засвідчують стале зростання прихильності українців до державної мови, чинна влада, здається, докладає цілеспрямованих та системних зусиль, аби повернути плин часу навспак і довершити русифікацію України, призупинену по здобуттю незалежності. Остаточно руйнуючи нетривкі механізми, які дотепер дозволяли сяк-так зберігати хистку рівновагу у мовній царині і сподіватися на поступальну емансипацію України від культурного впливу Росії, реакційний режим демонструє глибоку зневагу до українства.

Втім, і сьогодні, не маючи інструментів та важелів для симетричної відповіді режимові на виконавчому й законодавчому рівнях, суспільство активно шукає можливості протистояти русифікаційній політиці, створюючи громадські об’єднання й реалізуючи всілякі проекти, спрямовані на підтримку та захист української мови. Протягом 2013 року передбачається створення мережі українських розмовних клубів у російськомовних містах сходу та півдня країни. Згідно з задумом організаторів, названі клуби не тільки даватимуть усім охочим змогу вдосконалити українську, але й поступово ставатимуть осередками українського урбаністичного сенсоутворення, без яких є немислимим постання новочасної української нації. В авангарді цього процесу виступили два клуби, що започаткували свою роботу на рубежі старого й нового року: починання Донецька, де 20 грудня запрацював перший Український розмовний клуб, 6 січня підхопила Одеса.

Ідея українських розмовних клубів набуває дедалі більшої популярності. Упродовж місяця в Україні започаткували діяльність іще двійко таких закладів. 22 січня, акурат до Дня Соборності України, оголосили про створення клубу молоді хлопці з Нікополя Дніпропетровської області, а три тижні по тому (11 лютого) – юнаки з Горлівки, що на Донеччині.

- Побачивши новину про українські розмовні клуби, я відразу подумав, що це вдалий формат, – розповідає організатор клубу у Нікополі Костянтин Іватович. – Відчуття було таке, ніби знов прочитав щось схоже на Українську хартію вільної людини! Мені бракувало україномовних співрозмовників, то ж я й подумав: чому б і ні? Таких, як я, імовірно, багато, тому слід гуртуватися, а не сидіти, склавши руки”.

Перша зустріч нікопольських прихильників української мови пройшла в одному з міських кафе після чого клуб переселився до дитячої бібліотеки, що радо надала приміщення для засідань.

Засновниками клубу у Горлівці стали студенти Автомобільно-дорожного інституту – брати Олександр та Олег Ланги:

- Будучи небайдужими до української мови й натхненні досягненнями Українського розмовного клубу в Донецьку, ми вирішили розвивати цей рух у Горлівці, – розповів Олександр. – На диво, усі сприйняли нашу ідею дуже тепло й усіляко допомагали. Молодь цікавиться та охоче вступає до клубу. Здебільшого це пов’язано з тим, що такий заклад – новий в нашому регіоні, й він допомагає в саморозвитку та навчанні”.

За словами організаторів, попервах клуб працюватиме для студентів АДІ, але перегодом, набравши ходи, розчинить двері й для непов’язаних із інститутом мешканців міста.

Нагадаємо, що поштовх до створення українських мовних клубів задав проект “Український мовний простір“, ініційований рухом добровольців “Простір свободи”.
Джерело: Gazeta.ua

21

Коментарі

Гість: ТарасЧупринка

116.02.13, 18:16

Опір окупантам із партії рецидивістів і брехунів можливий у будь-якій формі. Такі розмовні клуби теж прийнятний варіант.

    216.02.13, 18:40

      316.02.13, 19:30

        417.02.13, 00:01

        Це не добре...Це - супер!!!!!!

          517.02.13, 07:51Відповідь на 3 від Gogilo

          Я не можу погодитись з автором:
          ...чинна влада докладає зусиль, аби повернути плин часу навспак і довершити русифікацію України, призупинену по здобуттю незалежності...З першого дня проголошення Незалежносты розпочато невпинну РУСIФIКАЦIЮ, причому "стаханiвськими темпами", i не знаю, хто тут лiдер - чи то комунiсти, чи "регiонали".

          Не знаю як там у Криму, але в Донецьку всi привладны ЗМІ щодня виють про "жахливу українiзацiю", прикриваючи нахабний лiнгвоцид з боку керiвної ланки (Гадаю всi помiтили, що в Українi на посади "перших керiвникiв" призначають виключно етнiчних московiтiв?)

            617.02.13, 08:53

            дуже приємна новина

              Гість: ТарасЧупринка

              717.02.13, 09:48Відповідь на 5 від Східняк

              Краватки отримають і за це також.

                817.02.13, 13:41

                  Гість: suzerain

                  917.02.13, 13:57

                  А хто зможе відповісти:Коли скінчиться говорільня ,та підемо приміряти краватки тим товстолобим?

                    1017.02.13, 14:30

                    Гарна ідея.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна