В.Гнатенко: У Дружківці презентували Ткану Україну

  • 26.04.18, 16:56

Серед надбань українського народу чільне місце посідає традиційне ткацтво.  Ще сто років тому полотна ткали майже в кожній хаті, бо це була життєва необхідність. Завдяки науково-технічному прогресу і розвитку легкої промисловості ситуація змінилась і потреба займатись ткацтвом із необхідності зникла.

Проте, завдяки поодиноким майстрам цей промисел і нині є.

25 квітня 2018 року у Донецькому обласному художньому музеї за участю міського голови Валерія Гнатенка відбулася презентація тканої карти «Єдина Україна». Під час заходу організатори представили увазі присутніх ткане панно у вигляді карти України розміром 3х4 м, кожна область якої зіткана в техніці, притаманній для даної території. Різноманіття регіональних технік традиційного українського ткацтва у тому числі і Донеччини вразили присутніх своєю неповторністю та оригінальністю. Автором проекту є Дарина Алексієнко, яка впродовж 2017 року проїхала всією Україною у пошуках майстрів автентичного ткацтва.У 2018 році паннобуло передано до музейного фонду Донецького обласного художнього музею.

Впродовж заходу проходив майстер-клас «ткацтво на бердечку» та майстер-клас з вибійкового ткацтва.

 

 

 

 

 

 

ДРУЖКІВКА отримала ще один музей! -Валерій Гнатенко

  • 25.04.18, 23:49

У Донецькому обласному художньому музеї відбулася презентація панно «Єдина Україна» – унікальна ткана мапа України, яка було виготовлена протягом 2017 року вісімнадцятьма майстрами з усієї країни за грант Президента.

Цей унікальний виріб поєднав різноманітні техніки ткацтва – від найпростіших до найскладніших і унаочнив регіональні особливості традиційного текстилю.

Під час презентації виступив дружківський міський голова Валерій Гнатенко, який подякував авторові панно Дарині Алєксєєнко, яка передала в дар музею свій дивовижний витвір.
Дарина ж надала інформацію про майстрів, що виготовляли панно, про особливості регіонального ткацтва, про задум цього проекту. Особлива увага – кримськотатарському елементу : його ткали десятки учасників АТО та майстрів-переселенців.

-Донецький обласний художній музей перетворюється на гордість Дружківки! – зауважив міський голова Дружківки Валерій Гнатенко, – Щасливі, що Ви з нами! Мистецтво вічне!

Науковий співробітник музею Оксана Рязанцева розповіла про традиційне ткацтво Донеччини середини ХХ століття. Саме вона знайшла і відродила це забуте ремесло і зараз співробітники музею популяризують його по всій Україні, як елемент нематеріальної культурної спадщини Донеччини.
Під час презентації відбулися майстер-класи «ткацтво на бердечку», який провела Дарина Алєксєєнко та майстер-клас з вибійкового ткацтва для дітей – співробітник музею Оксана Рязанцева.

Школярі по-справжньому зацікавилися технологіями народного ремесла і пообіцяли брати участь у подібних заходах Донецького обласного художнього музею.

Книга Володимира Пилата

  • 23.04.18, 16:07

Книга Володимира Пилата «ЖОВТЯК – підручник для початкових груп”

Презентація книги

Засновника Бойового Гопака

Володимира Пилата

«ЖОВТЯК – підручник для початкових груп”

Вдосконалена та доповнена

В книзі опубліковано багато нових доповнень. Книга цікава як для дітей, що вивчають бойовий гопак, так і для студентів та батьків.

 

Підручник буде у продажу на Чемпіонаті України. Представники команд та гості зможуть купити книгу в залі змагань.

 

На змаганнях можна буде взяти автограф та сфотографуватися з автором книги.

У підручнику висвітлені такі теми: напрямки розвитку особистості у Бойовому Гопаку, філософська концепція українського лицаря, структура суспільства, завдання Школи Бойового Гопака, Українська національна ідея, пасмо волосся, Зачіски,

шлях воїна в Бойовому Гопаку, Базові технічні елементи Бойового Гопака утверджені на рівень майстерності Жовтяк,

прорух гопаківця перед вишколом, вимоги на здачу технічних тестів на рівень майстерності Жовтяк, Різновиди Жовтяківських

змагів, обряди Школи Бойового Гопака, гігієна гопаківця, ранковий прорух, вправи для розвитку гнучкості, дружба та побратимство.

Час проведення: Під час ХVIII Чемпіонату України 28-29

Місце проведення: Спортивний комплекс

НУ «Львівська політехніка»(Барабан),

Стрийський парк, вул. Самчука 14. Корп..22

Вхід вільний

Замовити книгу 0937086725

(200 грн + доставка)

Валерій Гнатенко: У Дружківці реалізуються два проектa

  • 10.04.18, 16:32

У минулому році в Дружківці почалася реалізація масштабного проекту з реконструкції центральної площі Соборна. Кошти на реконструкцію були виділені з обласного бюджету. Замовником виконання робіт визначено Департамент капітального будівництва Донецької обласної державної адміністрації.

За результатами проведення тендерних процедур визначено підрядника, з яким укладено договір на виконання робіт.

«Зовсім скоро мешканці міста зможуть по-новому поглянути на панораму найстарішої площі Дружківки, яка стане сучасною та буде збудована за всіма європейськими стандартами», – зазначає міський голова Валерій Гнатенко.

Про хід реалізації важливого для міста проекту розповів начальник Управління житлового та комунального господарства міської ради Віктор Гейченко. Він зазначив, що роботи із заміни мереж водопостачання та водовідведення залишилися вже позаду. «На сьогоднішній день проведена часткова заміна водопровідної мережі по вул. Соборній та Машинобудівників. По вулиці Соборній виконані також роботи по заміні каналізаційних мереж. Частково виконані заходи з благоустрою ділянок, на яких завершені земляні роботи, а саме планування та підсипка шлаком. Через великі обсяги вийнятого ґрунту дані роботи будуть продовжуватись по мірі просідання ґрунту», – зазначив начальник управління.

Надалі планується заміна існуючих зовнішніх підземних мереж системи теплопостачання та системи газопостачання, верхнього шару покриття проїзної частини вулиці Соборної, існуючого асфальтового покриття мощенням ФЕМ на пішохідних зонах, демонтаж існуючої огорожі та встановлення нової декоративної,облаштування нової трамвайної зупинки із сучасного світло прозорого матеріалу (полікарбонату), влаштування біля приміщення міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану художньої скульптурної групи, благоустрій прилеглої території з розміщенням фонтану та встановленням альтанок для відпочинку і багато іншого, що порадує дружківчан.

Другий масштабний проект, який реалізується у місті за рахунок коштів Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища – це проект «Реконструкція Дружківського парку культури та відпочинку. Його замовником виступає Департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації. Був проведений тендер та укладений договір на виконання робіт із підрядником.

У ході реалізації проекту проводитиметься ландшафтна реконструкція зеленої зони та благоустрій території парку. Такожбудуть організовані “тематичні зони” для активного, сімейного відпочинку. Для очищення парку від сміття передбачено встановлення урн та сміттєприймачів, видалення аварійних й хворих дерев і кущів та їх заміна на нові насадження.

Дороги й майданчики у центральній частині парку запроектовані капітальні,пішохідні доріжки – з тротуарної плитки. На входах для руху пішоходівпередбачені заходи по доступу до парку маломобільної групи населення.Облаштована автобусна зупинка біля центрального входу з вул. Соборної.Як зазначає Віктор Гейченко на сьогоднішній день в центральній частині парку вже розпочаті роботи, демонтовані старі вхідні вузли та ведуться роботи по тротуарній частині парку.

Бюджетоутворюючі підприємства міста не залишилися осторонь та відгукнулися на пропозиції участі міні проектів з благоустрою Дружківського парку культури та відпочинку. Так, станом на 01 квітня 2018 року всі комунальні підприємства частково виконали роботи для естетичного оформлення парку: комунальне підприємство «Комсервіс», Дружківське комунальне автотранспортне підприємство 052805 та Обласне комунальне підприємство «Дружківкатепломережа» наразі займаються виготовленням 2 декоративних клумб-велосипедів, а комунальне підприємство «Спектр» – 2 дерев’яних колодязів–квітників та декоративного візка.

«Барви нашої країни» - Донецький художній музей

  • 05.04.18, 12:07
11 квітня 2018 р. о 15-00 КЗК «Донецький обласний художній музей» відкриває міжрегіональну виставку пленерних робіт «Барви нашої країни».

Виставкова експозиція творів являє собою системне об’єднання живописних і графічних робіт авторів різновікових категорій, професійних майстрів пензля і аматорів, виконаних на природі  під час проведення дитячо-підліткового пленеру студії «Синій Птах» в с. Прелесне (2016-2017 рр.), Всеукраїнського пленеру в рамках мистецького проекту «Степовий блюз» у поєднанні з україно-німецьким проектом «DIFFUSIONS» (кер. Алан Майєр, Берлін) і дитячого пленеру «Мистецька хвиля»(2017р.)  та роботи  Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Золотий мольберт» Благодійного фонду Львівської дитячої галереї.

Живописні та акварельні твори відображають особливості ландшафту та самобутність народної й культової архітектури України.

На відкриття виставки запрошені керівники області, Дружківки,освітяни, учасники виставки , діти та молодь Донеччини

 

Виставка працює з 11 квітня до 30 травня 2018 р за адресою: Донецька обл.,  Дружківка, вул. Соборна,6

Сайт музею:

http://www.dohm-ua.info/

музей дружківки

  • 30.03.18, 13:11

Учасники Музейної експедиції часопису “Музеї України” дісталися міста Дружківка, що у Другій лінії оборони зони АТО на Донеччині.

Нашим планам завадив несподіваний березневий снігопад, тож ми зосередилися на переміщеному в місто з окупованого Донецька Донецькому обласному художньому музеї, який завдяки патріотизму Міського Голови Валерія Гнатенка отримав просторе виставкове приміщення та прогулялися Дружківським історико-художнім музеєм, де мера В.Гнатенка теж щиро хвалять.

Міський музей гарно продуманий, добре оснащений, експозиція розповідає про всі епохи цього краю – від давнини до військових подій 2014-18 років.

Дружківський історико-художній музей – музейно-культурний заклад, основою для створення якого стала громадська картинна галерея «Дружківська Третьяковка», що була відкрита в Будинку культури машинобудівного заводу в 1951 році.

Галерея демонструвала творчість народної образотворчої студії, яку очолював О. Я. Бондар (1911–2005). У березні 1984 року картинну галерею реорганізовано в міський художній музей на громадських засадах, з 1996 року — державний; а від 2007 року музейний заклад дістав назву “Дружківський історико-художній музей”. 1986 р. став державним і функціював як сектор Донецького обласного художнього музею. У лютому 1992 р. музей вийшов з обласного підпорядкування і став самостійним. З 1983 по 1988 рр. музей знаходився у приміщенні Свято-Нікольского храму, а відтак — у будинку центральної міської бібліотеки.

Не буду заглиблюватися в історичні цікавинки – просто публікую серію фотографій та відео з експозиції з розповіддю співробітників.

Музей вартий уваги. Сподіваюся, скоро крім місцевих школярів і студентів, до закладів культури поки що прифронтової Дружківки, приїдуть великі туристичні групи. У тому числі, закордонні…

А поки що, Дружківка живе своїм розміреним життям. Музеї працюють і розбудовуються.

Успіхів!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

29573293_1684108071625593_9172350011501546033_n

29542041_1684106028292464_5149827177326171095_n

29510961_1684104831625917_5870339518386977286_n

29512196_1684105458292521_6926302543401810793_n

29511525_1684107274959006_8149999628855408327_n

29497420_1684105161625884_5849272605469601943_n

29496859_1684110834958650_3291008081137365138_n

29542480_1684104111625989_8066451591256525170_n

29497660_1684104304959303_958876742934319907_n

29496567_1684103814959352_644528132505724745_n

29572615_1684111328291934_1841181682673505983_n

29497584_1684109308292136_2093560727311762983_n

29497811_1684106414959092_6669299542495996737_n

Плакати Майдану. Донеччина

  • 30.03.18, 08:19

Музей відродився і діє! Це перше враження від відвідин переміщеного на підконтрольну територію України Донецького обласного художнього музею.

2014 року, приміщення і унікальна мистецька колекція ДОХМ, були захоплені терористами ДНР. Україні залишилася крихітна філія в селі Прелесне, співробітники якої більше року не отримували заробітну плату, зберігши старовинну хату, вітряк та інші експонати. Врешті, бюрократичні перепони були подолані, музей перереєстрували, обрали нове керівництво.

Після довгих пошуків і складних перемовин, новий директор Наталка Іванченко домовилася з мером міста Дружківка Валерієм Гнатенком про відкриття виставкових площ в Палаці культури “Етюд”. Донецька обласна військо-цивільна адміністрація виділіла кілька ставок. Адміністрація  закупила офісну техніку, виставкове обладнання і музей розпочав нове життя на новому місці.

Першу виставку про Василя Стуса провели спільно з Національним музеєм Т.Г.Шевченка. А друга мала неймовірний для Донбасу резонанс – “Майдан: що це було?”. Музей плакату України при часописі “Музеї України” подарував Донецькому художньому колекцію музеїв Майдану, що кілька років експонувалася в Нацмузеї у Пирогові.

У виставковій залі спорудили символічну “барикаду”, плакати розвісили на щитах, з якими знову допоміг мер В.Гнатенко. Під час відкриття прийшов мало не весь актив міста, місцеві студенти поставили патріотичний спектакль, школярі читали майданівські вірші. Замість двох тижнів виставка працювала більше місяця.

-Наші співробітники постійно проводять лекції, семінари, майстер-класи для школярів, студентства Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Слов`янська, – розповів заступник директора з наукової роботи  Володимир Півень, – Нині готуємо велику виставку пленерних робіт донецьких і львівських художників. У планах ще чимало цікавих акцій. Головне – музей оживили, поповнюється музейний фонд,  розпочинали повноцінне виставкове життя!

Команда журналу “Музеї України” подарувала сайт філії в селі Прелесне, створили повноцінний сайт для відродженого у Дружківці Донецького обласного художнього музею. До речі, створили для закладів культури області 15 україномовних культурологічних сайтів, які успішно працюють.

Майже чотири роки люди Донбасу живуть у тривожному режимі прифронтової зони. Музеї, бібліотеки, мистецькі заклади діють у штатному режимі. Розвиваються. Це – головне!

Бажаємо миру і успіхів!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

 

DSCN1129

DSCN1128

DSCN1126

DSCN1123

DSCN1122

DSCN1121

DSCN1119

DSCN1118

DSCN1117

DSCN1115

DSCN1114

DSCN1113

DSCN1111

DSCN1109

DSCN1107

DSCN1106

DSCN1105

DSCN1104

DSCN1103

DSCN1102

DSCN1101

DSCN1100

DSCN1098

 

О ремонте дорог...

  • 26.03.18, 18:57

Дружковский городской голова Валерий Гнатенко рассказал о состоянии дорог и планах по их ремонту

 

В этом году многие жители Украины с окончанием зимы увидели, как дорожное покрытие сошло вместе со снегом. Некоторые из них, смотря на бесконечные ямы, опустили руки, а мы решили узнать о состоянии дорог Дружковки у городского головы Валерия Гнатенка.

«Весна в этом году припаздывает, снег еще не сошел с дорог, но уже сейчас видно, что на некоторых участках появились ямы, в связи с чем у горожан возникают справедливые нарекания. Согласен, состояние дорог действительно оставляет желать лучшего, но на это есть объективные причины. Основная часть местных дорог была построена в 60-х годах прошлого века и с тех пор ни разу капитально не ремонтировалась. Физический износ асфальтобетонного полотна сотавляет почти 90%.Общая протяженность дорог Дружковки  185,8 км, а это 1,2 мл. кв. метров. Капитально ремонтировать необходимо  150 км дорог,  площадью 960 тис. м дорог.  Для сравнения: в 2017 годув городе было отремонтировано 50 тис. м дорожного полотна (в протяженности – это около 8 км) на суму 22 млн. грн., что почти в два раза больше, чем в 2016 году. В процентом соотношении это 3% от всех дорог.  А в ремонте нуждается 80% дорог. Для того, чтобы выполнить капитальный ремонт всех дорог Дружковки и привести их в порядок, нужно более 450 млн. гривен. Для сравнения: возможности городского бюджета в 2017 году позволили выделить на ремонт дорог 5,5 млн. гривен. Из этого выходит, что этой суммы хватило бы чтоб отремонтировать 12.000м. И больше вообще не ремонтировать ни одной дороги в Дружковке. Поэтому перед нами всегда стоит проблемный, я бы сказал, острый вопрос: отремонтировать одну-две улицы капитальным ремонтом, как это положено, или все-таки сделать текущий, ямочный ремонт, зато на большей части дорог, по которым передвигаютсяжители Дружковки. Конечно же мы просто вынуждены выбирать второй вариант для того, чтобы наши автомобилисты могли нормально ездить и не бить свои машины.  Поверьте, мы не сидим сложа руки. Уже проведен анализ состояния всех городских дорог и мы пришли к выводу, что что наибольшие разрушения наблюдаются на дорогах, которые ремонтировались несколько лет назад. Хотя, и появились ямы на некоторых участках, где ремонт проводился в прошлом году. Дороги  находяться в таком состоянии из-за резкого перепада температуры. Вследствие проникающей в дорожные слои влаги и перепадов температуры окружающего воздуха от положительных к отрицательным, происходит снижение их прочностных характеристик, что способствует образованию повреждений в виде выбоин. Это есть следствием  увеличения объема влаги в процессе перехода из жидкого в твердое состояние при замерзании.Идут трещины и разрывы. Мы планируем ликвидировать их, как только высохнут дороги, то есть на данный момент мы ожидаем подходящих погодных условий.

В ноябре 2017 года за активную работу по переводу на украинский язык табличек и названий улиц, рекламных вывесок  наш город получил финансовую поддержку из обласного  бюджета на ремонт и содержание дорог. Объем финансирования составил 30 млн. грн. Было принято решение капитально отремонтировать несколько аварийно-опасных участков дорог. Заранне была подготовлена и утверждена проектно-сметная документация, на основании которой проводится капитальный ремонт. Для определения подрядных организаций на выполнение ремонтных работ в кратчайшие сроки были объявлены торги через современную систему проведения открытых и эффективных публичных закупок  ProZorro. С учетом всех сроков на проведение торгов, которые регламентируются Законом Украины «Про публичные закупки», система сама определила победителей торгов. Ими оказались две подрядные организации из Днепра и Покровска, которые взяли на себя обязательства  провести качественно и в срок капитальные ремонты определенных учасков дорог. Большая часть договорных обязательств подрядчиками была выполнена, но качество работ, как показало весеннее обследование отремонтированных участков, оказалось неудовлетворительным.  Заказчиком работ по ремонту дорог КП «УКС» Дружковского городского совета уже достигнута договоренность с подрядными организациями по устранению дефектов на отремонтированных участках. Работы начнутся с наступлением тепла.

Также хочу разъяснить, что улицы и дороги населенных пунктов – коммунальная собственность местного совета и их ремонт и содержание осуществляется за счет местного бюджета. В этом году он достаточно напряженный. Но не все дороги, которые территориально расположены в городе Дружковке относятся к коммунальной собственности городского совета. К таким относиться дорога, которая есть камнем преткновения долгие годы – это дорога на Кондратьевку.  Напомню, что согласно перспективному плану объединения территориальных громад это село должно присоединиться к Дружковке. Поэтому учитывая пожелания наших жителей нами запланировано передать часть средств в сумме 6,5 млн.гривен в управление инфраструктуры развития и содержания автодорог Донецкой областной администрации, так как именно туда переданы полномочия содержания и ремонта. Эта дорога находиться в государственной собственности».

Валерий Гнатенко также остановился и на безопасности на дорогах. Отметил, что статистика свидетельствует, что количество несчастных случаев на дорогах приблизительно одинаково как днем так и ночью, о чем свидетельствуют основные причины ДТП, ведь плохая видимость из наступления сумерков и в ночное время суток не всегда позволяют своевременно заметить как самого пешехода, так и пешеходный переход, несмотря на наличие дорожных знаков. Поэтому одним из основных и крайне важных направлений в дальнейшем развитии сети внешнего освещения автодорог г. Дружковки считаетобустройство внешнего освещения наземных пешеходных переходов и мест остановки транспорта с использованием новейших светодиодных элементов и альтернативной солнечной энергии для повышения безопасности дорожного движения пешеходов в ночное время суток. Поэтому руководствуясь  девизом "Успеха достигают те, кто чего-то хочет" не словом, а делом Дружковка поучаствовала в конкурсе инфраструктурных проектов Программы развития ООН.Реализацией микропроекта«Залог безопасности общества - освещенный город. Устройство системы автономного электроосвещения пешеходных переходов и мест остановки транспорта в Дружковка» предусмотрено освещение 13 пешеходных переходоов и 3 остановочных павильона. Всего 16 светоточек.Результаты внедрения данного проекта очевидны без преувеличения: это и улучшение качества и надежности системы уличного освещения, которое приведет к повышению безопасности дорожного движения, и уменьшению уровня дорожно-транспортных происшествий, преступности, и уменьшению расходов бюджетных средств, выбросов СО2 в атмосферу (экологический эффект), улучшение системы освещения улиц и тому подобное.

«Жизнь не стоит на месте, требуя быстрого реагирования, что мы и делаем, тем самым преображая наш город», - подытожил Валерий Гнатенко.

міський голова Валерій Гнатенко зустрівся...

  • 26.03.18, 18:26

Ще дві зустрічі з трудовими колективами ПрАТ «Дружківський завод металевих виробів» та ТОВ «Гірські машини — Дружківський машинобудівний завод» провів міський голова Валерій Гнатенко. Разом з очільником міста на зустрічі традиційно були присутні керівники підприємств, діяльність яких безпосередньо пов’язана з функціонуванням міського середовища та інтересами дружківчан (житлово-комунальне господарство, соціальна сфера тощо).

У ході зустрічі Валерій Гнатенкопроінформував присутніх про тенденції соціально-економічного розвитку міста та про результати діяльності міської влади за 2017 рік, торкнувся питання демографії, докладно розповів, які заходи приймалися владою для збільшення доходів місцевого бюджету та ефективного витрачання бюджетних коштів. Зупинився на найактуальніших проблемах, які існують у Дружківці та завданнях, які продовжують послідовно вирішуватися органами місцевого самоврядування у поточному 2018 році.

Особливу увагу Валерій Гнатенко приділив сфері охорони здоров’я міста, зазначивши, що медичну допомогу населенню Дружківки продовжують надавати 8 лікувально-профілактичних установ, 5 з яких знаходяться в підпорядкуванні міського відділу охорони здоров’я. Він розповів, що з січня 2016 року у лікувальних закладах міста почали роботу клінічні бази 5 кафедр Донецького національного медичного університету.

Під час доповіді міський голова також торкнувся питання лікування осіб пільгової категорії, якому в місті приділяється особлива увага. Так, майже 3000 людей, які прибули у Дружківку з території проведення бойових дій звернулися за амбулаторною медичною допомогою до лікувальних установ міста, з них 653 дитини. За рахунок місцевого бюджету пільговими медикаментами для амбулаторного лікування забезпечено 32 людини. У стаціонарних відділеннях міста проліковано 364 переселенці. Понад півсотні людей забезпечено стоматологічною допомогою. Так само в лікувальних установах міста надається медична допомога військовослужбовцям. За час проведення бойових дій звернувся 1391 військовослужбовець, з них госпіталізовано 127 осіб, прооперовано 10. На забезпечення пільгової категорії громадян медикаментами для амбулаторного лікування, слуховими апаратами, зубопротезуванням у 2017 році використано понад мільйон гривень, і щорічно ця сума збільшується. Протягом року пацієнти отримували пільгове зубопротезування та забезпечувалися гігієнічними засобами медичного призначення.

Під час зустрічі також обговорювалася тема реалізації державної програми «Доступні ліки», в рамках якої для забезпечення хворих з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою і цукровим діабетом другого типу місту було виділено 1,2 млн.грн. Понад 15 тисяч пацієнтів диспансерної групи забезпечувалися медикаментами безкоштовно або з незначною доплатою. Понад 3 млн. грн. виділено з місцевого бюджету лікувально-профілактичним установам міста на медикаменти та харчування. Валерій Гнатенко зазначив, що у 2018 році стартує реформа первинної ланки надання медичної допомоги. Планується продовження дії урядової програми «Доступні ліки». Буде збільшено кількість препаратів. Ліки безкоштовно і з частковим відшкодуванням зможуть отримати додатково пацієнти із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітні з анеміями й хворі з депресивними станами, які в 2017 році не охоплювалися даною програмою.

Щодо проведення капітальних ремонтів та придбання медикаментів міський голова зауважив, що у 2017 році з місцевого бюджету було виділено понад 9 млн. грн. У центральній міській лікарні проводився ремонт кабінетів в жіночій консультації, ремонт системи опалення в стаціонарному корпусі, кабінетів біохімічної лабораторії, проводилася заміна вікон на металопластикові в акушерському відділенні. Купувалося лабораторне обладнання, медичний інструментарій та холодильники. У комунальному закладі «Центр первинної медико-санітарної допомоги» проведений ремонт газового обладнання котельні, даху амбулаторії №6, даху в адміністративній будівлі. У комунальному лікувально-профілактичному закладі «Дружківська міська лікарня №2» проведений ремонт будівлі патолого-анатомічного відділення, замінені вікна на металопластикові в травматологічному відділенні поліклініки. Відремонтовано асфальтове покриття біля будівлі дитячого інфекційного відділення. У грудні 2017 року за кошти місцевого бюджету придбана стоматологічна установка для дитячого кабінету. Комунальним лікувально-профілактичним закладом «Дружківська міська клінічна лікарня №1» отримана грантова допомога від генерального консульства Федеративної республіки Німеччина в сумі 129,180 тис. грн., придбано лабораторне обладнання (мікроскоп, цифровий фотоелектрокалориметр, центрифуга).

Щорічні зустрічі з колективами підприємств міста є традиційними й дозволяють у процесі діалогу побачити проблеми зсередини, почути про них безпосередньо від дружківчан та якісніше визначити пріоритетність вирішення актуальних питань. За підсумками зустрічі буде проведена аналітика звернень та моніторинг вирішення зазначених проблем.

 

 

Відродження Донецького обласного художнього музею

  • 26.03.18, 06:00

До війни Донецький обласний художній музей був одним із найбільших художніх музеїв сходу України, де зберігалося понад 15 тисяч художніх творів  живопису, графіки, скульптури. Музейна експозиція  формувалися у другій половині ХХ століття.  Значних мистецьких колекцій не було, але в залах експонувалися   твори як західноєвропейський митців 18 століття ( Джордж Доу, Якопо Амігоні, Марчелло Баччареллі) так і твори митців  Російської імперії (І.Айвазовський, В.Суриков, І.Шишкін, В.Сєров, В.Васнєцов, Б. Кустодієв).

Після страшних подій 2014 року, музейні скарби залишилося у Донецьку на території  непідконтрольній українській владі – попереднє керівництво музею не спромоглось евакуювати мистецькі твори до Києва. Найцінніші експонати музейного фонду України стали власністю  республіканського художнього музею (ДНР), який працює у приміщенні колишнього обласного художнього музею у Донецьку. Тож, на сьогодні комунальний заклад культури «Донецький обласний художній музей», мов та птаха Фенікс, відроджується із попелу згарища війни,  відновлюючи свою роботу.

Нинішнє відродження музею почалося у с. Прелесне Словянського району (саме там на початку 90-х років була організована філія Донецького обласного музею «Музей архітектури та побуту і дитячої творчості»). Маленький скансен Донеччини став стартовим майданчиком для перереєстрації музею у 2015 році. За два  роки проведено десятки виставок, художніх пленерів, майстер-класів; розроблено нові екскурсії та туристичні маршрути тощо. Завдяки наполегливій роботі наукових співробітників музейний фонд поступово поповнюється  художніми творами та декоративно-ужитковим речами. Донецький обласний  художній музей  знову став помітний на теренах України.

Враховуючи віддаленість музею від населених пунктів, у 2017 році гостро постало питання про відкриття виставкової зали в одному з міст Донецької області.

Керівництво музею звернулось до багатьох мерів Донеччини з проханням виділити приміщення для музею, але відгукнувся лише Валерій Гнатенко, мер Дружківки, який оперативно, у стислий термін, виділив музею приміщення у ПК «Етюд». Після затвердження змін у штатному розписі,  у січні 2018 року музей відкрив два виставкових зали. Сюди ж, у Дружківку,  переїхала й адміністрація музею. Музей у с. Прелесному залишився структурним підрозділом  музею і продовжує свою наукову роботу  у галузі  етнографії та дитячої творчості.

На сьогодні  у музеї працює майже два десятки працівників, які  відроджують музейну справу і проводять культурологічні заходи: виставки,екскурсії, семінари, майстер-класи, ведуть дитячі гуртки. Ми плануємо продовжити практику проведення пленерів вітчизняних художників. У 2016-17 роках   у цих колективних мистецьких заходах брали участь не лише митці Донеччини, але й з Київщини, Одещини, Німеччини. Зрештою художники подарували свої роботи, чим суттєво  поповнили  музейний фонд.  Упродовж цього року  до музею вже надійшли роботи митців Чернігівщини, Луганщини, Харківщини, Херсонщини, Києва. У виставковому залі в Дружківці ми плануємо провести  вернісаж пленерних робіт, які зберігаються у фондах музею.

У лютому  до музейного фонду надійшов унікальний експонат  «Ткана Україна» – карта-печворк розміром 3х4 м, де представлені всі види  регіонального ткацтва. Ми плануємо презентувати його у квітні у Дружківці, а потім передати його на постійне зберігання  у с. Прелесне.

Виставкові приміщення музею у ПК «Етюд» поки що – без ремонту. Адміністрація музею ухвалила рішення не чекати фінансування для проведення ремонтних робіт, а розпочати  виставкову діяльність. За два місяці у залах музею було проведено три заходи: у січні – виставка посвячена Василю Стусу, у лютому – виставка плакатів «Майдан: що це було» , у березні – фотовиставка Національного заповідника Києво-Печерської лаври. На відкриття цих заходів приїжджали представники з Києва та області.

Перші відвідувачі музею  –  здебільшого учні, студенти Дружківки: через карантин та погодні умови багато дітей не доїхали до музею з інших міст. Нас  вразила зацікавленість дітей Донеччини –  вони активні,  небайдужі до історії, до мистецтва, відкриті до спілкування. Ми проводимо з ними і круглі столі, і семінари. Зараз спільно з навчальними закладами Донеччини  готуємо акцію «Читаки. Писаки. Малюваки», де будуть представлені дитячі ілюстрації до українських книжок. Цей захід буде проходити і в Дружківці, і в Києві. Наукові співробітники також проводять навчальні семінари  для вчителів, народних майстрів; у нас відбуваються кругли столи з працівниками закладів культури. Ми налагодили співпрацю з  бібліотеками, навчальними закладами, молодіжними центрами.  Сучасний  музей – це складник єдиного культурного простору. І тільки спільними зусиллями з освітніми закладами, бібліотеками  та іншими  інституціями культури ми зможемо змінити світогляд наших дітей та молоді, виховати нових українців.

Приємно, що Київ приділяє велику увагу Донецькому обласному художньому музею. За фінансової підтримки Міністерства культури України у 2017 році музей  провів  низку культурологічних акцій: Слобожанський (харківський) коц, осінній пленер «Степовий блюз», культурно-мистецьку акцію «Читаки. Писаки. Малюваки». Під егідою Міністерства молоді і спорту у 2017 році  провели виставку козацьких прапорів.

Управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації підтримує майже всі наші  проекти. Цього року у планах музею організувати керамічне свято у Прелесному, провести  два художні пленери. Зараз ведуться перемовини про проведення у Дружківки єгипетської  виставки.

Художній музей має зберігати  не тільки нашу спадщину, але й показувати сучасне мистецтво. Тому однією з найважливіших форм  нашої  діяльності – виставково-експозиційна. Світ змінюється, змінюються форми роботи, змінюються й музеї. На мій погляд у сучасному  музеї мають бути відповідні експонати  та інсталяції. А ремонти – то справа часу.

Запрошуємо відвідати  обласний  художній  музей за адресою м. Дружківка, вул. Соборна,6 ( ПК «Етюд»).

Ми відкриті з 11-00 до 19-00( вівторок – п’ятниця) і у суботу  з 10-00 до 16-00).

У нас завжди є що подивитися!

Наталка Іванченко, директор КЗК ДОХМ