Запашна рибка
- 12.11.21, 01:21
http://blog.i.ua/user/518748/2382286
Захотілося мені якось сюрстремінгу.
Відчути на собі креатив скандинавів в далекі періоди дефіциту солі. Багато хто бачив безліч риготних відео поїдання цієї квашеної риби. А мені чомусь це лише наганяло апетиту і азарту. Ну який він? Що, справді такий смердючий? Та ну, слабаки. На смак жеж ніби й нічого, судячи з реакції їдунів. Головне - перебороти ці перші потуги проблюватися на старті. А далі береш слизький шматочок, кладеш на хліб, жуєш. Ну цікаво ж. А шоякшо раптом мені цей запах навпаки "зайде"? В своїй професії і не такого нанюхалась. Все. Вирішено. Їду в найближчий маркет за 30 км від дому, беру омріяну баночку
і до неї хліб Кака.
Ну, щоб повний комплект був.
До гастрономічних тортур і самолюбування "їла неподобство і не кривилась" готова.
Приїхала додому з цією банкою, розхвилювалась чомусь, як в гостях у стоматолога. Сиджу, дивлюся на неї, що робити не знаю. Як її відкрити ніби знаю, але боюсь. Але хвилювання були марними. Ех, ця наша українська експресивність... Думала от так просто: купила, помучилася і з'їла. Ага.
Виявилось, квашений оселедець - це не сардини аквамарин. Зопалу місцеві до цих свячених баночок не наближаються. Місцеві взагалі нічого не роблять зопалу, сповідуюють свій принцип лагом. Поїдання цієї риби - ритуал. А для нього має бути привід зібратися. Приводом може послужити чиєсь бажання поїсти рибки. Як от моє. Але частіше, аніж двічі на рік, робити сюрстремінг-паті не можна. Шкідливо для здоров'я. І наодинці їсти цей смаколик то гріх. Ти втрачаєш радість контакту, спілкування. Так не цікаво. І люди не те подумають. Заради того, щоб зайвий раз зібратися, мабуть і була вигадана ця консерва. А ригачки на ютубі, думаю, для треш-контенту і від незнання глибини глибин.
Так і цього разу зібрався клуб гурманів. Обережно, за 3 години до вживання, відкорковують під водою цю рибку, дають їй відпочити на свіжому повітрі, а тим часом спілкуюються за кавою. Пропускають пару чайників кави зі спеціальним сиром "до кави".
Його нарізають шматочками і плавлять в чашці з гарячим напоєм.
Аромат божественний, сьорбаєш і закушуєш одразу цим смачним сиро-кремом.
І одночасно готують антураж для риби: маринують цибулю, готуюють картоплю, окремо картопляний салат, часниково-сметанний соус, салат з яєць, лаваші (даремно Каку купувала. Каку їдять з м'ясом), мітболи (саме мітболи, малесенькі такі курдуплики, бо наших людських котлет з долоню скандинави не розуміють) в білому соусі і лише потім приходить Його час.
Він досі зберігає віддалено запах здихлятини. Але в цьому і є його цимес. З антуражем дуже навіть їстівний.
Мружаться задоволено поїдаючи ото всьо. І я мружилась, щоб не образити. Але наступного разу не відмовляюся. Дуже сподобалась атмосфера.
24
Коментарі
НеЖриМоэСало5
112.11.21, 01:35
ачо у тебе нема манікюру?
NoTaRь
212.11.21, 05:59
Якщо ви вже там, роскажіть за лакрицеві цукерки :/
Гість: Манго
312.11.21, 07:02Відповідь на 2 від NoTaRь
Обожаю! Если они с цветными вставками могу весь день их есть)))
Icegirl
412.11.21, 08:59
привет соседи! и в каком городе швеции/финляндии вы временно проживаете?
еда особая на вкус но привыкнуть можно
Микола Казкар
512.11.21, 09:30
Ви смілива людина.
NoTaRь
612.11.21, 09:43Відповідь на 5 від Микола Казкар
ВалькіріяЗверніть увагу на пакет молока на останньому фото
анонім
712.11.21, 09:56
Как ЭТО может находиться в помещении и на столе? Ведь людей с этой дрянью выгоняют на улицу.
Что показывали в Орёл и решка.
NoTaRь
812.11.21, 10:21Відповідь на 7 від анонім
Ну "салат " олівє ж у нас їдять.
G07
912.11.21, 11:30Відповідь на 1 від НеЖриМоэСало5
В той час працювала багато (косила траву на болоті), жоден манікюр би не витримав
G07
1012.11.21, 11:34Відповідь на 2 від NoTaRь
Ой нєєє, то не моє однозначно. Не знаю, чому люди так фанатіють від лакриці. Ти береш цукерку до рота в надії на солодкий смак, а воно гидке неймовірно. Є фінська лакриця, чорна пачка, от ті ще хоч якось заходять. Новачкам варто починати з них, мабуть.