хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Пленер в АТО від Донецького художнього

  • 31.07.17, 08:25
Музейники Слобожанщини на базі музеїв у селах Олександро-Калинове та Прелесне провели семінар “Нематеріальна спадщина України. Харківський коц”.
Семінар включав майстер-класи та пленери. Участь у заході взяли художники, які малювали село, краєзнавці області, а також громада села, що долучилася до виготовлення коца – килима з довгим ворсом за давньою технологією.
Навчала всього історик та археолог з Харкова Тетяна Крупа. Такі уроки коцарства майстриня активно просуває на Харківщині.
– Колись своїми коциками славилася Слобожанщина. Це килими, зроблені вручну з довгої вовни, у 19 столітті відправляли на експорт до країн Європи. Нині єдиний коц лишився в історичному музеї Харкова. Ми шукаємо людей, зацікавлених у цьому, аби відновити ремесло і включити його до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Сподіваюся, це буде брендом Донеччини. Люди, що приїздять на екскурсію, завжди хочуть повезти на згадку щось додому. Це може бути коц, – розповіла Тетяна Крупа – майстриня з Харкова, що навчала присутніх коцарству.
Також під час заходу показали слобожанський стрій – традиційне вбрання української дівчини 19 століття, яке зберігається у приватному музеї Харкова “Українська хата”.
Зокрема, в одязі українки була представлена плахта, якій двісті років, і дукачі з монет 18 століття. Другий день семінару організатори провели на базі філії Донецького обласного художнього музею у селі Прелесне.Джерело:

https://www.dotb.dn.ua/2017/07/v-oleksandro-kalinovomu-i-prelesnomu-malyuvali-krayevidi-i-zaymalisya-kotsarstvom-foto/

Новини Донеччини © Філія ПАТ НСТУ Донецька РД

Фото – ДоТБ і А.Півень

0

Коментарі