«Корона Монтесуми з пір'я кецаля» (ісп. Penacho de Moctezuma)
Згідно з традицією цей головний убір приписують тлатоані Моктесумі Шокойоцину, тобто Монтесумі II - останньому імператору ацтеків. Однак насправді немає жодного реального доказу його приналежності до цієї історичної особистості. Куди ймовірніше, що він міг, наприклад, належати одному зі священиків Великого храму в Теночтітлані.
Головний убір має форму величезного віяла, середня частина якого трохи виступає вперед. Розміри становлять 116 см заввишки і, залежно від розвороту, 175 см завширшки. Попри такі розміри, він майже невагомий - його вага менше 1 кг.
Поверхня «Корони Монтесуми» вкрита концентричними смугами з пір'я різних видів птахів. Найменше півколо складається з синього пір'я птаха (Cotinga amabilis), відомого мовою науатль як xiuhtttl, та облямоване невеликими золотими пластинками у формі лусочок. Зовні йде вузька облямівка з рожевого пір'я фламінго (tluhquecholli), потім невелике зелене пір'я кецаля. Наступне півколо складається з червонувато-коричневого пір'я з білими кінчиками птаха Piaya cayana, облямоване трьома рядами дрібних золотих пластинок. Крайній ряд пір'я - це пір'я кецаля завдовжки до 55 см, розташовані дуже близько одне до одного.
Мексиканський уряд уже двічі звертався до Австрії з проханням про повернення «корони Монтесуми» на батьківщину і обидва рази отримав відмову.
Музей етнології у Відні (нім. Weltmuseum Wien), інв.номер 10402 VO, Австрія
Коментарі
nebosklon
116.06.25, 06:03
Logic_man
216.06.25, 19:34
Голубка
320.06.25, 12:59Відповідь на 1 від nebosklon
Голубка
420.06.25, 13:00Відповідь на 2 від Logic_man