хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Факти про нашу планету...

Люди вважають, що про нашу планету ми знаємо практично все. Неймовірно, але про космос людство знає більше, ніж про свою власну домівку. Ми живемо на дивовижній планеті, на якій створені ідеальні умови для життя.

планета

І якщо ви не вірите, що ми дійсно знаємо так мало про нашу Землю, переконайтеся в цьому самі. Наша редакція підготувала для вас 10 найдивовижніших фактів про планету, про які багато людей навіть не здогадуються.

Більше 65% прісної води знаходиться в твердому стані 

замерзле море

Звичайно, поверхня Землі вкрита ріками, озерами та іншими прісними водоймами. Але більша частина питних запасів води знаходиться в твердому стані. Це льодовики, вічна мерзлота, сніжні покриви. При цьому тільки 2,5% води Землі є прісною.

Чи справді Еверест найвища гора?
Еверест

Дивно, але переважна більшість людей думає, що саме Еверест – найвища гора на планеті. Дійсно, її вершина – найвища точка на Землі. Але Еверест не є найвищою горою. Вулкан Мауна-Кеа (Гавайські острови) перевершив його на 1355 м. Його висота становить 10 203 м, а Евересту – 8848 м. Мауна-Кеа підноситься над рівнем моря на 4 205 м. Більша його частина знаходиться під водою.

Життя неможливе на висоті 19-20 км від поверхні землі

стратосфера

Поглянувши в небо, ми бачимо птахів, які ширяють над нашими головами. Здається, що вони можуть злетіти так високо вгору, як захочуть. Але будь-яке життя стає неможливим на відстані від землі 19-20 км. Тут тиск атмосфери стає настільки низьким, що вода починає кипіти, як і міжтканинна рідина. Будь-який організм, що містить в своїх клітинах воду, тут гине. На такій висоті можна вижити тільки всередині герметичної камери.

Крім того, вже на висоті 9 км дихання людини стає неможливим, хоч в атмосфері міститься кисень приблизно до 115 км над рівнем землі.

Де проходять верхні кордони держав?
небо літак

Всі знають з курсу шкільної географії, що у кожної держави є свої межі, що проходять по суші і воді. Але багато хто не знає, що у країн є і верхня межа. Це лінія Кармана, яка проходить на висоті 100 км над рівнем моря. Тут же проходить межа між атмосферою Землі та космосом. Вище цієї межі авіаційні польоти стають неможливими. Лінію Кармана можуть подолати тільки космічні кораблі.

Найпосушливіше місце на землі знаходиться в Антарктиді
Антарктида

Багато хто думає, що найсухіше місце на землі – спекотна пустеля. Але це далеко не так. Найпосушливіше місце знаходиться в Антарктиді. Раніше вважалося, що ним є пустеля Атакама в Чилі. Тут опади не спостерігалися протягом декількох тисяч років. Але дослідження показали, що в сухих долинах Мак-Мердо опадів не було вже 2 млн років. Це місце знаходиться в Антарктиді.

Золоте ядро
 Золоте ядро

Ядро нашої планети має радіус близько 1220 км. Вчені припускають, що воно має приблизно температуру як Сонце. У ядрі міститься стільки золота, що якби його можна було витягти на поверхню, ним можна було б покрити планету шаром 45 см.

Скільки ви важите на екваторі?
вага

Сила тяжіння в різних частинах планети відрізняється. На екваторі вона менше, ніж на полюсах. Якщо людина важить на Північному полюсі 75,1 кг, то на екваторі ваги покажуть 74,7 кг.

Чому моря і океани солоні?
моря і океани солоні

Стародавні люди вірили, що вода в морі солона, тому що в нього впали добувачі солі, які переносили його з одного берега на інший. Але у науки виявилося інше пояснення цього явища.

Спочатку у воді Світового океану була розчинена сіль з вулканічних вивержень. Далі її концентрація збільшувалася. Сіль вивільнялася з холодних гірських порід, застиглих на суші і дні океанів після вивержень. Поступово моря стають солонішими і в наші дні, так як вони втрачають через випари більше води, ніж отримують з опадами. На суші ситуація протилежна. При цьому кількість води на Землі залишається незмінною.

Місяць і Земля раніше були одним цілим
Місяць і Земля

Швейцарські вчені висунули теорію, що 4,36 млрд років тому Земля зіткнулася з планетою (гіпотетичною) Тейя. Ця подія призвела до того, що частина мантії нашої планети була зірвана з поверхні. Ця матерія і утворила наш супутник.

Більша частина планети завжди занурена в темряву
планета

Звичайно, протягом доби день змінює ніч, а сонячні промені освітлюють ту частину планети, яка повернута до нашого світила. Але чи знаєте ви, що більша частина нашої планети ніколи не бачить світла? Справа в тому, що Світовий океан становить 71% всієї поверхні Землі. Сонячні промені здатні проникати в товщу води на відстань до 200 м. На глибині панує непроглядна темрява. Тому велика частина нашої планети не бачить сонячних променів ніколи.

Ми впевнені, що якщо ви поділитеся цими цікавими фактами про Землю зі своїми друзями, вони також будуть здивовані.
(З просторів інету)
17

Коментарі

127.07.20, 11:42

Ага, поділитися. Кажу їм
- Земля кругла.
- та невже? - питають вони так що краще з ними не товаришувати...

    227.07.20, 12:14

      327.07.20, 12:15

        427.07.20, 12:21Відповідь на 1 від Осман

          527.07.20, 12:22Відповідь на 2 від Тарас Музичук

            627.07.20, 12:22Відповідь на 3 від DANAH

              727.07.20, 12:38

              Цікаво!

                827.07.20, 13:51Відповідь на 7 від Андрій1961

                Цікаво!

                  928.07.20, 06:50

                    1028.07.20, 07:09

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна