Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Реформуання економіки росії в другій пол 19 століття

  • 24.09.17, 05:55

 

 

        2.3 Третій етап ринкових реформ в аграрному секторі народного господарства Російської імперії. Період Миколи ІІ.

Найкоротший з усіх розглянутих трьох періодів мого дослідження, як я вже зазначав починається з моменту інавгурації сина покійного імператора Олександра ІІІ Миколи Романова. наростає реакція консервативних аристократичних сил що потерпають в агонії перед тріумфуючою буржуазією монарх всіляко стримує процес падіння земельного дворянства в цей час. Фактично не відбувається приросту виробництва порівняно з попередньою п’ятирічкою. Рівень модернізації та лібералізації знижено до мінімуму. Як писала тодішня офіційна  преса суть контрреформ полягала «у виправлені фатальних помилок 60-х років». Це «виправлення» виявилось у консервації, згортанні, а подекуди в ліквідації  тих позитивних зрушень та змін які були досягнуті ліберальними ринковими реформами  60 – 70-х років. Розпочалось широкомасштабне відновлення позицій феодалізму в усіх сферах життя – зросла рол дворянства, розширились його владні повноваження на місцях, реанімовано роль общин, суспільний та соціальний розвиток помітно гальмується.   Я особливо не зупиняюсь на цьому етапі оскільки він не ніс собою якихось яскравих історичних моментів.

1895 р. -  Помирає голова кабінету міністрів Російської імперії  М. Бунге.

1895 – 1897 рр. Міністр фінансів Росії Сергій Вітте успішно проводить грошову реформу, або як її ще називають «реформу Вітте» як результат – російська валюта міцно прив язується до золота, стабілізується фінансово – економічна  система, налагоджуються справи в цьому напрямку на світовій арені. За прикладом Європи відкупна система остаточно замінюється новою акцизною системою / 6, с. 382 /.

1897 р. Вихід указу про фіксування курсу валюти та співвідношення золотого і кредитного карбованця.(фактично курс 1,5 до 1 був введений ще в 1895 р.) Фактично встановлюється монометалічна(золотовалютна) система роль дорогоцінних металів значно підвищується / 7, с. 87 - 92/,  / 27, с. 44 /.

28 січня. В Україні проведено перший загальний перепис населення, не зважаючи на значне переселення українців на схід Росії та в інші частини світу, зростання мешканців як міст так і сіл було революційним. Зростання населення було швидшим за збільшення земель для його потреб що створювало серйозну проблему. Збільшувалась кількість зайвої (резервної) робочої сили. Загалом кількість населення сучасної України  (в сумі  9 губ Росії – 22,6 млн., та близько 12 млн. в Західній Україні) склало понад 35 млн. осіб тобто протягом сторіччя збільшилось майже в тричі / 40, с.  275 /.

З кінця 90-х років було запроваджено казенний продаж горілки . В 1899 році із 1857 млн. руб прибутків питейний дохід давав 310 млн. руб. Акцизні прибутки на тютюн, цукор, гас та ін. товари – 139 млн.  / 6, с. 384 - 385 /.

          Тож наприкінці 19 століття в імперії визріло масове невдоволення та напруга: селяни страждали від безземелля та грабіжницьких викупних платежів, періодичні економічні кризи, що з кожним роком ставали тяжчі і тяжчі розладнували розвиток продуктивних сил і виробничих відносин в аграрному секторі російської економіки. Якщо раніше ринкові реформи мали імпульсний стимуляційний та радикальний  характер «наздоганяючи – революційної модернізації» то в цей період можна спостерігати  спостерігаємо цілком протилежний дух затухаючих «кардинальних змін» в економіці та звертання багатьох попередніх прогресивних ліберальних здобутків.

0

Коментарі