хочу сюди!
 

Маруся

35 років, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-40 років

Дегустація вегетаріанських продуктів

Все сприяє тому, щоб закинув блог — бо й неминуча мобілізація, й хаотичні вимкнення електрики, ще й фотохостинг imgBB почав підвисати, через що частина знімків на Dreamwidth не відображається (вирішується відкриттям у нових вкладках браузера — причому, можливо, доведеться відкривати не по одному разу). І це не кажучи про дефіцит матеріалів. Але поки є можливість хоч якось публікувати — треба публікувати. Тим паче, ще залишились теми, які хотілось висвітлити. Наприклад, дегустація вегетаріанських продуктів.

Причина, через яку ще два роки тому надумав спробувати вегетаріанські продукти, проста — відмова від тваринної їжі вже давно стала поширеною тенденцією  в нашому суспільстві (особливо, серед жінок). А м'яса я вживаю небагато і зрідка. Тож вирішив, чому б і собі не скуштувати веганську їжу, заодно, продовживши цикл загальних оглядів, розпочатих ерзац-продуктами?

1. В дегустації вегетаріанських продуктів представлені хумус класичний, тофу (соєвий сир), соєвий гуляш, напій вівсяний з шоколадом, фалафель, соєвий ферментований десерт з чорницею і соєва ковбаса салямі. Думаю, 7 найменувань цілком вистачить, враховуючи, що ніхто не підказав перелік веганських продуктів і що довелось пожертвувати принципами (в огляді є польська продукція).

Мені було цікаво спробувати, наскільки вегетаріанські харчі смачні та поживні. А також хотів дізнатись, чи імітують вони смак м'ясних і молочних продуктів. І хоч деякі з них я вже пробував раніше (соєвий гуляш і тофу), інші назви (фалафель, хумус) мені були незнайомі.

2. Почну з простого продукту, який ще треба готувати — з соєвого гуляшу "Oregano" (40,29 грн./100 г.). Він вітчизняний.


3. По-суті, це напівфабрикат з текстурованих соєвих кульок. Років 15-20 тому куштував. Так що треба освіжити враження.

4. Ось так виглядає соєвий гуляш.


5. Спочатку його треба відварити 5-10 хвилин. Пахне неприємно. Якоюсь пшеничною кашею.


6. Після відварювання посмажив на соняшниковій олії. Посолив і поперчив. Гуляш на вигляд, як шматочки свинини.


7. Приготований соєвий гуляш.


8. Рослинний гуляш схожий на свинину. Та й білка у нього аж 45 г. в 100 г.


9. Структура гуляша волокниста. Хоча і не зовсім схожа на м'ясну. Однак жується з зусиллям, як свинина з прожилками і жиром. Пружинить. Всередині соковите.


10. Непогана імітація свинини. На 4. Якщо додати м'ясний ароматизатор і глутамат натрію від тваринної їжі було б важче відрізнити.


11. Ковбаса салямі веганська "Plenty Reasons" коштує дорожче — 89,90 грн. за упаковку 100 г. Але вона готова. Зроблена з води, пшеничної клітковини та пшеничного білка, з додаванням соєвого соусу та ріпакової олії. Білка аж 34,2 г./100 г.


12. І, нажаль, польського виробництва. Причому дату виготовлення і кінцевий термін придатності на упаковці не знайшов!


13. На вигляд веганська ковбаса може і схожа на м'ясне салямі. Але колір однозначно дивний: жовтувато-червоний. Хоча барвник натуральний — Е172 (залізні комплекси).


14. Нарізка тоненька.


15. Аромат приправ з глутаматом натрію. Хімозно пахне. На смак — солоненька волокниста субстанція. Злегка кисленька.


16. Ну, віддалено нагадує ковбасу салямі. Вона волокниста. Але справжня ковбаса солоніша і не має пшеничного присмаку. Тому оцінка — 3.

17. Тофу "Агропрод" (38,66 грн./216 г.) виступає в ролі замінника молочного сиру. Тому його ще називають соєвим сиром. Кіло коштує 179 грн.

18. Однак на упаковці та в чеку ціни різні! Ну, нехай...

19. Соєвий сир (тофу) на вигляд, як сир фета. Тільки жовтіший. Хоча має якийсь незвичний неприємний аромат.

20. Зверху весь в клітинку (через форму для віджиму).

21. Специфічний аромат і прісний смак (лише злегка кисленький) псують враження.

22. Сир тофу взагалі без смаку. Тому поставив 3.

23. Хумус класичний "Yofi" (64,79 грн./250 г.) — наскільки я розумію, паста з вареного і перетертого нуту. Закуска з Близького Сходу (популярна в Ізраїлі, Йорданії, Лівані, Сирії, Туреччині, Кипрі). Чув про неї з оглядів відеоблогерів, які ходять по ресторанам і кафешкам.

24. Тарілка з хумусом з іншого ракурсу.

25. Як і припускав, використовується для бутербродів.

26. Цей продукт був куплений навздогін попереднім. Причому купували для мене. Тому взяли аж два різних хумуса — класичний і з соусом песто. В голову прийшла ідея зробити дегустацію бутербродних намазок.

27. Зверху є пластикова прозора кришка, під якою ще одна кришечка з фольги.

28. Пастоподібна маса бежевого кольору. Пахне часником і дивним ароматом, як у тофу.

29. Всупереч очікуванням, смакує добре. Хумус на смак солоний. З присмаком часнику. Ледве вловимий аромат тофу (я б його назвав горіховим). Можна ставити 5. Хоча мамі не сподобався через специфічний аромат.

30. При детальному розгляді схоже на перетерті боби. Але паста густа і жирна.

31. Далі ще один екзотичний продукт — фалафель смажений "Yofi" (71 грн./180 г. — як думаєте, дорого, чи ні?). Це ще одна близькосхідна страва з нуту. Теж чув про неї з відосів, а буду їсти вперше. Ну а на упаковці підкреслюється, що продукт веганський.

32. Упаковка теж подібна до хумусу, оскільки теж має верхню прозору кришку.

33. Якщо комусь цікаво — склад. Основа — нут, цибуля і петрушка.

34. За прозорою кришкою — захисна плівка.

35. Відкриваю плівку.

36. Всередині — котлетки з запахом бобів.

37. Нутових котлеток 7 штук. Я їх підігрів, як написали на упаковці.

38. Підсмажений фалафель пахне цибулькою, часником і прянощами. Приємний аромат. На вигляд помітно, що страва зроблена з бобів, а не м'яса. Смак солоний. Мені сподобалось. Тому оцінив на 5. Знаєте на що схоже? На горохові або сочевичні котлети. Навіть мамі сподобались.

39. Соєвий ферментований десерт з чорницею "Alpro" виступає в ролі десерту. Він коштує 53 грн. за 150 г. Вироблений в Бельгії.

40. Красива упаковка, як у звичайного сиркового десерту.

41. Перелік інгредієнтів. Сої в десерті, як не дивно, небагато. Більша частина, напевно, вода і загущувач.

42. Акцентується увага на веганстві.

43. На донці опис на різних мовах. Вражає!

44. Виглядає, наче сирковий десерт, чи йогурт.

45. Відчувається аромат чорниці. Дуже ароматний!

46. Є шматочки чорниць. Смак, як у звичайного молочного сиркового десерту: кисло-солодкий. Хіба що, аромат інтенсивніший. Це точно заслуговує на 5! Дуже смачно! Хоча мама каже, що є якийсь специфічний присмак.

47. Напій вівсяний з шоколадом "Vega Milk" (36,69 грн./0,5 л.) завершує огляд вегетаріанських продуктів. Думаю, його ще можна назвати вівсяним молоком.

48. Складники. В основі вода, вівсяне борошно (10%) і какао (2%) з шоколадним порошком (0,1%).

49. Проте виготовлений в Україні.

50. Вівсяне молоко з шоколадом нагадує шоколадний напій — як за виглядом, так і смаком.

51. Смак какао насичений. А молоко не відчувається. Ще й присутня гірчинка. Тому оцінив лише на 3, як вівсяний напій. Якщо оцінювати, як шоколадний напій — 4.

Вердикт: вегетаріанські (чи веганські) продукти наблизились до імітації зовнішнього вигляду молочних і м'ясних продуктів. Але на смак, переважно, відрізняються. Хоча, незважаючи на це, вони можуть бути смачними. Наприклад, з цієї дегустації мені сподобались соєвий гуляш, хумус, фалафель і соєвий десерт.

Ну а щодо поживності, то страви з бобів містять багато білка і ними можна наїстись. Тому веганська їжа цілком може зайняти місце в раціоні.

6

Коментарі

118.06.24, 12:29

Вегетаріанство і веганство ,це не одне і теж,тому не треба їх порівнювати.

    219.06.24, 13:03Відповідь на 1 від Якось так

    Знаю. Але не в курсі, чим саме вони відрізняються.

      319.06.24, 21:47

        анонім

        422.06.24, 06:50Відповідь на 2 від Makcімаліст

        Знаю. Але не в курсі, чим саме вони відрізняються.Веганы исключают любую эксплуатацию животного мира, аегетарианцы не могут есть трупы животных и рыб, но едят молочку и мед, используют кожу и разные атрибуты мертвой фауны.

          523.06.24, 16:02

          Цікаво, дякую. Жодного подібного продукту не вживав. Якщо не рахувати дешевої ковбаси по 8 грн за кіло в 1990-х. Там явно було багато сої зі спеціями.