Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

5 питань до Дюдмили Ходос

5 питань до Дюдмили Ходос: перспективи розвитку громадянського суспільства в Україні [17 вересня 2009]

   1. Громадянське суспільство – що це? Навіщо воно потрібно взагалі, і чи існує громадянське суспільство в Україні?

   Громадянське суспільство, якщо ми будемо говорити про нього академічною мовою, - це система позадержавних суспільних відносин і інститутів, що дає можливість людині реалізувати свої громадянські права. Хочу зазначити, що громадянське суспільство – необхідна умова, яка пришвидчує розвиток правової держави, тобто держави, де править закон, а не чиновник. А громадські організації є основним елементом громадянського суспільства. Може здатися, що громадських інституцій в нашій державі більш ніж достатньо. Але, на мій погляд їх замало. Чим більше їх буде, тим швидше ми вибудуємо справедливі відносини між народами і владою, іншими словами – збудуємо громадянське суспільство.

   2. Які необхідні умови потрібно створити державі, щоб громадянське суспільство реально існувало?

   Ніяких особливих чи «парникових» умов державі не потрібно створювати. Державним органам влади необхідно виконувати лише одну головну умову їх діяльності – чітко дотримуватись уже існуючих законів, а не трактувати їх під свої коньюктурні інтереси. За таких умов питання «що потрібно створити державі для розвитку громадянського суспльства» відпаде само по собі. Громадянське суспільство в такому разі стане на шлях саморозвитку і ніяка зовнішня «допомога» йому буде не потрібна. «Не треба допомагати. Головне не заважати!»

   3. Громадські об’єднання і асоціації завжди сприяють розвитку держави, і якщо ні, то може і краще, що розвиток державного суспільства в Україні всіляко гальмується?

   Ви поставили не просте запитання. Почну з останнього вашого питання – гальмування державою розвитку громадянського суспільства в цілому і громадських організацій зокрема – це шлях в нікуди, це повернення до авторитаризму. До речі, більшість українських політиків, які були виховані в радянській системі, розглядають демократію лише як напівпровідник. Тобто, вони намагаються демократичними засобами прийти до влади лише для того, щоб в ній залишитись назавжди. Подивіться, наприклад, на депутатський склад Верховної Ради першого скликання. Пройшло вже 18 років, а перед нами все тіж самі люди. В країні з розвинутим громадянським суспільством такого не могло би відбутися взагалі. І стосовно громадських об’єднань і асоціацій антидержавницького спрямування. Вони дійсно існують і з ними необхідно проводити профілактичні дії, але знову ж, виключно в рамках діючого законодавства. А чинити перепони всім громадським організаціям, це, вибачте, повне безглуздя. За такою логікою, якщо, наприклад, на дорогах відбуваються ДТП з летальними випадками, то слід зруйнувати всі дороги і заборонити авто.

   4. Ми знаємо, що Ви очолюєте відносно молоду, але вже досить відому громадську організацію «Край». Чим Ви займаєтесь і що встигли зробити за минулий рік?

   Так, я маю честь очолювати Всеукраїнське громадське об’єднаня «Край», і хоча нам тількі, дійсно, рік, зробили ми вже чимало. Основна наша мета діяльності – це соціально-правовий захист населення. Ми намагаємось діяти саме як класична громадська організація, тобто, поєднуючи інформаційно-просвітницьку діяльність з реальними акціями серед громадськості. А те, що нам вдалося зробити за минулий рік в двох словах наврядчи поміститься. Зазаначу тільки головне. Настала фінансова криза, мільйони українців опинились на вулиці і ми підняли проблематику трудових відносин. Випустили спеціальну брошуру, провели всеукраїнські слухання серед представників роботодавців та профсоюзів, розпочали надавати безкоштовну юридичну допомогу громадянам з даного питаня. У 2010 році закінчується мораторій на продаж землі і ми вже з червня розпочали проводити виїздну акцію «Земельна правда» серед селян, розповсюджуючи спеціалізовану літературу стосовно земельного законодавства, а також проводячи безкоштовні юридичні консультації. До речі, акція «Земельна правда» триває і по цей час. А саме головне, ми розуміємо, що одна, навіть найуспішніша громадська організація змінити країну на краще не взмозі. І під нашої егідою 37 громадських організацій України підписали спільний Маніфест в рамках «Громадянської платформи», тобто, ми почали не тільки координувати наші дії, но і проводити спільні акції. А це дає нам змогу охопити якомога більшу кількість наших співвітчизників.

   5. Громадянське суспільство в Україні через десять років – яким ви його бачите?

   Мені б дуже хотілось, щоб громадське суспільство через десять років домінувало над політичними організаціями, а влада лише б координувала загальний розвиток держави, як це і відбувається у демократичних державах. Чи буде це так, залежить не від київської влади чи місцевих чиновників, а від нас з вами, від рядових громадян. Громадянське суспільство починається з десятків, тисяч маленьких неформальних об’єднань. Вони створюються на місцях не за вказівкою «згори», а для вирішення певних проблем із розумінням того, що разом захищати себе легше. Люди мають діяти разом!
8

Коментарі

Гість: Крайтос

120.12.09, 17:08

Прежде чем начинать дискуссию о гражданском обществе - нужно определиться с четким определением оного: с его чертами, особенностями, характеристиками, специфическими отличиями от ГО других народов. Проблема действительно очень интересная и важная.

    220.12.09, 17:22Відповідь на 1 від Гість: Крайтос

    Відверто, це мене також цікавить: порівняльний аналіз кількох суспільств по цій темі, але ще не знайшов такі матеріали.

      Гість: Крайтос

      320.12.09, 17:30Відповідь на 2 від Богдан Бо

      Не уверен, что в сети будет что-то по-настоящему хорошее. Настоящие научные публикации редко выкладывают. Пищите по электронным каталогам библиотек университетов монографии и публикации, в том числе сборники материалов конференций по данной проблеме. Там найдете много чего

        Гість: Крайтос

        420.12.09, 17:33Відповідь на 3 від Гість: Крайтос

        Я вот сейчас работаю с одним научным и научно-популярным журналом, как раз с номерами начала 1990-х. Какие тогда общественно-политические дискуссии шли! Особенно в годы перестройки (с 1990-91 уже падает её популярность). И те же проблемы - построения демократии, будущего страны... И энтузиазм какой...

          520.12.09, 20:49Відповідь на 4 від Гість: Крайтос

          Крайтос, здесь одна риторика. Не тратьте на неё время. И автору советую тоже. Хватит с нас "гражданского общества" финансируемого непонятно кем.

            Гість: Крайтос

            620.12.09, 21:42Відповідь на 5 від фон Терджиман

            Проблема ведь в чем? ГО - это альтернатива буржуазии феодализму. Там в центре стояло равенство перед законом и право на собственность и предпринимательскую деятельность. У нас ГО идет как попытка противопоставить общество, вернее, его неформальные структуры государству. Своего рода субкультура.

              720.12.09, 21:58

              ГС - ще один непотріб, який нам нав"язують.

                821.12.09, 12:52Відповідь на 6 від Гість: Крайтос

                Дуже точно!
                Я в своїх поглядах на суспільство тяжію в бік анархізму, тобто мінімізації державних чинників як таких. Тобто домінанта людини, як особи, по відношенню до суспільства.
                Держава для людей, а не люди для держави!
                Але я проти Леніна, що вважав управління державою обов’язком кожного громадянина. Людина має жити за власною волею і робити роботу, яка їй найбільше довподоби. А можеш нічого не робити - бомжуй, йди у скити - воля особи. Тільки не заважати паразитом на добробуті інших громадян!

                  921.12.09, 12:57

                  До дам, що наші люди навіть не знаю, що реально живуть у стані анархізму: кожен зараз всі свої життєві питання вирішує виключно самотужки! Україна зараз настільки розсіяна і неорганізована, що ми всі стали анархістами самі того не розуміючи.

                    1021.12.09, 13:02Відповідь на 5 від фон Терджиман

                    Крайтос, здесь одна риторика. Не тратьте на неё время. И автору советую тоже. Хватит с нас "гражданского общества" финансируемого непонятно кем.Ким ви фінансовані - це зрозуміло без пояснень.
                    Так можу заспокоїти - а ми не для вас стараємось

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна