Про співтовариство

Останнім часом бачу на порталі завелику кількість людей, особливо молоді, які розповідають нісенітниці про життя у Радянському Союзі - накшталт як все було чудово, яка була безкоштовна медицина, які були чудові продукти харчування і як всі нібито чудово жили! Цей абсурд вже трохи обрид, тому пропоную у цьому співтоваристві розміщувати матеріали про те, яким справді було життя у "країні - казці" СРСР. СРСР і війна. СРСР і що воно дало Україні. Ну і все в такому дусі. Гумор також привітається.

7 ноября - был такой праздник..©


 До 1991 года 7 ноября был главным праздником СССР. И именовался с
большой буквы - День Великой Октябрьской Социалистической Революции. 
Все школьники страны знали еще с яселек и садиков , что в этот день 
вооруженные рабочие, матросы и солдаты, предводительствуемые Лениным, 
захватили после залпа "Авроры" почту, телефон, телеграф, а также гнездо 
антинародного Временного Правительства - Зимний дворец. А затем 
провозгласили Власть Советов. 
 По городам и селам ходили демонстрации и парады, после которых народ 
отмечал праздник, чем Бог послал. 




 Как позже выяснилось, Аврора не стреляла  
Да и Зимний отобрали у юнкеров не рабочие, матросы и солдаты, а финский 
офицерский спецназ, с командиром которого у немецкого агента Ленина все было 
сговорено ранее в Гельсингфорсе. Вот такая революция... 
 Впрочем, правда не всем нравится, многие до сих предпочитают верить мифам.



Нда, с этим как-то не задалось. То ли вера была не крепка, то ли не в то верили...

Интересно, что остался этот праздник лишь в Беларуси и Киргизстане. 
Вот, значит, где р-р-революционеры настоящие остались...podmig



Молочные реки застоя.

Население СССР в 1980году ....было 262 млн...., а молока производилось 91 млн тонн.Поделив, ужаснемся цифреomg   347 литров на душу населения в год. В прошлом году на 46 млн было 11,2 млн тонн, то есть 240 литров на душу..... Теперь вспомним, что начало твориться после 80 го года.... Не знаю, как в других регионах, но в Измаиле Одесской области купить сметану, разливное молоко и твердый сыр можно было ТОЛЬКО выполнив несколько условий: 1. Проснувшись в 6.00 и занять очередь....запомнить не только за кем занял, но и получить № 2. Прийти к 8.00 и ждать, когда  подвезут молочку. 3. Радоваться - если хватит.(иногда - не хватало)
Если ее привозили рано, то записки такого содержания:" Молоко в сметану не лей, я уже развела" - были не редкость.... Кефир был или "вчерашний", или его не было..rofl Срок хранения 3 дня. Теперь те, кто ностальгирует по тем временам - задумайтесь...umnik . Я в очередях ужо тогда стоять не желал.....,и.......добывал "молочку" прям с заводаlol

Тут про изделия №2 ужо отмечали...

В год олимпиады....так , где то в 80, у моего одноклассника возникла проблема.... , он потерял записку мамы......,в которой та просила отпустить 50 штук изделий №2(для дедушки), у нас , тогда называемыми презервативами......Но суть не в этом, хоть эти изделия и были в продаже, и деньги на их преобретение были, но строгаяstop аптекарша,сказала ему .как Станиславский ----НЕ ВЕРЮ. Он стоялunsmile ,и чуть не плакал....Узнав его трудность(я меньше был по росту его на голову) зашел в аптеку, бросив на прилавок рубль ...сказал:
- На все гандонов!angry ......Та опешив , спросила :-- Каких?omg ......И отпустила.
На следующий день, я купил еще на рупь....И этим , выполнил недельную норму отпуска...( потом узнал).Но так как шариков в продаже тогда не было, то они все пошли на развлечения и опыты....Больше такими объемами до 90 года не покупал, но даже если их не было на прилавке, мне их отпускали.Так как  за отсутствие их в аптеке - наказывали

Чи був секс в СРСР?

  • 05.11.11, 22:57

У СРСР сексу немає" - крилата фраза, джерелом якої послужило висловлювання однієї з радянських учасниць телемоста Ленінград-Бостон ("Жінки говорять з жінками"), записаного 28 червня і що вийшло в ефір 17 липня 1986 року.

У радянських журналах еротики ніякої теж не було. У журналах типу "Вогник" неможливо було собі уявити не те що фотографію голої жінки, але навіть фото жінок в нижній білизні. Це був справжній пуританізм - вищої проби. Правда попадалися журнали мод з соц.країн. Купити їх було важкувато, про те можливо. У цих журналах іноді з'являлися фотографії дівчат в яких-небудь пеньюарах. Також в спеціалізованих журналах по фотографії теж інший раз друкували одну-две фотографії в стилі "Ню". Але це усе були журнали не масові.

Тоді виникає питання - а звідки тоді взагалі люди і підлітки дізнавалися, "що і як"? Як не смішно,  але усі деталі процесу пізнавалися досить рано. Наприклад, я дізнався з оповідань старших друзів мало не в першому класі.  Але звідки про це знали дорослі хлопці?Це зараз варто вбити в "Гуглі" пару фраз і ви дізнаєтеся усі таємниці про заняття коханням. Раніше усе було трохи складніше і не так цікаво, але теж було. Видавалися спеціальні медичні брошури "для юнаків" і "для дівчат", в яких детально описувалася чоловіча і жіноча фізіологія з певними поясненнями про статевий процес. І навіть про методи контрацепції і як ними користуватися. 

Можливо поштовх давала  також і подібна агітація

Хоча ні, це вже витвір сучаснї сексуальної індустріїї.

Тоді існувала і порнографія, але не така, як зараз. Якість гірше і не така цікава. В основному це були еротичні оповідання і передрук фотографій, в основному західних.Де-хто примудрявся робити такі фотографії самопально. Усе це була справа осудна але раз був попит - була і пропозиція. Адже як ні крути, люди у всі часи цікавилися сексом.

Та все ж секс в СРСР був! "Потопаючі" рятували себе як могли - тріщали кущі в скверах, лізли по водостічних трубах в жіночі общаги курсанти військових училищ, з ресторану нормальний чоловік завжди повертався з дівчиною причому "по взаємності", неможливо було купити презервативи і ліки від" нехороших хвороб", зате можна було їх "дістати".

Все-таки питання чи "Був секс в СРСР"?, залишиться як і раніше риторичним. Для когось він був, хтось просто відкидав існування цього іноземного поняття в масах, а хтось їм успішно займався, а де хто і дійсно займався коханням. Що зараз зустрічається рідко.

Книга о вкусной и здоровой пище

  • 05.11.11, 21:35

Нещодавно у блозі такого собі "Брєжнєва" натрапив на це. В ілюстраціях одразу впізнав совдепівську пропагандистську книгу, яка позначена у назві. Для всіх, хто не знає, але цікавиться, а також для совкофілів наводжу матеріал, чим насправді була ця книга.

Книга о вкусной и здоровой пище — одна из самых востребованных и при этом реально годных книг недавнего прошлого. В совковой семье являлась неотъемлемым атрибутом быта (как мебельная «стенка» или карта в туалете) и служила показателем благосостояния семьи и радивости хозяйки. 

История Стандартный формат — А4[1], но встречаются как громадные, так и карликовые экземпляры. Обязательно содержит большое количество красочных изображений (вручную раскрашенных и подретушированных фотографий[2]) всяческих кушаний. Ценность книги возрастала с увеличением числа блюд зарубежных стран и национальной кухни тогда ещё союзных республик.  «Книга» некогда считалась очень ценным подарком, поскольку, как и большую часть нужных вещей, купить её при совке было невозможно, ибо «дефицит», который нужно «достать». «Книгу» было принято дарить молодоженам (по ценности подарок шёл примерно в одном ряду с небольшими предметами мебели), теще или свекрови, а также прочим родственникам, которым хотели выразить великое уважение. Cама по себе «Книга» содержала главным образом рецепты домашней еды, которую назвать нямкой рука не поднимается, поскольку в большинстве своём рецепты действительно годные, без излишнего геморроя и больших претензий. Бонусом шло некоторое количество «блюд для праздничного стола», которые иногда могли оказаться чем-то весьма странным. Однако же в целом книга реально юзабельная, и даже дева с богатым внутренним миром сможет приготовить с её помощью достаточно съедобные борщ, гуляш или котлеты — если, конечно, не будет в процессе преувеличивать богатство своего внутреннего мира и излишне смело экспериментировать. Также не следует забывать, что «Книга», впервые вышедшая в 1939 году (пруфлинк [1]), была первым и долгое время вообще единственным кулинарным мануалом для широких масс граждан СССР, а не для пищевой промышленности или предприятий общепита. До её выхода генеральная линия партии была такой, что советский пролетарий должен жрать на т.н. фабрике-кухне.

Меметичность  Первая глава книги представляет собой руководство для расовых советских домохозяек о том, как надо есть шоколадные рогалики вести хозяйство согласно заветам Ильича. Сейчас немало доставляет, а в те годы было обычной практикой — заветы КПСС о ядерной физике тоже смотрятся немного странно, но «в советской России»… Впрочем, не будем отвлекаться. Помимо изложения собственно рецептов, Книга содержала огромное количество инфы о жрачке вообще и о советской пищевой промышленности в частности — мелким шрифтом на полях. Современному анонимусу не вполне очевидно, с какой целью, но в этих заметках присутствовали во множестве описания различных деликатесов и процессов их производства в Стране Советов, в то время как самих этих изделий уже многие годы не видели даже в Столице нашей Родины. Иногда такая экзотика распространялась через всяческие спецкормушки по случаю грядущих официальных празднеств, а простой народ кушал репу и шутил про «Красную книгу о вкусной и здоровой пище». Сейчас в это трудно поверить, но еще в начале 80-х эта шутка считалась «политической» и рассказывалась не то чтобы шепотом, но во всяком случае вполголоса. При перестройке и гласности имела хождение несколько другая шутка: «Меняю книгу о вкусной и здоровой пище на вкусную и здоровую пищу». Анонимус помнит, что в одной из серий «Гостьи из будущего» мужичок на лавочке читал именно эту книгу, о чём трезво заявила сама Алиса Селезнева.

Копипаста

"Холодильник — это машина, работающая электричеством " — Издание 1949 г.   "Мозги состоят из рыхлой мышечной ткани" — раздел «Субпродукты» "Летом, когда в продаже появляются помидоры... " — Издание 1982 г

Взято з мого улюбленого Лукоморья

Як козаки газ експортували

  • 02.10.11, 20:13
Моя теща Галина Костянтинівна багато років працювала петрографом у Науково-дослідному інституті геологорозвідки. У інституті був відділ оцінки запасів. За оцінками цього відділу власних запасів нафти і газу Україну мала на б 300 років.Я не зміг на жаль знайти якихось документів на цю тему бо оцінка проводилася в кінці 60-х років минулого століття але попутньо натрапив на багато цікавих деталей які показують теперішні "газові" стосунки України і правонаступниці СРСР Росії у зовсім конкретному світлі.Стаття Сергія Шевченка, опублікована у журналі "Зовнішні справи" - спроба заглянути в історію  газових стосунків України і СРСР (Росії)
 
/ Сергій ШЕВЧЕНКО, кандидат історичних наук, доцент

Лише впродовж 1950 р. були відкриті Долинське нафтове – на Івано-Франківщині, Радченківське газонафтове і найбільше в СРСР – Шебелинське газове – на Харківщині родовища. Майже втричі збільшився видобуток газу в УРСР з уведенням у дію Більче-Волинського й Рудківського родовищ. Із 1950 по 1958 рр. його видобуток зріс усемеро, й становив майже 9,5 млрд. куб. м. У 60-х роках відбулася подальша інтенсифікація експлуатації надр у Західній Україні (добування сірки, вугілля, газу, нафти, калійних солей). У ході виконання семирічного плану на Україні було відкрито 41 нафтове і газове родовище, що привело до помітного збільшення видобутку енергетичних ресурсів. Якщо 1950 р. у республіці отримали 300 тис. т. нафти, то 1958 р. – 1,2 млн. т., 1965 – 3,6 млн. т., а 1969 р. – 13,4 млн. т. Семирічку по “чорному золоту” УРСР завершила достроково, 18 липня 1965 р., а 28 серпня, єдиною із союзних республік, виконала семирічний план видобутку „блакитного палива” (причому, шебелинці виконали свою програму за п’ять років, зобов’язавшись дати понад план ще 50 млрд. куб. м. газу, що й було зроблено).

Видобуте з українських надр далеко не в повному обсязі використовувалося для розвитку української економіки. Скажімо, досить перспективним був розвиток господарства Західної України. Розташовані там підприємства працювали на устаткуванні, вивезеному з Німеччини. Цей регіон був багатий на сировинні та енергетичні ресурси, мав удосталь робочої сили, знаходився у центрі Європи, і експорт промислових товарів звідси був би рентабельнішим, ніж із інших регіонів СРСР. Проте боротьба з бійцями УПА, примусова колективізація призвели до депортації частини населення на Схід у 40–50 роках. Ще частина змушена була туди виїжджати постійно чи тимчасово в пошуку заробітку. Союзні міністерства проводили „оргнабори” на освоєння цілини, будівництво БАМу і російських ГЕС, розробку родовищ Сибіру. Тож попри те,що з 1945 по 1951 рр. промислове виробництво Західної України зросло на 230%, магістральні трубопроводи потягнулися до інших республік і держав (Росія, Білорусь, Прибалтика, Польща). УРСР таким чином відводилася роль сировинного додатку. 1962 р. було відкрито першу чергу магістрального нафтопроводу „Дружба”. Він зв’язав, зокрема, Україну з Польщею, Східною Німеччиною, Чехословаччиною та Угорщиною. При цьому слід враховувати, що чернігівська, полтавська і сумська нафта, на відміну, скажімо, від волзької, була хорошої якості, не містила сірки, а отже, не потрібні були установки з очищення нафти та її утилізації. Українська нафта у 60х роках була вдвічі дешевшою від краснодарської та у 2,7 разу – від бакинської. Після розробки родовищ на Чернігівщині було виявлено,що та нафта є на 10 % дешевшою від татарської, яка до того вважалася найдешевшою в СРСР.

Подібне становище було і з газом.Шебелинський газ, видобуток якого становив 20% від загальносоюзного (частка України в ньому становила третину) постачався, крім українських міст, також до Москви, Бєлгорода, Курська, Орла, Брянська, Білорусі, Литви, Латвії, Польщі та Чехословаччини. Природний газ із Дашави надходив до Ленінграда. На початку 1960 рр., за даними Центрального державного архіву вищих органів влади і управління, Україна забезпечувала 100% (!) союзного експорту газу.

СРСР відносився до держав, експорт нафти й газу яких, включно з реекспортом, становив не менше половини поставок товарів і послуг. Структура зовнішньо-економічних зв’язків Радянського Союзу із західноєвропейськими партнерами в цілому була характерною, швидше, для малорозвинених країн, оскільки в його поставках акцент робився на енергоносії та інші види ресурсів. Так, на початку 80-х років сировина в радянсько-англійському експорті становила 90%, в т. ч. нафта – 30%. СРСР був серед головних постачальників природного газу й нафти до Західноїмеччини. А членам Ради Економічної Взаємодопомоги радянські енергоносії продавалися за значно нижчими, ніж світові, цінами. Вагома частина цих ресурсів, особливо газу, постачалася з України. На цьому втрачалася можливість отримати значні валютні надходження. 1974 р. тонна радянської нафти реалізовувалась союзникам за 18 інвалютних крб., водночас як на світовому ринку вона коштувала 62 крб. Поставки із СРСР забезпечували, наприклад, потреби Чехословаччини в нафті на 96%, газі – 100%. На радянській нафті створювалися підприємства й цілі галузі промисловості в сусідніх державах. Зокрема, в Польщі було збудовано Плоцький нафтопереробний і нафтохімічний комбінат. На початку 70х рр. кожен четвертий промисловий працівник цієї держави переробляв сировинні матеріали, отримані з Радянського Союзу. Та готова продукція із східноєвропейських країн за межами їх спільного ринку та економічного простору була малоконкурентною. На виробництво товарів тут витрачалося у 2,5 разу більше сировини, енергоносіїв, ніж в індустріальних країнах Заходу.

Розвиток промисловості Східної Європи забезпечували й інші види ресурсів, сировини, корисні копалини з України. 1950 р. від мереж Ужгородського енергокомбінату Угорщині та Чехословаччині надано 3 млн. кВт.годин електроенергії. Ця подача не мала обмежень і збоїв. Саме в УРСР було збудовано найбільшу міжнародну підстанцію напругою 400 кВт та перші в Європі на цій напрузі міждержавні ЛЕП Мукачево– Лемешанизатоплювалися родючі землі, спотворювалися прибережні оазиси флори та фауни внаслідок будівництва ГЕС, а потім АЕС, струм від яких ішов за кордон. Діяла об’єднана енергосистема країн – членів РЕВ „Мир”. Отже, у минулому Україна була одним із найпотужніших паливно-сировинних районів Європи. Ще у 1980 р. республіка виробляла 252 млн. т умовного палива, із яких 42 млн. т вивозилося за її межі. Та у 80ті роки енергетичний комплекс УРСР був визнаний неперспективним, гроші почали вкладати переважно у східні райони Союзу. Обладнання ж в Україні виявилося зношеним. Внаслідок екстенсивної системи тут швидко скорочувалися мінеральні та енергетичні ресурси, виснажилися високоякісні природні запаси Дашавського і Шебелинського газових родовищ.

Після вичерпання в республіці, в основному, нафти і газу, союзним центром було зроблено акцент на інші джерела енергії, корисні копалини. Так, 1989р. в УРСР добули 180 млн. т вугілля, 1100 млн. т залізної руди. Експорт республіки в частці СРСР становив 95% цих ресурсів. Москва нав’язала Україні також надмірну повинність із розвитку атомної енергетики. Адже на її території обсягом 2,6% площі СРСР було збудовано або будувалося близько 40% атомних енергоблоків. Попри те, що проти будівництва Чорнобильської АЕС виступали відомі спеціалісти, учені, в т. ч. президент АН УРСР Б.Патон, її було споруджено в густозаселеному районі.

Такою була плата українців у 1950–1980 роках за перебування у складі СРСР з авторитарноплановою, екстенсивною системою господарювання та ідеологічними “інтернаціональними” пріоритетами. Та спадщина до цього часу впливає на економічну, зокрема, енергоресурсну ситуацію в Україні. Однак за 16 років незалежності, навіть при такому історичному чиннику, ситуація мала б істотно поліпшитися завдяки концентрованим зусиллям національної влади та новоствореної української буржуазії.

Сторінки:
1
3
4
5
6
7
8
9
попередня
наступна