хочу сюди!
 

Альона

36 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 30-40 років

Дегустація сухпаю Польщі

Думав, що б таке продегустувати, і не придумав нічого кращого, крім огляду військового сухпаю. Але не аби якого, а закордонного — польського добового. Тим паче, коштував він дешево — всього лиш 450 грн. "А як же відмова від польських продуктів?!" — скажете ви. Заради недорого зарубіжного MRE вирішив поступитись принципами.

Мені важко сказати, що це за такий індивідуальний раціон харчування, бо, як мінімум, у нього є опис українською мовою. Можливо, він призначений для ЗСУ? Та як би не було, сухпай іноземного виробництва — це цікаво.

1. Добовий сухпай Польщі містить лише дві основних страви. В меню №3 це Чилі кон карне та куряча паста Болоньєзе. При цьому, він важить аж 1,9 кг., а енергетична цінність становить 4095 ккал., що набагато більше, ніж у звичайного добового пайка (3600 ккал.). А ще... виготовлений цей набір, як не дивно, не у поляків, а в Іспанії. І у ньому є полум'яний і безполум'яний нагрівачі, яких не було в інших продегустованих сухпаях.

Крім того, написано, що не для продажу. Але я якось купив! І, так, нюх повернувся! Завдяки чому ця дегустація стала можливою.

2. Переклад корявий.


3. Вміст сухпаю, на перший погляд, невеликий. Але продуктів багато: 2 основні страви (Чилі кон карне, куряча паста Болоньєзе), паштет, солодке печиво, крекери, зерновий батончик, яблучне пюре, персиковий мармелад, арахісова паста, какао, кава, відбілювачі (вершки) для кави, численні аксесуари (ложки, сухі та вологі серветки, сірники, сухий спирт, таганок, безполум'яний нагрівач), зубна щітка.


4. Лише у п'ятому сухпаї попався безполум'яний нагрівач. В цьому наборі їх два — під кількість основних страв.


5. Також є інструкція з продубльованим описом вмісту сухпаю. На сніданок солодке печиво, персиковий мармелад, какао і кава з відбілювачем. Ланч скромний, бо складається лише з Чилі кон карне, яблучної пасти та крекерів (галет). Обід складається з курячої пасти Болоньєзе, арахісової пасти і крекерів (галет).


6. Спочатку вирішив приготувати какао.


7. Какао пахне ваніліном. Солодко-гіркувате, як і має бути. Смачне.


8. Два види печива, схожі між собою. Пізніше виявив, що за смаком зовсім різні.


9. Солодке печиво й справді солодке.


10. Але дуже тверде, сухе і крихке. Гризти його важкувато.


11. Ще й захочеться пити. Тому солодкому печиву я б поставив трійку.


12. Персиковий мармелад відкрився з трудом. Довелося прорізати.


13. Пахне чомусь більше абрикосом, ніж персиком (можливо тому, що не містить ароматизаторів). Та й на вигляд більш схожий на джем, ніж на мармелад. Смак приторно-солодкий.


14. З солодким печивом персиковий мармелад (джем) смакує добре. На 5.


15. Консистенція джему драглиста, желеподібна.


16. Відбілювач (рослинні вершки), кава та цукор. Написано, що на сніданок. Хоча в сухпаї 3 таких "комплекти".


17. Висипав у чашку розчинну каву, цукор та відбілювач.


18. Розчинна кава з замінниками вершків виглядає дивно. З крупинками.


19. Кава несмачна. Солодко-гіркувата. Але на каву не схоже. Тому оцінка: 3.


20. Розпочну ланч, напевно, з крекерів, які скоріше нагадують галети.


21. Хлібний ароматизатор у складі:) А галет, як і печива, — 8 штук в упаковці.


22. Мені вони хлібом не пахнуть.


23. Крекери, на відміну від солодкого печива, мають солоний смак. І при цьому вони м'якіші. Звичайно, галети важко оцінити, але, думаю, можна їм поставити 4.


24. Далі йде основна страва — Чилі кон карне (400 г. — це більше, ніж у вітчизняних сухпайках). Ця страва становить собою червону квасолю з рисом, яловичиною та солодким перцем. А от перцю чилі у ньому нема.


25. Лицьовий бік реторт-пакета з чилі кон карне.


26. Ризикнув скористатись безполум'яним нагрівачем. Хоча на ньому не побачив позначки, скільки треба лити води.


27. Після того, як залив воду, розпочалась бурна реакція.


28. Шипіло гарно. Вода майже випарувалась. Але гріє добряче!


29. Виклав готову страву на тарілку для кращої наочності. Видно квасолю і рис. Аромат нагадує голубці з додаванням паприки, чи гострого перцю.


30. Чилі кон карне має дуже солоно-гострий смак. Відчутно гостре. Хоча у складі немає гострого перцю.


31. Квасоля розварена, м'яка, смачна. Рис теж м'який, гарний.


32. Відчутні дрібні шматочки яловичини. Але розгледіти їх важко. В цілому ж, чилі кон карне мені сподобалось. Хоч воно, як на мене, занадто гостре. Оцінка: 5.


33. Яблучна паста (50 г.).


34. Не знаю, чому її назвали пастою — за складом дуже схоже на персиковий мармелад (джем). І так само виготовлена з м'якоті фруктів. А ще в сухпаї яблучної пасти теж дві.


35. Паста з яблук чомусь пахне збродженими яблучками:) Смак дуже солодкий.


36. Якщо придивитись, видно шматочки. А ще є якість крупинки, як у груші. Але, загалом, смачний джем. На 5.


37. До речі, я ж зовсім забув про столові прилади! А їх аж три: ложка, виделка та ніж.


38. Куряча паста Болоньєзе (теж 400 г.) — друга основна страва.


39. Розігрівати не став, оскільки погода не по осінньому тепла. Висипав в тарілку одразу.


40. Видно шматочки м'яса. Ну а пахне це все сумішшю кільки в томаті та голубців.


41. А ось на смак, нажаль, не дуже. Бо і недосолене, і макарони несмачні — не такі, як звичайні магазинні. Мабуть тому, що зроблені з манки. На додачу, сир не помітний. Лише відчувається чорний перець. Так що куряча паста Болоньєзе не смачна. Оцінка: 3.


42. На десерт — арахісова паста (30 г.).


43. Пахне смаженим арахісом. Консистенція водяниста. Якщо намазати на солодке печиво, то більш-менш.


44. Але сама по собі арахісова паста не солодка. Дивна прісна, в'яжуча (терпка), жирна суміш. Не сподобалось. На 3.


45. Свинячий ліверний паштет.


46. Паштет пахне, як котячий корм:) І зверху якийсь білий наліт.


47. Солоно-гіркуватий. Хоч і відчуваються шматочки м'яса. Не сподобався смак. Тому оцінка: 3.


48. Хіба що підійде, якщо намазати на галету. А так, їв паштети і смачніші.

49. І завершує цю дегустацію цільнозерновий батончик.


50. Витягти батончик з упаковки — важке завдання.


51. Цей батончик зроблений з вівсяних пластівців, мигдалю та родзинок.


52. Не знаю за рахунок чого, але він солодкий. Хоча кунжут додає гіркоти. Але в цілому, смачний батончик. На 5.


53. А тепер залишились неїстівні аксесуари. Зокрема, сірники, таблетки для знезараження води, аж 6 таблеток сухого спирту та таганок для полум'яного нагрівача.


54. Ну і, звісно, серветки. Сухі та вологі.


55. Волога серветка пахне одеколоном і добряче просякнута вологою.


56. Сухі серветки самі звичайні.


57. Зубна щітка з нанесеною пастою. Здається, така ж, як і у датському сухпаї.

58. На неї вже нанесена зубна паста. Правда, "піниться" слабо. Але все одно, яка не яка — гігієна ротової порожнини.

На мою думку, печива і крекерів (галет) забагато. Як у деяких вітчизняних сухпайках. Також не вистачає різноманітності: по два однакових джеми двох видів (які чомусь називають мармеладом і пастою). Забагато кави і зовсім немає чаю. Однак, набір більш-менш смачний (крім паштету, пасти Болоньєзе і арахісової пасти) і радує кількістю смаколиків. Плюсом також є наявність різних нагрівачів: як безполум'яного, так і полум'яного з сухим спиртом і таганком. Так, експеримент з безполум'яним нагрівачем вдався. Прикольна штука!

Ну а щодо поживності — наскільки сухпаєм можна наїстись... Думаю, що може вистачити, якщо з'їсти весь набір повністю. В будь-якому разі, польський добовий сухпай мені сподобався. Йому я можу поставити тверду четвірку. Тому оце зараз думаю, може даремно не купив ще один, з іншим меню?
Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE

2

Коментарі

125.09.24, 23:50

Я теж недавно поступився принципами й купив для рідної людини китайський телефон, а не Samsung. Хоч і бренд той не китайці придумали.

    229.09.24, 16:42Відповідь на 1 від Nech sa paci

    Моєму телефону більше 3-х років, а моделі так взагалі — 4-річної давнини. Замислююсь над оновленням. Але на китай вже не тягне.

      329.09.24, 21:41Відповідь на 2 від Makcімаліст

      Я своїм 3-річним користуватимуся, поки працює. Навіть якщо доживе до 5 років.