хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Столиця України дедемонізується!

Що декоммунізіровалі в столиці за п'ять років (список)
21.01.2020

З 2015 року в Україні почався процес декомунізації, за час якого, зокрема, в столиці демонтували сотник об'єктів - пам'ятників, меморіальних табличок та інше.

У районних адміністраціях розповіли, що зробили з символами комунізму, які були (або залишаються) на їх балансоутримання, передає СтройОбзор.

Подільський район - 6 об'єктів

У Подільському районі демонтовано такі об'єкти: скульптура Леніну Володимиру Іллічу (вул. Набережно-Лугова, 8); скульптура Леніну Володимиру Іллічу (вул. Костянтинівська, 64); скульптура-копія скульптури І.Д. Шандра "Камінь - зброя пролетаріату" (площа Красної Пресні, з 2018 року - Щекавицька площа) меморіальна дошка Більшовикам 1919 (вул. Сковороди, 2); меморіальна дошка Більшовикам 1918 (Контрактова площа, 12); меморіальна дошка Гречці А.А. (Вул. Маршала Гречко, 26).

"Демонтовані об'єкти знаходяться на відповідальному зберіганні балансоутримувачів та будуть передані на постійне зберігання в музей декомунізації", - відповіли в адміністрації.

Оболонський район - 0 об'єктів

"За результатами розгляду повідомляємо, що на території Оболонського району міста Києва відсутні пам'ятники, які відповідно до Закону України" Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки "підлягають демонтажу, відповідно і не проводився їх демонтаж ", - відповіли в Оболонській РДА.

Шевченківський район - 0 (або 2) об'єкта

"Оскільки відповідно до даних Переліку пам'ятні знаки, які підлягають демонтажу на фасадах будинків районних установ культури, відсутні, тому зазначені заходи Управлінням культури, туризму і охорони культурної спадщини Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації не проводилися", - повідомили в адміністрації.

Однак повідомляється, що в межах територій об'єктів благоустрою зеленого господарства, закріплених за комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Шевченківського району міста Києва, невстановленими особами були демонтовані 2 пам'ятника, а саме: Коротченко Д.С. і комсомольцям 20-х років. З огляду на той факт, що зазначені пам'ятники на балансі підприємства не знаходилися, інформація про осіб чи організаціях, що здійснюють їх демонтаж, а також місця їх подальшого зберігання в КП СЗН Шевченківського району відсутня.

Святошинский район – 2 объекта

У Святошинському районі Києва було скоєно демонтаж двох меморіальних дощок: Горбачову Омеляну Григоровичу (пр. Перемоги 71/2) і Картвелішвілі Лаврентію Йосиповичу (вул. Василя Кучера). Ці дошки були розбиті під час демонтажу.

"Пам'ятники В. І. Леніну, які колись перебували на території" Веркон "та інших промислових підприємств, в різні роки демонтовані і про їх подальше місцеперебування невідоме. Пам'ятники і пам'ятні знаки, які необхідно демонтувати відповідно до Закону, на території району відсутні" , - додали в РДА.

Солом'янський район - 5 об'єктів

У Солом'янському районі демонтовано п'ять пам'ятників, з них: 4 зберігаються на територіях промислових підприємств, 1 пам'ятник (бюст) зберігається на території Міжнародного аеропорту "Жуляни".

Печерський район - 29 об'єктів

Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району Києва і по утриманню зелених насаджень Печерського району демонтували 29 об'єктів, розташованих на підпорядкованій території, в тому числі розташованих на території підприємств, організацій некомунальної форми власності.

Так, вони передані в Державний музей авіації України.

Відзначається, що два об'єкти, зазначені в переліку, фактично розташовані в інших районах, а саме: дошка "60-річчя утворення СРСР" за адресою площі Дружби народів СРСР, 1 (Оболонський район) дошка Тельману Ернсту за адресою вулиця Німецька, 2 (Голосіївський район).

Дніпровський район - 8 об'єктів

У Дніпровському районі було демонтовано 8 пам'ятних знаків (дощок).

"Демонтовані об'єкти, на яких розташована символіка комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського тоталітарних режимів) утилізовані, оскільки були пошкоджені під час демонтажу", - відзначили в Дніпровській РДА.

Деснянський район - 0 об'єктів

Як повідомили в РДА, на території Деснянського району міста Києва відсутні пам'ятники, які підлягають демонтажу.

Дарницький район - 7 об'єктів

У Дарницькому районі визначено 7 об'єктів: анотаційні дошки Н. Крупської та С. К. Заслонова, скульптура В. Леніна в дитинстві, пам'ятник Леніну, скульптурна композиція екіпажу бронепоїзда "Таращанець", пам'ятник-бюст Н. Крупської та С. Ковпака.

Станом на 25.11.2019 року залишилося демонтований пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець".

"З огляду на, що зазначений пам'ятник включений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, як пам'ятник монументального мистецтва національного значення (постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928, охоронний номер 260001-Н) і встановлений на місці поховання екіпажу бронепоїзда, демонтаж повинен здійснюватися з урахуванням вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини", зокрема, після прийняття центральним органом виконавчої влади в сфері охорони культурної спадщини відповідного рішення ", - повідомили Дарницької райдержадміністрації.

Також на території виробничої бази комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Дарницького району Києва знаходяться на зберіганні такі об'єкти - пам'ятник-бюст Н. Kpyпcкой і С. Ковпака, скульптура В. Леніна в дитинстві, дошки Н. Крупської (граніт) і К. Заслонова ( мармур). Пам'ятник В. Леніну, який знаходився за адресою: вул. Бориспільська, 7 (територія заводу "Будмаш") був знищений невідомими особами в 2015 році.

Голосіївський район - 11 об'єктів

Згідно із затвердженим переліком в Голосіївському районі підлягало демонтажу 11 об'єктів, з них 3 об'єкти територіально не перебувають в Голосіївському районі, а всі інші об'єкти були демонтовані балансоутримувачами за свій рахунок, а пам'ятник чекістам, які загинули за владу рад на Либідській площі - невідомими особами.

Інформація про місце зберігання демонтованих об'єктів в Голосіївській районній в Києві відсутня.

джерело

1

Коментарі

122.01.20, 18:27

скульптурна композиція екіпажу бронепоїзда "Таращанець"
Уже злякався, що прибрали. Мабуть, вивіску зняли. Це в парку між Дарницьким ринком та старим комплексом районних адміністративних будівель. Іще з дитинства гуляв там.

    224.01.20, 20:48Відповідь на 1 від Nech sa paci

    А мені Щорс подобався. І не був він щось занадто винуватий, бо загинув у бою неясно від чиєї кулі, зате дуже гарно виглядав.

      325.01.20, 00:07Відповідь на 2 від Богдан Бо

      А позував для скульптора молодий Леонід Кравчук.